"Слуга народу": ліквідація шкіл-інтернатів відбулася через корупцію або непрофесіоналізм, зокрема, влади Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

Йдеться про спеціальні школи, зокрема про унікальну та єдину на Закарпатті санаторну школу-інтернат у Великому Березному з чудовою матеріальною базою та понад 5 гектарами землі, які обласні депутати почали ліквідовувати наприкінці лютого. Голова Закарпатської облради Олексій Петров підтримав ліквідацію, а не їх збереження шляхом трансформації

"Слуга народу": ліквідація шкіл-інтернатів відбулася через корупцію або непрофесіоналізм, зокрема, влади Закарпаття (ФОТО, ВІДЕО)

25 лютого 2021 року на другій  сесії VІІІ скликання Закарпатської обласної ради було прийнято рішення №161 про припинення (ліквідацію) юридичної особи «Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів  Закарпатської обласної ради». Тобто, обласні депутати пішли найлегшим шляхом – школу ліквідувати, а не зберегти (трансформувати/реорганізувати), як зробила, для прикладу, Одеська обласна рада, змінивши тип схожого свого комунального закладу на спортивний ліцей. 

Про це повідомив Закарпаття онлайн громадський правозахисник Віталій Грегор, який водночас за дорученням від 1 березня є представником Великоберезнянської школи-інтернату.

За збереження школи виступили і селищні депутати Великого Березного, зокрема від "Слуги народу", прийнявши 22 березня на сесії рішення №116, яким звернулись до керівництва обласної ради та облдержадміністрації щодо збереження навчального закладу на балансі області.

Проти збереження школи практично відразу виступив  голова Закарпатської обласної ради від "Слуги народу" і ексголова ОДА Олексій Петров. Саме він 24 березня на зустрічі в облраді з селищними депутатами відмовився підтримати ідею збереження закладу, мотивуючи це відсутністю коштів і потребою в реалізації "інших" проєктів в області. Чи можуть бути ремонти доріг чи будівництво інших об'єктів більш важливими, ніж захист прав дітей та розвиток їх освіти в цілому, питання залишиться риторичним.

Досі не надав відповідь та не озвучив публічно позицію і новообраний керівник Закарпатської обласної організації партії «Слуга Народу», народний депутат Микола Тищенко, до якого ще на початку квітня звернулися письмово понад 70 працівників навчального закладу.

Так, 13 квітня Верховна Рада ухвалила закон №5138-1 про захист дітей з особливими освітніми потребами, яким встановила, що реорганізація або ліквідація санаторних шкіл має бути закінчена 1 липня 2022 року. Серед десятка співавторів законопроекту - і закарпатський нардеп Василь Петьовка.

Таким чином, цей процес трансформації в рамках освітньої реформи триватиме ще рік. Адже, як зазначили нардепи, спеціальні школи мають існувати. 19 квітня даний закон підписав голова ради Дмитро Разумков та направив на підпис Президенту України Володимиру Зеленському, який має 15 днів на підписання, аби той, відповідно, набрав чиннісь.

Закон містить дві основні норми: 

1) рішення про припинення діяльності чи зміну типу закладу має погоджуватися з МОН;

2) Трансформацію санаторних шкіл продовжено на один рік – до липня 2022.

На відео, оприлюдненому на сторінці партії "Слуга Народу", народний депутат, голова підкомітету з питань вищої освіти ВР Юлія Гришина зазначила, що прийняттю цього закону передувало "неправильне" рішення Закарпатської обласної ради, яка 25 лютого прийняла рішення про ліквідацію 4-х спеціальних шкіл для дітей з інтелектуальними порушеннями та однієї санаторної школи для дітей з серцево-судиними захворюваннями. 

"Ми спостерігаємо, на жаль, що з різних причин, чи то з причин передачі майна між регіонами, чи то з певних особистих корупційних причин місцевих чиновників, чи просто із нерозуміння ситуації санаторні і спеціальні школи просто масово закриваються" – зазначила представник провладної партії Ю. Гришина

Нардепка нагадала, що одним із пріоритетів влади на будь-якому рівні є захист прав дітей. Тому спеціальні школи повинні існувати, оскільки вони надають можливість дітям, які, на жаль, не мають можливості навчатись в інклюзивних класах і отримувати освіту. Санаторні школи повинні бути трансформовані, а не ліквідовані.

Враховуючи дані новоприйняті зміни до освітнього закону, рішення селищної ради та лист колективу Великоберезнянської санаторної школи-інтернат, окремими обласними депутатами та чиновниками облдержадміністрації розробляється проєкт про внесення змін до попереднього рішення облради щодо ліквідації, який мав би бути розглянутий на найближчій сесії.

Тобто, процедура ліквідації має бути припинена, опісля чого Департамент освіти ОДА має підготувати та подати на розгляд ради проєкт щодо зміни типу закладу на заклад спеціалізованої освіти (спортивної), відповідно до ст. 21 Закону України «Про освіту» із подальшим збереженням на балансі Закарпатської обласної ради.

Як повідомляло Закарпаття онлайн, варіант трансформації (реорганізації) школи-інтернату у Великому Березному в обласний спортивний ліцей підтримала й заступниця міністра освіти і науки України Віра Рогова, яка перебувала з робочим візитом на Закарпатті 26 лютого.

Великоберезнянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат Закарпатської обласної ради є унікальна і єдина на Закарпатті для дітей із бронхолегеневими та серцево-судинними захворюваннями, побудована ще в 60-х роках та розрахована на майже 300 учнів, де працює 105 педагогічних, медичних та технічних працівників. На території загальною площею 5,5 га розташовані адміністративні, навчальні та спальні корпуси, медичний пункт, сад, котельня, душові (окремо для хлопців і дівчат), пральна, перукарня, комп'ютерні класи, чудові сучасні кухня та їдальня, кімната аромотерапії, бібліотека, кабінет швеї, майстерня з ремонту взуття, спортивний зал, приміщення та майданчик з тренажерами, два футбольні поля (велике і мале).

20 квітня 2021р.

Теги: інтернат, ліквідація

Коментарі

Віка 2021-04-21 / 21:54:43
Всі знають що була домовленічть Шукаля Славна з Кирлик. Вже і емлю їм треба було під детальний план. І в останній момент дав задню. На сесії не проголосував. Тим самим підставив і слуг і своє рідне. Він взагалі мав не допустити це рішення. А не бути добрим з Сопковов.
Зараз виходить так. Слуги в Києві кажуть що корупційні є моменти. А слуги а Закарпатті голосують. Щось не так. Думаю пан Петров розбереться. Він професіонал. І не простить таку підставу.
Най каже хто шо хоче, але коли багато дітей з теплотою згадуть своїх вчителів та вихователів, то за школу потрібно боротися. Вони вітають їх з святами, навіть коли вже і самі батьки.
Сумно що ніхто не каже, куди дітей дівати з Часлівської школи і інших. Хто за ними буде доглядати.

до -васі-кл. 2021-04-21 / 18:59:45
Як Раз о І САМО БІЛЬШЕ ТРЕБА-ЛІКАРІВ!!Бо Ше всякі Єпідемії..І Так Далі..Єпідемії ще ЩШось Будуть! А то Тіки паліцаї менти Сторожа ревізори а ще Податківці і др..Чиновники і Митники,а Медицина Має бути на ПЕРШОМУ Місці

Вася клiтор 2021-04-21 / 17:51:15
Вчителiв не треба! У нас прокуратура,Полiцiя,суд, т.i.органи важливiшi, якi супер працюють! Вчителiв, лiкарiв не треба!!!!

ужгородка 2021-04-21 / 16:38:16
Інертні вчителі - не привід ліквідовувати освітні заклади.
Можна ж набрати новий колектив. за конкурсом?
Нація і так тупіє. Позакривайте школи, лікарні і чекайте хорошого майбутнього

Василь Оноківський 2021-04-21 / 14:49:44
Треба оптимізувати й інші навчальні заклади. Класи не наповнені а вчителів як бліх і кожен вимагає зарплату та умови для роботи. За конкурсом відібрати найкращих у кого учні показують достойні результати. У інших діти знань не отримують тільки відсиджують уроки. Вчителі не мотивовані на навчання дітей, прийшли почитали тему і на цьому крапка. З року в рік падає якість освіти і це заслуга вчителів. Скоротити кількість і дати якість.

Нiк 2021-04-21 / 07:06:14
Мiснa eлiта обкакалась! НАГОСУВАЛИ БЛИН, ПТУшники недоученi!

Вік 2021-04-21 / 02:26:31
Тищенку глибоко по барабану питання освіти на Закарпатті, він може навіть переплутати із Прикарпаттям. У нього там в Києві молоді жони, велюри, рєшалово і тд. Тому уповання на нього це смішне зайняття. Питання в іншому: для чого голосувати за таку владу ( презедента і депутатів) яка плодить таких тищенків?

сорри 2021-04-21 / 01:06:23
У "слузі народу" права рука не знає, що робить ліва :(

злий 2021-04-21 / 00:08:49
Той Щурь, то тупий троль

Щуру Васі 2021-04-20 / 23:35:56
Тобто навіть якби це так було, то замість того щоб набрати 300 дітей реорганізувавши в інший тип закладу, то краще його закрити взагалі?? Де логіка та здоровий глузд?

Василь 2021-04-20 / 23:22:22
То добра робота незмінного керівника освіти краю

Talisman 2021-04-20 / 23:20:14
щюрь вася
Підтверди чимось.

щурь вася 2021-04-20 / 21:13:09
давно потрібно їх закрити там вчителів по 100 чоловік а дітей там навчається по 10-20 чоловік, і ці дітки ненавчені ні читати ні писати

До Грегора 2021-04-20 / 20:19:02
Тищенко був зайнятий підготовкою до вечірки із салютами в честь дня народження дружини, а тепер коли відсвяткував то може згадає, бо це не так важливо як вечірка.

Qwerty 2021-04-20 / 20:09:53
Давно потрібно було їх закрити.

Земляк 2021-04-20 / 19:21:54
Виновнi депутати-лугандони всiх рiвнiв вiд селищних до обласних! Також трутнi з РДА,ОДА!

До грегора 2021-04-20 / 19:15:23
Віталій надрукуй список депутатів ОДА котрі підтримали закриття цих шкіл. Тут не один Петров має нести відповідальність

Віталій Грегор 2021-04-20 / 19:11:52
Санаторна школа-інтернат у Великому Березному має бути збережена, тепер це і вимога закону. З горе-головою облради Петровим все зрозуміло, але чому досі мовчить пан Тищенко питання.

дідо 2021-04-20 / 19:08:12
а мацкаль і злодій полосков, якому хаятова старанно вилизувала зад чом нич не робить доброго, патрійот же)

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини