Закарпаття: Подбати про долю агропромислового комплексу – вимога часу

Депутати Закарпатської обласної ради У скликання 14 грудня 2006 р. звернулись до Президента України, Верховної Ради та прем’єр–міністра України щодо ставлення Міністерства аграрної політики України до агропромислового комплексу області стосовно здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізми здешевлення коротко– і довгострокових кредитів.

Підприємствами агропромислового комплексу, зазначається у зверненні, за програмою пільгового кредитування у поточному році залучено кредити загальною сумою 70,3 млн.грн., що на 28,5 млн.грн. більше, ніж за попередній рік. Це свідчить про віру селян у надійність та стабільність цієї Програми. Потреба у компенсаційних коштах для здійснення часткового відшкодування відсоткових ставок за залученими у 2006 р. довгостроковими кредитами становить 3, 4 млн.грн.

Наказом Міністерства аграрної політики (№53 від 10.02. 2006 р.) області було доведено ліміт коштів на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізми здешевлення коротко– і довгострокових кредитів на січень–червень поточного року в сумі 3,4 млн. грн.

Разом із тим, іншим наказом (№ 136 від 20.03.2006 р.) Міністерством безпідставно зменшено області ліміт коштів для реалізації зазначеної Програми у 2006 р. на 2,2 млн. грн. ( тобто, утричі) та зменшено до 1,2 млн. грн.

Наступним наказом Мінагрополітики України ( № 652 від 7.11.2006 р.) області знову ж таки без усяких підстав та пояснень зменшено ліміт у 2,5 раза та доведено 1,5 млн. грн., у той час, коли Міністерству збільшено ліміт під Програму.

Унаслідок такого зменшення ліміту, наголошують депутати облради, для здійснення відшкодування відсоткових ставок за довгостроковими кредитами поточного року підприємствам агропромислового комплексу області не вистачає 1,9 млн. грн. бюджетних коштів, що ставить під загрозу подальше їх відшкодування на наступні роки.

При встановленні ліміту коштів, Міністерством не дотримано вимоги п.2 постанови Кабміну № 184 від 18 лютого 2004 р. ( зі змінами № 34 від 15.01.05 та № 165 від 18.02.06 р.) , відповідно до якої ліміт повинен доводитись, виходячи із середнього обсягу виробництва валової продукції сільського господарства за попередні п’ять років та питомої ваги області до загальнодержавного обсягу. Цей показник агропромислового комплексу області становив 2,19 відсотка до загального по державі, а ліміт доведено з розрахунку 0,46 відсотка.

До речі, жодній області у таких значних обсягах ліміт коштів на реалізацію Програми пільгового кредитування не зменшувався. Та й на неодноразові звернення облдержадміністрації до названого Міністерства з цього приводу відповіді не одержано.

Вважаємо, підкреслюється у зверненні, що при вирішенні вищезгаданих питань Міністерство аграрної політики України поставилось до нашої області упереджено та необ’єктивно. Неврегулювання даного питання неминуче призведе до погіршення фінансового стану підприємств агропромислового комплексу, втрати довіри селян до Програми пільгового кредитування, зменшення доходів працівників агропромислового комплексу тощо.

“Зважаючи на викладене вище, просимо дати відповідні доручення щодо здійснення фінансової підтримки підприємствам агропромислового розвитку області загальною сумою 3,4 млн.грн. та взяти на контроль вирішення зазначеного питання” – резюмують депутати облради.

Нещодавно на адресу обласної ради надійшов лист–відповідь від Міністерства аграрної політики України за підписом заступника міністра Ю.Я.Лузана, в якому сказано, що Законом України “Про Державний бюджет на 2006 р.” з урахуванням змін, передбачались видатки на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення коротко– та довгострокових кредитів в обсязі 334 млн. грн., що забезпечило обслуговування в основному довгострокових кредитів, залучених у 2004–2005 рр. Ліміт коштів на часткову компенсацію відсотків за кредитами, залученими на 2006 р. доводився з урахуванням потреби на обслуговування довгострокових кредитів 2004–2005 рр., отриманої від головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій, станом на 1 січня 2006 р. Так, Головне управління агропромислового розвитку Закарпатської ОДА офіційно направило до Мінагрополітики на 2006 р. потребу у компенсаційних коштах для перехідних, довгострокових кредитів, залучених у 2004–2005 рр. в обсязі 1430 тис.грн. для обслуговування вищезазначених кредитів на загальну суму 14084, 2 тис. грн.

Мінагрополітики наказом ( №814 від 27.12.06 р.) з урахуванням змін довело ліміт до регіонів на загальну суму 334119,6 тис. грн., у т.ч. по Закарпатській області в сумі 1491 тис. грн. Головному управлінню агропромислового розвитку Закарпатської ОДА фактично компенсовано з державного бюджету за залученими кредитами 1476 тис.грн. Кредиторська заборгованість, зареєстрована в органах Державного казначейства станом на 1 січня 2007 р. за компенсацію відсоткової ставки за залученими кредитами, становить 15,0 тис. грн., яка буде погашена у межах бюджетних призначень на 2007 р.

Відповідно до Закону “Про Державний бюджет на 2007 р.” Мінагрополітики передбачені видатки на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення короткострокових та середньострокових кредитів у сумі 667 млн.грн.

З метою максимально–раціонального, ефективного та цільового використання коштів Держбюджету, зазначає заступник міністра, міністерство підготувало проект постанови Кабміну “Про затвердження порядку використання коштів, передбачених у Держбюджеті України на 2007 р. на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення короткострокових та середньострокових кредитів”, яким передбачено, що Мінагрополітики здійснює за погодженням з Мінфіном розподіл бюджетних коштів між Міністерством аграрної політики Автономної Республіки Крим, головним управлінням агропромислового розвитку обласних і управлінням промисловості та агропромислового розвитку Севастопольської міської держадміністрації ( далі регіони) пропорційно до середньорічного обсягу виробництва валової продукції сільського господарства ( у порівняльних цінах 2000 року), за попередні три роки згідно з статистичною звітністю.

У свою чергу Міністерство аграрної політики Автономної Республіки Крим, головні управління агропромислового розвитку ОДА розподіляють бюджетні кошти у обсязі, не менш 40 відсотків від доведеного ліміту, на часткову компенсацію відсоткової ставки за залученими середньостроковими кредитами, а на різницю – здійснюють розподіл бюджетних коштів ( ліміту) між управліннями агропромислового розвитку райдержадміністрацій пропорційно до середньорічного обсягу виробництва валової продукції сільського господарства ( у порівняльних цінах 2000 р.) за попередні три роки, відповідно до статистичної звітності.

У даний час, наголошується в листі – відповіді, зазначений проект Порядку направлений на розгляд Кабміну України.
Прес–служба Закарпатської обласної ради
16 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини