Військовий комісар Закарпаття: "Сьогодні він – чиновник в адміністрації, а завтра – учасник підрозділу тероборони"

Якби прикро не було констатувати, але армію Україна почала цінувати лише після анексії Криму та початку війни на Донбасі. Весною 2014 року збройні сили були відправлені на Схід країни, аби там зупинити ворога, але тил теж варто було прикривати. Саме тоді в державі, особливо у прикордонних зонах, почали реально формувати загони територіальної оборони. Саме ці формування у разі оголошення воєнного стану беруть на себе захист тієї території, на якій вони сформовані.

Військовий комісар Закарпаття: "Сьогодні він – чиновник в адміністрації, а завтра – учасник підрозділу тероборони"

Тероборона має забезпечити нормальну роботу органів місцевого самоврядування, громадський порядок, комендантську годину тощо. Аби тримати військовозобов’язаних у тонусі та вдосконалювати їх військові навички, кілька разів на рік в кожному регіоні відбуваються навчання підрозділів територіальної оборони.

Вже наступного тижня стартують наймасовіші збори резервістів за останні 5 років і на Закарпатті. Саме напередодні цих навчань ми зустрілись із військовим комісаром Закарпатського ОВК полковником Богданом Череміським, щоб розпитати деталі зборів.  

Про територіальну оборону та військові навчання 

 - Пане полковнику, наступного тижня починаються масштабні навчання з територіальної оборони. Скільки резервістів плануєте долучити до цього?  

- Військові навчання, до яких будуть залучені резервісти та військовозобов’язані, розпочинаються 19 вересня. У нас дещо змінилося в плані підготовки, тому що раніше ми анонсували початок цих зборів із 23 вересня, але за рішенням начальника Генштабу їх перенесли на кілька днів раніше. Триватимуть навчання 10 діб – до 28 вересня. На навчальні збори планується залучити близько 2-х тисяч резервістів та військовозобов’язаних з усієї області.   

- Це реальний прогноз? Чи вдасться справді зібрати таку кількість?  

- Так, це цілком реальні цифри. Ми уже маємо укомплектованість 70% від потреби.  

- Як усе відбувається? Комісаріат відправляє повістки, чи запрошення на навчання, чи ви звертаєтесь до організацій, щоб їхні працівники могли пройти навчання? 

- Стосовно того, яким чином набирається цей склад – усі з перерахованих вами способів мають місце. Але підрозділи територіальної оборони формуються дуже чітко. Наразі ми маємо кадрове наповнення бригади – тобто той кістяк, уже сформований і чинний, на який буде нарощуватися особовий склад у разі введення в державі воєнного стану. Тож, відповідно до замислу, є чітко визначені райони-формувачі підрозділів територіальної оборони. Зараз у нас є 6 таких районів. Решту районів ми залучаємо для набуття практичних навичок. У першу чергу, потрібно розуміти, що таке територіальна оборона, для чого ми її створюємо і розвиваємо. Якщо говорити про початки, про це немовля тероборони, то воно було народжене у 2014-му році – коли на Закарпатті, як і в інших регіонах України, були сформовані перші батальйони територіальної оборони. От з того моменту територіальна оборона стала практичною.  

Для чого вона потрібна? У разі оголошення воєнного стану регулярні частини займаються проведенням бойових дій у визначених районах, як правило, по кордону. На решті території розгортається і діє територіальна оборона: для забезпечення функціонування органів державної влади, для оборони стратегічно важливих об’єктів, для підтримання комендантської години та інших завдань, що покладені на ці підрозділи.  

- Національна гвардія і поліція в такому випадку для чого потрібна?  

- Вони активно долучаються і ми взаємодіємо з ними. От нещодавно, з 3 по 5 вересня, проводились навчання, зокрема, і на Закарпатті, під керівництвом командувача сухопутних військ ЗСУ. Це потрібно якраз для організації взаємодії між цими силовими структурами. Вони всі входять у штаб територіальної оборони.  

- Тобто, якщо трапляється небезпечна ситуація, оголошено воєнний стан, то будуть задіяні і тероборона, і Нацгвардія, і поліція? 

- Так, і в кожного є свої конкретні обов’язки, свої завдання в межах повноважень. Хто займається підтриманням і охороною громадського порядку, а хто забезпечує функціонування органів державної влади.  

- Якщо ви людину оповістили про те, що вона має прибути на ці навчальні збори, і вона не явилася. Яка відповідальність? 

- Чітко розділяємо відповідальність адміністративну і кримінальну. За неявку на збори передбачена навіть кримінальна відповідальність. Вона передбачена і за неявку до комісаріату, і за ухилення від проходження зборів.  

- Стосовно таких побутових речей, як харчування, забезпечення формою тощо: хто забезпечує цим?  

- Коли ми тільки починали проводити ці збори кілька років тому, то у нас були лише сині нарукавні пов’язки для умовного позначення тих, хто брав участь у зборах.   

- Так, я це пам’ятаю. 

- Тепер же ми повністю забезпечуємо формою відповідного зразка; триразове гаряче харчування, місця проживання, оплата комунальних послуг – це все забезпечує держава. Задача резервіста – прийти і отримати знання, вміння, навички.  

- Що, крім військових навичок, отримують люди, які відриваються від своєї основної роботи на час зборів?  

- На час проведення зборів за військовозобов’язаними, що беруть в них участь, зберігається робоче місце та середня заробітна плата. Також людині нараховуються добові. Якщо така особа ще встигне заключити контракт до початку зборів, то за умови успішного їх проходження отримає в кінці року грошову винагороду.  

 

- Розкажіть конкретніше про місця: на базі яких об’єктів, у яких районах проводитимуть навчання?   

- Під час проведення цих навчальних зборів ми проведемо апробацію всіх видів розміщення, формування цих підрозділів територіальної оборони. Вони будуть розміщатися на базі стаціонарних військових містечок нашої 128-ї бригади; в полі шляхом таборування; а також на інфраструктурі, яку нам виділила місцева влада в Іршавському (база відпочинку) та Хустському (туристичний комплекс) районах.  

- Тероборона – це, по суті, структура, яка має постійно бути напоготові. Тобто, ви проводите кілька разів на рік навчання, щоб люди набиралися досвіду і не втрачали навичок, і у разі чого їх можна завжди викликати. Який структурний підрозділ кількісно? Для Закарпаття – скільки має бути людей, аби забезпечити порядок у разі воєнного стану?  

- Як ми вже говорили, коли Збройні Сили виконують свої задачі у визначених районах, то на місцях розгортається територіальна оборона. І розгортається вона за рахунок населення, громадян, в першу чергу -  працюючих громадян. Тобто, сьогодні він – чиновник в адміністрації, а завтра – учасник підрозділу територіальної оборони, в залежності від його військово-облікової спеціальності. Тому говорити про чисельність, яка залучається до територіальної оборони, недоцільно – це усе населення області, в тій чи іншій мірі для виконання певних завдань: одні підуть у стрій бригади тероборони, інші – у стрій ЗСУ, Нацгвардії чи прикордонної служби. Тобто, фактично тероборона – це організація усіх краян.
 

Про контракти у підрозділах тероборони

- Але, тим не менше, передбачений контракт. Тобто, людина може підписати контракт і проходити службу у підрозділах тероборони. Скільки посад передбачено зараз для Закарпаття? 

- Зараз контракт може укласти більше 3-х тисяч осіб.  

- Яка користь особі з цього? Вона ж усе одно працюватиме там, де й працювала, але ще й матиме цей контракт. 

- Найосновніше – це те, що людина визначає своє місце в разі оголошення воєнного стану. Тобто, вона чітко знає, що її місце, наприклад, - водій санітарного автомобіля в конкретній роті конкретного батальйону. Ну і, звісно, якщо людина на контракті, то у такого роду зборах вона зобов’язана брати участь. Якщо навчальні збори були пройдені успішно, то контрактники підрозділів тероборони наприкінці року отримують грошову винагороду. Тобто, це ще додаткове заохочення. Звісно, це не ті суми, за якими можна йти, щоб суттєво збагатитися, однак вони є.  

- Який мінімальний термін, на який можна укласти контракт? 

- 3 роки. 

- Мені траплялась інформація, що людина, яка двічі підписувала контракт на трирічний термін, не залучається як строковик для проходження військової служби.  Чи правда це?  

- На сьогоднішній день Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» це справді передбачено. Призовники, якщо заключають два і більше контрактів на проходження служби у військовому резерві, звільняються від проходження строкової служби. Але для цього потрібно щонайменше 6 років відслужити в резерві, бути на всіх зборах. Як на мене, якщо ми говоримо про накопичення в запасі військово навченого ресурсу, то чому б і ні. Краще нехай заключить контракт, ніж буде ухилятися під час призову.  

- Цього року уже є люди, які уклали контракт?  

- Цього року ми заключили близько 70-ти контрактів на проходження служби у підрозділах територіальної оборони. Загалом заключено біля 200 контрактів, і люди продовжують іти. Переважно це ті військовозобов’язані, які проходили службу, тобто, люди, які цього не бояться. Цей вид контракту є дещо новим для нас, і у людей є якась засторога. Хоча ті, хто заключили контракт, чітко знають, на яку посаду вони призначені, і службу вони несуть у межах Закарпаття.  

- Жінок багато серед них?

- Контракти заключило близько 10-ти жінок. Це в основному медичні спеціальності і посади діловодів при штабах батальйонів. І вони теж залучаються до навчальних зборів. Якщо говорити навіть про вступ до вищих навчальних закладів саме військової спеціалізації, то з року в рік там усе більше жінок. І це не може не радувати. До речі, повинен сказати, що жінки-військовослужбовці дуже відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків.
 

Про зміни в армії та мотивацію

- І на завершення:  як змінилася армія за останні 5 років?  

- Люди стали більш відповідальними, більш свідомими. Вони розуміють, для чого вони туди йдуть, і які наслідки можуть бути.  

- Якщо не говорити про патріотизм, то що ще потрібно зробити, щоб молода людина захотіла пов’язати своє життя із армією?  

- Щоб люди йшли у військо, повинна бути мотивація. У першу чергу – фінансова. Людина, яка віддає себе, 24 години на добу, повинна отримувати в декілька разів більше, ніж той, хто працює з 9-ї до 17-ї із двома вихідними та відпусткою, коли йому підходить. Ще один важливий аспект – забезпечення житлом. Таким чином ми могли б залучити більше військовослужбовців з різних міст та сіл.  

- Якщо говорити про ці два аспекти, то хоча б один зрушив з місця за останні 5 років?  

- Так. По-перше, солдат, який заключає перший контракт, уже отримує одноразову грошову винагороду – просто за те, що він заключив цей контракт. По-друге, на сьогоднішній день грошове забезпечення військового у званні солдата вище, ніж середньостатистична зарплата по області. Стосовно житла, то я зараз скажу як начальник ужгородського гарнізону – ми забезпечили службовим житлом навіть тих, хто перебував в черзі до 2-х років.  
Я, як людина, що віддала 25 років армії, дуже хотів би, щоб на заміну нашому поколінню, моєму поколінню – прийшли дійсно досвідчені, відповідальні, патріотичні молоді люди, які і в подальшому будуть високо нести прапор Збройних Сиaл України.

Роман Сов’як, Uzhgorod.in

15 вересня 2019р.

Теги: тероборона, територіальна оборона, контракт

Коментарі

крук 2019-09-26 / 22:12:08
низький уклін нашим воінам.бережи вас бог.

Патріот 2019-09-16 / 07:56:06
Череміський то чорт, два тижні в Краматорську за 80 км від лінії фронту і інвалід війни .

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини