На Закарпатті вчасно запрацювали всі 6 ОВК, однак деякі – без керівництва

Усі 6 окружних виборчих комісій, які знаходяться на території Закарпатської області, провели перше засідання вчасно, однак не на всіх засіданнях були присутні усі члени, в тому числі й серед керівництва комісій. Одна ОВК запрацювала ще 19 лютого, інші п’ять - 20 лютого. Крім цього, у двох ОВК уже 20 лютого відбулися заміни членів.

На Закарпатті вчасно запрацювали всі 6 ОВК, однак деякі – без керівництва

Під час засідання ОВК №68 (центр округу – Ужгород) були присутні 27 членів із 34 заявлених. Усі вони склали присягу, текст якої зачитав лише голова комісії, решта – просто підписали. Весь керівний склад комісії був присутній на засіданні: голова комісії Ігор Шкорка (від кандидата на пост Президента України Анатолія Гриценка), заступник голови комісії Роман Моняк (від кандидата на пост Президента України Сергія Носенка), секретар комісії Іван Цибарь (від кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко). Присутні члени комісії визначили четверту особу, яка працюватиме в ОВК на платній основі шляхом голосування. Крім членів комісії на засідання завітали  міжнародні спостерігачі місії КАНАДЕМ (від Канади), представники ОБСЄ,журналісти та начальник відділу ведення ДРВ виконкому Ужгородської міської ради Григорій Жирков.

 

На засіданні ОВК №69 (центр округу – Мукачево) були присутні 29 членів із 35 заявлених. Усі присутні склали та підписали присягу, однак сам текст присяги не зачитували. Засідання відбулося за головування голови ОВК Марини Марценюк (від кандидата на пост Президента України Роман Насірова). Також на засіданні був присутній секретар, але не було заступника. Як пояснила голова, його немає з поважної причини і він зараз знаходиться за межами області. Є четверо членів ОВК, які мешкають за межами Закарпаття. Одна з них повідомила, що направила в ЦВК заяву про заміну. Як дізналася спостерігачка ОПОРИ, усіх членів повідомляли про засідання телефонним дзвінком, однак до однієї особи не змогли додзвонитися. Також, як прозвучала інформація на засіданні, члени комісії мали отримати пакет документів і посвідчення від ЦВК, але з якихось причин на час засідання документів не було.

Згідно з постановою ЦВК від 20 лютого, достроково припинили повноваження члени комісії: Раїса Годлевська (від кандидата на пост Президента України Олександра Данилюка), Олег Новіков (від кандидата на пост Президента України Юрія Тимошенка). Замість них включили до складу цієї комісії Андріану Касинець (від Олександра Данилюка) та Олега Скорохода (від Юрія Тимошенка).

Перше засідання ОВК №70 (центр округу – Свалява) відбулося 20 лютого. Із 34 осіб, які є членами комісії, були присутні 25. Крім цього, на засіданні був присутній довірена особа кандидата в Президенти – Руслана Кошулинського – Василь Кошеля. Із керуючого складу комісії була присутня лише заступниця голови – Марія Кошеля (від кандидата у Президенти Руслана Кошулинського). За її словами, голова комісії Михайло Хиля (від кандидата Ігоря Смешка) перебуває зараз в іншому місті та відмовився працювати в комісії. З числа присутніх на час першого засідання була обрана секретаркою комісії Мирослава Левко (від кандидатки Юлії Тимошенко). Присягу склали 24 особи, крім Світлани Жерліциної  (від кандидата Василя Журавльова), яка обіцяла це зробити під час наступного засідання. За інформацією спостерігача ОПОРИ, одразу наступного дня – 21 лютого – відбулося ще одне засідання ОВК, на яке мав з’явитися новий голова комісії. За словами заступниці, вона із новопризначеним керівником комісії зв’язувалася попередньо і він погодився прийти на засідання, однак зрештою відмовився з’явитися. Секретаря на  засіданні 21 лютого також не було, на зв’язок він виходить. Відзначимо, що 4 особи зі списку членів комісії №70 мають реєстрацію в  містах за межами Закарпатської області. Згідно з постановою ЦВК від 20 лютого у цій комісії також відбулися заміни члена Ігоря Женчука (від кандидата на пост Президента України Юрія Тимошенка) у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Замість нього включили до складу комісії Парасковію Баняй (від Юрія Тимошенка).

 

Під час засідання ОВК №71 (центр округу – Хуст) присутніми були 32 особи з 35 членів комісії. Голова комісії Мирослав Калинич (від кандидата на пост Президента України Олександра Шевченка), заступник голови комісії – Ярослав Тетеря (від кандидата на пост Президента України Віталія Скоцика). На момент засідання не з’явилася секретар – Анна Гаврилюк (від кандидата на пост Президента України Віталія Купрія), тому під час засідання комісія обрала секретаря засідання – Магдалину Король (від кандидата на пост Президента України Олега Ляшка). За інформацією спостерігача ОПОРИ, секретаря комісії буде замінено, оскільки зазначена особа живе в іншому місті. Члени комісії прийняли присягу, кошторис і визначили осіб, які будуть працювати на платній основі. Також на засіданні була присутня довірена особа кандидата у Президенти Руслана Кошулинського.

Засідання ОВК №72 (центр округу – Тячів) відбулося 19 лютого – одразу на перший день після створення, як і було заявлено попередньо. На засідання були присутні голова – Василь Вайнагій  (від кандидата на пост Президента України Віктора Кривенка) та секретар комісії – Михайло Маджара (від кандидата на пост Президента України Руслана Ригованова), заступник голови комісії – Олександр Маханець (від кандидата на пост Президента України Валентин Наливайченка) був відсутній.  Усього із 34 заявлених членів комісії були присутні 24. Присягу прийняли 24 члени комісії, яку кожен особисто зачитував та підписував. Потім члени комісії проголосували декілька питань – про розподіл обов’язків серед 3 керівників, про затвердження посадових обов’язків.

Також 20  лютого відбулося перше засідання ОВК №73 (центр округу – Виноградів). Із 36 членів на засіданні були присутні 26, які й прийняли присягу. Керівництво комісії було присутнє у повному складі: голова (Любомира Бартіш від кандидата в Президенти Юрія Дерев’янка), заступник (Віктор Чебан від кандидата на пост Президента України Сергія Капліна), секретар (Віталій Олаг від кандидата на пост Президента України Ігоря Шевченка). Окрім представників ОПОРИ на засіданні були присутні представники від Юлії Тимошенко, Руслана Кошулинського та ЗМІ. На засіданні обрали та проголосували за 4 членів, які працюватимуть на платній основі, затвердили штатний розпис працівників та кошторис. У розмові зі спостерігачем ОПОРИ, після завершення роботи комісії, її голова Любомира Бартіш повідомила, що написала заяву в ЦВК на заміну через несприятливі сімейні обставини. Однак у телефонній розмові з комунікаційницею ОПОРИ зазначила, що наразі ще не впевнена, чи складатиме повноваження голови ОВК.

Відповідно до частин 2 та 3 статті 22 Закону України «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб. Подання стосовно кандидатур до складу окружних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) вносяться кандидатами на пост Президента України, які зареєстровані у Центральній виборчій комісії.

Згідно з частиною 2 статті 26 Закону України «Про вибори Президента України», повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніше як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення і скликається її головою.

За коментарями звертайтеся:

Ярослав Гулан, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 97 644 66 39, 0 99 031 98 62
e-mail: zakarpattya@opora.org.ua

Ольга Беца, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області
тел.: 0 50 230 95 96

23 лютого 2019р.

Теги: ОВК, вибори, президент

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини