В Ужгороді відбувся вечір пам’яті поетеси Софії Малильо (ФОТО, ВІДЕО)

16 грудня 2021 року в Закарпатській обласній науковій бібліотеці відбувся вечір пам’яті з нагоди 95-річчя з дня народження Софії Малильо – поетеси-верховинки, уродженки села Верхні Ворота, багатолітнього політв’язня, кавалера ордена княгині Ольги III ст.

Софія Малильо
Софія Малильо

Одночасно було проведено презентацію книжки Софії Малильо «Кухоль щастя» (2020 р.), упорядниками якої є к.ф.н. Надія Ференц і директор видавництва «Гражда» Іван Ребрик; брошур «Софія Малильо. Її життя і творчість – справжній подвиг» авторства В. Матейка (2021 р. ), «Odisea zapomenute obcankі Sofie Malyljove» автора Mag. Анни Хлебіної з Празького інституту дослідження тоталітарного режиму  «Cechoslovaci v Gulagah».

На вечорі були присутні директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської обласної ради Євген Тищук зі своїм заступником – начальником управління комунальних закладів культури Віктором Кравчуком, директор обласної наукової бібліотеки Олена Канюка, академіки Іван Хланта та Михайло Белень, староста села Верхні Ворота Віталій Малильо, племінник поетеси, професор Львівської політехніки Василь Козик, який спонсорував видання більшості її книг, Тетяна Козик з с. Верхні Ворота, яка доглядала за тіткою  Софією до її смерті, делегації з Верхніх Воріт, Мукачева та ужгородські шанувальники її поезії.

Софія Малильо була високорелігійною людиною і стверджувала, що її від згуби рятувала Молитва і Слово. Тож вечір розпочався молитвою «Отче наш» і віршем «Молитва» С. Малильо, який є на початку книги «Кухоль щастя». Присутні переглянули уривки з відеороликів Дмитра Кешелі «І ожила її душа в соборі слова» та інтерв’ю поетеси, записане 2012 року в її мукачівській квартирі чеськими дослідниками з Праги. Глядачі мали можливість  побачити і почути голос поетки. 

Про книжку «Кухоль щастя» розповів її упорядник і видавець Іван Ребрик. У своєму виступі він нагадав, що спонукало створити книгу. У ній уміщено близько 400 віршів, відібраних з її 5 збірок.  До видання подано переклад українською мовою  чеської брошури «Odіsea zapomenute obcankі Sofie Malyljove», в якій висвітлено невідомий нам шлях поетеси з 1937 по 1945 роки, у період її навчання в українській гімназії у м.Модржани.

У книжці є окремий розділ, в якому вміщено світлини з дитинства Софії Малильо, навчання в гімназії, світлини дипломів, нагород, вітання від друзів, орден княгині Ольги ІІІ ст. Є особливе фото з Олексою та Олесею Борцями. Вони привезли Софію  з Черкащини, створили умови для творчої діяльності, оживили її подальший шлях, допомогли отримати квартиру, видати їхнім коштом перші збірки. Були її щирими друзями, опікунами, меценатами. Книжка вже побачила світ і в електронному форматі великим шанувальником її поезії Степаном Жуком, котрий готовий видати всі її збірки власним коштом.

Порадувала присутніх видана шоста брошурка «Її життя і творчість – справжній подвиг». Автор збірки – дослідник кримінальної справи і творчості Софії Малильо Володимир Матейко у перемові розкрив важку долю поетки, її тернистий шлях. Закликає всіх, особливо владні структури, на отчі й землі її талант належно оцінити, визнати і увіковічнити, насамперед встановити їй в Мукачеві меморіальну дошку, а у Верхніх Воротах перед школою – пам’ятник. Кошти для виготовлення меморіальної дошки і встановлення її на міській бібліотеці Мукачева передані скульптору, академіку Михайлу Беленю (5 тис. грн. ще  10.12.2019 р.). Зважаючи на обставини, він погодився виконати відповідну роботу з мінімальною оплатою. Однак приступити до реалізації зможе тільки  після затвердження проєкту і дозволу міської ради  на встановлення, чого й досі не вирішено.

Грунтовну оцінку творчості поетеси висловив у своєму виступі заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта. У створеному ним літературно-мистецькому музеї в с. Копашново побувала і С. Малильо, де слухала свої вірші у виконанні учнів та й сама потім читала свої. Згодом присвятила їм свої два вірші.

Сенсаційне повідомлення озвучив племінник поетеси Василь Козик. Він повідомив, що знайдено ще 6 зошитів, в яких поетеса вела щоденник. Літературознавцям необхідно буде опрацювати їх і дати свою оцінку.

Василь Густі високо оцінив її поезію і рекомендував ввести в шкільну програму вивчення  окремих її творів. Поділився тим, що його найбільше вразили своїм глибоким змістом та драматизмом вірші про Голодомор – «Жертвам голодомора» і «Голодомор». 

А виступ Марійки Нінц та прочитаний нею вірш «Іди і вір» викликав щирі оплески присутніх.

На вечорі звучали вірші, прочитані пластункою Софією Яцканич «Залізо куй» та бібліотекарями відділу обслуговування користувачів «Карпатська Україна», «Красне поле», «Україно рідна», «Референдум». 

 

Володимир Матейко, дослідник кримінальної справи С.Малильо та її творчості, для Закарпаття онлайн

23 грудня 2021р.

Теги: Малильо, вірші, поезії

Коментарі

злий 2021-12-23 / 23:32:23
Світла була людина. Царство їй небесне!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини