Мукачівські дитсадки працюватимуть за новою програмою розвитку дитини “Я у Світі”

Вимоги держави до освіти пов’язані сьогодні передусім з формуванням високоморальної, всебічно розвиненої, компетентної, творчої особистості. Зрозуміло, що розв’язання цього завдання розпочинається з дошкільного дитинства, бо саме у цей віковий період у свідомості людини формується первинний образ світу і власного «Я».

Мукачівські дитсадки працюватимуть за новою програмою розвитку дитини “Я у Світі”

Саме тому у 2010- 2011 навчальному році дошкільні навчальні заклади Мукачева поступово розпочнуть роботу за Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі", яка є третьою складовою комплекту нормативних документів та науково-методичних матеріалів, пов'язаних з модернізацією змісту дошкільної освіти у нашій країні.

"Я у Світі" є першою в Україні програмою розвитку. Вона реалізує ідею дитиноцентризму, орієнтує педагога на визнання пріоритету розвитку дошкільника як особистості. Символічним є те, що назва Програми вперше починається займенником "Я", що підкреслює виняткову роль власної активності дитини в її особистісному становленні й водночас важливість гармонії індивідуального та колективного "Я". У Базовій програмі наголошено: основне призначення дорослого – допомогти дошкільнику жити власними силами, у злагоді з довкіллям й згоді з собою як активному суб'єкту життєдіяльності.

Назва Базової програми зумовлена тим, що саме у дошкільному віці виникає перший схематичний обрис цілісного дитячого світогляду, образ світу та себе в ньому. Дитина не може жити у безладі, вона намагається пізнати навколишній світ та свої зв'язки з ним, упорядкувати, пояснити, наповнити змістом життя та діяльність людей, перевірити на власному досвіді здобуту інформацію. Вона прагне дізнатися, для чого живуть на Землі люди; познайомитися з умовами життя та його основними законами – природними, предметними, соціальними. Їй належить навчитися існувати відповідно до цих законів, а не всупереч їм, відкривати для себе та інших людей власні можливості, знаходити своє гідне місце у складному й суперечливому широкому світі, почуватися в ньому щасливою.

Зазначена програма не схожа на традиційні. Вона вирізняється не лише змістом і формою викладу, але й завданнями, цілями, новими, незвичними аспектами роботи. Програма зорієнтована на творчого, ініціативного, винахідливого педагога, який зможе організувати роботу по-новому, переосмислити ставлення до дитини. Саме тому кожному педагогу слід навчитися перебудовувати процес навчання на процес розвитку дитини, що передбачає створення у дошкільному закладі розвивального життєвого простору.

Вперше Базова програма передбачає право педагога вносити обґрунтовані корективи у заздалегідь заплановану діяльність, збагачувати її елементами несподіваності, сюрпризності, варіативності. Важливо наповнити цікавим змістом усю життєдіяльність дитини упродовж дня, збалансувавши різні форми активності дошкільника. При цьому слід передбачити місце і час для різноманітних вільних проявів інтересів самої дитини. Насамперед йдеться про надання дитині можливості займатися своєю улюбленою справою, самовизначатися, самостверджуватися, проявляти вільний вибір діяльності.

Період переходу до роботи за Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку "Я у Світі" надзвичайно складний і відповідальний, адже чимало педагогів-дошкільників не почуваються готовими до неї, хвилюються: з чого ж розпочати цю роботу, за допомогою яких методів та прийомів реалізувати завдання Базової програми, якою має бути структура планування освітньої роботи.

Організовуючи діяльність дитини, вихователям належить переосмислити традиційні функції педагогічної діяльності. Час наполегливо вимагає впровадження у практику роботи особистісно-орієнтованих технологій розвитку, виховання і навчання. При цьому педагогам необхідно:

вносити у власну діяльність прогресивні ідеї, активно впроваджувати нововведення, винаходити щось корисне і цікаве для дітей;
розглядати освіту як процес розширення можливостей компетентного вибору дитиною змісту, місця, тривалості, партнерів, матеріалів для своєї діяльності;
створювати розвивальні умови для саморозвитку дитини, прояву її сутнісних сил, формування системи ціннісних ставлень до Природи, Культури, Людей, власного Я.
Безумовно, в сучасних умовах зростають вимоги до особистості педагога, до його фахової підготовки, загальної та професійної культури. Сподіваємось на те, що кожен педагог дошкільного закладу міста докладе максимум зусиль для ефективного впровадження у практику роботи з дітьми вимоги Базової програми.

 

 

Оксана Пархоменко, методист методичного кабінету управління освіти Мукачівської міськради
 

01 жовтня 2010р.

Теги: дитсадок, виховання, Базова програма, діти

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини