На Закарпатті замапували основні ризики стихійних лих

В Ужгороді відбулася прес-конференція, де оприлюднили досягнення проекту, який стартував минулого року на Закарпатті, і який присвячений вдосконаленню стратегії зниження ризиків від надзвичайних ситуації.

На Закарпатті замапували основні ризики стихійних лих

Проект спрямовано на два основні об’єкти: мапування основних ризиків стихійних лих та вдосконалення стратегії їх попередження і усунення, та закарпатські соляні шахти у смт. Солотвино, які у 2007 році були затоплені, сформувавши масивні карстові провалля.

Проект з акронімом ImProDiReT фінансований Європейською комісією та реалізується партнерами з Великобританії, Нідерландів, Польщі та України. Керівник проекту Петер Ґлерум зауважив, що Закарпаття є показовим, різноплановим регіоном з різними етнічними групами і водночас різними ризиками. «Головна причина того, що ми тут працюємо це не тільки ситуація, яка склалася в смт Солотвино, але й аналіз усіх загроз, які є у цьому регіоні. Ми цим проектом охоплюємо два напрямки: підвищуємо безпеку для мешканців цього регіону та напрацьовуємо знання і практики, як подібного ефекту добиватися в інших регіонах Європи. Для цього ми об’єднали оптимальний набір партнерів, як українських, так і з інших країн Європи», - каже керівник проекту.  

Зокрема, Інститут геології НАН України оцифрував паперові версії карт з одночасною їх актуалізацією. Проведено подальші дослідження ситуації в Солотвино. Закладено основи для створення мапи ризиків, яка служитиме одним із інструментів пошуку оптимальних рішень для ситуації в Солотвино. Створено Закарпатську Платформу стейкголдерів з метою зниження та запобігання ризиків у разі надзвичайних ситуацій - одним із основних завдань є створення комунікаційної платформи для забезпечення сталого співробітництва між партнерами проекту та ключовими стейкхолдерами (ДСНС, Управління водними ресурсами басейну р. Тиса, Департамент екології тощо). 

Стела Шехунова, заступник директора з наукової роботи Інституту геології НАН України розповіла про 6 основних блоків у рамках реалізації проекту. Перши -, це картування загроз і ризиків, який здійснює Інститут геології спільно з польськими колегами. «Ми працюємо над зібранням і мапуванням геологічних ризиків, та залучені до визначення небезпечних процесів і явищ. Для Закарпаття характерні такі небезпеки: зсуви, селі, сильні снігопади, зливи, повені та підтоплення, сильна ожеледь, засуха, хімічна, пожежна та вибухонебезпека, - каже Стела Шехунова. - Інститут склав карту зсувів для регіонального рівня на Закарпатті. Ця робота була виконана завдяки багаторічній роботі геологів закарпатській експедиції Берегова, які з 70-их років проводили планові дослідження зсувонебезпечних ділянок, ці матеріали були використані у нашій роботі. Той моніторинг, який був започаткований, був перерваний наприкінці минулого століття. Тому старі матеріали треба було переглядати, агрегувати у сучасні бази даних. І представляти нові бази даних у GISформатах. Всі ці матеріали стали основою для побудови карт».

Під час реалізації проекту здійснюються кампанії з підвищення обізнаності населення щодо питання безпеки. Про це інформувала Барбара Шикула Пйец з Вищої школи пожежної справи (Варшава, Польща): «Мета цього напрямку – це не просто інформування, в даному випадку це прагнення змінити ставлення у трьох суміжних сферах: емоційній, комунікативній і поведінковій. У першу чергу хочеться змінити рівень обізнаності з питань безпеки цього регіону, і по-друге, інформаційно підтримати нові рішення, яких з питань безпеки тут не було». 

Кені Мейстерс, Дельфтський технічний університет  (Голландія) зауважив, що завдання проекту--допомогти місцевій владі, іншим учасникам, у прийнятті корисних для регіону рішення використовуючи отриману інформацію. 

Одним із важливих інстурментів інформаційної кампанії в рамках проекту буде семінар для закарпатських вчителів, що незабаром  відбудеться у Польщі. Вища школа пожежної безпеки має великий досвід роботи з дітьми різних вікових категорій, і саме по цим найновішим методикам та технікам буде проведено навчання для 10 вчителів із Закарпатської області, 5 з яких буде з Солотвина а решта з інших регіонів Закарпаття. Частина вчителів буде залучена із Солотвина, частина з інших районів регіону.

18 березня 2019р.

Теги: шахти, лиха, мапування

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини