Ті, хто підтримують ідею "окремішності" Мукачівської ГКЄ, роблять це не просто так, — о. Василь Мандзюк

Громади УГКЦ є в Угорщині, Італії, в Словаччині, але на Закарпатті жодної громади УГКЦ нема... Хоча за переписом населення 2001 року 81% людей визнали себе українцями. Згідно з нашими законами, кожна людина може належати до тієї конфесії, до якої хоче, а на Закарпатті такого права не має

о. Василь Мандзюк
о. Василь Мандзюк

Отець Василь Мандзюк — настоятель храмів Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа та храму Різдва Пресвятої Богородиці в Міжгір’ї Мукачівської греко-католицької єпархії, має цікаве хобі. Виготовляє ... луки. Робить їх на замовлення для любителів, для клубів, а якось виготовив навіть на замовлення для відомого мандрівника Голтіса. Але це — на дозвіллі. Бо служіння в храмах потребує основного часу. Окрім того отець ще й варить сири. Робить їх уже більше 40 років.

Ось такі сири робить отець Василь

— Від малої дитини роблю сири. В нас завжди були вівці, кози, то я з сирами знаюся вже давно. А останні 5 років почав робити качотту (італійський напівм'який сир), тому що шукав таке заняття, яке було б вигідне, щоб люди більше купували. В мене є друзі в Сербії, то вони мені підказали робити качотту. Роблю тепер цей сир з різними начинками, а ще придумав робити вуджену качотту. І тепер пробую ще робити твердий сир «бел кнолле», такі тверді кульки. Їх треба витримувати 2-3 місяці.

Не маю дуже багато молока, тому роблю небагато сирів. На день зі своїх кіз маю десь 20 літрів молока і з нього в мене виходить 1,5-1,7 кілограм качотти.

— Хтось вам допомагає в роботі з сирами?

— Ні, все роблю сам. Жінка помагає не завжди, лише коли має бажання (сміється). Роботи там багато, бо то досить затратний процес, багато часу займає. Ще в Коломиї, як я знаю, є священник, що робить сири.

— Хто Ваші покупці?

— Здебільшого продаю по інтернету, крім того, наші місцеві купують, вже постійні клієнти.

— На схід не возите сири свої?

— Тепер не везу, бо не маю так багато його... А так передавав хлопцям поштою. Але я вже давно не був сам на сході, останній раз їхав туди у 2018-му, до нашої 128-ї.

Отець Василь зі своїми парафіянами у військовій формі

Перший раз поїхав ще в 2014, коли тільки все починалося. Я знався з хлопцями з Правого сектору, нашими, закарпатськими. І я досі ще є капеланом Правого сектору і офіційним капеланом Збройних сил України. Коли Правий сектор проводив для дітей вишколи «Права молодь», минулої зими на базі біля Сколе, то я теж брав у них участь. Тепер ми організували в нас у Міжгір’ї на кілька днів літній вишкіл для дітей.

Просто тепер не маю на кого лишити парафію, то не можу їздити... В мене 2 маленькі громади, і я не можу їх лишити. Раніше був ще один священник, уже досить старший, то мене пускав, але тепер він уже давно хворіє, то я поїхати не можу. І розумію, що і там я потрібен. Але я парафію не лишу...

— Ви казали, що маєте 2 громади. Вони в різних храмах збираються?

— Так, є один храм Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа і другий храм Різдва Пресвятої Богородиці. Два дерев’яні храми, збудовані в бойківському стилі, вони не історичні, збудовані тепер, недавно, я їх збудував.

Коли дороги залило водою, то отець Василь ось так добирається до церкви - фото 73651

Коли дороги залило водою, то отець Василь ось так добирається до церкви

— Тепер в Мукачівській греко-католицькій єпархії неспокійно, говорять про сепаратизм... Що думаєте з цього приводу? Чи мають ці звинувачення під собою розумні підстави?

— Ну воно не сьогодні почалося, це тягнеться з ’90-х років. Про церковний сепаратизм писав ще покійний владика Іван Маргітич. Він, між іншим, у мене на парафії в Пилипці помер!.. Під час освячення престолу, так його і недосвятив...

А нашій єпархії якось вдалося зареєструватися в обхід Верховного архиєпископа УГКЦ. Бо ж як реєструються громади? Реєструється центр, а тоді всі інші громади, єпархії реєструються через центр. Так всі роблять. Зареєструвати громаду без центру не можна, мусить бути погодження з єпископом, з Союзом — якщо хочете реєструвати баптистську церкву... А як вдалося зареєструвати окрему Мукачівську греко-католицьку єпархію – я не знаю.

— Що казав про це владика Маргітич?

— Та ми особливо про це не говорили, але знаю, що казав, що мабуть на місцевому, обласному рівні сиділи комуністи і так вдалося зареєструвати єпархію. А може і в Москві це ще реєструвалось, а там тільки раді були, щоб покласти міну сповільненої дії між греко-католиків.

Ото звідти все і пішло, що їм вдалося ареєструвати паралельну греко-католицьку єпархію. Такого ніде нема! В нас є лише одна Римо-Католицька Церква, одна ПЦУ, одна УПЦ Московського Патріархату і є дві Греко-Католицькі!.. Хто це реєстрував? Там незаконна реєстрація. І час від часу ця тема спалахує скандалом.

Один з храмів, в якому служить о. Василь

— Як цю ситуацію сприймають у вашій громаді?

— У нас всі себе вважають українцями, всі тягнуть до єдності. Бо що це за українець, який не прагне єдності? Але переживають за ситуацію. Як то так: греко-католики стільки пережили, стільки дали Церкві мучеництва і сповідництва, стільки свідчення віри і тут на тобі — стали на той бік, з ким воювали.

Навіть наш "великий русин", отець Сидор з УПЦ МП, ні слова не каже про відокремлення закарпатських єпархій УПЦ МП від Києва, але нас закликає не допустити об'єднання з УГКЦ!

— Як думаєте, чим це все закінчиться?

— Ну, є кілька варіантів... Може бути так, що Риму то все набридне і там скажуть: «Все, будете разом!», ну бо то є прецедент у світі, такого більше ніде нема. Помісність Церкви твориться в межах кордонів держави. А в нас виявляється, що маємо одну Греко-Католицьку Церкву, котра простирається на всю державу, навіть на окуповані Крим і Донецьк, але не простирається на Закарпаття!..

Це може бути потрактовано так, що Апостольський престол не визнає Закарпаття складовою частиною України і Україна не визнається державою в її сталих адміністративних кордонах. Думаю, що й державна влада не буде це довго терпіти, бо треба з цим питанням чітко визначитися. Бо Ватикан — це не лише церковна структура, то ще й держава, яка має дипломатичні відносини з Україною. А в такому разі як може бути така двоїста ситуація: Україна визнається як держава, а вже помісність Греко-Католицької Церкви іде лише до Карпатського хребта?

От у Сполучених Штатах, як часто наводять приклад ці наші «окремішники», поряд із українською Церквою, УГКЦ, є ще й русинська Церква. Але цікаво те, що вона себе русинською не називає... Вона називається американською Церквою візантійського обряду. І в обох цих Церков юрисдикція поширюється на всі американські штати.

Громади УГКЦ є в Угорщині, Італії, в Словаччині, але в Закарпатті жодної громади УГКЦ нема... Хоча за переписом населення 2001 року 81% людей визнали себе українцями. Ну це комедія виходить!.. Згідно з нашими законами, кожна людина може належати до тієї конфесії, до якої хоче, а на Закарпатті не має права...

Українці з обох сторін Карпат мало чим відрізняються

Ну спробуйте заснувати тут громаду УГКЦ – не можна, тому що тут немає юрисдикції УГКЦ, так, ніби ми інша країна... Просто можна подати в суд на державу, бо вона мала забезпечити людям право свободи віросповідання і виграти суд. Бо держава має бути гарантом ваших прав, тому тут маємо ще й законодавчий колапс. Просто з цим усім ніхто серйозно не розбирався, тому так воно тягнеться довго.

Ці прихильники sui juris (свого права – лат.), хоча як такого sui juris-а нема — вони казали, що в них є Статут єпархії свого права, але його нема, бо інакше його би вже давно опублікували. Є Статут десь із 1994 року – тимчасовий статус кво. Тоді, коли почалися рухи за об’єднання і були протести наших єпископів Семедія і Головача, які написали, що тут буде кровопролиття, що тут не живуть українці. Навіть зробили фальшиві підписи священників, мій підпис там є, хоча я то і близько не підписував! І тоді Рим тимчасово залишив ситуацію в такому підвішеному стані.

Таке тимчасове підпорядкування не може тривати вічно. Тому, думаю, Ватикан припинить цей тимчасовий стан і постановить, що для однієї держави має бути одна Церква одного обряду, бо ж така політика Ватикану до всіх держав. І або дадуть такого єпископа, котрий помалі привів би нас до єдності, або тоді окремі парафії будуть приєднуватися до УГКЦ... Поділимося, як було з ПЦУ. Не вважаю то великою трагедією, бо головним є спасіння людських душ.

Церква має бути зі своїм народом, а не кожен окремо. Он у Галичині до УГКЦ у 90-х переходили десятками за тиждень, а в нас хіба десята частина повернулася до ГКЦ... Ніяких уроків з історії люди не роблять: далі ділять, далі гризуться. Не бачу причини бути окремо: народ той самий, обряд той самий – візантійський, книжки ті самі... Там просто політичні інтереси наших сусідів. І думаю, ті, хто підтримують ідею «окремішності», то роблять це не просто так.

Отець Василь і його спортивне хобі

09 червня 2021р.

Теги: МГКЄ, УГКЦ, Ватикан, sui juris

Коментарі

Іванко 2021-09-09 / 22:40:04
Якщо адмін сайту одобряє, публікую посилання на групуhttps://www.facebook.com/groups/528904274245381

jurius 2021-08-24 / 12:39:07
Навпаки, плюють на свою церкву ті, хто проповідує середньовічний ізоляціонізм і замикається в своїй суіюрисній скорлупі в 21 ст.в єдиній українській державі з багатомільйонною громадою греко-католиків всупереч нормам самої вселенської церкви. Ось це дійсно мракобісся і політиканство

Zed 2021-08-05 / 20:16:01
Пив дідико. Пив

Havryil 2021-07-10 / 20:37:34
Плюває на свою Церкву. Такий це ось божий слуга

коля 2021-07-05 / 21:02:15
ничего личного, только бизнес

Стріли амурські 2021-06-27 / 17:28:24
Вірнику МГКЄ, не байте. Отці-смутьяни не будуть займатися-випробовуватися. Вони відстріляються з луків! Які ім о.Василь зробить з любов'ю

Вірник МГКЄ 2021-06-27 / 15:50:21
Думаю для таких отців які коять смуту між людьми Господь всемогутній приготує достойні випробування у житті, щоб вони мали час таким займатися!

Коля 2021-06-22 / 17:06:09
ничего личного, только бизнес

Фері. 2021-06-16 / 00:05:14
Неокатехуменат потрібно гнати чимскоріше бо то секта у католицькій церкві. Най ідуть туда звідки прийшли.

Veritas до 555 2021-06-15 / 22:23:20
Знав я його, не хоч трішки, а добре, тому знаю, що пишу. Перелік моїх заслуг,хай знає тільки Господь, оскільки Йому відомо всі мої провини та вчинки. Не ради заслуг на землі ми тут працюємо, щоб їх плоди сторіччями тут бачили люди, а ради людських душ, які маємо провести до ВІЧНОСТІ, це плід нашої праці, а не бензозаправка, якою підставили вл. Ніла, оформивши на нього.
Правду кажете, сторіччями ще буде МГКЄ пожинати також і плоди Неокатехуменату, який зараз і керує єпархією, маніпулюючи теперішнім владикою, оскільки той сам ніяк не може цього усвідомити, бо постійно є під наглядом та впливом очільників неокатехуменату. Тут я з Тобою друже, згідний!

ко го знає 2021-06-15 / 21:31:00
catholic.by: Вісвальдас Кульбокас становіцца шостым Апостальскім нунцыем ва Украіне, якая ўсталявала дыпламатычныя адносіны са Святым Пасадам 8 лютага 1992 года.

Быў перакладчыкам на сустрэчах Папы Францішка з прэзідэнтам Пуціным і з Маскоўскім Патрыярхам Кірылам, а таксама наведаў Беларусь падчас візіту ў нашу краіну Дзяржаўнага Сакратара Яго Святасці Папы Францішка кардынала П’етро Параліна.

555 2021-06-15 / 21:28:38
Veritas
Якщо Ви, хоч трішки знали вл. Мілана, тоді зовсім не зрозуміло: про які особисті цілі говорите.
Скромний перелік Ваших заслуг...

Є новий начальник 2021-06-15 / 18:47:23
Святіший Отець призначив Високопреподобного Монсеньйора Вісвальдаса КУЛЬБОКАСА, Радника Нунціатури, Апостольським Нунцієм в Україні, одночасно підносячи його до гідності Архієпископа з Титулярним Осідком Мартани.
Буде керувати російською.
Добре чи погано?

до Тиса 2021-06-15 / 12:58:05

Сумно нам почути, що Ви намилились їхати в еміграцію на Брітські острови. Там теж є життя. Не сумуйте. На місці сходіть до церкви, хоч би й до англіканської.

Тиса 2021-06-15 / 06:58:39
Всюди зрада (вкрали томас, вкрали суй юріс). Що може бути спільного між рясою і бушлатом. Мабуть зоряна теж у бушлаті, так як з цієї статті головним прослідковується не "Віра", а кому "підпорядковуватись".Скоро вже станем Англіканською церквою і тоді все налагодиться.

до до "Посередині" 2021-06-13 / 21:21:40
Так упозірує, шо якиїсь вічний поділ на верховинців і долинян (долишняків)?

ІВАН 2021-06-13 / 16:53:48
Виявляється попередні керівники єпархії - Семедій та Шашік поступали як одеські шулєра - нахабно брехали по якусь суїюріс, хоч прекрасно знали, що такого нема. А народ то все відчував, бо якщо у Галичині більше 90 % вірників, загнаних комуняками у московське православіє вернувся у УГКЦ, то у Закарпатті - у МГКЄ набагато менший відсоток. Мабуть думали - для чого із промосковського болота вертатися у промадярське.

Місцевий 2021-06-13 / 14:34:33
veritas - респект!!!
факти не вмирають!
Додам від себе трохи глобальніше: теперішня ситуаія, а точніше криза, це також плід діяльності бл. п. Мілана і аж ніяк не Ніла. Тому десь і шкода Ніла.
А ПОСЕРЕДИНІ справді маячню несе.
Мені здається, що настав час сказати хто ми (а точніше кожен із нас) є. Щось подібне, як в державі сталося в 2014-му!!! А "невизначена позиція" - це та ж "літепність" про яку каже св. ап. Павло. Тому прикро за таких християн, громади, а тим паче отців духовних.
Десь і хочеться сказати - ганьба.
А так, скромніше - шкода...

до "Посередині" 2021-06-12 / 22:59:23
Маячня. Тисячі вірників у нас на Верховині свято переконані, що МГКЄ належить до УГКЦ. Побачите, що буде, якщо ви їх "здивуєте" своєю "русинською" Церквою.
Рахівщина зразу відколеться цілим районом - вон чітко проукраїнські, сепарів на дух не пертеносять, а по русинству давали чіткі заяви навіть райрадою.

Тому напийтеся бровзи зі своєю "Церквою" без "суіюріса". будете, якщо продовжите, скоро мати вже пів єпархіє, де і будете урядувати. А в перспективі будете мати абсолютну нулу.

Посередині 2021-06-12 / 21:46:08
о.Манзюк, о.Костак, о.Михайлець, о.Ісайович.. ще кілька явних і очевидно кількох десятків симпатиків, а з другого боку 39 угорськомовних громад МГКЄ (мадяризовані русини, які перейшли на угорську богослужбову на початку минулого століття) і ще сотні громад з невизначеною позицією, з около 480 МГКЄ).
Тут якщо приймати якесь кардинальне рішення - то нічого хорошого не вийде...
Краще планомірно працювати з отцями і громадами в просвітницькому дусі, організовувати спектр постіних інформаційно-освітніх заходів.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини