Закарпаття: після потопу хоч... потоп

На Закарпаття смертоносна вода прийшла уже втретє за останнє десятиріччя. На щастя, цього разу в області вдалося уникнути людських втрат. Але завданої паводком шкоди могло бути б ще менше, якби вдалося реалізувати спеціально розроблену для Закарпаття Державну протипаводкову програму «Тиса» на 2002-2015 роки.

Закарпаття: після потопу хоч... потоп

Те, що сталось в Західній Україні минулого тижня, – це найбільша природна катастрофа в регіоні за останні сто років. Так кажуть чиновники з різних міністерств та вище державне керівництво.
Ситуація власне в Закарпатті така: в області зруйновані та пошкоджені 32 мости, 1312 метрів берегоукріплень, підтоплені 1258 дворогосподарств, 226 житлових будинків та 1213 гектарів сільськогосподарських угідь. Евакуйовані понад 300 людей. Через вихід води на дорожнє полотно призупинено рух автотранспорту на автотрасі «Мукачево-Рогатин-Львів».
Закарпатській області подібні катастрофи, на жаль, не дивина. Регіон пережив дві катастрофічні повені у 1998 та 2001 роках. Для повноти картини зазначимо: листопадовий паводок 1998 року підтопив 40 тис. 793 житлових будинків (з них 2 тис. 695 були зруйновані). Були також зруйновані 12 мостів, 48,6 км автодоріг. Паводок вивів з ладу 18 водозаборів, 28 каналізаційних насосних станцій, 20 очисних споруд та 45 котелень. Пошкоджено 3,1 км залізничних доріг, 2,4 км зруйновано.
Березневий паводок 2001 року зруйнував 1 тис. 924 будинків, довелося відселити 4 тис. 948 мешканців. Зруйновані 6 та пошкоджені 17 мостів. Пошкоджено 52,7 км. автодоріг. Зруйновано 1,4 км. та пошкоджено 9,15 км. залізничних доріг.
Тоді ж сталося найстрашніше: у результаті паводка загинули 9 осіб (у Виноградівському районі – 5, в Хустському - ).
Дощовий паводок 1998 р. завдав збитків області на суму 810 млн. грн. Тало-дощовий паводок 2001 р. «коштував» 317 млн. гривень. На час десятирічної давнини це були просто скажені кошти.
Між тим, за результатами другої повені спеціалісти сформулювали такий висновок: «Причини, які сформували паводок 2001 року, аналогічні причинам, що сформували паводок 1998 року, тільки у більш загрозливих масштабах». Так, опадів випало на 40 відсотків більше практично за такий ж період часу. Далися взнаки велика кількість снігу та зниження регулюючої здатності лісу у зимовий період.
А крім того, фахівці вказали на «відсутність достатнього фінансування та часу на ліквідацію наслідків паводку 1998 року і недоліки у веденні господарства».
На останнє речення, вочевидь, варто звернути особливу увагу насамперед тим чиновникам, хто буде «розрулювати» ситуацію з черговим «потопом».
Чим далі було від катастрофічних паводків 1998 та 2001 років, тим більше забувалася біда – і урядами, і державою загалом, і закарпатцями зокрема. Уже другий рік поспіль уряди недофінансовують програму протипаводкового захисту «Тиса», розраховану на період з 2002 по 2015 роки.
«Нинішній паводок ще раз засвідчив, наскільки важливим для Закарпатської області є протипаводковий захист. На щастя, цього разу на Закарпатті обійшлося без людських жертв, – прокоментував ситуацію голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші. – Враховуючи масштаби повені, і матеріальні збитки були б набагато більшими, якби за ці роки в області не було зроблено стільки у плані протипаводкового захисту. Але якщо у 2006 році область у повному обсязі фінансувалась у рамках державної протипаводкової програми «Тиса», то вже минулого і цього року – постійне значне недофінансування: із запланованих 204,3 млн. гривень цьогоріч уряд виділив лише 80,9 млн. грн., тобто всього 40 відсотків передбаченої суми. Минулого року з державного бюджету область теж отримала на 25,9 млн. гривень менше коштів».
Не змінювали досі результату й неодноразові звернення керівництва облдержадміністрації, депутатів облради до Кабміну, Верховної Ради.
В результаті в Закарпатті не вдається вирішити основне завдання програми «Тиса» – комплексного підходу до проблем протипаводкового захисту. За словами директора державного підприємства «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів у Закарпатській області» Ростислава Федіва, ідеться про те, що крім дамб і берегоукріплень, які за 10 років таки звели, треба будувати й акумулюючі ємності, польдери (спеціальні ємності, до яких під час паводків запускають воду).
«У двох районах Закарпаття ми вже споруджуємо перші черги таких протипаводкових польдерів – у Варах Берегівського району та Яблунівці на Хустщині. Але це дуже об’ємні роботи, і якщо не вистачає коштів, їх навіть не можна розпочинати. Як показав досвід попередніх років, розтягувати роботи не можна, бо недобудовані об’єкти захисту не дають, а собівартість їх зростає. З нинішньою інфляцією ми вже втомилися коригувати проектно-кошторисну документацію. Наприклад, провели у 2007-му тендер на будівництво протягом двох років, паливо заклали за ціною 3,30 грн., а зараз уже маємо 6,60…», – пояснює Федів.
Ще один бік медалі – позиція окремих громад. У Закарпатті зафіксовано кілька випадків, коли будувати дамби не дозволяють... самі місцеві жителі. Оскільки вони мають городи поруч з річками.
І це при тім, що в проектно-кошторисній документації при будівництві гідротехнічних споруд зазвичай передбачена і компенсація, та й загалом – є поняття охоронних зон річок, є, зрештою, питання державної ваги, коли йдеться про захист життя та майна людей та держави.
Нарешті, якщо щось і будується, то це не обов’язково саме те, що треба. Такий факт виявили торік працівники КРУ в Закарпатській області, коли проводили ревізію використання коштів субвенції, спрямованої на ліквідацію наслідків стихійного лиха у гірському краї.
Ось витяг з прес-релізу, розповсюдженого контрольно-ревізійним управлінням: «Пилипецька сільська рада на берегоукріплення та водорегуляцію потоку Розтока в селі Розтока отримала 28 тисяч гривень із згаданої вже субвенції. Працівники КРУ встановили, що майже половину цих грошей, а саме 12,4 тис. грн., спрямували на оплату вартості ремонту дорожнього полотна автомобільної дороги в селі Розтока. За роботи з берегоукріплення та водорегуляції потоку Розтока навіть ніхто не брався».
Ростислав Федів у цьому контексті наводить ще один вагомий аргумент: «Однозначно, вигідніше захищати (землі від паводків – Авт.), адже витрачаємо кошти один раз, а не після кожного паводку. Із запланованих на цей рік коштів вже виконано робіт на 30 млн. гривень. Мінімізація потенційних збитків очевидна: наприклад, за 15 млн. грн., які вкладені, скажімо, у Вари на Берегівщині, ми захистили 4 села, 12 тисяч населення. Крім того, захищаємо не лише населені пункти, але і сільгоспугіддя. Буває, вартість земельних ділянок та будівель після створення дамб та гідротехнічних споруд зростає в десять разів».
Нинішня ж ситуація в Закарпатті ще далека від стабілізації. Учора головне управління МНС в Закарпатській області оголосило чергове штормове попередження з приводу небезпечного підвищення рівнів води на річках області.
За повідомленням Закарпатського центру з гідрометеорології, надвечір 27 липня на найповноводнішій річці Тисі неподалік міста Тячева почав формуватися максимальний рівень води. Можливе підтоплення низки населених пунктів, перелив ділянок автодоріг, підтоплення територій житлових будинків та сільськогосподарських угідь.
Відтак говорити про те, чим закінчиться паводок для Закарпаття, зарано. Втішає в даній ситуації бодай те, що чимало районів області таки вдалося захистити, в тому числі найболісніший об’єкт – головні «залізничні» ворота України місто Чоп. Торік там завершили будівництво грандіозної дамби.
Але дамб, хай і не таких грандіозних, край потребує ще чимало.

Андрея Немеш, "Форпост"
28 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

Istvan 2008-08-06 / 22:01:00
Яка влада - такий народ.

ЛЕССі 2008-08-02 / 07:54:00
Перестаньте сперечатися!Політика і політики будуть і "після потопу".Зараз нам усім разом треба Бога просити,щоб такої катастрофи більше не повторилося.Тільки Він один -добрий і справедливий.Молімся,може відверне від нашого народу таку справедливу кару.Щоб схаменулись і не думали тільки про матеріальне ,яке так легко може спливти за водою...

Макс 2008-07-30 / 23:23:00
Паводок- це реакція природи на нещадне нашестя людей на Говерлу. Згадайте, як кілька років тому Ющенко збирався на гору - загинули люди від блискавки. Тепер - від паводку. Чим не символічно? Ющенко несе горе для України

Збоку 2008-07-30 / 13:16:00
"Кідь Закарпатці самі будуть виберати свого губернатора, представителів в Обл. раді, районних радах ай председів тихто штруктур, пак ви Урзус можете говорити о том, що "Влада походить з народу."



Пане Спостерігач, в 1994 році закарпатці обрали собі закарпатця Устича (батька сучасного екоциду)губернатором області. В той час обирались і всі голови райдержадміністрацій. Скажіть, будь ласка, в якому районі від цього стало жити краще?

А депутати всіх рівнів у нас обирались і обираються сьогодні з народу. В сільських, районних, обласній раді сидять саме закарпатці, і спати не бірують сараки, думавуть лем якби про нас дашто ліпшой зробити?



І не треба забувати про мудрість:


"Каждий народ заслуговує на ту владу яку має"!

Спостерігач 2008-07-30 / 09:55:00
Я абсолютно не маю комуняцьку звичку. Ви Урзус дуже скоро забули на чом бов основанний комунізм, комуністична партія и правительство соцілаістичного государства рабочіх і крестьян. Основний прінцип бов то, што партія комуністів представляла найпрогресивнішу часть обшества (авангарду) и керувалася "найпрогрсивнішов науков" общества марксизмом-ленінізмом. Тобто, комуністична партія и особенно вождь (перший секретарь) комуністичної партіі знав найліпше до детайлів, що і як робити, як працювати итд. А людина мисляща, коли поуказала на то, що ся робить зле, нараз ця людина була ворогом народа. Ви, Урзус державу и державність цпете на тот пєдестал, де бола комуністична партія с вождьом. Держава і державність зависить од демократічніх інштітуцій, кідь демократичні прінципи ся руйнувуть, демократичні інштітуції суть слабі, так держава и державність є гнила, и часом держава изчезне. В історіі Європи дуже много дежав изчезло.

Спостерігач 2008-07-30 / 09:11:00
Урзус: "Влада походить з народу." Одповідь: В нияком припаді влада в Закарпатскій області з народу непоходить, бо в року 1991, окрем самостійності України, жителі Закарпаття голосовали ай за самобрядну територію, тобто автономію Закарпаття. Більше як 78% жителів Закарпаття голосовало за самоврядну територію. Київ скасував голосованя закарпатців за самоврядну територію і гетьмани, як Кравчук и йому подобні сказали, що вони знають найліпше як керувати ай ділами Закарпаття. А влада на Закарпатті од 1991року до днишнього дня, яка "походить з народу" може лем так танцювати як центер в Київі пискать. Кідь Закарпатці самі будуть виберати свого губернатора, представителів в Обл. раді, районних радах ай председів тихто штруктур, пак ви Урзус можете говорити о том, що "Влада походить з народу."



В нияком припаді окупаційний режим за Чехословацької републики президента Масарика культуру на Подкарпатскій Русі (типиришня Закарпатська обл.) не знищив, тільки здоконалював. По року 1919 словаки не боли на том омного ліпше як корінні жителі (русини) Закарпаття. А де є типирь в розвитку Словакія? Культура чехів є в іншій категорії як культура россіян и українців. Ясно, що словаки були б в такій мізерії, як ай корінні жителі Закарпаття, якщо б вмісто чеських братів мали б за близьких братів щирих и свідомих українців и росіян.

Урзус 2008-07-29 / 20:53:00
Влада походить з народу. Усі злочинці і крадії, що сидять у верхах, колись були простими хлопами, босими корів пасли. Хіба вуйко Устич, батько сучасного екоциду, не з народу був? Чи Різак з Балогою? Ні, пане Спостерігач,це у Вас комуняцька звичка - розділяти владу і народ. (Це таке більшовики вигадали, а плєбсу дуже подобається - мовляв, він святий, а влада - сволота). Який народ, така і влада. Ви гірські села бачили, як там лайном усі річки забиті? То від голоду? Чи почнете зараз, що колись була тут велика культура, але окупаційні режими її знищили?

Z 2008-07-29 / 15:03:00
Гнати треба посадовців секретаріату в Сибір на заробітки. Вони вже окупували ціле Закарпаття, а на людей їм начхати. Доки в нас буде бардак. При Кумові такого даже не було.

Спостерігач 2008-07-29 / 14:04:00
Безглузде вырубовання лісів боло уж за СРСР. Лем на розбудову Донбасу по 1945 році більше лісів на Закарпаттю вырубали, як за 20 років Чехословацького режиму од року 1918 до 1939 р. Варварство прийшло на Закарпаття з востока. Правда є, што 60-х, 70-х роках вырубовання лісів зменшило ся, ай кидь ся поуживала варварська техника - суцільні рубки. В 80-х роках докунця прирост лісів зачав повышати ся на Закарпаттю. Розпад СРСР, возрожденіє самостійної и незалежної Украйини витворив хижацькый капіталізм, якый в Європі лем украйинці суть способні витворити. Народ степей и полей з Лисенковськими варварськими традіціями приступу к природі, якого результат ся указує каждых 3-4 роки великима дештруктивнима повінями. Територію Закарпаття на 75% покрывали ліси, типирь в самостійній Украйині около 45% покривають ліси.




Урзус обвиняє людей, притом всі знавуть, што кажда риба смердить од голови а майбулше смердить Украйинська державність. То не є хиба людей, ош правосудие в Украйинській дезржаві є абсолютно нероботоспособноє. Правосудіє в Украйині нигда не боло, не є и так скоро не буде! И зато тих, котрі збогатіли на лісовирубках и бігавуть на мерцедесах судити нико не буде! А звалёвати вину на простих лісорубів, котрі рубали ліси убо неголодовали є хворе!

Урзус 2008-07-29 / 12:08:00
Є одна гірка істина - потопи у природі були, є і будуть. Без кінця нарощувати дамби неможливо. Але водгоспи з цього живуть - після того, як помер СРСР і припинилась безглузда меліорація і проекти типу повороту річок. І тому вони постійно вимагають грошей "під паводки", і цих грошей завжди мало. Реально треба замислитись над переселенням людей з небезпечних місць на рівнину. Якщо не бажають - то вже їх біда, хай не нарікаються.


Чому це одним держава має по кілька разів будувати знесені хати, бо їм подобається жити саме біля річки ? В той час як інші не можуть дочекатись не те що квартири - доступного кредиту на квартиру.



Не слід забувати, що "прості люди" несуть суттєву відповідальність за паводки, це ж вони рубають ліс, не чистять канали, завалюють річки лайном і потім плачуться.

orange 2008-07-29 / 09:52:00
Для Балоги Закарпаття - батьківщина, а для Юлі - батьківщина її ворога Балоги :))))))))))))))))

Хепі 2008-07-29 / 09:08:00
Юля поважала, поважає і буде повіажати закарпатців. Коли Юля очистить наш край від балогизму- (всі балоги будуть в еміграції), ось тоді і побаите.

pак 2008-07-29 / 03:07:00
А у Балоги чи Яника на яких ролях? Вони всі чхали на Закарпаття... А якщо дбають про щось на Закарпатті, то тільки про свої маєтки та про свої сім’ї і фірмочки.

orange 2008-07-29 / 01:17:00
Юля ніколи не буде фанаткою Закарпаття. Ми завжди будемо у неї на других ролях

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини