В Ужгородському міському пологовому будинку – спалах інфекції: уже захворіло семеро новонароджених

В Ужгородському міському перинатальному центрі – спалах внутрішньолікарняної інфекції. Уже захворіло семеро новонароджених. Про це сьогодні, 25 травня, повідомив акушер-гінеколог Анатолій Куцина. За його словами, наразі між новонародженими поширюються одразу три інфекції – діарея (пронос), омфаліт (запалення пупкової рани) та везикулопустульоз (висипка на шкірі новонародженого).

В Ужгородському міському пологовому будинку – спалах інфекції: уже захворіло семеро новонароджених

Анатолій Куцина твердить, що факт спалаху інфекції намагаються приховати. Адже визначення "спалаху" починається з 3 випадків, і це засвідчують офіційні документи. "Зокрема, наказ МОЗ України від 10.05.2007 "Про організацію профілактики внутрішньо лікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах", каже, що "внутрішньолікарняна інфекція (далі – ВЛІ) – це будь-яке клінічно виражене інфекційне захворювання, яке виникло у пацієнта протягом перебування в акушерському стаціонарі або протягом 7 діб після виписки з нього…". І ще таке: "груповим захворюванням або спалахом ВЛІ вважається виникнення 3 і більше випадків внутрішньолікарняних захворювань", – уточнив акушер-гінеколог.

За його словами, про те, що є спалах внутрішньолікарняної інфекції свідчать записи в історіях розвитку новонароджених. Зокрема, як діагнози інфекції зафіксовані в діток таких породіль: Луцьо, І пологове відділення, ІІІ поверх, палата № 6, в дитини – везикулопустульоз; Дуркот, І род. від., ІІІ пов., палата № 1, д-з – діарея; Телепанич, І род. від., ІІІ пов., палата № 8, д-з – омфаліт; Митро, І род. від., IV пов., палата № 5, д-з – омфаліт; Братасюк, ІІ род. від., палата № 5, д-з – омфаліт; Фрінгош, І род. від., д-з – діарея; Бескид, І род. від., ІІІ пов., палата № 6, д-з омфаліт та везикулопустульоз.

Три жінки наразі ще в лікарні, решту виписали, причому у терміновому порядку. "І це попри те, що всі ці інфекції є дуже небезпечними для малесенького організму, і їх повинні лікувати у відповідних умовах до повного одужання, а після виписки ще певний час спостерігати. Це регламентується наказом МОЗ: інфікованих малюків, згідно з "Порядком проведення розслідування при виникненні спалаху ВЛІ", одразу необхідно перевести до спеціалізованих неонатологічних відділень. А вже здорових породіль та малюків виписують з акушерського стаціонару і одразу встановлюють за ними щоденний лікарський або сестринський патронаж за місцем проживання на строк максимального інкубаційного періоду того захворювання, що виникло, але не менше, ніж на 10 днів, Оскільки ж діток виписували як "здорових", то, відповідно, ні батьків, ні патронажних лікарів та сестер про наявність інфекції чи необхідність особливого нагляду за новонародженими в домашніх умовах просто не попереджали, тому яка небезпека нависла над малюками – тільки Богу відомо", – прокоментував Анатолій Куцина.

Акушер-гінеколог також стверджує, що дітей виписують терміново тому, аби приховати факт спалаху від обласної комісії управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА, яка саме здійснює перевірку діяльності УМПЦ та головного лікаря Володимира Симулика.

Лікарі УМПЦ також назвали причину виникнення спалаху внутрішньолікарняної інфекції – це недостатня забезпеченість мийними, дезінфекційними та засобами стерилізації або їх використання з порушенням інструкції.

Анатолій Куцина також повідомив про те, що, згідно з нормативними документами, треба було б негайно повідомити про виникнення спалаху органи охорони здоров’я та територіальну санітарно-епідеміологічну службу, відтак – "наказом територіального органу охорони здоров’я відділення, де виник спалах ВЛІ, за епідемічними показаннями негайно закрити". Крім того, слід одразу створити протиепідемічну комісію, яка б склала план заходів з проведення розслідування та ліквідації спалаху ВЛІ. Нічого подібного, стверджує акушер-гінеколог, так і не зроблено, попри те, що перші випадки виникнення інфекцій зафіксували ще з 18 травня.

Довідка.

6 травня 2009 в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція лікарів Ужгородського міського перинатального центру, під час якої спеціалісти розповіли про критичну ситуацію, яка склалася в пологовому будинку. Зокрема, Руслан Федько заявив, що призначений 3 місяці тому головний лікар перинатального центру Володимир Симулик вимагає від акушерів-гінекологів платити йому особисто гроші за кожні прийняті лікарями пологи. Загалом щомісяця акушери-гінекологи повинні були б "здавти" новому головному лікареві 20 тисяч доларів США.

Під час цієї ж прес-конференції прозвучало, що в пологовому будинку бракує дезінфекційних засобів, УМПЦ забезпечений ними всього на З дні. Того ж дня на прес-конференції у відповідь головний лікар центру Володимир Симулик підтвердив проблему з деззасобами, пояснивши все браком бюджетного фінансування.

ЗІК
25 травня 2009р.

Теги: перинатальгий, пологовий, Ужгород, інфекція, новонароджений

Коментарі

Діус 2019-08-30 / 10:25:54
Приїхавши з пологового будинку з новонародженим додому, молоді батьки часом починають панікувати. Здається, що все дуже складно, як себе вести з малюком – не зрозуміло. Присутній страх брати малюка на руки, адже здається, що можна йому щось зламати, таким тендітним і беззахисним він виглядає.

Але насправді все не так вже й складно, як здається на перший погляд. Точно можна сказати, що впевненість в своїх діях приходить з досвідом. Молодим мамам, які в пологовому будинку мали можливість перебувати весь час разом з малюком, звичайно, простіше. Вони вже встигли отримати певний досвід. Ще в момент знаходження в пологовому будинку потрібно не боятися ставити будь-яке, навіть найбезглуздіше, питання акушеркам. Тоді буде з'являтися досвід і знання про те, як себе вести з дитиною.
Ми звернулися до KinderKlinik и залишились дуже задоволеними, професіоналізм лікарів на високому рівні!

Батько 2009-05-26 / 23:11:00
Так званий лікар Куцина (бо справжні лікарі лікують, а не займаються .....) мабудь не знає про відповідальність за надання неправдивих даних. Але нехай хоча б прочитає витяги із Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" ( це щодо надання ним прізвищ матерів, у яких начебто були виписані з лікарні хворі діти )



Стаття 39. Обов'язок надання медичної інформації



Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт


звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості,

одержані при його медичному обстеженні.



Стаття 40. Лікарська таємниця



Медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням

професійних або службових обов'язків стало відомо про

хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і


сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці

відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

При використанні інформації, що становить лікарську

таємницю, в навчальному процесі, науково-дослідній роботі, в тому

числі у випадках її публікації у спеціальній літературі, повинна

бути забезпечена анонімність пацієнта.



До зустрічі у суді, псевдолікар Куцина.

шокований 2009-05-25 / 20:42:00
це ті лікарі-придурки навмисно дітей позараджували - симулика підставити хочуть.

іншого пояснення немає. він їх не влаштовує, а у них ніяк не виходило його зняти. останній спосіб - довести, що він погано справляється з обов’язками. молодці лікарі - файно придумали.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини