У Києві відкрили пам’ятник Президентові Карпатської України А.Волошину (ФОТО, ВІДЕО)

15 березня 2021 року, у 82-гу річницю проголошення незалежності Карпатської України, у Києві, на Аскольдовій могилі, Блаженніший Святослав освятив пам’ятник о. Августину Волошину, великому сину України, активному громадському і релігійному діячу, священнику Греко-католицької церкви, президенту Карпатської України.

У Києві відкрили пам’ятник Президентові Карпатської України А.Волошину (ФОТО, ВІДЕО)

Участь у заході взяли представники Товариства закарпатців у м. Києві, зокрема президент об’єднання.

У слові з нагоди освячення пам’ятника очільник УГКЦ наголосив на тому, що постать о. Августина Волошина промовляє до нас сьогодні і говорить правду: правду про Закарпаття, правду про нас з вами, про наші національно-визвольні змагання і разом з тим правду про Українську греко-католицьку церкву.

«Саме він, наш священник, показує, що Церква в найтяжчі моменти історії завжди була для свого народу матір’ю і вчителькою. Наше духовенство вміло брати на себе відповідальність за долю українського народу. Наші священники не просто були хранителями душі народу, але зберігали і розвивали його духовну, культурну, національну спадщину. А на прикладі президента Карпатської України отця Волошина, вміли брати на себе відповідальність і за її державобудівництво», – сказав Блаженніший Святослав.

Отець Августин, зауважив очільник УГКЦ, хоч усвідомлював усі небезпеки того завдання, яке на нього покладав український люд на Закарпатті, все-таки прийняв цей виклик. Він віддав своє життя за те, щоб народ, який так прагнув жити у своїй державі, на своїй рідній землі, міг здобути державність і її цінувати.

Водночас Блаженніший Святослав висловив занепокоєння тим, що в наш час чимало громадян України в різних її куточках не завжди усвідомлюють цінність держави для того, щоб, як народ, могти повнокровно жити й розвиватися. «Саме про цінність держави для сучасного і майбутнього нашого народу сьогодні з небес до нас промовляє о. Августин Волошин», – зазначив глава УГКЦ.

Він додав, що ми сьогодні дуже потребуємо таких світлих, криштально-чистих синів і дочок України, які, не вагаючись, візьмуть на себе відповідальність за її долю в найтяжчих хвилинах її історії. Навіть більше, не вагаючись, віддадуть за неї власне життя.

Пам’ятник о. Августину Волошину, як вже було зазначено, споруджено на Аскольдовій могилі в Києві, де, за словами патріарха Святослава, починає народжуватися пантеон героїв України.

«Ми тут маємо знак, який вшановує героїв славного бою під Крутами. Тут спочивають герої Майдану, герої війни на Донбасі. І від сьогодні тут стоятиме пам’ятник о. Августину Волошину, безперечно, героєві України, героєві змагання українців за своє: за свою культуру, за свою Церкву, за свою державу», – підкреслив глава УГКЦ.

«Сподіваємося, що всі ті, що відвідуватимуть це місце, цю Аскольдову могилу, згадуватимуть тих славних постатей, якими Господь Бог пише історію України, Української Держави на наших рідних землях», – висловив сподівання Предстоятель і подякував всім причетним до встановлення монумента президенту Карпатської України в столиці України.

Після освячення пам’ятника о. Августину Волошину Блаженніший Святослав відслужив панахиду, повідомляє департамент інформації УГКЦ.

Мирослав Дурдинець з цього приводу зазначив: "З ініціативи Товариства закарпатців у місті Києві та за сприянням меценатів, духовенства, дипломатів, творчих і громадських діячів в столиці України на Аскольдовій Могилі встановлено пам’ятник Президенту Карпатської України, релігійному та громадському діячу Августину Волошину.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженійший Святослав Шевчук разом з Отцями освятили пам’ятник Августину Волошину та придали сьогоднішній події воістину сакрального змісту на всі часи. Після освячення Блаженійший звернувся до присутніх з глибокою за змістом та душевною пастирською промовою.

Від імені Товариства виступив президент Василь Лазоришинець. Він зауважив, що відновлення справедливості в оцінці особистостей у історії та об’єктивний погляд на націальну державотворчість ХХ століття – це вагомий крок на шляху до єднання Українського народу та зміцнення державності.

З традиційною мудрістю до присутніх звернувся і найстарший учасник заходу, почесний президент товариства Микола Бідзіля. Його дитячі роки та юність припали на час боротьби за територіальну цілісність, сувернітет Карпатської України та страшний період Другої світової війни.

Символічно, що саме в день проголошення незалежності Карпатської України, політичний та громадський діяч, доктор економічних наук, дослідник історії Закарпаття Станіслав Аржевітін презентував унікальну інітелектуальну працю, що складається з двох томів «Закарпатська Україна: викорінення Карпатської України».

Заслужений артист України Іван Пилипець зворушливо заспівав баладу про Карпатську Україну.

20 березня 2021р.

Теги: Волошин, Київ, Святослав, закарпатці

Коментарі

Вуву 2021-03-25 / 03:02:28
Мені самому цікаво почути думки інших людей .

Володимир 2021-03-24 / 22:14:31
Як на вашу думку має бути виявлена "любов і шана до А.Волошина"?

Вуву 2021-03-24 / 06:44:13
З одного боку я очікував приблизно таку відповідь , а з іншого я йійі не отримав.
З таким підходом до справи увічнення наших героів і йіх увікопомнення ми самі створюємо культ тих памятників кількісностю і обезцінення власне самих тих геройів одночасно .
Ну от якось так наче з обидвох сторін одного аспекту.
Бо від того що відкрили цей памятник ні любов ні шана до А.Волошина не стане більшою а от кількість памятників стане . Чи не вертаємось ми до нашого наче так забутого язичництва і ідолопоклонства через призму памятникоманійі .

jurius 2021-03-23 / 10:43:59
Вуву, бачу вашим життєвим орієнтиром не завжди є гасло нашого гаряче любимого президента "какаяразніца", а лише під час виборів, коли раз на 5 років треба визначити долю країни. Зате в питаннях історії ви прям такий завзятий регіоналіст, що капець. Закарпаття частина України? Київ є столицею України? Волошин щось зробив для українського руху в Закарпатті? То може все-таки його варто згадати і в Києві, не думали? Хоча пардон, я забув, що думати це не завжди ваше ) А так на вскидку нагадаю, що на загальноукраїнському рівні згадуються і харків'янин Шевельов, і дончанин Стус, і буковинка Кобилянська, і уродженець Запоріжжя дисидент Григоренко і багато інших.

Вуву 2021-03-23 / 08:57:23
Мені лишень цікаво чого памятник Волошину і саме в Києві ?
Він до Києва не мав ніякого відношення .
І чому на аскольдовій могилі ? А не в якому іншому місці ?
Хто і якими критеріями керується в прийнятті таких рішень , взагалі чорна пляма.
Не знаю але маю сумнів що на спорудження цього "памятника" був оголошений конкур , було журі , відбір , соціальне обговорення , експертні оцінки інших скульпторів .
А так РааааЗ і от вам , маєте .

карпатором 2021-03-21 / 09:45:03
Барселоно , як не тямиш у монументальному мистецтві, краще помовчи. Знаменно, що памятна стела встановлена на територіі украінського пантеону, де поховано першого руського князя-християнина Аскольда, убієнного прийшлим варягом, якого вже московити назвуть вєщім олєгом.Тому, як там буде тільки імя Августин Волошин -це вже знаменно.Пора забувати про статуі типу вовки з простягнутою навпере правицею.

Барселона 2021-03-21 / 08:21:05
Добрий день, друзі!

Та який то памятник, що тут на фото ??
Це ж просто стовп (чи знак памятний у вигляді стовпа).
==================================
Що не могли більше грошей назбирати для повноцінного памятника, великого у весь зріст ?? Де гроші поділися , розікрали казнокради різні буржуї вори?

А так ці діячі попіарилися і зробили показуху на встановленні стовпа (знака)... ??
А жаль , бо могли би і кращий памятник встановити !!

злий 2021-03-21 / 02:36:09
Вам, антиукраїнським "дохтурам", аби всратися ((
В помаранчевій зоні на вулиці маска не потрібна

Дохтур 2021-03-20 / 17:44:59
Так, це вже перемога. І над ковід-заразою теж - соц дистанціі вже не треба і лише дві жіночки лишаються стурбованими у масках

форестер 2021-03-20 / 16:38:28
Клас!

Роман 2021-03-20 / 13:13:19
І це добре!

Гуцул 2021-03-20 / 11:16:31
а де президент, прем'єр-міністр і голова ВР??? зневага найвищих урядовців до батька Волошина

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини