А. М. Ігнат. Овіяний натхненням.

Історію не можна переписати. ЇЇ можна тільки сфальшувати або взагалі замовчувати. Хто не бажає бачити витоків нинішніх здобутків, той не може претендувати на повноцінне майбутнє. Адже успіх прийдешніх звершень твориться в минулому і творять його конкретні особистості. Пам’ятати про них - це, насамперед, цінувати свою історію…

27 лютого 2008 року виповнилося б 90 років з дня народження яскравої епохальної особистості Закарпаття - Андрія Михайловича Ігната – дослідника історії краєзнавства, шкільництва, педагогічної думки, проблем навчання та виховання, професора, філолога-класициста, заслуженого працівника вищої школи України, громадського діяча.
Андрій Михайлович Ігнат народився 27 лютого 1918 року в селі Оріховиця, Ужгородського району в сім’ї хлібороба. Початкову школу закінчив у рідному селі, далі навчання продовжив в Ужгородській гімназії. Недовгий час був студентом Карлового Університету в Празі. Через розчленування Чехословаччини в березні 1939 року повернувся на Закарпаття, став шкільним учителем у селі Турянська Гута на Перечинщині. Згодом удосконалював свої знання на історико-філологічному факультеті Дебреценського університету.
Вже в студентські роки виявив неабиякі здібності до самостійних наукових досліджень. Так за студентську працю «Десять років царювання Стефана Баторія у Польщі», опубліковану в університетському журналі, отримав вузівську премію. В грудні 1942 року за наукове дослідження «Руські війни Стефана Баторія» отримав ступінь доктора історії. Певний час викладав у базовій гімназії Дебрецена, а в 1943 році переїхав до Перечина.
Не оминуло молодого перспективного науковця й лихоліття воєнних років: у жовтні 1943 року його було мобілізовано до угорської армії. Потрапивши на східний фронт, на другий місяць після прибуття туди перейшов до Червоної армії. До кінця війни служив у армійській розвідці І та IV Українських фронтів ( в 18 армії). У лютому-березні 1945 року співпрацював з партизанами Центральної Словаччини. Нагороджений орденами та військовими відзнаками.
Після війни був скерований на Закарпаття для організації шкільної справи, з 1945-1949 роках працював на відповідальних посадах в освітянських органах. 3 1949 по 1953 рік А.М. Ігнат працював завідувачем відділом народної освіти Закарпатської області. Обирався депутатом Ужгородської міської ради, а в 1950 році став депутатом Закарпатської обласної ради народних депутатів.
З відкриттям Ужгородського державного Університету Андрій Михайлович працював у ньому викладачем латинської мови та завідував кафедрою класичних мов. З 1953 по 1961 рік – декан історико-філологічного факультету УжДУ. Оскільки його докторський диплом в СРСР вважався недійсним, після захисту дисертації «Нариси історії розвитку народної освіти у Закарпатській області (1945-1955 рр.)» став кандидатом педагогічних наук. Підготував другу докторську дисертацію, однак захистити її не встиг через передчасну смерть. З 1970 року – професор УжДУ.
Пристрасний патріот Закарпаття, невтомний громадський діяч та науковець останні роки працював над проблемами удосконалення системи освіти та досліджував історію педагогіки.
Однак не всім творчим планам вдалося збутися – не доживши декілька місяців до свого 70-річного ювілею, після важкої хвороби 11 грудня 1977 року Андрій Михайлович Ігнат помер. Проте залишив після себе безцінну наукову спадщину: понад 60 змістовних праць, серед яких декілька монографічних. Зокрема підготував до друку монографію «Розвиток загальноосвітньої школи в Закарпатській області за роки Радянської влади». Це надбання нашого земляка заслуговує на детальне дослідження сучасних молодих науковців. І не тільки дослідження, а й примноження.

Ярослав Глагола, Ужгород
27 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини