Закарпатські ЖКГ боргують своїм працівникам 1,9 млн. грн

Виступаючи з гострою аналітичною доповіддю у Мукачеві на виїзному пленумі Закарпатського обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, голова обкому профспілки Павло Орос окреслив головні завдання галузевої профспілки на найближчу перспективу. В цьому плані профактивістам має стати в поміч програмні резолюції УІ з’їзду ФПУ, делегатом якого був доповідач.

Закарпатські  ЖКГ боргують своїм працівникам 1,9 млн. грн

Надзвичайно гострою проблемою в області є те, що чиновники органів  місцевого самоврядування розглядають норми Галузевої угоди як рекомендаційні, а не обов'язкові. Результатом недотримання угоди є вкрай низький рівень зарплат у працівників комунальних підприємств. Користуючись залежністю  керівників цих підприємств, владні структури не дають не тільки застосовувати коефіцієнти до тарифних ставок у відповідності з угодою, але й своєчасно змінювати законодавчо встановлені розміри мінімальної зарплати. А обласне управління житлово – комунального  господарства не має реальних важелів впливу на комунальні підприємства – ні кадрових, ні фінансових, і його функція практично зведена до моніторингу показників.

На захист законних прав працюючих стала галузева профспілка, яка вивчала стан цієї роботи у Мукачеві  і наполягала взятися до вирішення цих проблем. Про це писали всеукраїнські та обласні засоби масової інформації, у тому числі газета „Профспілкові вісті". З ініціативи Павла Ороса профспілка неодноразово пропонувала кардинально змінити механізми  затвердження і змін тарифів на житлово – комунальні послуги, забезпечивши при цьому синхронні зміни тарифів при зміні вартості енергоресурсів і мінімальної заробітної плати. Але поки що відчутних перемін домогтися не вдалося.  До  того ж, більшість підприємств галузі збиткові, немає обігових коштів для нормальної роботи. Борг підприємств  ЖКГ області за енергоресурси нині становить 126,5 млн. грн., і ніхто не може сказати, як вийти з цих боргів.

Великою проблемою залишається і невиконання законодавства і зобов'язань колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Станом на 1 квітня заборгованість з виплати зарплати в цілому на підприємствах ЖКГ області склала 1,9 млн. грн. і лише за останні три місяці зросла на 300 тис. грн. І хоч в числі боржників немає підприємств галузі міста Мукачева, економічний аналіз, проведений галузевою профспілкою, свідчить, що внаслідок нехтування положеннями Галузевої угоди, середньомісячна заробітна плата працівників ЖКГ в Мукачеві значно нижча від середньомісячної зарплати працівників комунальних підприємств інших міст області. І це при тому, що обсяги робіт і послуг, а також їх якість у місті над Латорицею вища, ніж у їх колег з інших регіонів Закарпаття. Ось такий парадокс!

В цих питаннях профспілка готова на усілякі дії аж до організації акцій протесту. Як законно це зробити, за словами Павла Ороса, нам має допомогти обласна структура Національної служби посередництва і примирення.

Третя проблема, яку визначив доповідач, -  це оздоровлення дітей. І хоча на балансі обкому профспілки є один з кращих стаціонарних оздоровчих таборів області – "Барвінок" у мальовничій місцевості Перечина, є побоювання, що, як і торік, дітей працівників галузі може бути оздоровлено мало. Причини цього: слабкий фінансово – економічний стан  підприємств галузі, висока вартість оплати за електроенергію і газ – як для  промислових підприємств тощо. І хоч за підсумками минулорічної атестації "Барвінок" отримав першу категорію, ніяких пільг це йому не дає.

Свої пропозиції щодо обговорюваних проблем висловили на пленумі голови профкомів КП "Уж-тепло" – Світлана Готра, ММКП "Мукачівтепло" – Василь Ілюк, ТОВ "Водоканал Карпатвіз" м. Берегово – Наталія Біба, менеджер Олександр Карташов, завідуючий відділом Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області Василь Пазяк, заступник голови облпрофради Василь Захарець. Всі вони знайшли відображення у прийнятій постанові.

– Свій виїзний пленум ми свідомо проводили у Мукачеві, – говорить голова обкому профспілки Павло Орос, – аби ще раз привернути увагу влади до наших проблем. Але, на жаль, у роботі пленуму з різних причин не взяли участь ні керівники міста, ні директори підприємств ЖКГ. Отже, думки працівників та профспілкового активу щодо покращення діяльності галузі в місті над Латорицею вони так і не почули. Як бути далі?

Сергій Баранчиков, Обласна рада профспілок Закарпаття

02 червня 2011р.

Теги: зарплата, профспілка, ЖКГ, виплати

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини