Мукачево. Літературний альманах "Джин­сове покоління. Пост­радянська література Закарпаття" вийшов у видавництві "Карпатська вежа"

Літературний альманах «Джин­сове покоління. Пост­радянська література Закарпаття» — перша в історії Закарпаття збірка прози і поезії сучасних письменників краю, як уже визна­них майстрів середнього, «джинсового» покоління, так і багатообіцяючих юних дебютантів, представників так званого комп’ютерного покоління. Нехай літератори закидають мене смерековими шишками, але наважуся сказа­ти, що у світі сучасної україн­ської літератури такий її сегмент, як література Закарпаття, не дуже відомий чи розкручений.

Мукачево. Літературний альманах "Джин­сове покоління. Пост­радянська література Закарпаття" вийшов у видавництві "Карпатська вежа"

Виправити помилку, певно, й покли­кана видана у Мукачеві збірка, пишно названа альманахом. Якщо читачеві пощастить її перечитати, він дізнається, що сучасна література в Закарпатті, як мінімум, існує. І вона почала стрімкий відхід від своєї усталеної традиції писати щось таке про Карпати, смереки і життя людей, яким легко дихати, але важко жити. Нині на Закарпатті, як можна дізнатися зі збірки, пишуть про любов. Або про секс. Або про те й інше разом. Не помилюся, якщо скажу: 69% текстів авторів комп’ютер­но-джинсового поколін­ня знайш­ли натхнення саме в цій тематиці. Якою навряд чи здивуєш читача сучасної української літератури, але ж варто мати на увазі, що в рурально-патріархальному загорському краї вголос «ПРО ЦЕ» до сих пір говорити не заведено. Хіба що у русинсь­ких чи гуцульських сороміцьких коломийках (або ж «співанках») чи іншому обсцент­ному контексті.
Читач альманаху може зробити для себе ще одне відкриття: в закарпатській літературі з’явилася тема міста. За всеукраїнськими мірками, воно зовсім невеличке, але воно є — і в ньому є вулиці, кав’ярні, універ тощо, і тепер вони почали витісняти з паперових сторінок архетипні копиці та колиби. А ще на сторінках альманаху є привід для шкандалю. Якби я був промоутером цього видання, я б доклав зусиль, аби його роздули і тим привернули до книжки потужну увагу. Бо сам собою секс чи любов тої уваги нині вже не привертатимуть. Але у збірці є оповідання «Адольф і Єва», про любов зрозуміло кого, і якби про нього дізналися широкі кола, то, можливо, повітря б уже потрясали всілякі псевдоантифашистські комітети та ордени фофудьєносців, накручуючи книжці рейтинг...

"Дзеркало тижня"
15 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Урзус 2008-03-16 / 18:53:00
На "Дзеркалі тижня" є ще коментар, де написано:

"Мушу додати сюди той шматок, який редакція чомусь вирішила не публікувати, а він, як на мене, суттєвий: "...Наостанку кілька рядків з альманахівського віршу про Спілку письменників, членом якої автор опусу явно не є, хоч його колеги по СПУ (не плутати із партією О. Мороза) перебуванням в лавах цієї організації явно пишаються, судячи з біографій: „що таке спілка письменників це обов’язково передплатити газету літературна україна раз на рік писати статтю про духовну деградацію нації при кожній нагоді цитувати самого себе водити колєг на п’ятдесят грам ... і о боже за ціле життя не написати нічого путнього” Хочеться побажати і джинсовикам, і комп’ютерникам, аби про них колись не написали чогось подібного"

Див. http://www.dt.ua/3000/3680/62362

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини