Útlevél – поважний документ, чи мильна бульбашка?

США можуть скасувати безвізовий режим для Угорщини через фальсифікації та корупцію з отриманням громадянства, паспортів та дозволів на проживання для іноземців

Útlevél – поважний документ, чи мильна бульбашка?

Лідери сусідньої Угорщини на патріотичній та консервативній риториці не вперше виграють вибори. Прем’єр Віктор Орбан лякає виборців мігрантами, якими Брюссель, мовляв, хоче заполонити його країну. Та парадокс: усвідомлює він це чи ні, він сам і сприяє нелегальній міграції. У США, наприклад, вже всерйоз задумуються про скасування безвізового режиму з Угорщиною у зв’язку із підозрами на наявність шахрайської схеми видачі угорських паспортів.

Довіра у США до угорського паспорта може бути істотно підірвана, і не виключено, що за американським прикладом підуть і країни ЄС, Шенгенського простору та інших країн, з якими Угорщина має безвізовий режим. Саме завдяки угорським проїзним документам чимало іноземців могли нелегально потрапити до Сполучених Штатів, стверджується у спільному квітневому розслідуванні угорського видання Direkt36 та американського «Вашингтон Пост». Раніше на проблему звертали увагу незалежні видання 444.hu або «Індекс».

Попередження від США: «безвіз» тільки тимчасовий

Як вдалося дізнатися журналістам, американський Департамент внутрішньої безпеки (DHS) минулого року виявив, що деякі іноземці можуть потрапити до Сполучених Штатів нелегально завдяки незаконно виданим угорським документам. Співробітникам DHS навіть особисто вдалося отримати паспорт громадян Угорщини зі значними порушеннями процедури. Американці переконані, що такі випадки не поодинокі, і провели з угорськими колегами серйозну розмову.

Власники угорських паспортів з 2008 року можуть подорожувати до Сполучених Штатів з метою туризму та у справах без жодних обмежень, пройшовши лише попередню он-лайн реєстрацію. Однак США ставить до всіх своїх 38-ми «безвізових» країн серйозні вимоги щодо безпеки як самих документів, так і їхніх власників. Та Угорщина, на думку американців, нехтує домовленостями та зловживає з видачею паспортів.

За інформацією, наданою МВС США, із щонайменше семи сотень громадян Угорщини, які отримали паспорти шахрайським способом, 85 осіб намагалися в’їхати до США, 65 з них – за програмою безвізового режиму, і три десятки з них ще залишалися в Америці станом на жовтень минулого року. Імміграційна поліція намагалася знайти цих осіб та депортувати. Уряд США рік тому зробив висновки, і змінив статус Угорщини в програмі безвізового режиму з постійного на тимчасовий. У квітні цього року співробітники DHS вирушили до Будапешту, і повідомили угорським урядовцям, що якщо вони не впораються з цією проблемою, то США взагалі позбавлять Угорщину безвізового статусу.

Без присутності, формальна присяга, хабар – та паспорт справжній

Прийняте у 2010 році законодавство дозволяє закордонним угорцям отримати громадянство за спрощеною процедурою і без необхідності переселятися до Угорщини. Натуралізуватися можуть ті особи, чиї предки були громадянами Угорщини до 1918 року або між 1940 та 1945 роком, або вважають своє походження угорським. Заявник також має володіти угорською та не становити загрозу національній й громадській безпеці.

Однак в реалі цих умов дотримуватися не дуже обов’язково – за гроші, тож і дотримувалися їх далеко не всі. Як з’ясував журналіст угорського опозиційного видання «Індекс» Балінт Салаї, чимало громадян України, Росії та інших країн за хабарі від 5 до 30 тисяч євро отримали угорське громадянство без наявності угорських предків. Салаї, звісно, у гучному заголовку заявляє про «українську мафію», та далі у тексті пояснює, що послугами шахраїв користуються переважно росіяни, а також білоруси й казахи. «Це – не найбідніші люди, вони готові були заплатити 40 тисяч євро, щоб вивезти свої сім’ї. Вони часто й не знають, де й знаходиться та Угорщина, головне для них – громадянство будь-якої країни ЄС», - пише Салаї. Підробка документів здійснюється за сприяння угорських чиновників місцевого рівня чи локальних юристів. За гроші достатньо завчити кілька побутових фраз і текст присяги, а за хороші гроші документи можна оформити взагалі без особистої присутності заявника. Шахраї використовували анкетні дані інших людей. Причому пропонували свої послуги в інтернеті відкрито, не соромлячись, навіть демонстрували це на відео. Ці схеми були настільки вже поширеними, що стали перешкодою отримання громадянства навіть для етнічних угорців.

Стюарт Бейкер, колишній старший офіцер DHS, який займався запобіганням загрозам для США з країн Європи та Близького Сходу, для Washington Post заявив: «Очевидний ризик полягає в тому, що до США приїжджають люди, які з якихось причин вважають за необхідне приховати свою справжню ідентичність. Найчастіше це відбувається заради контрабанди наркотиків, організованої злочинності чи для нелегальної міграції. Та у США побоюються, що цією вразливістю можуть скористатися терористи чи російські шпигуни».

МВС Угорщини на запит Direkt36 лише сухо відповіло: «триває обговорення, роз'яснення, уточнення та обмін даними між нами та Міністерством внутрішньої безпеки США». Міністр внутрішніх справ Угорщини Шандор Пінтер минулого року заявив, що було відкрито 55 кримінальних справ у зв'язку із шахрайством під час отримання громадянства. Десятки осіб, головним чином із Сербії та України, були позбавлені угорського громадянства, найбільше – у 2015 році. Та американці неодноразово закликали угорську владу унеможливити фальсифікацію. Джерела Direkt36 повідомляють, що делегація від DHS прибула до Будапешту у квітні цього року, і було сказано «досить чітко і зрозуміло, що угорцям доведеться навести порядок зі своїми паспортами», в іншому випадку американці скасують безвізовий режим.

Паспорт за гроші може придбати і терорист

Про підозріло простий процес надання угорського громадянства у консульствах країни видання «Індекс» писало й раніше. У будь-якому органі місцевого самоврядування Угорщини досить просто заявити, що ви – угорець, який проживає за межами країни – і шлях до громадянства відкритий. Достатньо сказати кілька фраз угорською. У разі позитивної відповіді заявникові досить завчити текст присяги, через чотири-шість місяців скласти її, отримати громадянство і негайно подати запит на видачу паспорту. «Тисячі злочинців, терористів та мігрантів так можуть отримати угорські паспорти і вільно пересуватися Європою», - пише видання. Шахраї користуються тим, що акт про громадянство видається без фотографії. Угорські чиновники практично не перевіряють ідентичність іноземців, «Часто навіть не просять українського паспорта», - розповів слідчий Микола, який відмовився вказати прізвище. Та він впевнений, що будь-хто може купити угорське громадянство та оселитися в Євросоюзі.

За його словами, посередники за 200-500 тисяч форинтів (20-50 тисяч гривень) купують оригінали документів про надання громадянства Угорщини без фотографії, і продають їх за ціною від 600 тисяч до півтора мільйони форинтів (60-150 тисяч гривень). Найдорожчими є документи для осіб у віці 20-40 років. За допомогою цього документа достатньо прийти до угорського державного органу і подати заяву на отримання паспорта. Чиновник сфотографує заявника на місці та візьме відбитки пальців. «Через кілька тижнів людина отримає дійсний угорський паспорт на фальшиве ім'я, але зі справжніми фотографіями та відбитками пальців. Особа може використовувати паспорт практично у всьому світі», - розповів Микола. З угорським паспортом без віз можна подорожувати до 151 країни світу.

Один зі 150 тисяч закарпатських угорців – Іштван – розповів серверу, що більшість із його земляків продають акти про надання угорського громадянства за гроші. «Йдеться в основному про бідних або хворих людей, які мають борги або не мають доходу», - сказав він. Часто «продається» і громадянство всієї сім’ї, тобто той, хто може працювати за кордоном та підтримувати інших членів сім’ї, залишає документ при собі.

Цілком офіційний продаж паспорта багатіям

Та у чергу за угорським громадянством ставали не лише знедолені співвітчизники чи середній клас, а й люди з дуже товстим гаманцем. Уряд Віктора Орбана запустив спеціальну програму, за якою іноземці могли по суті офіційно купити громадянство Угорщини – достатньо було придбати державні облігації з п'ятирічним строком погашення на суму 250 тисяч євро. Іноземний покупець, окрім облігації, набував громадянство для себе, своєї родини та можливість вільно подорожувати шенгенським простором. Уряд таким чином планував скоротити державний борг, і тому вітав майже всіх, хто відкрив свій гаманець. Цією можливістю скористалися близько 20 тисяч іноземців, а відмовлено було тільки 64 особам. Та «угорцями» змогли стати, скажімо, люди з найближчого оточення сирійського диктатора Башара Асада, які заснували в Угорщині свою компанію. Такими є Салмо Баскка, сирійський фінансист, чи Атія Хурі, який займався фінансовими потоками сирійського режиму. Або особа, яку італійська поліція звинувачувала у відмиванні грошей, контрабанді людей та зброї. Угорське громадянство змогли придбати навіть звинувачувані у військових злочинах в Сирії. Звісно, в Угорщині ці особи проживати не мусять, наприклад, Баскка проживав в Італії.

В Угорщині ця програма була припинена в березні минулого року, але вона не була винятком: Мальта, Греція, Іспанія та Португалія пропонували щось подібне. Та угорська програма, проте, була найбільш привабливою: найдешевшою, з невеликим шансом відмови, до того ж інвестор через п'ять років отримував свої гроші назад.

Як і у Росії: винуваті журналісти та «іноземні розвідки»

Тема шахрайства при видачі угорських паспортів та «торгівлі громадянством», опублікована «Індексом», вже спричинила скандал кілька років тому, і консервативний уряд Віктора Орбана, замість виправлення ситуації, через підконтрольні суди намагався притягти журналістів до відповідальності. «Індексу» ще у 2014-тому році вдалось поговорити з одним із посередників, який зізнався, що одного разу приніс у сільраду біля східноугорського містечка Кішварда 200 заяв на угорське громадянство від іноземців. За кожну заяву він заплатив старості 1 тисячу євро, і той за 20 хвилин підписав усі заяви. Видання громадянства і паспортів він вважає просто «фабрикою».

80 відсотків всіх «фальшивих» заявників отримали угорське громадянство, пише «Індекс». Портал звернувся до Адміністрації захисту Конституції Угорщини за коментарем, але ця таємна служба так і не відповіла. Однак Державний секретаріат з національної політики надіслав виданню погрозу вжити «юридичні заходи», і говорив про якусь «атаку закордонних розвідувальних служб», яка відбувається через «Індекс» з метою дискредитувати угорських законодавців. Тож «Індекс» повинен був детально довести свою правоту, а не «узагальнювати і кидати тінь на спрощене видання громадянства».

Новий Útlevél як символ корупції й сприяння нелегальній міграції?

Які висновки з цієї історії може зробити Україна, де громадянство одночасно двох і більше країн взагалі не передбачене? На тлі останніх подій навколо консульства Угорщини у Берегові, де масово оформляються документи для отримання угорського громадянства і у результаті чого були вислані дипломати вона може бути додатковим аргументом на користь Києва. Хоча міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що вже час поговорити про ставлення до подвійного громадянства, провести дискусію, як не зашкодити людям з другим паспортом, звільнити їх від необхідності приховувати його, щоб вирішити цю правову колізію, заперечує можливі покарання чи навіть «ідіотські фантазії» про депортацію закарпатців із угорським паспортом, засудив публікацію сайтом «Миротворець» списку понад півтисячі українських чиновників із угорським паспортом, він водночас наголошує: подвійне громадянство не є аж так розповсюдженою європейською практикою (у Словаччині воно чітко заборонене саме у відповідь на угорський закон, і день отримання іншого громадянства вважається днем втрати словацького громадянства, а за приховування іншого паспорта накладається штраф понад 3 тисячі євро – авт.), тому виконуйте всі українські закони. «Якщо подвійне громадянство не передбачено українськими законами, ці закони потрібно виконувати. Але карати за це подвійне громадянство ніхто не збирається», - наголошує Клімкін.

Та все ж слід нагадати, що покарання таки планувалося запровадити ще у жовтні 2012 року – тоді депутати за приховування «другого паспорта» хотіли накладати штрафи 10--30, а щодо держслужбовців – 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Законопроект також містив перелік посад, на які не можуть бути прийняті особи з громадянством іншої держави. Та у 2014 році, напевно, через прийняття на високі посади громадян Грузії, цей проект було відкликано.

Якщо Україна й надалі прохолодно ставиться до ідеї подвійного громадянства й прагне цю позицію відстоювати у теперішньому непростому діалозі з Угорщиною, то має піднімати і цю тему перед власними громадянами, які ще вагаються, роз’яснювати, що другий паспорт – не обов’язково полегшення у подорожуванні за кордон. Так само слід аргументувати і перед європейськими партнерами, що угорські паспорти роздаються не лише землякам за етнічним принципом, а й по суті кому завгодно – за гроші, і це може загрожувати безпеці країн ЄС так само, як загрозою це вже вважає США. Видача паспортів десяткам тисяч іноземців не може вважатися нормальним явищем, і в кінцевому підсумку призводить до непорозумінь із сусідніми країнами, що вже сталося, або девальвації, зменшення сили самого паспорта. І, до речі, в Словаччині від самого початку угорський закон різко не сприйняли і вважали його загрозою: не лише для своєї країни, а й для самого ЄС та Шенгенського простору.

Між іншим, угорський уряд легковажно ставиться не лише до громадянства своєї країни, а й до дозволів на проживання для іноземців, чим охоче користуються громадяни таких віддалених від європейської культури країн, як, скажімо, Бангладеш, писало видання «Політіко» ще понад два роки тому. У ЄС до Угорщини вже й так багато зауважень, і зважаючи на це все, там можуть більш прискіпливо поставитися і до угорських паспортів, виданих після 2010 року. А видано їх було, як відомо, понад мільйон, з них біля 100 тисяч – в Україні. Наскільки цей процес взагалі відповідає Шенгенському праву – хоча тут і «на око» зрозуміло, що угода про відкриті кордони всередині ЄС ніяк не передбачала штучного збільшення на мільйон самих громадян ЄС – мають проаналізувати юристи. Та якщо пан Сіярто дуже турбується за долю Шенгенського простору, мовляв, його треба зберегти за всяку ціну, то чому сам собі суперечить і допускає довільний продаж громадянства, паспортів та дозволів на проживання?

Щоб домовитися із Будапештом і водночас не здавати позицій, Києву можна спробувати запросити підтримки у цьому плані у Словаччини, Румунії та навіть Сербії. Але ці країни також мають свої «але»: завдяки вчасно вжитим словацьким урядом заходів подвійних словацько-угорських громадян вкрай мало, тому тут розуміння шукати вже, напевно, запізно. Румунія сама займається видачею паспортів у Молдові, на українській північній Буковині та на Закарпатті, так само як і Сербія видає громадянство у сербській частині Боснії і Герцеговини. У Хорватії, Словенії та Австрії угорців небагато, це заможніші країни, і проблема так гостро тут не стоїть. Та й Румунія вміє вчасно дорікнути Україні видачею українських паспортів у сепаратистському Придністров’ї на території Молдови.

Угорські лідери Віктор Орбан та Петер Сіярто багато і жорстко виступають проти міграції, проти квот на мігрантів, будують стіну на кордоні із Сербією, ставляться зневажливо до біженців із Сирії та інших країн, охоплених війнами чи іншими пертурбаціями, і цим бережуть, мовляв, «християнську Європу». Та тут же своїми ж руками цю нелегальну міграцію підтримують, роздаючи «вхідні квитки» до ЄС, у тому числі й безконтрольно людям з маловідомим минулим. Так з часом «Útlevél» з поважного документа може стати символом не дуже релевантного й цінного, бо можливо, не надто законно отриманого. Невже угорські політики готові до такого «пониження статусу»? Невже можуть «дати руку до вогню» за кожного з мільйона нових власників паспортів, що вони є тільки бездоганними співвітчизниками, які прагнуть лише чесно працювати, платити податки, вшановувати культуру, подорожувати у термальні басейни країни чи просто відчувати підтримку з батьківщини? І де та як, до речі, ці нові «подвійні громадяни» повинні платити податки та соціальні внески? І чи довго ще угорський бюджет витримає надання пенсій своїм новим громадянам на основі угоди ще з Радянським Союзом 1963 року?

Очільники Угорщини говорять про захист «традиційних європейських цінностей», але нехтують основною цінністю Європи – відсутністю корупції, уможлививши «продаж громадянства» та отримання хабарів за його отримання. І як їхній словесний патріотизм поєднується із банальним «бізнесом на громадянстві»? Чи заради утримання влади можна піти на все, головне, щоб закордонні громадяни Угорщини голосували із вдячності тільки за «Фідес»?

Олекса Лівінський для Закарпаття онлайн

16 жовтня 2018р.

Теги: громадянство, паспорт, безвіз, Угорщина

Коментарі

Мигаль 2018-10-19 / 00:52:40


Відсутність змісту і ненормативна лексика. Коментар видалено. Адмін


Як ніяк 2018-10-18 / 19:18:10


Флуд і тролінг. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2018-10-18 / 17:55:36
Тать знаву .
Бо што англіцька а французька ото вобще дурдом коли вони пишуть стілько а читавуть половину ... но та они нам сусіди ... І я за них волнуюся і переживау.
Но айбо мадярска ото тоже доста трудно читати ... і прості вещі та так по дурному пишуть.
Невже ниє філолога што би йім підсказали.
Бо с того всьо і начинається .Чим легше читати і писати тим легше запиминається та у голову сідає.
Но а так як у них ... Та пусть попробує той ужас дако вивчити ... Ко немає ниякойі підготовки.
По трудності вивчення мабуть на 5 місці після китайськойі та арабськойі японськойі і корейськойі.
Маgam читають як могом
Чи вісонлаташро а по йіхньому читати язик мож поламати. Но і так далі. Но magyar як мадяр ... З того починається .
Коли говорять одно а пишуть другоє ???

Для Вуву 2018-10-18 / 10:57:04
А уявить собі, що в англійській мові "ТН" це є щось подібне на "С"! А "соugh" читається, як "коф"...а т.д. А в німецькій TSCH читається, як "Ч"!!!Англ. та німецька це так зає...ні мови, що просто атас... :-)

pfr 2018-10-18 / 10:43:29
Хлопці, не дає ми сеся стаття покуй. Позираву новини. В Італії суд аддика заборонив мерові вароша Riace жити у цьому вароші і депортував його за допомогу у одній(!) фальшивій свальбі з мігрантков і ош кормив мігрантів і давав їм роботу. Орбан ге на базарі роздав мільйон паспортів хрінзнакому і йому нич. Іще кричить про "переслідовання мадяр". Позирайте, у чесьокому селови першека по телезорові указовали єден такий із двома пасами нашим і мадярським на фамілію Роман із компанійов наших скорше всього рекетьорів грабував хижу, убив двох людей і пару поранив. Дали му 15 років, но усіх не половили. Йсе факт годна боти проблема.

Для Вуву 2018-10-18 / 07:46:11


Перехід на особистості коментаторів. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2018-10-17 / 21:12:08
Мене вбиває хунська тупість ... Як слово мадяр можна писати через ... g ... Якщо всі виразно чують "д" модьор(мадяр).
Чого вони пишуть magyar а не modyor чи накрайняк modjor.
На s читають як ш ... Тоді як у всіх це с .
Така зає*ана мова просто тупо "атас".

пенсіонер 2018-10-17 / 13:45:02
В Керчі вибух в політехнічному училищі. Десять осіб загинуло, біля двадцяти поранено. Кажуть дві особи ходили і стріляли по учнях училища.
А ти Миколо про російське щастя та стабільність мичиш.

ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ! НАС БОГ ЛЮБИТЬ! 2018-10-17 / 11:38:22

Микола 2018-10-17 / 11:30:09


Антиукраїнство. Коментар видалено. Адмін


Степан Крук -Миколі 2018-10-17 / 11:14:34
Так, розумію, що все сказане дуже схоже на абсурд! Але я базуюся в своїх переконаннях,в першу чергу, на публікаціях російських знаних науковців та експертів. Бо їм із середини відніше...

Микола 2018-10-17 / 11:05:23
До Крука....Добре нехай розвалюєтся кацапстан я тут не буду вліпати в ура патриотичний абсурд бо понесло вас не на жарт........

Степан Крук -Миколі 2018-10-17 / 10:41:41
Кримський міст наш! Він нам дуже потрібний для трансферу з українською Кубаню, в котрій вже наростають потужні проукраїнські бажання. Москалі побудували Кримський міст в нікуди, в "апендекс"! Він не має для них жодного стратегічного,чи економічного значення. Це пустопорожня москальська "помпа". А нам він обовязково скоро згодиться. А ще... Японія не хоче підписати з Росією мирний договір, поки москалі не віддадуть Курили. Останім часом ситуація дуже загострюється, зокрема навколо острова Хокайдо. Китай вже ніколи не поверне рашці землі Забайкалля, котрі та віддала китайцям в оренду, а буде намагатися заграбастати всю Сибірь, котра належала історично Китаю... Процес невпинно рухається до повного краху Рассєї. Але потрібний час

Степан Крук -пенсіонеру 2018-10-17 / 10:27:40
Згідний! Росія розвалиться скоріше, ніж ми того очікуємо. На Кавказі величезною головною білью є Чечня разом із Р.Кадировим. Там потужні сепаратистські тенденції. Кадиров нарощує свою військову міць, зміцнює націю. Де-факто Ічкерія вже давно не є російською: кадировська судова система, кадировські правоохоронні органи, кадировська армія, кадировські порядки. З Москви вже давно ніхто не насмілюється диктувати Кадирову свою волю. Все тримається на "відкупних" Путіна, котрий змушений за тимчасову стабільність на Кавказі платити Кадирову величезну дань. В Сибірі та на Далекому Сході також помітні центробіжні тенденції.

Микола 2018-10-17 / 10:26:04


До Май русина...Не пилую але нагадую ,це реальність.....?Буде як з криммським мостом, а вам раджу зняти рожеві окуляри


Микола 2018-10-17 / 10:23:37
До Пенсіонера....Ви вже пророкували 4 роки тому коли барель був 30 баксів що кацапстан розвалится не розвалився, зараз майже 100 за барель....Нострадамус з вас не вийшов

май русин 2018-10-17 / 10:17:15


Тролінг і флуд. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


пенсіонер 2018-10-17 / 10:06:53
Микола, ты мальченка торопись не спеша. Кацапстан может до 2020 года развалиться.
Вон начали войска вводить в Ингушетию. Ох чувствую, что Кавказ снова запылает. Будет русским не до Украины и Сирии.

Микола 2018-10-17 / 10:03:05
До Ужгородця...все змінити різко не можливо?!?!Як не можливо?Україна ж воює з Росією!!!Ви вдумайтесь .... НІ одне рішення або дія Угорщіни не зашкодить так Україні як Північний потік 2 це 4 мілярда долларів з дохіду бюджета України яка і так на кредитах мвф.4 мілярда це більше ніж Україна витрачає на армію за рік або на освіту та медицину разом взятих.Це реально вдарить ви розумієте?І що є якісь претензії до Німців або австрійців?Чи знову Орбан винуватий?

Микола 2018-10-17 / 09:57:53
До Угородця...Пане Північний потік вже офіційно запрацює 1 січня 2020 року це вже неодноразово обявляли Себастьян Курц утверждает, что его страна и другие европейские государства, участвующие в этом проекте Кремля, его поддерживают https://www.segodnya.ua/politics/kancler-avstrii-podderzhal-stroitelstvo-gazoprovoda-v-obhod-ukrainy-1176663.html

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини