Золтан Ленд’єл, мер м.Мукачево: "Завдяки" уряду латаємо охрімову свиту...

Цими днями 41-а сесія Мукачівської міської ради ухвалила бюджет міста на 2009 рік. Радісного пожвавлення з цього приводу, як у попередні роки, в залі помічено не було. Радше, навпаки. Причину цього найкраще знає міський голова Мукачева Золтан ЛЕНД’ЄЛ.

– Золтане Золтановичу, на перший погляд, усе ніби нормально: у бюджеті міста на цей рік збільшено видатки на освіту, медицину, культуру, спорт. У чому ж причина поганого настрою депутатів міськради?
  
– А з чого радіти? Нинішня економічна ситуація відкинула нас на багато років назад, на невизначені терміни буде заморожено цілу низку загальноміських програм, і до того не можемо упевнено говорити, чи фінансуватимуться протягом року належним чином ті програми, на які в бюджет 2009 року закладено кошти. Адже їх ще потрібно заробити, отримати в міський бюджет. А як цього досягти, якщо бюджетоутворювальні підприємства згортають або взагалі призупиняють виробництво, скорочують робітників, а тим часом питома вага податку з фізичних осіб найбільша в структурі міського бюджету. Світова економічна криза найбільше, на жаль, ударила по Україні тому, що Прем’єр-міністр до останнього моменту затято не хотіла цю кризу визнавати. Уряд був ніби стороннім спостерігачем у шаленому розгортанні спекулятивної валютної кризи. І так само байдужий до того, що інвестори виводять свої виробництва з України, у тому числі й із Мукачева, до тих держав, де проводять розумну антикризову політику, приміром, у сусідній Румунії, країнах Азії. А чого вартий був поданий Кабінетом Міністрів до Верховної Ради й ухвалений у першому читанні законопроект про ринкові збори, який поховав би мале підприємництво України підвищеними в десятки разів ринковими зборами. Чому Кабінет Міністрів вирішує всі найважливіші для держави питання в останній день року – бюджет, ціна на російський газ для України тощо? Чому в нашій державі Міністерство фінансів краще знає потреби територіальних громад, аніж місцева влада, чому Кабмін не цікавить стан речей на місцях, і контрольні цифри йдуть згори вниз, а не навпаки? Чому Президент змушений казати перед Новим роком, що вже кращий такий поганий бюджет, аніж ніякий. Але ж нам за ним жити.
Запитань дуже багато і, на жаль, відповіді на них не маємо. Ось за такої ситуації ми над бюджетом 2009 року були змушені працювати за принципом латання охрімової свити – в одному місці відрізали, щоб доточити до іншого. Нам спускають, приміром, контрольні показники, але в них не врахована інфляція, підвищена ціна на газ... Кажете, нормально, що в бюджеті цього року збільшено видатки на бюджетну сферу, та маємо врахувати, що це збільшення викликане потребою завершити третій етап Єдиної тарифної сітки з відповідним підвищенням заробітної плати.
  
– ...Яку відтак з’їсть інфляція, підвищені тарифи на комунальні послуги і таке інше.

– Ви торкнулися болісної для нас теми тарифів, які мають дуже великий соціальний та економічний вплив на інтереси людей. Уряд Юлії Тимошенко перекладає вирішення загальнодержавних проблем, створених ним же, на місцеві органи влади. Цього року буде значно підвищено ціни на всі енергоносії «завдяки» недолугій економічній політиці Кабінету Міністрів. А як сплачувати за газ вартістю 360 доларів за тисячу кубів? Тільки через підвищення тарифів для підприємств і населення. Це робити доведеться нам, відповідати перед людьми теж нам – міській владі Мукачева, а уряд, який призвів до цього, ніби й ні при чому, ніякої відповідальності перед людьми не має. Ми й так робили все можливе, наприклад, минулого року, коли енергоносії також дорожчали, дотуючи комунальні підприємства на мільйони гривень, адже без нашої допомоги ті збанкрутували б. Зауважмо, що питома вага енергоносіїв у собівартості комунальних послуг, заробітної плати торік, приміром, складала 88,8 відсотка за тепло та 64,7 % – за водопостачання й водовідведення. Якщо вартість тисячі кубометрів газу для населення в 2007 році становить 686 гривень, а торік – 872,78 грн, то якою вона буде цьогоріч? У той же час законодавством не передбачене автоматичне зростання тарифів відповідно до збільшення їх складових, розмір яких приймається в Києві. До речі, в Державному бюджеті 2008 року було передбачено відшкодування різниці в тарифах для населення. Та одна річ – Закон про бюджет України, а інша – його виконання. Минулого року така різниця в тарифах у Мукачеві становила 9 857 651 гривню, а уряд відшкодував лише третину. Й однаково, на відміну від багатьох міст України, ми зовсім не мали проблем із забезпеченням теплом бюджетних установ і населення цього опалювального сезону, бо, як кажуть у нас, на Київ надійся, а сам... Ми мали можливість у 2008 році за рахунок капітальних видатків провести ремонти, оздоблювальні роботи в закладах освіти на загальну суму 6 мільйонів 138 тисяч, а в Центральній районній лікарні на ремонт систем гарячого та холодного водопостачання, придбання медичного обладнання, санітарних машин витрачено 2 348 тисяч гривень. Якщо минулого року капітальні видатки на заклади бюджетної сфери становили 6 800 тисяч гривень, то 2009 року – жодної копійки.

– Даруйте, Золтане Золтановичу, але ж Юлія Тимошенко домовилася в Москві за 250 чи навіть менше доларів за 1 тисячу кубів, звідки 360?

– Це протягом року й на 10 років уперед вказано ціну в 250, а в першому кварталі цього року будемо платити 360. І я дуже сумніваюся, що надалі вартість знижуватимуть принаймні для споживачів. Просто немає в історії сучасної України такого, щоб знижувати ціни. А ціна газу потягне за собою зростання тарифів на воду, тепло, взагалі на все. Мені сподобалося, як сказав Віктор Балога, коментуючи підписання угоди між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром». «Справжній зміст підписаних контрактів стане відомим уже в лютому-березні, коли споживачі отримають газ не в телевізорі за «дуже зручною ціною», а у своїх трубах».

– Тепер плачуть усі, і багаті в тому числі. А яка доля чекає на тих, хто на межі й за межею бідності?

– Одним із важливих показників, що впливає на окремі соціальні виплати в 2009 році, є прожитковий мінімум. На жаль, протягом цього року він не змінюватиметься, а залишається в розмірі (на одну особу), що діяв у грудні 2008 року. Сьогодні ж не забезпечується збереження мінімальної заробітної плати. Тим часом більше третини працівників дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл матимуть ставки на рівні мінімальної заробітної плати – 545 гривень. До того ж буде припинено виплати стимулювального характеру: педагогам, які згідно із Законом України «Про освіту» мали б отримувати, але не отримуватимуть щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, медикам, що будуть позбавлені допомоги на оздоровлення. До речі, ці виплати гарантуються державою, і минулого року в Мукачеві їх видавали справно. Окрім того, ми не маємо можливості збільшити видатки на харчування учнів 1–4 класів, вихованців дитсадків відповідно до підвищення ринкових цін на продукти. Призупинено програму енергоощадження – встановлення металопластикових вікон у закладах освіти. Цього року не зможемо також відряджати наші спортивні команди на всеукраїнські змагання, не кажучи вже про закордоння.

– Можу додати: у дитячих школах мистецтв знято з навчального плану низку предметів з метою економії коштів, а в першій музичній школі навіть дійшли до збирання з учнів грошей за користування в класі музичними інструментами. Ви казали про призупинення низки загальноміських програм. Серед пріоритетних минулого року були, приміром, програми «Льодовий палац», «Аеропорт Мукачево». Яка їхня доля?


– Невтішна. Уряд ініціював Державну програму «Хокей України». Ми виграли тендер на будівництво льодового палацу. Уже закуплено обладнання на 5 мільйонів гривень. Але сьогодні з Києва не обіцяють на цю Державну програму жодної копійки. Те саме й із аеропортом. Дуже важливе питання щодо енергоощадження. Минулого року з Державного бюджету місто отримало 3 958,6 тисячі гривень на ці заходи. А в Законі України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» цієї статті нема. Хоч саме в нинішній ситуації ця програма надзвичайно актуальна.

– Золтане Золтановичу, з бюджету Мукачева на 2009 рік випливає, що зменшено видатки лише на органи управління…

– Так, для працівників органів управління, тобто міськвиконкому та його підрозділів, контрольний показник на цей рік на 10 відсотків менший, ніж 2008-го, й наполовину менший від фактичного виконання всіх видатків, спрямованих на утримання структурних підрозділів міськвиконкому. Тобто ми змушені будемо скорочувати висококваліфікованих працівників і, зрозуміло, відмовитися від усіх стимулювальних виплат. Та, незважаючи на всі негаразди, залишаємося оптимістами, тим більше у нас прекрасний директорський корпус, тямущі управлінці. Разом будемо домагатися виходу з кризового стану з найменшими втратами.

– Дякую за розмову і, як актуально сьогодні казати, бажаю вам і всім нам, окрім здоров’я й удачі, ще й оптимізму!

Микола Рішко, "Старий Замок "Паланок"
22 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини