Закарпатські селяни викладають від 150 до 300 доларів за вантажівку ...гною

Кожен господар знає: аби капуста, пшениця чи виноград вродили, потрібно добре підживити ґрунт. Закарпатські ґазди надають перевагу екологічно чистим органічним добривам, тобто гною. Вантажівка цього “добра” на Іршавщині (де найбільше серед решти районів краю розвинуте сільське господарство) коштує від 150 до 300 доларів! За Карпатами є навіть окремі господарства, які спеціалізуються на виробленні гною.

"Золотий продукт"

У селі Великі Береги, що в Берегівському районі Закарпаття, на базі колишнього колгоспу діє гноєвиробне підприємство “АТАК”. Тихомир Калій, його керівник та голова асоціації сільгоспвиробників Закарпаття пояснює, що загалом підприємство спеціалізується на тваринництві. Однак восени й навесні є хороша можливість заробити й на гною, який тут називають “золотом”.

“Торгуємо свіжим гноєм, щойно вивезеним зі стайні. Для виробництва гною потрібна добра пшенична солома. Стелиш її під худобину – й отримуєш “золотий продукт”, – розповідає господар.

Пан Тихомир пояснює, що, крім свіжого, в Берегах виробляють тлінний гній та перегній. Якщо другий “дозріває” п’ять-шість місяців, то останній має вистоятися усі десять. За цей час від процесів бродіння у такій масі з’являється безліч поживних речовин, яких немає у свіжому й тлінному гної. За словами господаря, якщо закласти на перегній 100 тонн свіжого гною, то через десять місяців отримаєш лише 50. Тому перегній майже удвічі дорожчий за звичайний “золотий продукт”.

“На Іршавщину, – продовжує Тихомир, – ми щороку поставляємо від 200 до 350 тонн органічних добрив. Середня ціна за тонну гною у нас – в межах 60 гривень. У середньому на вантажівку кладемо 10-15 тонн. Виходить десь 200 доларів. Є сезони, коли у нас менше худоби, а попит на гній шалений! Тоді разом з доставкою та завантаженням-розвантаженням така ж вантажівка обходиться господарю і в 300 умовних одиниць. Однак цього року, зізнається пан Калій, попит слабенький, адже селяни не змогли виручити з продажу сільгосппродукції такі суми, як планували. Ще й прогнозують слабкий урожай капусти.

Гноєдефіцит

Юрій Бібіта з села Заріччя має 50 соток землі. Каже, що на Іршавщині гною завжди не вистачало, адже тутешнє населення століттями спеціалізується на рослинництві. За підрахунками Юрія Васильовича, на один гектар ріллі для доброго врожаю потрібно 100 тонн гною, а це — від шести до десяти тисяч гривень. Пан Юрій каже, що Іршавський район щорічно потребує близько мільйона тонн гною. Такої кількості закарпатські виробники з Берегівщини, Виноградівщини та Ужгородщини забезпечити не в змозі. Тому й доводиться їхати на Волинь і майже за ідентичною ціною купувати торф.

Пан Бібіта каже, що у свої 50 соток, на яких росте 30 тисяч стебел капусти, разом з добривами, обробітком ґрунту, плівкою для захисту від холоду й вітру та насінням повинен вкласти близько 30 тисяч гривень. А заробить, за хороших умов, лише 35 тисяч.

“В області справді дефіцит гною”, – розповідає Олександр Матвієць, завідувач Закарпатського опорного пункту Інституту гідротехніки та меліорації. На його думку, можна створити кілька пунктів прийому гною, куди б звозили органічні добрива з приватних господарств. На цьому можна непогано заробити, адже 95 відсотків великої рогатої худоби Закарпаття утримують у домашніх дворогосподарствах, каже пан Олександр. Однак мало хто наважується цим займатися. “Крім того, – продовжує науковець, – сьогодні мало хто знає, що по всій державі на підтримку фермерства та збереження родючості земель у бюджетах сіл, міст, районів та областей закладено реальні кошти”.

Павло Білецький, "Високий Замок"
02 квітня 2009р.

Теги: гній, дефіцит, торф

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини