На Закарпатті програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі має свій "камінь спотикання".

Програма започаткована в регіоні в 1999 році, у 2005 році її схвалено розпорядженням голови Закарпатської ОДА і затверджено рішенням сесії Закарпатської обласної ради на 2006-2011 роки. Ми зустрілися з в.о. голови Закарпатського обласного Фонду інвестування Віктором ПИТКІНИМ, щоб дізнатися, чи вже реалізовано бодай частково на практиці те, що розписано в програмі "Власний дім".

На Закарпатті програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі має свій "камінь спотикання". — Пане Вікторе, в чому суть програми «Власний дім»?

— Нині зрозуміло, що забезпечення селян дешевими кредитними ресурсами — це головний важіль пожвавлення індивідуального житлового будівництва на селі. А для цього потрібна кропітка державницька робота, як в центрі, так і на місцях. Тому суть програми - у наданні довгострокових пільгових кредитів на зведення або придбання будинків під 3 % річних терміном до 20 років з погашенням кредиту після закінчення будівництва, а також на газифікацію сільського житла — строком на 2 роки.

— Звідки Фонд має кошти на видачу кредитів? Він фінансується з державного бюджету?

— Фінансування програми здійснюється за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів. Причому Кабінет Міністрів визначив відповідною постановою, що надходження коштів з державного бюджету здійснюється відповідно до фактичних обсягів фінансування з місцевих бюджетів.

— Цікаво, скільки грошей отримано з початку роботи Фонду?

— За 7 років на розвиток індивідуального житлового будівництва в селах нашої області на фінансування регіональної програми надійшло 6744,7 тис. грн., у т.ч. з державного бюджету 5573,6 тис. грн., з обласного бюджету 200 тис. грн., з районних бюджетів 861,3 тис. грн., з інших джерел - 109,8 тис. грн. Надано пільгових кредитів на будівництво житла 315 забудовникам, на купівлю житла 8 сім'ям, введено в експлуатацію 118 будинків загальною площею 22613,1 кв. м, газифіковано 750 осель, для проведення будівельних робіт додатково створено 459 робочих місць.

— У яких районах є найгострішою житлова проблема, звідки найчастіше звертаються люди?

— Найбільше заяв на отримання кредиту на побудову житла надходить від жителів сіл Тячівського, Ужгородського, Рахівського, Хустського та Іршавського районів. На газифікацію будинків - з Ужгородського, Великоберезнянського, Перечинського, Свалявського, Іршавського та Виноградівського районів.

Слід зауважити, що в рамках програми "Власний дім" Кабмін дозволив надавати пільгові кредити селянам за рахунок коштів місцевих бюджетів на купівлю сільськогосподарської техніки та іншого обладнання для обробітку землі, малої механізації в галузях тваринництва та рослинництва, рибництва, придбання домашніх тварин тощо. Вже сьогодні 420 сімей хотіли б скористатись такими кредитами на суму, 11 млн. грн. Серед них 53 молоді сім'ї.

— Кажете — хотіли б, а які, цікаво, наявні можливості?

— На жаль, через обмеженість кредитних ресурсів, які надає держава, Фонд не в змозі задовольнити всіх охочих в отриманні кредиту на будівництво та газифікацію житла. І тут селянам могли б суттєво допомогти районні державні адміністрації та районні ради, які, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України та програми "Власний дім", зобов'язані виділяти кошти на поповнення кредитних ресурсів.
Темпи впровадження програми "Власний дім" набагато відстають від потреб сьогодення. Адже в області залишаються недобудованими понад 14 тисяч житлових будинків, ще 27 тисяч земельних ділянок виділено під нове будівництво. Причому, як показало опитування, проведене сільськими радами в лютому поточного року, отримати пільговий кредит за програмою "Власний дім" виявили бажання на будівництво, добудову і придбання індивідуальних житлових будинків 1090 сімей на загальну суму 35,4 млн. грн. З них кожна десята — це молоді сім'ї.

— Якщо фінансування залежить у першу чергу від місцевої влади, виходить, наші чиновники не зацікавлені у вирішенні житлових проблем?

— Фінансування програми "Власний дім" за рахунок як обласного, так і районних бюджетів ведеться незадовільно. Зокрема, з передбачених Програмою на 2006 рік 1 млн. грн. у першому півріччі з обласного виділено лише 150 тис. грн., а з районних бюджетів із 1400 тис. грн. -лише 243,4 тис. грн. А такі райони, як Великоберезнянський, Воловецький, Міжгірський, Перечинський, Рахівський та Хустський взагалі не приступали до фінансування. Якщо в цілому по Україні надходження на фінансування програми "Власний дім" з місцевих бюджетів становлять 50%, то по Закарпатській області — лише 22,6%. Таке ставлення до фінансування програми з місцевих бюджетів призвело до того, що з державного бюджету на 2006 рік замість передбачених 4800 тис. грн. фактично виділено лише 1980 тис. грн., тобто область втратила 2820 тис. грн. кредитних ресурсів.

Є серед представників виконавчої влади і такі, що піклуються про людей, вирішують назрілі соціальні проблеми в регіонах. Відзначу свідому державницьку позицію голів райдержадміністрацій та районних рад Виноградівського, Іршавського, Мукачівського, Свалявського, Тячівського та Ужгородського районів, а також селищного голову Королева п. Ковача та сільського голову села Веряця Виноградівського району п. Шароді.

— Чи ймовірно, що в майбутньому поліпшиться фінансування Фонду?

— Воно поліпшується із року в рік.
Так, за перше півріччя 2006 р. на фінансування програми з усіх джерел виділено 1 мільйон 363 тисячі гривень, що втричі більше проти того ж періоду минулого року. А нещодавно Міжвідомча координаційна комісія при Кабінеті Міністрів України з питань підтримки індивідуального житлового будівництва на селі доручила органам місцевої влади у другому півріччі 2006 року збільшити обсяги коштів для надання кредитів індивідуальним сільським забудовникам за рахунок місцевих бюджетів усіх рівнів.

Ярослав Світлик, "Новини Закарпаття"
08 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини