У справі про скасування "екологічного висновку" щодо ВЕС на закарпатській Боржаві з'ясовують нові скандальні факти (ФОТО, ВІДЕО)

Йдеться про резонансну справу за позовом громадської організації "Ноосфера" і спільноти "Save Borzhava" до "екологічного департаменту" ОДА про скасування висновку з оцінки впливу на довкілля проекту турецької фірми, який санкціонував будівництво 34-х гігантських вітряків на Боржавських полонинах.

У справі про скасування "екологічного висновку" щодо ВЕС на закарпатській Боржаві з'ясовують нові скандальні факти (ФОТО, ВІДЕО)

27 лютого в Закарпатському окружному адміністративному суді відбулося ключове засідання по суті в резонансній справі щодо скасування скандального «екологічного» висновку, який дозволяє будівництво потужної вітроелектростанції на гірській полонині Боржаві у Закарпатській області. 

Як повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор, усі присутні учасники виступили із вступним словом та задали питання один одному. В зв'язку із тривалістю судового засідання, яке тривало понад сім годин і закінченням робочого часу суду,  оголошена перерва до 12 березня о 8:40.

Слід звернути увагу громадськості на  декілька дуже цікавих фактів, про які стало відомо під час засідання. 

Як розповідає Віталій Грегор, "представник Департаменту екології і природних ресурсів Закарпатської ОДА, який виступає відповідачем у цій справі, на більшість питань, які стосуються тексту висновку або звіту про громадське обговорення, не міг відповісти. 

Також, як виявилось, у оскаржуваному висновку фігурують два різних розміри площ територій для планованого будівництва ВЕС, які суперечать один одному: 30,6 га і «близько 50 га». Для перших 30 га вказані конкретні координати земельних ділянок і їх кадастрові номери. Це, власне, і є вітрові турбіни, підстанція та решта об’єктів ВЕС. Однак, і у звіті з ОВД, і у висновку йдеться про ВЕС «загальною потужністю 120 МВт (34 сучасних ВЕУ) з необхідною інфраструктурою в т.ч. під’їзні дороги, підземні кабельні лінії електропередач 110 кВ та внутрішні кабельні мережі 35 кВ». Очевидно, що решта 20 га стосується якраз цієї інфраструктури: доріг і кабельних ліній. Однак ніхто зі сторони відповідача та забудовника не знає, де конкретно буде розташована вся ця інфраструктура. Тобто у частині цих «загадкових» 20 га дозвільний "екологічний висновок" був виданий на невідомо які підготовчі і будівельні роботи, які будуть проводитись також наразі невідомо де. 

Представники турецького забудовника намагалися переконати, як покращиться ситуація з енергозабезпеченням регіону. Але на питання, чи є дефіцит енергії на Закарпатті, самі ж відповіли, що «нема». Також юристи ТОВ "Атлас Воловець Енерджи" не змогли відповісти щодо можливості транспортування сенкцій вітряків по 40 м довжиною та лопотей довжиною 70 м на грунтовій дорозі шириною близько 5 м,  від Воловця до г. Плай, а це 17 поворотів на 90‘ із перепадом висот 1000 м. Оскільки це фізично не можливо, якщо не зрізати додатково великі площі лісу та гір".

Слід зазначити, що про оцінку цього  масштабного і ніщивного втручання в природу Карпат ні у звіті з ОВД, ні в оскаржованому висновку - ні слова.

Останнім виступив професор, «фахівець в усіх галузях» (за його власними словами), також відомий лобіюванням мініГЕС на закарпатських річках, професор Степан Поп, який, з його слів, "координував" та несе повну відповідальність за скандальний звіт з ОВД.

"Він розповів присутнім і про роботу зі студентами, і про написані ним книжки, і про те, що «екологія – не наука», і про те, що він вважає не фаховим весь біологічний факультет УжНУ, співробітники якого виступають проти будівництва, і про масу інших цікавих речей, які здебільшого не стосуються планованої діяльності і предмету судової справи. На жодне з поставлених йому запитань професор по суті не відповів. Під кінець засідання суддя Т.Скраль зробила зауваження присутнім, які не могли стримати сміх під час останнього виступу професора С.Поп. Однак в цілому засідання пройшло без ексцесів, велась трансляція, все було прозоро, всім учасникам надали рівні можливості висловитись і поставити запитання",- повідомляє Віталій Грегор.

Всеукраїнський громадський рух #SAVE_Borzhava висловлює принагідно подяку за свідому позицію по захисту гірської полонини Карпат та послідовну присутність представникам громад свалявських Березників Керецьківської ОТГ та міжгірського Пилипця, спортивним рибалкам, науковцям, екологам та правозахисникам. Разом з цим, запрошує всіх небайдужих закарпатців, зокрема представників ЗМІ на наступне ключове засідання, на якому буде відбуватись дослідження доказів, призначене на 12 березня о 8:40.

28 лютого 2020р.

Теги: висновок, Боржава, засідання, будівництво, факти

Коментарі

Ужгородець 2020-03-02 / 15:06:53
Фізик - декан географічного факультету? Що тут дивного? Он у Києві Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька не має медичної освіти! Головне поважно надувати щоки....

піп іван 2020-03-02 / 09:21:24
незабаром у світі найціннішим скарбом стане гарна природа й екологія придатна для здорового життя який сенс є в тому щоб у регіоні де не має дефіциту електроенергії розміщувати вітряні чи водяні електростанції це навіть економічний нонсенс не говорячи вже за збереження екології чи естетику гірського пейзажу на жаль жебрацьку психологію - їж сьогодні не думай за завтра - викорінити з більшості цих людей важко тому й продаються туркам мадярам росіянам усім хто пропонує

бувший хустянин 2020-03-01 / 15:59:04
до "студенти 2020-03-01 / 15:13:49"

Відкритий ти наш, "студенти"...)))
ЗО - це приватний сайт, хлопче, і явно не Фейсбук за фінансовим можливостями захисту особистих даних))

А С.Попа у Фейсбуці я вже знайшов. І вже висловив йому "свою думку" по турках.
На жаль, професор не відповідає. Але маю з ним багато спільних знайомих. Так що обов'язково "достукаюсь" до запроданця яничар. Повір на слово.

студенти 2020-03-01 / 15:13:49
Земляк, бувший хустянин - зрадили мабуть більше Ви- бо С.С.Поп відкрито виступає а Ви сховалися за псевдоніми і втихаря обливаєте його брудом . Чисто по нашому .

Земляк 2020-03-01 / 14:18:03
Знаете таких "заслужених дiячiв науки" в УжНУ повно! На фiзфацi 9, на хiмфацi 7, на медфацi 12! Це показник староi та новоi корупцii! Поп одинаково прислуговував як старим так i новим! За i отримав це звання! До речi воно iзараз продаетья тим хто мае грошi! Поп це аферист всiх часiв!

бувший хустянин 2020-02-29 / 23:03:11

Знайшов.
Степан Степанович Поп — український фізик, доктор фізико-математичних наук (1984), професор (1987), академік АН технологічної кібернетики України (з 1991 року), заслужений діяч науки і техніки України (2005). Декан Географічного факультету УжНУ. З Хустського району. (Вікіпедія)

Це цей С.Поп турків? Невже мій земляк?

бувший хустянин 2020-02-29 / 22:56:56

Тепер хоч буду знати, хто з науковців продався туркам. І зрадив Карпатам...
Хтось знає, хто такий, звідки і де викладає цей "професор" С.Поп? - Ніколи не чув за такого "фахівця". Він хоч закарпатець?

Нижньоворітець 2020-02-29 / 20:32:54
Маю надію, шо нам, Верховинцям вистане розуму не нищити свою землю щи май більше...

Віталік 2020-02-29 / 18:26:13
Іспанці давно відмовилися від "зелених тарифів.

Андрій 2020-02-29 / 11:45:48


Свої конспірологічні теорії облиште при собі. Якщо коментар було видалено, значить, черговий Адмін вирішив, що він порушує правила коментування. Будете в чомусь звинувачувати редакцію - сидітимете в бані. Коментар видалено. Адмін


студенту 2020-02-29 / 11:02:23
правильно підмітили оце і є трагедія бо що з однієї сторони нефахівець що з іншої а люди які там сидять і слухають цих двох так званих експертів буде добре ще якщо виявиться що хоч суддя має базову юридичну освіту а не отримала її заочно в ужгороді

всюди в еврпопи 2020-02-29 / 10:56:03
Всюди в европи вже починают видмовлятися вид витрякiв,це дуже дорога енергия та дуже затратна,тим бiльше в нас на зак-ттi нема дефициту енергии и витряки нам не конче потрiбнi,для европи це вже архаiзм.тепер майбутне за сонячною енергиею.То лиш нам темним Вуйкам турки з оЛигархами задля власноi вигоди хочуть навiшати витряки,та знищити природу, а мicцева темна влада на них ведеться

німиць 2020-02-29 / 10:52:38
уявляєте собі судове засідання десь у німеччині де у якості експерта з екології виступає фізик я ні але там важко уявити і те щоб фізик очолив географічний факультет ще важче допустити щоб там знайшовся ректор який призначив би таку людину на посаду і взагалі там людина після 65 не займає керівні посади а дає місце наступному поколінню це тільки у нас академією може керувати 100 літній дідусь ну а по університетах 70-90 річні старці ось тому й фізик визначає чи екологічно будувати вітряки на полонині чи ні

студент 2020-02-29 / 10:43:53
Я вибачаюсь - а Лукша О.В. по спецільності хто???- НЕ ФІЗИК???

До лицара 2020-02-29 / 10:27:53
Повнiстю вас пiтримую! ПОП бывший фiзик який своiм паршивим характером зробив карьеру географа,а зараз еколога! Цей чоловiк не мае вiдношення до цього питания! На хiмфацi e кафедра екологii та специ.70

Volodymyr Krasnoholovets 2020-02-29 / 10:15:04
до Василь
В українській мові немає московського слова "казна", натомість є скарбниця; скарбничий - голова скарбниці.
В українській мові переживати можна лихоліття війни - пережив війну, отже вижив і живе далі; а за людей треба перейматися, журитися.

лицар 2020-02-29 / 10:14:46
проблема в тому що поп не є фахівцем у тій галузі в якій виступає експертом це фізик за фахом свої дисертації писав по фізиці захищався в росії і яким чином ця людина очолила географічний факультет а потім кафедру фізичної географії і природокористування залишається загадкою але хтось все таки призначав цю людину на відповідні посади посади але це ужну тут все можливо вважаю що захисникам боржави потрібно витребувати в суді документи які свідчать про наукову кваліфікацію попа щодо питань екології не може фізик-оптик бути експертом з природокористування та ще й у судовому процесі

студент 2020-02-29 / 10:13:01
Земляку, Боржаві та іншим противникам - Всесвітній фонд природи /World Wide Fund for Nature (W W F) доки буде плати таким ,як "універсалу усіх професій в області " Лукші ,Станкевич та іншим не буде розвитку Закарпаття - Закарпаттці має тільки їздити на заробітки в Європу .І замітьте коли ви критикуєте Олега Лукшу або Станкевич Оксану адміністратор закарпаття онлан ці коментарі видаляє.

Василь 2020-02-29 / 09:13:23
Всюди в Європі установлені вітряки,побудовані за рахунок інвесторів,і не завжди місцевих. Це приносить прибуток в місцеву казну. У нас же як завжди на дурачка хочуть заробити,а якщо не вдається,то вискакують такі "екологи","правозахисники","краєзнавці", які "дуже переживають" за людей та природу.

Земляк 2020-02-29 / 08:29:24
Сись старий баламут ПОП всiм уже надоiв! Знаю його давно! Це фальшивой чоловiк, та пiдлабузник! На цьому тримаеться в УжНУ! Вигнали з декана, так старик заделався серед молодi активистом!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини