У Хусті провели футбольний турнір пам’яті Михайла Довжанина

У 1964 році футбольна команда «Будівельник» стала чемпіоном Закарпаття, що дозволило їй помірятися майстерністю з кращими колективами України. Тренувалася команда під керівництвом Йосипа Михайловича Філака, а її капітаном із 1962 року став Михайло Довжанин.

У Хусті провели футбольний турнір пам’яті Михайла Довжанина

Сезон 1965 року став вершиною для команди. Вона паралельно виступала на першість області та на першість України серед західних областей, де здобула перше місце. Це дозволило їй виступити в фінальних змаганнях першості України серед колективів фізкультури.

Фінал проводився 2-6 листопада 1965 року на хустському стадіоні "Авангард". У ньому взяли участь команди: "Шахтар" (Кадіївка), "Автоскло" (Константинівка), "Авангард" (Севастополь), "Темп" (Київ), "Восход" (Чернівці), "Будівельник" (Хуст). Результати матчів наступні:

"Будівельник" (Хуст) – "Металіст" (Севастополь) – 0:4

"Будівельник" – "Автоскло" (Константинівка) – 0:1

"Будівельник" – "Темп" (Київ) – 1:1

"Будівельник" – "Авангард" (Кременчук) – 5:1

"Будівельник" – "Восход" (Чернівці) – 0:0.

Дві команди набрали однакову кількість очок – "Будівельник" (Хуст) і "Темп" (Київ). Рішенням суддів стало жеребкування для визначення володаря бронзових медалей. Щасливою була рука Олександра Товта, який витягнув третій номер для своєї команди. Гравці команди та уболівальники несли його по стадіону на руках. У складі команди грали: І. Гойчук, Й.Гойчук, П. Кут, Ф. Орос, К. Ожват, Ф.Ньорба, О. Товт, В. Пекар, О. Лендєл. М. Попович, Й. Ланцфер, Ю. Борщ, В. Мадярчик, Є. Пілаш, В. Снітар, В. Кут. Капітаном команди залишався Михайло Довжанин. Мінялися тренери та назви, а капітан Михайло Довжанин із 1962 по 1966 рр. приводив свою команду від перемоги до перемоги в чемпіонатах Закарпатської області та в матчах із командами майстрів, із якими зустрічалися хустяни. Початок сезону 1966 року вдало складався для команди, але тільки не для її капітана. У грі між хустським "Будівельником" та "Солерудником" (Солотвино) Михайло Довжанин зазнав важкої травми коліна, внаслідок якої тридцятирічний ветеран змушений був попрощатися з футболом як гравець, котрий вісім разів ставав чемпіоном Закарпаття та бронзовим призером першості України серед колективів фізкультури.

А починалось усе так: Михайло Довжанин народився 14 вересня 1935 року в місті Хуст. Закінчив 8 класів Хустської гімназії. З дитинства любив грати у футбол. Їх сім'я жила по вул. Бартуші (Чижмаря), поряд із стадіоном. Юнак дуже любив забивати голи в ворота противників і розумів, що лише оволодівши хорошою технікою утримання м'яча, можна добитися добрих результатів. Природа подарувала Михайлу хорошу пружність м'язів та координацію рухів. Це допомагало йому за весь період гри у футбол.

У 15 років пішов на взуттєву фабрику, де пропрацював усе життя, освоюючи, щоправда, нові суміжні професії. Здібного юнака було включено в фабричну команду, яка брала участь у розіграші першості області. Спочатку в юнацьку команду, а через два роки – в основний склад. Майстерність Михайла зростала з кожним матчем.

У 19 років був призваний на дійсну строкову військову службу, де всі 3 роки виступав за армійську команду м. Львів. Після служби в армії повернувся на рідну фабрику і влився в склад команди, яку тренував знаменитий гравець команди СК "Русь" Йосип Михайлович Філак.

Михайлові було видано майку під 10-м номером. У парі з ним грав Дюсі Мадярчик та Андрій Вайнраух. Усі троє були найбільш дисциплінованими в колективі, суворо дотримувалися режиму: ніколи не палили цигарок, не захоплювались алкоголем.

Тренер команди Й. М. Філак був дуже суворим, любив у всьому порядок, вимагав серйозного ставлення спортсменів до тренувань, акуратності в носінні футбольної форми. За не почищені бутси або брудні майки гравців не допускав до гри. Михайло любив грати в футбол, відрізнявся філігранною технікою у володінні м'ячем, але не любив загальну фізичну підготовку, особливо скакалку, яку тренер включав у систему учбово-тренувальних занять і завжди був незадоволений, вважав це за непотрібне.

Михайлові подобалось подавати паси, а Йосип Філак завжди казав: "Михайле, не контруй, а продовжуй працювати постійно над собою". У подальшому ці слова тренера справдились.

У 1962 році капітан команди Іван Орос через вік залишив колектив І тоді Й. Філак призначив технічного Михайла Довжанина очолити колектив, бо бачив у ньому справжнього лідера. Йому довелося зняти 10-й номер футболки і взяти 3-ій (центральний захисник, "чистильщик", після якого був лише воротар). Михайло ніколи не віддавав м'яч воротареві своєї команди, а освоїв обманний фінт для противника. Ніби віддаючи м'яч своєму воротареві, він насправді перекидав нападника і віддавав гравцеві своєї команди, виводячи того на голеву позицію, за що вболівальники йому завжди аплодували.

У 1964 році на хустському стадіоні проходив матч із ленінградською академією, яку тренував наш земляк із Закарпаття Габор Вайда. Рахунок гри був 1:1. За грою спостерігав Михайло Коман, який після неї запропонував спробувати себе в київському "Динамо" Михайлові Довжанину та Іванові Герегу (І. Герегу було 19 років, а Михайлу Довжанину – вже 28, він мав дружину та двох дітей, яких треба було виховувати). Михайло відмовився від вигідної пропозиції.

І. Герег поїхав у Київ, звідти перейшов у команду майстрів львівських "Карпат", де в складі команди першої ліги вперше в історії став переможцем кубка Радянського Союзу, отримавши звання "Майстер спорту".

Михайло ж почав прищеплювати любов до футболу спочатку старшому сину Михайлу (1961 р.н.), а потім і Володі (1965 р.н.). Обоє юнаків займались у тренерів Хустської ДЮСШ (спочатку в Івана Гойчука, а потім в кращого юнацького тренера з футболу Михайла Поповича).

Юнаки пройшли львівську армійську команду, як і їхній батько, й обидва грали за команду м. Хуст і зарубіжні клуби Словаччини та Угорщини, команди Закарпаття.

У 1992 році на 57 році життя після важкої хвороби Михайла Довжанина не стало. У пам'ять про нашого талановитого гравця вже 7-й рік на міському стадіоні "Авангард", де грав М. Довжанин, кращі команди області розігрують фарфорову вазу з портретом М. Довжанина. Переможцями турніру ставали: 1996р. – ФК "Фетровик", 1997р. – ФК "Фетровик", 1998р. – ФК "Хуст", 1999р. – ФК "Севлюш", 2000р. – ФК "Хуст", 2001р. – ФК "Хуст", 2002 р. – ФК "Нарцис", СК "Русь" 2003-2004 рр. У лютому 2004 р. був проведений дев'ятий турнір пам'яті Михайла Довжанина, капітана команди переможців, батька, який виховав двох синів-футболістів, хустянина, який прославляв хустський футбол на багатьох стадіонах України та в сусідніх областях Угорщини й Словаччини.

Минулорічними переможцями турніру була команда ДФЛ міста Мукачево.

XVІ футбольний турнір пам'яті Михайла Довжанина

На засніженому полі стадіону "Карпати" м. Хуст футбольні команди юнаків 1994-95 років народження з трьох областей змагалися у турнірі пам'яті знаменитого футболіста Хустщини Михайла Довжанина.

Першого дня футболісти змагались у підгрупах. На другий день у боротьбі за бронзові медалі зустрілись команди СДЮШОТ м. Львів та команда міста Чернівців. Львів'яни забили три голи, не пропустивши жодного, тож бронзові нагороди отримали заслужено. Окрасою турніру була фінальна зустріч між командою хустян та СДЮШОТ м. Ужгород. У минулих турнірах хустяни не входили в трійку призерів.

На цей раз тренери Микола Буковецький та Віктор Вучкан підготували команду, яка зуміла дійти до фіналу, але зрівнятися майстерністю з юнаками обласного центру поки не змогла.

Ужгородець Чобо Кемінь на третій хвилині відкрив рахунок, а на 15-ій Кальман Раті з пенальті закріпив перемогу команди СДЮШОТ м. Ужгород (тренер Василь Орос).

Організатори добре приготувались до проведення турніру. На хорошому рівні було організовано розміщення та харчування команд.

Депутат обласної ради Степан Деркач подарував команді-переможцю футбольну форму. Команди-призери нагороджені медалями та призами, футбольними м'ячами.

Кращими гравцями турніру визнано Євгена Добровольського (м. Ужгород), Павла Корна (м. Чернівці), Віктора Яблонського (м. Львів), Михайла Томишина (м. Хуст). Відзначено також ветеранів футболу Анатолія Лукашина та Віллі Ороса. Вручав нагороди учасникам турніру Михайло Довжанин, син уславленого футболіста.

В. Деяк, майстер спорту

23 лютого 2011р.

Теги: футбол, турнір, Довжанин

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини