На Закарпатті вшановували пам’ять Петра Лінтура - видатного громадсько-культурного діяча краю

4 травня 2009 року громадськість Закарпаття широко відзначила 100-річчя від дня народження видатного громадсько-культурного діяча, фольклориста, педагога, вченого, літературознавця Петра Васильовича Лінтура.

Петро Лінтур
Петро Лінтур

З цієї нагоди, учора, в понеділок, у приміщенні обласного театру ляльок відбувся урочистий вечір, присвяченій його пам’яті. У ньому взяли участь науковці, письменники, представники громадських організацій, працівники обласних культурно-освітніх і навчальних закладів, гості із Пряшева.

Розпочалось урочисте зібрання виступом камерного хору "Кантус", у виконанні якого прозвучали закарпатські народні пісні. Народна артистка України Лариса Білак натхненно прочитала вірш відомого закарпатського поета і перекладача Юрія Шкробинця, присвячений Петрові Лінтуру.

Відтак учасників зібрання сердечно привітав із пам’ятною подією в житті культури і духовності краю голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський.

Сьогодні, сказав він, - святкуючи 100 річчя від дня народження цієї визначної людини, ми з гордістю констатуємо, що Петро Васильович був визначною особистістю у всіх сферах своєї багатогранної діяльності

Його творчість, праця і сьогодні не применшуються з роками, а з плином літ набувають все більшого значення. Він був, як той мудрий садівник, котрий плекає саджанці для поколінь грядущих, вболіваючи за долю, духовний світ дітей, онуків і правнуків.

Коли говоримо про Петра Лінтура як про педагога, неодмінно згадуємо імена тих його вихованців, котрі стали світочами у вітчизняній культурі. Так, працюючи в далекі 30-40 роки у Хустській гімназії, він був творчим наставником видатного письменника Івана Чендея, полум’яного поета-антифашиста Дмитра Вакарова, цілої когорти талановитих майстрів слова.

Таким же невтомним працелюбом він був і в громадсько-культурному житті краю.

Разом із видатними письменниками Федором Потушняком, Андрієм Патрусом-Карпатським Петро Лінтур у 1946 році був ініціатором і творцем Закарпатської організації Національної спілки письменників України. Його внесок у літературний процес Закарпаття у повоєнний період також благотворний і значимий. 

Складаючи йому щиру вдячність за самовідданий подвижницький труд на ниві духовності, пам’ятаємо і те, що Петро Лінтур проклав свою борозну і на ниві місцевого самоврядування. У перші дні після визволення Закарпаття, у жовтні 1944 року, він був особисто причетний до створення місцевих органів влади – народних комітетів. Люди обрали його делегатом першого З’їзду Народних Комітетів Закарпатської України, на якому волею учасників цього форуму він став заступником голови Народної Ради Закарпатської України. Він з великою відповідальністю взяв на себе величезний обсяг проблем, вирішення яких мало по-справжньому історичне і доленосне значення. Для депутатів обласної ради, депутатів місцевих рад, для всіх нас це - прекрасний приклад служіння народу, відстоювання його інтересів.

Петро Васильович Лінтур - особистість, якою ми сильні, знані, шановані в Україні, у всьому слов’янському світі!

Від імені учасників урочистого вечора було покладено корзину квітів до пам’ятника на могилі Петра Лінтура.

З детальною промовою про участь П. Лінтура у культурно-мистецькому, освітянському житті краю виступив заслужений працівник культури Василь Габорець.

Кандидат філологічних наук, завідувач кафедри російської літератури Іван Сенько з глибокою вдячністю говорив про нього, як про свого наставника у творчій і науковій роботі. Відомий фольклорист, кандидат історичних наук Юрій Туряниця зупинився на багатющій творчій спадщині Петра Лінтура, її великому значенні для розвитку духовності Срібної Землі.

Поділився спогадом про видатного фольклориста і ветеран праці, делегат Першого З’їзду Народних Комітетів Закарпатської України Федір Сабов.

Окрасою вечора став виступ колективу Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

На завершення зібрання із словами вдячності до присутніх, усіх шанувальників творчості Петра Лінтура звернувся його син Василь Лінтур – депутат обласної ради багатьох скликань, голова постійної комісії облради теперішнього скликання. Він щиро подякував обласній раді, обласній державній адміністрації за підтримку щодо організації і проведення урочистого вечора та цілого ряду інших пам’ятних заходів, присвячених цій ювілейній даті.

В. Чорногор, сайт Закарпатської облради
05 травня 2009р.

Теги: Петро Лінтур, вшанувати, фольклорист, письменник

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини