Василь ЯЦУК: "Наркотичні медпрепарати у незаконний обіг в Україні потрапляють з-за кордону..."

Закінчилось комплексне оперативно-профілактичне відпрацювання МВС України під умовною назвою "Батискаф", яке мало на меті активізувати протидію наркотизації населення, попереджувати і виявляти правопорушення на об'єктах легального обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та перекриття каналів витоку в незаконний обіг підконтрольних речовин.

Не стояв осторонь цієї роботи і співбесідник кореспондента УКРІНФОРМУ - головний спеціаліст Держінспекції з контролю якості лікарських засобів Василь ЯЦУК. Провізор за фахом, він обіймав різні відповідальні посади в системі закарпатського облздороввіділу та ОВО "Фармація". П'ять років, до 2002-го, поєднував цю роботу з обов'язками представника Комітету з контролю за наркотиками.

- Василю Івановичу, а що сталося у 2002 році, чому ви припинили співпрацю зі згаданим комітетом?

- Річ у тім, що в регіонах ліквідували посаду представника комітету.

- А вона потрібна?

- Безумовно. Скажімо, в аптечних працівників виникають численні запитання з приводу виконання закону про наркотики, реалізації наркотичних і психотропних речовин, спеціального ліцензування і т.д. Щодо цих та інших питань, а також отримання ліцензії на торгівлю наркотичними засобами і психотропними речовинами тепер доводиться звертатися у Київ. Раніше багато питань можна було вирішити на місці.

- Отже, сьогодні, контролюючи якість лікарських засобів, які пропонують аптеки області, ви звертаєте увагу і на нарковмісні медикаменти?

- Так. До речі, перелік психотропних ліків досить широкий, є кілька списків /наркотики, психотропні речовини і прекурсори/. Втім, контролюються не всі, а тільки ті, що зумовлюють звикання і пристрасть, відповідний психоемоційний стан /ейфорія, пригніченість, галюцинації/. Фахівці розрізняють і такі поняття, як "сильнодіюча речовина" та "лікарський засіб, що містить сильнодіючу речовину".

Візьмімо відомий анальгетик трамадол. Він не викликає звикання чи пристрасті, але ефективно знеболює. От і почалось зловживання ним. Тому попервах реалізацію трамадолу обмежили, взявши на кількісний облік, а з серпня 2005 року запровадили відпускання по рецептах форми 3. Тобто цей препарат не віднесли до власне наркотичних засобів /не потрібна спеціальна ліцензія/, але збут його обмежили.

Або інший препарат - гідазепам... Попервах його вважали психотропним, але у 1997 році виключили з відповідних списків. У липні 2004-го гідазепам знову взяли на предметно-кількісний облік. Втім, через два місяці відмінили це рішення. Відтоді цей препарат можна придбати за звичайним лікарським рецептом ф.1. Так що сприйняття того чи іншого препарату не завжди однозначне.

- Незважаючи на суворий контроль і різні запобіжні заходи, Василю Івановичу, "чорний ринок" пропонує широкий асортимент препаратів, які містять наркотичні компоненти... Звідки вони беруться?

- Кількість аптек, які мають право реалізовувати наркотичні і психотропні речовини, в нашій області дуже обмежена. До того ж, вони постійно знаходяться під пильним наглядом нашого представництва та правоохоронних органів. А різні таблетки по 10-20-50 штук завозять з-за кордону. У Румунії та Угорщині, скажімо, ці препарати не підлягають спеціальному контролю, отож, легко придбавши їх, дехто намагається ввезти в Україну.

- А хто постачає наркотичні засоби і психотропні речовини нашим аптекам?

- Дозвіл на оптову торгівлю цими засобами має аптечний склад. Його послугами й користуються аптеки, які обзавелися відповідними ліцензіями. Крім ліцензії, аптека повинна мати конкретий договір зі складом, довіреність на право отримання згаданих ліків і т.д.

- Як контролюєте аптеки, запобігаєте зловживанням?

- У кожній аптеці ведеться журнал обліку, де фіксується кожен проданий препарат наркотичної дії чи психотропна речовина. Рецепти на такі ліки зберігаються упродовж десяти років. Двічі скористатися одним рецептом неможливо. Крім того, такий рецепт дійсний тільки упродовж п'яти днів: не встиг його "отоварити" - іди по новий. Згадані рецепти після 10-річного зберігання знищуються комісійно, по акту.

- Які порушення виявляєте під час перевірок?

- На щастя, незначні: то неправильно оформлений бланк, то не та печатка поставлена... А в аптечних кіосках, які можуть торгувати тільки "безрецептурними" ліками, часто зустрічаємо весь асортимент медикаментів. Втім, це проблема не закарпатська, а всеукраїнська. Після кожної перевірки складається акт, припис, і суб'єкт зобов'язаний поінформувати про усунуті недоліки та інші вжиті заходи.

- А якби виявили серйозні порушення?..

- У таких випадках одразу ж повідомляємо правоохоронні органи.

- До речі, які у вас стосунки з закарпатською міліцією?

- Партнерські. Ми часто проводимо спільні перевірки, особливо разом з управлінням Державної служби боротьби з економічними злочинами /УДСБЕЗ/ та відділом боротьби з незаконним обігом наркотиків /ВБНОН/. Тісно взаємодіємо і з прокуратурою.

- Ви, Василю Івановичу, переймаєтеся не тільки наркотиками і психотропними речовинами в аптеках, але й якістю всіх "нормальних" медикаментів. Як часто влаштовуєте перевірки аптек?

- Щотижня, а деколи - й частіше. Про результати роботи щокварталу інформуємо Держінспекцію МОЗ, а щоп'ятниці електронною поштою надсилаємо поточну інформацію.

- Якщо театр починається з вішалки, то з чого починається ваша перевірка?

- З вивіски, на якій вказано: це аптека, аптечний пункт чи кіоск, а також названо суб'єкт господарювання. Показуємо наказ про перевірку, пропонуємо сповістити власників. Далі перевіряєо документацію - ліцензію, паспорт аптечної установи, звіряємо адресу, розміщення приміщень, кваліфікаційну відповідність працівників, санітарні книжки, дозволи і т.д. Після цього здійснюємо огляд лікарських засобів, вивчаємо умови їх зберігання, наявність рецептів на наркотичні препарати і психотропні речовини, а також пільгових /вони зберігаються три роки/.

- Кажуть, в Україні підробляється до 30 відсотків лікарських засобів...

- Це неправда. Якщо і є такі факти, то їх не більше одного відсотка.

- Які ж порушення тут трапляються?

- Фальсифікати бувають різні. Скажімо, деякі підробки цілком відповідають оригіналу, але не та фірма-виробник вказана, не та упаковка і т.д. Торік ми виявили підроблений предуктал, поставлений на Закарпаття однією з львівських фірм. Весь препарат було вилучено і повернуто постачальникам для знищення.

- Як виявляєте підробки?

- Маємо спеціальну лабораторію, яка на основі аналітично-нормативної документації може перевірити будь-який препарат, у т.ч. й імпортний. До речі, станом на 17 січня ц.р. в Україні було зареєстровано 11357 найменувань лікарських засобів. Наша інспекція мала аналітично-нормативну документацію майже на 10 тисяч з них.

- Василю Івановичу, що, по-вашому, слід зробити, аби уникнути підробок в аптеках, порушень у реалізації наркотичних засобів і психотропних речовин?

- Насамперед слід посилити контроль в оптовій ланці -головному посереднику між виробником і реалізатором ліків. Оптовою торгівлею у нашій області займаються центральний аптечний склад, а серед приватних фірм - "Хуст-фарм", представництво "Гедеон Ріхтер". Одну з фірм через невідповідність адреси було позбавлено ліцензії.
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, Укрінформ
11 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини