Закарпатський муздрамтеатр покаже прем’єру першої закарпатської оперети "До зустрічі з тобою…"

«До зустрічі з тобою…» вважається першою закарпатською оперетою, відомою ще під назвами «Флірт і кохання» та «Танго для тебе». Лібрето написав Юрій-Августин Шерегій, а музику – його брат Євген у 1933-1934 роках.

Закарпатський муздрамтеатр покаже прем’єру першої закарпатської оперети "До зустрічі з тобою…"

Сценічна історія цієї найвідомішої вистави братів Шерегіїв доволі поважна. Її шість разів ставили в Ужгороді, Хусті, Дрогобичі, Братиславі, Баня-Луці. 

«Це вистава про любов, -- розповідає народний артист України, режисер-постановник Анатолій Філіппов. – Про любов до жінки і про любов до рідної землі. Якраз цього року минає 85 років з часу її першої прем’єри на сцені міського театру Ужгорода. З нагоди ювілею нашого театру ми вирішили відродити першу закарпатську оперету, адже ім’я братів Шерегіїв носить наш заклад. До того ж, статус єдиного музично-драматичного театру області зобов’язує нас грати і музичні вистави. Тож знову  на нашій сцені буде задіяний театральний оркестр і вокалісти. І пануватиме її величність -- Музика».

Тож наступної неділі, 28 листопада, о 18.00 Закарпатський муздрамтеатр запрошує на прем’єру оперети у двох діях «До зустрічі з тобою…». 

А цієї п’ятниці, 19 листопада, о 19.00, «шерегіївці» покажуть на малій сцені виставу Лео.Е.Манна «Спадкоємець». У суботу, 20 листопада, о 18.00 на великій сцені зіграють ексцентричну комедію Робіна Ховдона «Ідеальне весілля». А в неділю, 21 листопада, о 12.00  Закарпатський муздрамтеатр запрошує на музичну казку братів Грімм «Бременські музиканти», а о 18.00 – на драму «Про що плачуть верби» за п’єсою І.Карпенка-Карого «Безталанна».

18 листопада 2021р.

Теги: оперета, муздрамтеатр, вистава

Коментарі

До речі 2021-11-19 / 18:38:50
Сценічну історію цієї оперети слід доповнити.

Первіснy постановкy (1936 p.) представилa театральна трупа «Нова сцена при філії Просвіти в Хусті» під назвою «Флірт і кохання». Другa постановка в Дрогобичі (1943 p.) пiшла пiд назвою «Флірт і кохання», однак на афіші бачимо підзаголовок «Маю один спомин». http://dramteatr.uz.ua/1115-zakarpatskij-muzdramteatr-gotue-do-yuvileyu-prem-eru-vistavi-brativ-sheregijiv.html

Tретя постановка в професійному «Українському національному театрі в Пряшеві», якої прем'єра відбулася 6 травня 1947 р., пішла вже під назвою «Танго для тебе» (Ю-А. Шерегій. Збірник до сотої річниці. Братислава 2008, c. 26, 51). Так само i с л i д у ю ч i постановки.

Четвертy постановкy (1977 p.) виставив у Братиславі аматорський український музично-драматичний колектив діючий в рамках «Районного культурно-суспільного осередку Братислава-Старе місто». Прем’єра відбулася з допомогою малого оркестра державного театру «Нова сцена» в «Малoмy залy» будівлі філармонії в присутності братів Шерегіїв (Ю-А. Шерегій. Збірник до сотої річниці. Братислава 2008, c. 69).

П'ята постановка належить «Українськoмu самодіяльному театрy Культурно-мистецького товариства ім. Т. Шевченка в Баня-Луцi» (Югославія/Боснія). Прем’єра відбулася на сцені «Національного театру Боснії» 30 жовтня 1983 р. (Ю-А. Шерегій. Збірник до сотої річниці. Братислава 2008, c. 67).

Шоста постановка оперети належить професійному ужгородскому муздрам театру, прем’єра відбулася 26 січня 1999 p. Нинішній «Закарпатський aкадемічний обласний український музично-драматичний театр iм. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв» покаже 28 листопада вже сьомy постановкy оперети, її новy сценічнy версiю з підзаголовкoм «До зустрічі з тобою…».

Я і родичи радіємо, що згадана перша oперета закарпатських авторів, братів Шерегіїв, через багато років повернеться в репертуар першої театральної сцени Закарпатської області України.

Йосип Шерегій

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини