Як євродепутат Андрея Бочкор стала головним рупором угорської пропаганди на Закарпатті

За останні роки уродженка Берегова та депутат Європейського парламенту Андрея Бочкор неодноразово потрапляла у медійні скандали через свої антиукраїнські заяви та висловлювання.

Як євродепутат Андрея Бочкор стала головним рупором угорської пропаганди на Закарпатті

Здійснивши аналіз угорськомовного медіаконтенту Закарпаття можна дійти висновку, що у багатьох випадках в ньому містяться ознаки прихованого розгортання урядовими структурами Угорщини інформаційної кампанії проти України та, навіть, проти нормалізації двосторонніх стосунків.

У вказаній інформаційній кампанії чи не одну із ключових ролей відіграє саме уродженка Берегова Андрея Бочкор, яка на даний час обіймає високу посаду в Європейському парламенті та представляє угорців на міжнародному рівні.

Через регулярні антиукраїнські заяви Бочкор потрапила до бази даних  відомого сайту «Миротворець» за звинуваченнями у замаху на суверенітет та територіальну цілісність України, а також у свідомій маніпуляції суспільно значимою інформацією з метою розпалювання міжнаціональної ворожнечі й участі в інформаційних спецопераціях Росії (країна-агресор) та Угорщини проти України.

У результаті здійсненого аналізу можна зробити висновок, що Андрея Бочкор наразі активно використовує відповідні міжнародні медіаплатформи для оголошення заяв, звернень і декларацій щодо, начебто, наявності в угорської етнічної громади Закарпаття «проблем» та «утисків» з боку органів державної влади і правоохоронних структур України, що, за її твердженням, призводить до порушення їх прав та свобод. До речі, вказана тема є для неї основною.

Відповідно, цільова аудиторія для сприйняття вказаного контенту – це угорська громада Закарпаття, до якої вказана інформація доводиться через підконтрольні КМКС ресурси, керівником яких виступає хороший її товариш Василь Брензович, котрий наразі не збирається повертатися до України через звинувачення у сепаратизмі.

Варто нагадати бодай частину резонансних заяв Андреї Бочкор, зроблених цього року, оскільки загалом у неї їх чимало.

У січні цього року Андрея Бочкор звернулася з офіційною заявою до Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин К.Абдрахманова з приводу «порушення прав та свобод представників угорської національної меншини в Закарпатській області». У вказаній заяві, що слідувала у фарватері вимог висунутих П.Сійярто, А.Бочкор висловила прохання до єврокомісара звернути особливу увагу на:

  • діяльність українського сайту «Миротворець», що, порушуючи права 500 закарпатських угорців (у тому числі й її та Василя Брензовича), вніс їх до списку «ворогів України» та незаконно оприлюднив їхні персональні дані;
  • «злочини проти закарпатських угорців на ґрунті міжнаціональної ненависті», а саме підпал та підрив офісу ТУКЗ у 2018 році, численні погрози (листи та відеозвернення) на адресу представників угорського етносу;
  • спецоперацію Служби безпеки України, під час якої здійснений скоординовані напади на лідера угорців Закарпаття, обшуки в офісі ТУКЗ, благодійних фондах організації, а також у помешканнях Василя Брензовича з метою політичного тиску на нього та залякування;
  • Закон України «Про освіту» 2017 року та Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» 2019 року, які суттєво обмежують використання мов меншин.

У лютому 2021 року представники угорської провладної партії ФІДЕС на чолі з Андреєю Бочкор під час засідань комітету з питань закордонних справ ЄП розкритикували підготовлений проект звіту про імплементацію Україною угоди про асоціацію через «недостатні зауваження, висловлені Україні» стосовно ухвалення закону про державну мову, норми якого, на переконання офіційного Будапешту, начебто порушують права національних меншин в Україні.

Також навесні цього року керівники депутатської групи ФІДЕС – Кінга Гал, Тамаш Дойч та Андрея Бочкор направили відкритий лист до президента Європейського парламенту Давіда Сассолі, де проінформували високопосадовця ЄП про «спроби державних та правоохоронних органів України залякати угорську національну меншину Закарпаття». У якості прикладів наводяться: проведення 30 листопада 2020 обшуків СБ України в офісах угорських організацій Закарпаття; внесення до бази «екстремістського» українського порталу «Миротворець» Андреї Бочкор; отримання листів від імені «невідомих націоналістів» з погрозами фізичного знищення співробітників дипломатичних установ угорської держави напередодні візиту глави МЗС Угорщини до України.

З огляду на вказане депутатська група партії ФІДЕС закликала очільника Європарламенту рішуче виступити проти безпрецедентної загрози та здійснити кроки щодо висловлення зауважень Україні в ході найближчих засідань парламенту.

5 лютого 2021 року Андрея Бочкор у місті Брюссель (Бельгія) провела переговори з Олівером Варгеї – єврокомісаром з питань розширення й сусідства, призначеним за квотою Угорщини. У ході зустрічі Андрея Бочкор закликала угорського представника Єврокомісії розглянути питання дотримання прав угорської національної меншини Закарпаття в Україні в ході засідання Ради «Асоціація Україна-ЄС», що відбудеться 11 лютого, у тому числі за участі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. О.Варгеї зазначив, що вважає своїм пріоритетом нагадати під час засідання українській стороні про виконання її міжнародних зобов’язань щодо забезпечення прав меншин які зазначені в «Угоді про асоціацію з ЄС».

Навесні Андрея Бочкор виступила на пленарному засіданні Європарламенту з приводу щорічного звіту «Про імплементацію Україною «Угоди про асоціацію із Європейським Союзом», під час якого традиційно звинуватила Україну в утисках угорської меншини й «переслідуванні» її лідерів правоохоронними органами, у, начебто, протиправному функціонуванні сайту «Миротворець», де, за її словами, незаконно оприлюднені її персональні дані, прийнятті дискримінаційних «мовного й освітнього» законів тощо.

З цього випливає, що Угорщина використовує Андрею Бочкор для системної міжнародної дискредитації України з метою спонукання керівних органів ЄС до здійснення інформаційного впливу та тиску на Україну щодо необхідності внесення змін до українських законів про освіту та мову й розроблення нового Закону України «Про національні меншини», апелюючи про нібито утиски. 

Водночас, для доведення вказаного контенту до цільової аудиторії, Андрея Бочкор використовує основний на даний час сайт КМКС –Karpat.in.ua.

Активне поширення інформації Андреї Бочкор щодо внесення її до списку «ворогів України» на сайті «Миротворець» спрямоване на зосередження уваги цільової аудиторії на «неготовності» нашої країни до асоціації з ЄС, «невизнанні авторитетності» представників європейських інституцій та «недосконалості українського законодавства», передусім у сфері захисту прав людини й нацменшин.  

Посилюючи резонанс вказаних заяв Андреї Бочкор щодо постійних «атак» на угорську меншину та, начебто, утисків громадських діячів за національною ознакою, Угорщина через підконтрольні місцеві медіаплатформи ймовірно має намір сформувати стійку суспільну думку про «державну угрофобію в Україні», відводячи, при цьому, провідну роль у цьому контексті правоохоронним органам України.

Віктор Лендєл

21 серпня 2021р.

Теги: Бочкор, євродепутатка, Європарламент, Угорщина, угорці

Коментарі

layman 2021-10-26 / 15:18:37


З російською пропагандою - на інші ресурси, де таке толерується. Коментар видалено. Адмін


layman 2021-10-23 / 16:06:36


Коментар видалено. Адмін


layman 2021-09-20 / 21:49:49


Коментар видалено. Адмін


Шерлок 2021-09-11 / 23:44:10
Чому СБУ не перевірить таких горе парламентарів, ким вони прикормлені? І чиї інтереси продвигають.

Вуву 2021-08-24 / 03:14:19
Я ще в далекому 17 - 18 попереджав що подвійне громадянство не врегульоване на законодавчому рівні дасть чутися в самих несподіваних і потворних проявах.
Закарпаттям тоді керував хунський сепаратист лисий болван маскаль , який замість того щоб " бити у дзвони" тихо сопів у дві дірки у позі страуса , принагідно кажучи що нічого страшного не сталось і нетреба нагнітати ситуацію .
Де тепер лисий болван ? Нема .
А проблема є ?
Оооо Єєєє .

Я - не все так просто, як ти малюєш 2021-08-22 / 17:14:13
1. Євродепутатом може стати будь-який громадянин Євросоюзу, якому виповнилося 23 роки. Нам по цимбалам що там вважає Угорщина про те що ця паніко громадянка Угорщини, для України вона громадянка України.

2. Кожна держава ЄС має право затвердити свою виборчу систему, яка повинна відповідати трьом обмеженням:

- Вибори до Європарламенту проходять за пропорційною виборчою системою;
- Виборчі території можуть бути розділені, якщо це не вплине на пропорційний характер системи голосування;
- Відсотковий бар'єр не повинен перевищувати 5 %.

3. Громадянка України Бочкор А. отримає прибуток за кордоном у вигляді заробітної плати депутата Європарламенту, чи задекларований це прибуток та чи сплачено податкова з прибутку фізичної особи з джерелом походження закордоном?

4. Закон потрібно виконувати і не боятись застосовувати надані ним можливості для притягнення до відповідальності осіб, які становлять національну загрозу для України.

Це я 2021-08-22 / 12:23:54
Пояснюється дуже просто!
Для того, щоб партія країни ЄС висунула особу кандидатом Європейського парламенту, ця особа не повинна мати громадянство країни висувача, або країни ЄС.
Всі інші запитання Холмса потрібно обсуждати у коргазі з санітаром.

Холмс 2021-08-22 / 00:21:27
Поясніть неосвіченому, як ГРОМАЛЯНКА УКРАЇНИ (а для України відповідно до положень ЗУ «Про громадянство», вона розглядається виключно, як громадянка України), викладач Берегівського педагогічного інституту, може за квотою угорського ФІДЕСА, бути депутатом від Угорщини в Эвропарламенті?
СБУ нічого не проспала? Чи не становить ця пані загрозу національній безпеці? Хіба в діях пані відсутній склад злочину відповідно до Кримінального кодексу України? Хіба відсутні підстави для позбавлення даної пані громадянства України?

НОВИНИ: Політика

15:00
/ 5
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини