Суд в Ужгороді за "сприяння" очільника поліції зняв арешт з землі на користь підсанкційного Пересоляка – правозахисник

Йдеться про чергову рейдерську спробу заволодіти через "фірми-прокладки" землею в понад 6 гектарів на території заводу «Модуль» (колишній - "Ужгородприлад") по вул. Боб'яка в Ужгороді. Питання вчергове ініціюють на сесії міськради депутати з оточення підсанксійного контрабандиста Валерія Пересоляка

Суд в Ужгороді за "сприяння" очільника поліції зняв арешт з землі на користь підсанкційного Пересоляка – правозахисник

Триває корупційна боротьба ужгородських депутатів з "Рідного Закарпаття" за значну по площі територію неподалік Боздоського парку та р. Уж, що є частиною майнового комплексу промислового заводу "Модуль", якому на праві постійного користування належать 12 гектарів землі. Великий сад, який знаходився там ще з радянських часів, вже знищений під "кольорову" багатоповерхіку "Тетріс" скандальними забудовниками М. Росохою та Т. Геворкяном, а більшість будівель розпродаються або умисно доводиться до руйнівного стану.

Як повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор, в рамках кримінальної справи по різних епізодах суд за клопотанням закарпатських правоохоронців декілька разів накладав арешт на дану землю, востаннє - наприкінці березня поточного року. 

Це в свою чергу запобігло "дерибану" даної території на скандальній "березневій" сесії Ужгородської міськради, яка стала відома громадськості через спроби передати в приватні руки також землі загального користування – зелені зони, сквери і набережні міста. 

Ініціювали всі ці "дерибанні" питання зацікавлені депутати з оточення "власника" міської фракції "Рідне Закарпаття" Валерія Пересоляка, який потрапив під санкції РНБО 2 квітня щодо топ-контрабандистів.

Частина проєктів рішень, які розглянуть на сесії Ужгородської міськради 1 липня, вказують на те, що депутати знову планують завершити "дерибан" понад 6 гектарів по вулиці Боб'яка (на території заводу).

Так, згідно із проєктом №284 "Про затвердження та відмову у затвердженні проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок", пропонується передати дану землю частинами в оренду 5 фірмам-прокладкам, афільованим з міським головою Б. Андріївим та оточенням підсанкційного В. Пересоляка.

"Поки РНБО в Києві накладає санкції на топ-контрабандистів, тим часом на Закарпатті злочинне угруповання з числа суддів-поліції-чиновників успішно далі дерибанить землі громади на користь все тиж же підсанксійних, типу Пересоляка.

Так, щойно стало відомо, що "втаємничено" 25 травня слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Тамаз Деметрадзе зняв арешт зі скандальних земельних ділянок з кадастровими номерами №2110100000:70:001:0129, 2110100000:23:001:0080, 2110100000:23:001:0082, 2110100000:23:001:0083, 2110100000:23:001:0084.

"Згідно з текстом ухвали слідує, що суддя надав переваги забудовникам, необгрунтовано проігнорувавши аргументи прокурора, який заперечував проти зняття арешту. В той же час підтримали зняття арешту і в Ужгородській міськраді, керівник якої (Б. Андріїв) афільований з фірмам-прокладками, які претендують отримати дану землю.

Цікавий також факт, що Т. Деметрадзе невірно визначив статус рейдерів, безпідставно назвавши їх землекористувачами. Оскільки питання щодо передачі їм землі буде вирішуватись лише в майбутньому , на сесії міськради.

На лице очевидна корупційна схема, яку в силу незрозумілих "аргументів" не помічають правоохоронці" – коментує правозахисник.

Власні джерела в суді також повідомляють, що навряд чи слідчий суддя пішов би на зняття арешту, якби не було попередніх "домовленностей" із органом досудового розслідування, тобто закарпатською поліцією, яка, схоже, і вирішила "злити" дану справу.

У той же час, по іншому епізоду в цій же кримінальній справі, слідча СУ ГУ НП в Закарпатській області М. Сингаєвська відкликала клопотання про повторний арешт. До слова, попередній арешт, був знятий, зокрема, через подвійну неявку цієї ж слідчої на судове засідання.

Як повідомляють джерела в правоохоронних органах, "зливанню" даної справи сприяє безпосередньо керівник поліції Закарпаття Ярослав Колесник. Це непоодинокий випадок корупційної "співпраці" правоохоронців із кримінальними фігурантами їх же розслідувань, про які редакція повідомить детальніше в наступних публікаціях.

За інформацією редакції, з огляду на очевидно неефективне розслідування та суспільний розголос, дану справу має витребувати на вивчення обласна прокуратура. Саме процесуальне керівництво, зокрема, має заслухати поліцейських та вирішити питання щодо можливості звернення до суду з новим арештом, який зможе запобігти черговій спробі "прихватизації" землі громади на наступній сесії міськради.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 22 лютого дозвіл Ужгородської міськради щодо відведення однієї із 5-ти ділянок площею 2,2651 га (ТОВ "Інвестгруп К") було скасовано апеляційним судом. Щодо ще однієї ділянки дозвіл був скасований в суді 1-ї інстанції, щодо 3-х інших триває розгляд в різних інстанціях.

З осені 2019 року на підставі колективної заяви учасників бойових дій, дослідженням земельно-корупційної схеми щодо спроб заволодіти землями громади, які перебувають в користуванні заводу, в рамках кримінального провадження здійснюють слідчі Головного управління Нацполіції в Закарпатській області під процесуальним керівництвом Закарпатської обласної прокуратури.

Йдеться про корупційну схему щодо спроб привласнення 12 гектарів землі громади Ужгорода, яка перебуває у постійному користуванні заводу, за участі головної акціонерки заводу, громадянки Угорщини Анжеліки Матяш (дівоче прізвище – Горват). Остання за попередньою змовою із групою осіб та за сприянням посадовців Ужгородської міськради підробили ряд документів і вчинили незаконні реєстраційні дії щодо відчуження об’єктів нерухомого майна ПАТ "Модуль М" на користь 5 фірм-прокладок, де самі ж фігурували засновниками чи бенефеціарами. 

Крім того, в пов'язаній справі апеляційний суд встановив, що ТОВ «Інвестгруп К» мало на меті оформити в оренду земельну ділянку площею 22651 кв.м, що у 418 разів більше за площу нерумомості, яка перебуває у їх власності (54,3 кв.м) та є лише частиною іншого приміщення заводу. Тобто під подальшою орендою земельної ділянки, яка значно перевищує площу майна необхідну для його обслуговування, ймовірно переслідувалась мета уникнути визначеної діючим законодавством процедури аукціону.

22 червня 2021р.

Теги: Модуль, земля, арешт, Пересоляк, Колесник

Коментарі

Микола 2021-06-23 / 12:26:56
но видите, так і хуський полугрузин купит си нову БМВ

юрком 2021-06-23 / 11:25:16
підсанкційний Пересоляк це смішно, бо законодавством України не передбачено санкції проти громадян України, презик Зеленський болвагить людей такими заявами-балабол

нико 2 2021-06-23 / 07:27:17
"об'єктивність та незаангажованість".Це в КПК якої держави?.Все вирішили до суда.До бабки не ходи."об'єктивність та незаангажованість"

Вуву 2021-06-23 / 03:32:45
Тамаз це по нашому Томас , або Томаш ... Тимофій

Августин Душан 2021-06-22 / 23:44:54
Я Ром. Але люблю Україну. Люблю до безтями. Такі вот судді це ганьба. Тамаз ти скотина. Маю право це сказати. Казав тобі в очі не раз. Ти маєш двох малих дітей у львові іди до них не барижничай. ТАМАЗ НЕ БУДЬ БАРИГОЮ.

Гія 2021-06-22 / 23:38:46
Знаю Тамаза! Любить він чесність. Гроші не бере але любить. Слава Грузії.

Генцвале 2021-06-22 / 22:55:26
კარგად გაკეთდეს - Батоно Тамаз! Слава Україні!

Містянин 2021-06-22 / 22:29:03
У них і гроші у судді в кишені, доводять людей до самосудів

Віталій Грегор 2021-06-22 / 22:25:47
Якщо не володієте питанням не коментуйте)) почитайте КПК та реєстр судових рішень – відкликала та, яка і подавала клопотання, тобто слідча ГУ НП Сінгаєвська, так як і написано в статті. І ці дії вона з процесуальним не погоджувала. І якраз прокуратура має заслухати в порядку процесуального контролю , що і зробить. А ось чи вживе вона самостійних заходів щодо звернення до суду з клопотанням про арешт, чим покаже свою об'єктивність та незаангажованість, побачимо

Вік 2021-06-22 / 22:02:44
Взагалі то клопотання із суду може відкликати лише процесуальний керівник, а не слідчий. Також неявка слідчої такий собі аргумент для рішення суду, бо є процкер, який відповідає за усі погоджені клопотання, без нього вони до суду не попадуть. Крім того, Сінгаєвська працює слідчою в обласній поліції і відповідно процесуальними керівниками там також прокурори обласної прокуратури. То значить вони самі себе заслухають як вони хоронять справи? Феєрично. А виданню слід би уважніше акценти розставляти

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 4
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини