Депутати Закарпаття просять закрити "Миротворець" і незадоволені голосуванням ВР за мовний закон

13 грудня під час 13-ої сесії депутати Закарпатської облради сьомого скликання прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, Уряду та Міністерства закордонних справ України щодо збереження міжнаціональної злагоди і миру в Закарпатській області.

Депутати Закарпаття просять закрити "Миротворець" і незадоволені голосуванням ВР за мовний закон

В оновленому документі йдеться: «Політика у сфері міжнаціональних відносин є одним із основних напрямів діяльності держави, що набуває особливо важливого значення в контексті становлення громадянського суспільства, процесів глобалізації, визначення Україною курсу на європейську інтеграцію.

У Закарпатській області проживають представники понад 100 національностей. Значну частину різноетнічного населення Закарпаття становить угорська спільнота. Вони мешкають тут упродовж століть і завжди відзначалися миролюбністю, толерантністю та працьовитістю. Однак, останнім часом ми із тривогою спостерігаємо спекуляцію на етнонаціональному чиннику та погіршення українського-угорських міждержавних зв’язків, а необдумані заяви деяких радикально налаштованих політиків та представників ЗМІ його лише підсилюють.

Стаття 3 Конституції України визнає людину, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю. Відповідно до вимог статті 32 Конституції України не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Незважаючи на це, інтернет-видання «Миротворець» публікує інформацію про жителів Закарпатської області, які нібито становлять загрозу Українській державі та суспільству та скоїли злочини проти основ національної безпеки, оскільки порушили законодавство шляхом отримання другого громадянства. Незважаючи на те, що Конституцією та Законом України «Про доступ до публічної інформації» заборонено публікувати особисті дані громадян без їхньої згоди, відсутня будь-яка реакція правоохоронних органів з цього приводу.

У вересні 2018 року прокуратурою області за результатами опрацювання публікацій, наявних у мережі Інтернет, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом умисного вчинення неустановленими громадянами України діянь на шкоду суверенітетові, державній та інформаційній безпеці України за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 111 КК України. Згодом, Службою безпеки України виявлено замовників провокаційних матеріалів, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі через засоби зовнішньої реклами. У межах кримінального провадження за частиною 2 статті 161 Кримінального кодексу України правоохоронці встановили особу замовника та повідомили про підозру у вчиненні злочину.

У ЗМІ та соціальних мережах регулярно повідомляють про численні випадки затримання і, фактично, обшуків працівниками митних та прикордонних органів Закарпатської області угорських громадських діячів у пунктах пропуску області при їх виїзді з території України на територію Угорщини, що з тривогою сприймається представниками угорської громади.

Незрозумілим для нас залишається і той факт, що з лютого 2018 року на розгляді у Верховній Раді України перебуває законопроект № 8046, який подано Кабінетом Міністрів України та передбачає продовження перехідного періоду для імплементації за рекомендацією Венеціанської комісії мовної статті Закону України «Про освіту» до 2023 року.

Водночас 4 жовтня Верховна Рада України у першому читанні проголосувала проект Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

За сферою дії проект Закону регулює порядок функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Проте у законопроекті не враховані зобов'язання, які взяла на себе Україна при ратифікації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, оскільки в ньому не врегульований порядок застосування мов національних меншин в Україні, розвиток, використання і захист яких гарантований з боку держави і закріплений у частині 2 статті 10 та статті 11 Конституції України. При цьому посилання на Закон України «Про права осіб, що належать до національних меншин», в якому мають бути врегульовані питання застосування мов національних меншин, не вирішують вказаної проблеми, оскільки такий закон відсутній у системі національного законодавства. Тому існує ризик, що питання застосування мов національних меншин, у тому числі і угорської мови, в Україні залишаться поза межами правового регулювання.

Такий стан речей ображає угорців, румунів, словаків та представників інших національностей, які проживають на території Закарпатської області, і викликає у них тривогу та занепокоєння.

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, вважаємо, що традиційно багатонаціональний склад населення краю – суттєвий фактор, який не можна ігнорувати, що вимагає проведення виваженої міжнаціональної політики, метою якої є гармонізація міжнаціональних відносин, недопущення міжнаціональних та міждержавних протиріч. Основою національної політики держави повинна стати турбота про соціальний комфорт усіх етнічних груп населення України, створення сприятливих умов для їх національного розвитку. Головні засади цієї політики визначені Конституцією України, Декларацією прав національностей України, Законом України «Про національні меншини в Україні», Рамковою конвенцією Ради Європи «Про захист національних меншин» та іншими нормативно-правовими актам.

У контексті останніх зустрічей українських та угорських високопосадовців спостерігається прогрес гармонізації міждержавних відносин, у зв’язку з чим закликаємо сторони продовжити налагодження конструктивних, дружніх українсько-угорських взаємовідносин та активної співпраці в галузях економіки, культури та освіти.

Зважаючи на викладене вище, переконливо просимо вжити вичерпних заходів щодо припинення функціонування інтернет-видання «Миротворець», а також притягнути до відповідальності осіб, винних у розповсюдженні провокаційних матеріалів, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі через засоби масової інформації та зовнішньої реклами.

Враховуючи зазначене, просимо всі уповноважені органи публічної влади забезпечити дотримання проголошених стандартів національної та міжетнічної політки, створити чіткі організаційні та правові механізми їх реалізації, докласти максимум зусиль для якнайшвидшої нормалізації міждержавних відносин, а також забезпечення збереження позитивного іміджу багатонаціонального Закарпаття», - наполягають депутати облради у звернені.

Прес-служба Закарпатської облради

14 грудня 2018р.

Теги: депутати, Миротворець, закон

Коментарі

До ??? 2018-12-18 / 09:36:41
Вибачте ... Про які права ви питаєте ??? Про шо мова ???

??? 2018-12-17 / 13:21:26
До вуву та по вашому якщо люддина живе в украіні то іі права можна порушувати

до-Ната 2018-12-17 / 10:36:42
При чому тут ПОЛІЦАЇ?=Сайт МВС -роблять із поліціїШО ВОНИ ДО ТОГО МАЮТЬ інтересно?=..той хер Геращенко-ні 1 дня не робив в міліції (поліції)-радник(шо може радити?=КАПАТИ на когось!)Миротворець-і поліція =різні речі

Вуву до ??? 2018-12-17 / 09:06:00
Ви мусите памятати що ми живемо в украйіні.
А раз так ...
То добре що конституція не порушує сайт "миротворець".

??? 2018-12-16 / 20:31:26
До всіх сайт миротворець грубо порушує конституцію і все

Ната 2018-12-16 / 16:16:33
Сайт Миротворець то і є сайт МВС, його роблять працівники поліції

Мигаль 2018-12-16 / 11:42:10
У нас є іще єдна "національність" помежи тими 100 - то "національність" кличе ся депутат. Люди без чести, розуму і совісти. За рубиль продадуть і матірь.

Іван 2018-12-16 / 06:44:58
- Чоловіче, чого ви так паскудно говорите у людному місті?
- Я на наших депутату...
- А, тогди перебачте.

Вуву 2018-12-15 / 18:15:12
Дааааа. Забули. Забули хуни 56 рік .
Вже американці ВІДКРИТИМ ТЕКСТОМ ЗАСТЕРІГАЮТЬ.
А НЄЄЄА. Знову хочуть стати на граблі ... бо думають що раз уже в нато ... То такий сценарій навіть розглядати не треба.(читай америка не допустить і йіх захистить).
Ну хитра "ціганота чардашна" ... Слів нема.

Степан Крук -Форестер 2018-12-15 / 17:38:45
Згідний! А якщо вони атеїсти, то Київського патріархату!

форестер 2018-12-15 / 17:20:00
Так, всі закарпатці - ті ще націоналісти :)

Піт 2018-12-15 / 17:07:14
Одні націоналісти коментують !

Алек 2018-12-15 / 13:24:27
Коментарі - повний бред...

сорри 2018-12-15 / 10:17:57
Зрадники і сепари. Аналог Донецької і Луганської облрад станом на весну 2014 року

njksr 2018-12-15 / 09:12:50
чомусь не здивований((((
бидло вибрало бидло(((((((
мерзотні мляді. хоч в принципі в нас ніколи не було нормальної облради...
ці дебіли приймали нам фашистське гімно "подкарпатскіє руссвини" і т.д.

Степан Крук 2018-12-15 / 08:19:05
А що можна ще чекати від блюко-москальської банди? Памятаєте, як Москаль напівсиловими методами створював цю антиукраїнську більшість в обласній раді. Не буде мати сенсу така "злагода" в області, започаткована кровосісами всупереч національним інтересам. Бо відгукнеться така "політика" місцевих мудаків обовязково!

Вуву 2018-12-15 / 05:59:34
Після "миролюбного" захоплення хортистськими хунами нашого Закарпаття і такойі дикойі агресійі щодо нового освітнього закону ...
Ви вимагаєте ... НЕ ВІД ОРБАНА І ХУНІВ ... А від наших органів влади ... Нормалізаційі міжнародних відносин ... В той самий час ... Коли хунська сторона блокує співпрацю украйіни з нато.
ТА ВИ ЗРОЗУМУ ЗІЙШЛИ ... АБО ЩО ЩЕ ГІРШЕ ЗА ФОРІНТИ ПРОДАЛИСЯ З ПОТРОХАМИ.
БО НІ ОДИН НОРМАЛЬНИЙ ... АДЕКВАТНИЙ ДЕПУТАТ ... ТАКОГО КОЛАБОРАЦІЙНОГО ЗВЕРНЕННЯ ... НІКОЛИБ НЕ НАПИСАВ.
НЕ СХВАЛИВ ...
А ТИМ БІЛЬШЕ ПРОГОЛОСУВАВ.

Вуву 2018-12-15 / 05:50:02
Після "миролюбного" захоплення хортистськими хунами нашого Закарпаття і такойі дикойі агресійі щодо нового освітнього закону ...
Ви вимагаєте ... НЕ ВІД ОРБАНА І ХУНІВ ... А від наших органів влади ... Нормалізаційі міжнародних відносин ... В той самий час ... Коли хунська сторона блокує співпрацю украйіни з нато.
ТА ВИ ЗРОЗУМУ ЗІЙШЛИ ... АБО ЩО ЩЕ ГІРШЕ ЗА ФОРІНТИ ПРОДАЛИСЯ З ПОТРОХАМИ.
БО НІ ОДИН НОРМАЛЬНИЙ ... АДЕКВАТНИЙ ДЕПУТАТ ... ТАКОГО КОЛАБОРАЦІЙНОГО ЗВЕРНЕННЯ ... НІКОЛИБ НЕ НАПИСАВ.
НЕ СХВАЛИВ ...
А ТИМ БІЛЬШЕ ПРОГОЛОСУВАВ.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини