"Прем’єра" проросійської "Підкарпатської Русі" Гецка заочно засудили до 12 років ув'язнення

Сепаратист оголошений у міждержавний розшук і переховується на території Росії, тому розгляд відбувався за його відсутності

"Прем’єра" проросійської "Підкарпатської Русі" Гецка заочно засудили до 12 років ув'язнення

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області виніс вирок Петру Гецко, який видавав себе за прем’єр-міністра віртуальної держави «Республіка Підкарпатська Русь» та координатора так званих «Мережевого Русинського Руху» і « Русинського Фронту».

Про це йдться у вироку від 30 вересня.

Протягом січня-березня 2014 чоловік розміщував в інтернеті повідомлення сепаратистського змісту із закликами до повалення конституційного ладу в Україні та введення іноземних військ.

У соцмережі «Livejournal» П.Гецко виклав звернення від імені русинів Закарпаття до Президента РФ Путіна з проханням здійснити миротворчу операцію, відновити та визнати державність Республіки Підкарпатська Русь.

У вироку наводиться цитата: «Правительство Подкарпатской Руси, русинская общественность просит Президента РФ в духе братских договоренностей с Украиной (которой, по причине разрушения ее галицкими нацистами, почти нет) произвести миротворческую операцию, на краткий период возобновления досоветского статуса Республики Подкарпатская Русь…».

Наприкінці звернення зазначено, що «….Мы, русины, как и все жители Закарпатья, имеем все международные правовые основания обратиться к Вам, господин Президент, для признания восстановленной государственности Республики Подкарпатская Русь, проведения на это время миротворческой операции и нейтрализации галицкого нацизма в Закарпатье…».

Також чоловік взяв участь у російських телепередачах «Русский вопрос» і «РАДАР» та заявив, що не визнає цілісності України в існуючих нині межах, закликав до створення спеціальної території Закарпаття, що не входить у будь-які територіально-адміністративні утворення, висловився, за участь РФ у визнанні русинів.

Судово-лінгвістична експертиза встановила в цих інтерв’ю заклики до змін адміністративно-територіального устрою України шляхом визнання Республіки Підкарпатська Русь, невизнання унітарності України та участь у цих процесах іноземної держави.

Крім того, у червні-липні 2014, перебуваючи на території Росії, у м. Москва, в червні-серпні 2014 року, Гецко дав два інтерв’ю російському інтернет-виданню «Правда.Ру» і одне інтерв’ю каналу «Новости новостей ТВ». Також в липні 2014 Гецко виступив на семінарі «Украинский гамбит – ІІ», де заявив: «Слово «Украина» для нас уже не существует» і заявив про перехід до активної фази реалізації результатів Закарпатського обласного референдуму 1991 року про автономію Закарпаття силою, шляхом збройного протистояння з українською владою. Після цього розробив документи: «План по обеспечению федерального статуса Закарпатья», «План конкретных мероприятий по продвижению федерального статуса Закарпатской области Украины», «Обоснование удержания от реального сопротивления связанного с сопротивлением внешних и внутренних факторов», «Контртеррористическая операция в Закарпатье…», «Для участия в операции Русинского Фронта – его необходимо вооружить и как минимум несколько недель готовить», що свідчать про підготовку так званими «радикальними підрозділами Русинського руху» та силами Угорської общини, підконтрольними угорській партії «За кращу Угорщину», підривної діяльності на території Закарпатської області з метою дестабілізувати ситуацію в регіоні та підготувати підґрунтя для силового захоплення влади на Закарпатті.

Гецко інкримінували дії з метою зміни меж території або державного кордону України, поєднані з розпалюванням національної ворожнечі, дії спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу України та захоплення влади, а також державну зраду у формі надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Чоловік оголошений у міждержавний розшук і, як вважає суд, знав про свою кримінальну справу, однак переховувався на території Російської Федерації, тому розгляд відбувався за його відсутності.

Як вбачається з позиції сторони захисту, обвинувачений свою вину не визнав. Але суд вважає її доведеною.

Показання в суді дав редактор газети «Трибуна», викладач коледжу культури. У 2014 році на адресу газети приблизно приходили листи від Гецка, що здивувало редактора, оскільки автор був його опонентом. Лист містив звернення до президента Росії, заклики про створення держави Підкарпатська Русь, про неспроможність України як держави, що необхідно ввести війська на територію Закарпаття. Цей лист газета не публікувала.

Ще один редактор сайту ріа.нюс.ком.юа розповів, що на електронну адресу газети надходив лист – звернення до Путіна. З точністю стверджувати, що цей лист надходив саме від Гецка, він не може. З обвинуваченим він знайомий і вважає його психічнохворою людиною.

Ще один свідок розповів, що з обвинуваченим познайомився в Москві, де був на заробітках у 2015-2016 роках. Він був запрошений на якесь засідання, яке проходило в центрі Москви, в туристичній фірмі, де Гецко пояснив, як він буде керувати Русинською організацією. Обговорювалися питання відокремлення Закарпаття від України, присутнім показували, як потрібно робити мітинги, перекривати дорогу. Йому пропонували, щоб він став водієм на маршрут Закарпаття-Москва і перевозив гроші для проведення мітингів.

Член президії Народної ради русинів Закарпаття сказав, що неодноразово приходили від імені обвинуваченого особи, які йому пропонували грошові кошти в сумі 10-20 тисяч доларів на рік, щоб працював на Російську Федерацію, писав статті, але від цієї пропозиції він відмовився.

В 2007-2008 роках русини США звернулися до президента Ющенка з проханням надати русинам Закарпаття статус національної меншини, на це все готувалися відповідні документи. Про це дізналася Російська Федерація і захотіла це питання очолити та від’єднати Закарпаття від України. Зі спогадів члена русинського руху, у пивбарі було якесь зібрання, було організовано конгрес, де обвинуваченого оголосили прем’єр-міністром. Після цього були засідання Народної ради, на яких рада відмежувалася від рішення Європейського конгресу та дій Гецка, якого не визнають прем’єр-міністром. Крім того, Координаційна рада не розглядала питання щодо призначення обвинуваченого прем`єр-міністром. Свідок засуджує дії Гецка, хоча за це йому неодноразово були погрози насильства та вбивства.

У розпорядженні слідчих опинилась дві клітчаті сумки з приклеєним до них папірцем з написами «Пётр», які начебто на прохання Гецка передані через перевізника  з Москви його товаришу.  Вважається, що це речі обвинуваченого. В сумках знайшли книжки «Голубая свастика», «Одиночество в сети» та два примірника «Справочник пехотинца», а також  рукописні і друковані документи і CD-диски антиукраїнського характеру.

У товариша Гецка також вилучено персональний комп’ютер, з якого обвинувачений розмістив перше звернення до Путіна на персональних сторінках у «Livejournal» і на Фейсбуці.

04 жовтня 2019р.

Теги: Гецко, сепаратит, русини, ув'язнення

Коментарі

крук 2019-10-26 / 21:37:20
ПОВІСИТИ ПАСКУДУ НА ПІШОХІДНОМУ МОСТІ НА ВИСИТЬ І РИБИ КОРМИТЬ,СВОЛОТА СЕПАРСЬКА.

Вуву 2019-10-10 / 16:28:56
В певні історичні часи таких зрадників просто знищували.
Але ми живем в такий час коли навіть за економічні злочини ге садять.

той, що дивиться вперед 2019-10-08 / 14:10:39
Степану Круку. Так, Петро Гецко - всього лиш дрібна шестірка. Мали б ми говорити про осіб більшого калібру, що вже кілька літ як продалися дніпровським політичним мафіозі, і яким не з руки була присутність у їх господарстві так званої "партії війни". Тепер вони, олігархи, досягли свого - Україна нарешті політично відгородиться від Європи, а вони відновлять звичний корупційний великий бізнес з РФ. Мені, звичайно, жаль наш нещасний народ, який відплатить за чужі рішення своїми гаманцями, а можливо й життями, за капітуляцію і скорий "мир" з русскім міром. Найменше жаль тих, хто був в обслузі (умовних деяків, пащенків та інших псевдоінтелектуалів і самоназваних націоналістів), що наближали нашу поразку, як могли. Виглядає, що назад пасту з тюбика не вернеш. І все наступне, яке чекає нас, буде набагато гіршим, ніж найгірші часи панування Кучми і навіть Януковича. Ми цю кашу будемо їсти разом і довго давитись. Ті, хто нагорі, звісно виживуть, та ще й процвітатимуть. Ласкаво і зі зневагою сміятимуться з українців, довірливих і нещасних лохів, які "народжені для того, щоб їх доїти і визискувати" (Ігор Коломойський).

Вуву 2019-10-07 / 20:17:15
Што за прапор не знаву.
Но вот той красний у папучах
Ото старий пяний маскаль з отвислою жопою.

Гуцул 2019-10-07 / 20:12:15
А щото за прапор Гецко тримає? Якої країни?

Вуву 2019-10-07 / 19:57:03
Хто хто
А медведчук заслуговує уваги на те щоб його посадили.
І навіть дуже великойі уваги.
Просто за нього ще не взялися
Належним чином.

Степан Крук 2019-10-07 / 09:46:13
Абсолютно згідний із коментатором "Аміго" - цей персонаж абсолютно не заслуговує нашої уваги! Сидить собі там у рашинських підворотнях та мріє про копчене закарпатське сало. Сосало йому, а не сало!!!

Аміго 2019-10-06 / 11:46:03
Нитратьте час на сього пса, даже не пса , а шавку.Бо то є пуста лупина із гнилої ріпи .Цуцик на проводку у спецслужб.

Вуву 2019-10-05 / 18:57:31
Ще маємо одного сюсюкаючого медведчука.
То іше тоже ... паскудь єдна нехлюйна.
А мутить і мутить і якогото переговорника із себе клєйіть .
Цікаво коли його посадять.

Степан 2019-10-05 / 13:31:55
Добавте ще Шуфрича,ищи одного земляка,який теж великий філософ-сепаратист,

іршавчанин 2019-10-05 / 12:15:44
Про "прем'єра" чув історію від його кушницьких земляків. Той колись разом з ужгородським братиком-юристом вигідно продали свою рідну домівку, що в Кушниці. Покупець страшно здивувався, коли раптом виявив, що разом з обійстям хитрі братове продали йому ще й свого немічного рідного нянька. Після покупки новий власник несподівано отримав у свою власність додаткове, юридичною мовою, "обтяження" - тож іповинен був утримувати на своїй шиї аж до самої кончини старенького Гецка. Певно, Гецків Петрик так само вигідно сторгував Путіну ще й Закарпаття. За душу продав, хоч і з додатковими "обтяженнями" - всіма нами, закарпатцями.

Положенец 2019-10-05 / 12:05:09
Напугали ёжика голой сракой...

Степан Крук 2019-10-05 / 10:11:39
Те що засудили до 12 років - добре! Те що заочно - дуже погано! Про Петра - це абсолютно безпринципний чолов"яга, котрий навчаючись свого часу у Москві підтримував із московітами дружні стосунки. За часи незалежності хоч якось реалізуватися йому ніяк не вдавалося. Максимум чого досяг - так це роботи програміста міської бібліотеки. Хитрий, дуже обережний, але занадто амбіційний Петро у першу чергу намагався якось покращити своє матеріальне становище, бо грошей на саме необхідне йому не вистачало. Матеріальні негаразди стали причиною розлучення із дружиною. Потім продався спецам із рашки і пішло поїхало...

Вуву 2019-10-05 / 07:30:27
Якшо відкинути жарти ...
То маскаль як додішній губернатор ... повинен був відреагувати належним чином на видачу паспортів на територійі області.
Бо прямий звязок з вальцманом мав і керівником обласного СБУ мав ... і самим "гаврилом" теж.
Питання ...
що заважало губернатору
Зреагувати належним чином
і зупинити видачу хунських паспортів .
Проводити і керувати областю в курсі національних інтересів.?
Ps.
Очевидно що бабло яке хуни йому десь на рахрахунокбанку в будаРпешті клали.
І його брехливі публічні заяви про 10.000 гр зарплати в місяць.

Ти гена був не очільник облсті а його "формалін" ... Привідєніє.
Паскуда неоковирна.

Вуву 2019-10-05 / 05:45:14
А шо там чути за маскаля.
Так як цей болван хараводи водив з хунами і покривав контрабанду лісом і всього решта.
То тут має бути всі 20 безвилазно.
А за паспорти то окремий разговор ... Но тоже йому в зачьот.

111 2019-10-05 / 00:59:38
Судити Медведчука - слабо? Ау ціле СБУ?

Цімбор 2019-10-05 / 00:53:46
Цімборів бульше і бульше

сорри 2019-10-04 / 23:41:17
Тепер засуджений Сидор має цімбора

Русин 2019-10-04 / 23:29:20
Петро заплакав

май русин 2019-10-04 / 23:11:30
Но, типирь вже ниґда не увідіти Пєтру отцюзнини

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини