Закарпатські депутати вважають неприпустимим об’єднання областей при моделюванні системи адмінтерустрою України

На 17-й сесії облради депутати ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо реформи адміністративно-територіального устрою України», яке направили до Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів України та народним депутатам від Закарпатської області.

Закарпатські депутати вважають неприпустимим об’єднання областей при моделюванні системи  адмінтерустрою України

У документі наголошується, що Закарпатська обласна рада активно підтримує дії центральної влади, спрямовані на децентралізацію  та оновлення конституційного регулювання здійснення місцевого самоврядування і організацію адміністративно-територіального устрою відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування.

Водночас загалом, підтримуючи поданий Президентом України до Верховної Ради України законопроєкт № 2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», депутатський корпус обласної ради занепокоєний можливими негативними наслідками окремих його положень, які можуть мати місце у випадку його прийняття у поданій редакції.

Законопроєктом запропоновано запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим, правовий  статус яких визначатимуть  закони.

Законопроєкт передбачає ліквідацію районів та  запроваджує поняття округ, створення й кількість яких буде прописано окремим законом. Згідно з прогнозами Мінрегіону, який нещодавно презентував у Верховній Раді України власне бачення реформи районного (субрегіонального) рівня місцевого самоврядування, замість 490 чинних районів мають бути створені 102 нових‒більш спроможних та ефективних.

У той же час, на відміну від чинної Конституції України, яка  чітко називає кількість областей та їх найменування, законопроєкт № 2598 не визначає ні кількості, ні назв областей. Повноваження щодо прийняття рішень по цих питаннях отримує Верховна Рада України. Тобто Верховна Рада отримує можливість на свій розсуд  визначати межі областей, округів й регіонів України, не спираючись при цьому на  300 конституційних голосів.

У зв’язку із цим, викликає занепокоєння, ідея, яка шириться деякими електронними ЗМІ та лунає у риториці багатьох політиків й дотичних до процесів адміністративної реформи урядовців про наміри об’єднати Закарпатську область із сусідніми.

«Вважаємо, що подібна перспектива укрупнення областей є неприпустимою, зважаючи на історичні особливості розвитку, мультинаціональний склад населення, географічне розташування, сусідство Закарпаття із чотирма країнами ЄС та налагоджене транскордонне співробітництво.

Окрім того, історія України та європейський досвід свідчить, що спроба підвищити ефективність локальних адміністративних одиниць за рахунок механізмів укрупнення, часто призводила до занепаду дрібних поселень і поглиблення проблем депресивності  периферійних територій», ‒ ідеться у Зверненні.

Тож,  «З огляду на вищенаведене, з метою забезпечення стабільності системи  адміністративно-територіального устрою, пропонуємо у поданому на розгляд Верховної Ради України проєкті № 2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)»  передбачити чітке визначення переліку областей України, як це закріплено у статті 133 чинної редакції Конституції України.

Чітко усвідомлюючи, що удосконалення територіальної організації влади є однією із найзатребуваніших реформ у суспільстві,  ми, депутати Закарпатської облради, просимо при моделюванні системи  адміністративно-територіального устрою України врахувати нашу позицію щодо неприпустимості  об’єднання областей та передбачити створення в укрупнених районах (округах) місцеві ради і виконавчі комітети з тим, щоб належним чином були представлені інтереси усіх жителів і територіальних громад», ‒ наголошується в документі.

27 грудня 2019р.

Теги: депутати, реформ, устрій

Коментарі

сорри 2020-01-05 / 19:45:15
Корупція на Галичині таки менша. Бо якби була, як у нас, то і Львів був би місячним пейзажом, як тепер Ужгород.
А колись Ужгород і Львів були рівними за потенціалом. І де тепер Ужгород, а де - Львів

сорри 2020-01-05 / 19:43:10
Скажіть будь ласка, а точніше - дайте посилання на чітку інформацію, де саме, в якому першоджерелі йдеться про об'єднання Закарпаття з кимось в одну адміністративну одиницю?
Цю тему завжди вкидують нам з Мордору для нагнітання пристрастей.
Здається мені, що сепар Рівіс і Ко вкотре зумисне запустили цю тему для накручування пристрастей

Патріот закарпаття 2020-01-03 / 21:37:31
До майбутнього.
Ти дебіл? Ти де жиєш і звіки ти?
Ти думаєш, що на галичені менша корупція? Чи ти думаєш тебе львівяни краще годуватимуть? Вони і так на себе багто адміністратифних функцій забрали (податкова, залізна дорога, аудиторська служба, сховище НБУ зосередять та багато ще установ) думай головою. Всі ці установи фінансуються з центру, а значить поток грошей, що підживлює місцевий бізнес - раз, це створені робочі місця - два, це рівень кваліфіації населення -три, це статус міста - 4, це розвиток інфраструктури - це 5, приплив молоді, робочих рук і відтік від нас трудових ресурсів. На еретворили в депресивний дотаційний регіон. Перспектива лишит нас з бідними стариками без додаткових трудових і фінансових ресурсів. А потім буде і вдповідне ставлення. нам як паршивим ковдошам вказувати де наше місце. Вони і так весь час вказують на те, що ми дотаційні, не самодостатні. А соромлюся спитати: а що ви зробили за 30 років для Закарпаття? Кожна окупаційна влада робила длч місцевих, щось розвивала. За 30 років незалежності ніхера не зроблено лиш ліс повирбували та людей змусили по світу їздити, дітей дома самих лишати. А тепер хочуть закарпаття лишити прав адмінодиниці? Бо чогось боїтеся? То навпаки робіть! Допомогайте, розвивайте регіон. А кидь нам мадри дадуть, те ми і маємо.

петро 2020-01-03 / 13:55:39
якщо так то повернемося у 1945 .рік із назвою закарпатська украіна яка і була сталіном перетворена у область7223

іван 2019-12-28 / 19:22:00
А що депутати ЗакОбРади не читали ао не знають або дурака клеють про ЗУ Про децентразіацію коли обебували тобто обеднували сільради в ОТГ а райони в повіти чи в що там інше. вони стоячм аплодували,А як їм дебілам пояснили що ЗакОбради не буде пробудилися і засуєтилися.П--.ари.

Гуцул 2019-12-28 / 14:04:46
Я підтримую Вуву бо він більше усвідомлений як Едік, так може писати не корінний Закарпатець це не в обіду буде сказано, а Закарпаття зі своїми традиціями і гербом якому в 2020 році буде 100 років має залишитися. І чиновників-дармоїдів від цього більше не стане, так як ОТГ залишаться ті самі згідно перспективного плану, а округи і область будуть мати лише префектуру із своїм апаратом.

Вуву до еріка 2019-12-27 / 23:31:46
Укрупнення проводити нема потреби.
Якщо скоро мають зникнути РДА бо вже є ОТГе .
То ОДА треба просто скоротити на 75 - 80 відсотків .
І залишити тільки тих в роботі кого дійсно є необхідність.
Напр. Кординаційну раду.
Торгово - економічну.
Юридично - консультативну
І дорадчо - соціальну.
Тбт. Вузьке коло спеціалістів які малиб працювати по індивідуальному контракту і
Бути набранами на відкрито конкурсній основі.
(Я знаю . Ви скажете що це утопія ).
А я думаю що НІ.
При цьому області залишити так як є і в тих самих межах.

Едік 2019-12-27 / 19:53:30
Звісно, що треба робити укрупнення областей і чим скоріше, тим краще для бюджету. При об'єднанні 5 областей у 5 разів зменшиться кількість чиновників-дармоїдів. Також, гуцулови-опришку із Ясіня краще добратися до Івано-Франківська (110 км), до Чернівців(180 км),Львова і Тернополя (250 км) де із цими обласними центрами є пряме автобусне і залізничне сполучення, а із обласним центром Ужгорода (250 км) є лише автобусне сполучення.

До майбутнього 2019-12-27 / 18:39:59
А що в других областях депутати облрад не є кланами олігархів? Уважніше вникайте в суть справи, тут йдеться мова про об"єднання області з іншими областями України, а не про клани і кормушки. Я повністью підтримую звернення депутатів облради.

Вуву 2019-12-27 / 18:20:32
Я підтримую наших депутатів.
Категорично проти злиттч областей в округ.
Для чого "шматувати" Украйіну територіально ...
Як до боротьби з корупцією це немає ніякого відношення.
А головне для чого чи по ЧІЄМУ СЦЕНАРІЮ ВСЕ ЦЕ РОБИТЬСЯ.?
Що за ТАЄМНІ ЕКСПЕРИМЕНТИ НАД НАМИ ДЕ ВОЛЯ І ВИБІР ЛЮДЕЙ МОЖ ПОРІВНЯТИ ДО СТАДА БАРАНІВ .
ДЕ Є ВИБІР АБО ПІТИ ПІД НІЖ АБО ЖИТИ В КОШАРІ ДЕ ТЕБЕ ДОЯТЬ І СТРИЖУТЬ.
(ПЕВНОЮ МІРОЮ МОЖ ПРОВЕСТИ ПАРАЛЕЛЬ ДО КОНЦЛАГЕРЯ).

#### 2019-12-27 / 18:06:50
Д.....БИ!

Майбутнє 2019-12-27 / 17:00:23
Депутати Закарпатської обл. представляють клани олігархів, а не простих людей. Проста людина в депутати не може потрапити. А Зак. олігархат боїться втратити свої позиції в області, то й пише в свій захист любу дурницю лиш би залишитися при кормушці.

Майбутнє 2019-12-27 / 16:53:49
Депутати Закарпатської обл. думають про як не втратити свій престиж, а не про те, що пишуть.

Гуцул 2019-12-27 / 14:40:41
Однозначно підтримую.

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини