Через службову недбалість закарпатської прокуратури винуватець подвійної смертельної ДТП опинився на волі – правозахисник

Однак не виключено і злочинну змову прокурора із засудженим посадовцем – щоб сприяти в такий спосіб злочинцю вийти на волю

Через службову недбалість закарпатської прокуратури винуватець подвійної смертельної ДТП опинився на волі – правозахисник

Йдеться про трагічну дорожньо-транспортну пригоду в Перечині, в якій загинули 2 жінки - 1962 та 1947 року народження, та нетверезого винуватця – ексголову Перечинської РДА Віктора Оліфера, засудженого судом 1-ї інстанції до 7 років в'язниці, який, однак, вийшов на волю.

За офіційною версією пресслужби прокуратури Закарпатської області, "оскільки до 13.08.2019 судом клопотання прокуратури було не розглянуто, Закарпатська УВП № 9 звільняє обвинуваченого з-під варти".

"Вважаю це маніпуляціями прокуратури шляхом свідомого поданння неповної інформації для ЗМІ, ймовірно – щоб ввести громадськість в оману, переклавши всю вину лише на львівський суд. При цьому виходжу з наступного.

Ще 31 липня 2019 р. з відкритих офіційних ЗАГАЛЬНОДОСТУПНИХ даних сайту Судової влади України та Єдиного державного реєстру судових рішень всім громадянам було відомо текст відповідної ухвали Верховного Суду про те, що підсудність визначна за Львівським апеляційним судом для розгляду справи по суті. Тобто, ще 31 липня було відомо, що справу розглядатиме Львівський апеляційний суд. Опісля цього, згідно з приписами КПК, державне обвинувачення вже відразу могло звертатися до суду.

Однак прокурор облпрокуратури Олександр Сочка направив клопотання про продовження тримання під вартою до суду не відразу або наступного дня, а лише через 8 днів – 8 серпня.

Тепер ще один аргумент не на користь державного обвинувачення. Обласна прокуратура, після подання "запізнілого" клопотання не надіслала жодного листа (телефонограма, факс тощо) до керівницта львівського суду ще до 13 серня з проханням прискорити розгляд їх клопотання. Наприклад 12 серпня, оскільки прокурор же знав напевно, що в ніч з 12 на 13 серпня термін запобіжного заходу винуватцю ДТП закінчується і він вийде на волю.

Зрештою, можна було, як мінімум, просто банально подзвонити в суд і нагадати, що вкінці дня 12 серпня закінчується термін тримання засудженого і треба розглянути це питання до кінця дня ОБОВ'ЯЗКОВО.

Однак, цього зроблено не було, а обласний прокурор О.Сочка 19 серпня в прямому ефірі програми "Тема дня" телеканалу "UA: Закарпаття" відповів, що прокуратура ніякого листа про прискорення розгляду в суд не відправляла, бо не бачили в цьому НЕОБХІДНОСТІ (!!!).

А вже наступного дня винуватець смертельної ДТП був успішно звільнений на волю", – розповідає Віталій Грегор.

"Тому всі ці обставини мали б стати для Державного бюро розслідувань підставою для перевірки дій працівників прокуратури Закарпатської області і передусім прокурора О.Сочки, що, власне, і веде дану справу", – вказує правозахисник.

На його думку, йдеться про, "як мінімум, ознаки службової недбалості, тобто халатне ставлення до своїх посадових обов'язків, що може містити ознаки злочину, передбаченого ст. 367 КК України. Однак не виключено і злочинну змову прокурора із засудженим посадовцем – щоб сприяти в такий спосіб злочинцю вийти на волю, як, для прикладу, сталося у випадку із "бориспільським втікачем".

"У той же час, заради справедливості та принципу об'єктивного висвітлення своєї діяльності, прокурор області Володимир Гаврилюк також може призначити таку службову перевірку. А для цього потрібно лише бажання знайти істину і покарати винних", – вважає В.Грегор.

22 серпня 2019р.

Теги: Олефір, прокуратура

Коментарі

Ваня 2020-05-09 / 11:45:38
Олефір,як людина-це чмошник,кидала,вбивця і алкоголік,якого мало вбити,а брат його ще працюючи інженером в Дубриничах очолював ОЗГ,яка роками крала солярку із нафтопроводу(це не секрет), а так званий «адвокат-мусорок» Качайло,який тупо сосе з них гроші,нагло і цинічно зайняв позицію,нібито Олефір взагалі був тверезий,хоча вісім відеокамер показують,що він взагалі не міг говорити і навіть вийти без сторонньої допомоги з машини,я рахую що такого нібито «адвоката» треба як мінімум тупо п.здити,забрати ліцензію і порушити проти нього справу за наклеп,фабрикацію та маніпуляцію фактами,надання неправдивої інформації і.т.д,бо ця скотина навіть не звертає уваги на таку на його думку «дрібницю»,що там реально були два трупа,гроші від колишнього гаішника відібрали елементарну совість та людяність(якщо він взагалі їх мав),не кажучи вже про таке поняття як «співчуття рідним загиблих»,бо на мою думку йому( Качайлу ) такі поняття взагалі незрозумілі.Хто зі мною згоден - відгукніться.

Гість 2020-05-09 / 06:46:16
Бумеранг спрацював...від чого відмазав&сам отримав

Лена 2020-05-09 / 03:01:14
Ну что ж - карма настигла.

Феміда 2019-08-22 / 20:36:21
Малицького прокурором області. Кристально чистий прокурор, ніколи хабарів не вимагав від корупціонерів.

Сергій Малицький 2019-08-22 / 13:35:52
Такі корупціонери як Черничко, Сочка, Косей, Василенко позорять прокуратуру, погрузли в корупції, кришуванні. Думають лише про гроші, а тінь паде на весь колектив прокуратури. Куди дивиться начальник ВБ Іван Демянчук? Ганьба!

колишній 2019-08-22 / 13:28:42
В старі, добрі часи догани би посипалися на всіх, хтось би з посади вилетів, хтось би опинився на нижчій посаді, а хтось би сів на нари. Але в наш час гроші не пахнуть, і відповідальності ніхто не несе. А ви хочете европейську державі, смішні .

??? 2019-08-22 / 13:06:07
Цікаво скільки Черничко виділив шнирю Сочці? 100-200$? Чи по старій, добрій традиції все поставив собі на карман.

Тетяна 2019-08-22 / 12:41:15
Прокурорський касир Василенко міг би й іншим активістам з каси платню виділять не лише Сашку Пересоляку, бо гроші люблять тишину.

олеся 2019-08-22 / 11:24:33


Останнє китайське попередження, далі можливість коментувати вам буде заблокована. Розповсюджуйте ваші гидкі фантазії деінде. Адмін


Хиля 2019-08-22 / 09:11:21
Допоки закарпатець Шимон не стане прокором області порядку у прокуратурі не буде.

Наталка Майстренко 2019-08-22 / 08:47:44
Вперше на моїй памяті прокуратура прийшла в студію, щоб відГАВкатись від публічних звинувачень. Це ж так допекли! І на злодієві палає шапка. Але факти в статті говорять самі за себе. Тут Гав і Василенко, прикриваючись наказом ГПУ, категорично відмовляються відрядити прокурора у львівський господарський суд у справі Кірпічки, зони по вул. Можайського-8 Березня, посилаються, що представництво інтересів держави в суді забезпечить прокуратура Львівської області у львівських судах. То чому ж у цьому випадку закарпатська прокуратура не підстрахувалась участю львівських колег у львівському суді? Знаємо із власного досвіду, що прокурори постійно моніторять реєстр на сайті судової влади, розклади засідань тощо. Інформація про час, місце, дату розгляду їх клопотань і справ за їх участі прокурорам відома. За такі промахи у них за Положенням настає жорстка відповідальність, дисциплінарна, що тягне фінансові та ін.службові наслідки. Що Гаврилюк неодноразово показово застосовував до підлеглих. Тому не вірю в халатність і недбальство. Враховуючи їх попередні "промахи" і репутацію, - це спланована акція. Тут жадібність і повязані з нею рефлексії з перинатального періоду згубили хлопчиків

Обласна прокуратура корумпована та непрофесійна 2019-08-22 / 08:24:37
Віталій, не вводи громаду в оману. Щоб Гав, милый наш Ослик, і призначив службове розслідування? Та він же співучасник! Треба ж перед копняком з Закарпаття ще бабла накосити якомога більше.

Микола Уж 2019-08-22 / 08:23:29
Олено, ви ну зовсім не помітно, що працюєте в прокуратурі і хочете вислужитись перед своїм шефом. У вас там як кругову поруку називають корпоративна солідарність??

І.Косей 2019-08-22 / 08:13:18
Сочка кваліфікований і принциповий прокурор, саме цими принципами керується наш шеф Гаврилюк коли бере працівників у команду. Гаврилюку - гіп, гіп, УРА! гіп, гіп, УРА!

Олеся 2019-08-22 / 08:10:15


Коментар видалено. Адмін


06-06-06-06 2019-08-22 / 08:03:39
Та шо Вигнли із суду За Хабарництво?Атепер тойсочка в УжНУ Викладає?Та чому навчить студентів?Нараз-його вон звідти..!Як і Хто допустив його в УжНУ?(Видно пішов шоб гроші знов дерти?)Ау-ау!..Органи де Ви?

Віталі Грегор 2019-08-22 / 07:45:40
З такою "роботою" нашої обласної прокуратури скоро і на Закарпатті з'являться місцеві "бориспільські втікачі"..

Думаю цей резонансний факт взагалі потребує окреме журналістське розслідування. Ниточки можуть привести і до інших цікавих посадовців, а може і до самого Гаврилюка.

:)) 2019-08-22 / 07:29:55
Цей Сочка, без погодження з керівництвом нічого сам не робив. У нього безпосередній керівник Валерій Черничко, Іван Косей, Саша Василенко - це команда Гаврилюка.

ужгородець 2019-08-22 / 07:25:18
Старий Сочка І.І., батько Олександра, був звільнений з прокуратури, бо підозрювався в отриманні хабара біля 100 тис. доларів США, тепер це адвокат. Брат Сочка В.І., бывший суддя Ужгородського суду був звільнений з посади за те, що дозволив своїм судовим рішенням ігровий бізнес в декількох містах України, тепер ніби викладає в Ужну. Цікаво що вас так здивувало у поведінці меншого Сочки? Така файта.

Валя 2019-08-22 / 07:18:57
Прокуратура продає всі резонансні ДТП в області. Прокурор Гаврилюк в Закарпатті рванув не один мільон доларів.

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини