КПП на кордонах мають бути на відстані 25-30 км один від одного, – Андрій Балога

Необхідно збільшити кількість пунктів пропуску на кордоні та їх пропускну спроможність за нормами Шенгенської системи в партнерстві з урядами сусідніх країн.

КПП на кордонах мають бути на відстані 25-30 км один від одного, – Андрій Балога

Так прокоментував черги, які утворилися в неділю 18 жовтня на КПП «Тиса» та «Лужанка», Мукачівський міський голова, повідомляється на сторінці у фейсбук партії «Команда Андрія Балоги».

«Ситуація з чергами на кордонах погіршується кожен тиждень. Люди іноді стоять по кілька днів з маленькими дітьми в жахливих умовах. Це треба змінити якомога скоріше. Наша команда розробила цільову програму обласної ради стосовно розвитку транскордонної інфраструктури. Перше – облрада має провести перемовини з урядами сусідніх країн щодо співфінансування будівництва нових КПП. Вони мають бути за нормами Шенгенської зони – на відстані не більше 25-30 км один від одного. Друге – необхідно розшити пропускну спроможність існуючих переходів – «Тиса», «Лужанка» і так далі. Адже шість з дев’яти наявних автомобільних пунктів пропуску на Закарпатті були побудовані понад 30 років тому і вже давно не відповідають сучасним реаліям пасажиро- та вантажопотоків. І третє – необхідно створити навколо пунктів пропуску комфортну для людей інфраструктуру. Зараз не вистачає навіть смітників», - написав Андрій Балога. 

Він підкреслив, що будівництво нових пунктів пропуску та розширення пропускної спроможності існуючих КПП забезпечить розвиток туризму та економіки Закарпаття. 

 

«Треба розуміти, що, навіть незважаючи на пандемію, кількість людей, які перетинають кордон, зростатиме. Адже зростає торгівля з країнами-сусідами, ми поступово рухаємося до Європейського Союзу. Все це приносить державному бюджету мільярди гривень. Але може приносити ще більше, треба лише вкластися в розвиток прикордонної інфраструктури. Через малу кількість та пропускну спроможність КПП Закарпаття та Україна в цілому втрачає не тільки гроші, а й шанс на стрімкий економічний розвиток – туризму, бізнесу і, відповідно, зростання доходів та добробуту закарпатців. Про який туризм може йти мова, якщо туристам треба стояти півдня, а то й декілька днів, у чергах? 

Тому депутати від «Команди Андрія Балоги» в обласній раді одразу після виборів розпочнуть діалог з урядами Угорщини, Словаччини, Румунії, представлять нашу програму розвитку КПП Закарпаття за європейськими нормам, запропонуємо співфінансування. Якщо цього не робить центральна влада, то повинні зробити ми», - зазначив Андрій Балога.

 Нагадаємо, черги виникли у неділю 18 жовтня на пункті пропуску «Лужанка» і «Тиса». Вже о 9 ранку на ПП «Лужанка» стояли 200 автомобілів, а на ПП «Тиса» чергу утворили 15 машин. Про це повідомляв прес-центр Західного управління Державної прикордонної служби. Раніше в ДПСУ інформували, що з 20 по 22 жовтня на пункті пропуску «Тиса» проводитиметься обстеження мосту. Наголошувалося, що 20 жовтня з 09:00 до 17:00 буде частково обмежено рух легкового автотранспорту на в’їзному та виїзному напрямках. А 21 та 22 жовтня з 09:00 до 17:00 закриють рух для вантажівок, оскільки планується обстеження зовнішніх елементів мосту.

19 жовтня 2020р.

Теги: переходи, кордон

Коментарі

Олег 2020-10-19 / 22:23:14
Не в обіду Андрію Балозі , але постає питання : а чому-ж черги на кордоні ? І яка-ж на це питання відповідь ? Відповідь одна: довго оформляють іноземці-суміжники. Причина: бо так їм парує. То-ж який вихід: треба з ними домовлятися ( а це на рівні держави а не місцевого самоврядування) щоб оформляли так само швидко як і наші прикордонники/погранці , і точно що не вихід побудова нових КПП , наслідком чого черги суттєво не зменшаться а грошей з бюджету піде космос ( левову частку з яких вкрадуть). Хто виграє на побудові нових КПП ? Це буде : чиновники які отримають откат від будівництва КПП, і фірми-забудовники , і звичайно-ж влада ( яка і взяла цей відкат) ще й на цьому будівництві гарно пропіаритися .

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини