Земельний дерибан під Ужгородом – гектари пасовища біля міжнародної траси роздали за так (ФОТО)

Гектари полів під Ужгородом вибувають із муніципальної власності. Тут, прямо обіч об’їзної дороги, яка є частиною траси «Чоп-Київ», наділи несподівано стали приватними.

Коли вільної землі у самому обласному центрі катма, своєї ціни набирають вільні від забудови поля біля міста. І одна річ, коли сільська влада відкрито торгує землею за прозорими і зрозумілими правилами, і зовсім інша, коли цінні гектари переходять у приватні руки за підозрілими схемами, інформація від журналістів приховується, а громада від втрати простору немає жодного зиску. Та ще й, може виявитися, не буде де випасати худобу, адже, як твердять місцеві, ділянки роздані на території пасовища.

Місцина обіч Ужгорода – на місці пасовища дехто пригледів собі безкоштовні ділянки

Простір між промисловою зоною Ужгорода та об’їзною дорогою – саме тут розкинулися вільні від забудови поля. Як розповіли автору тутешні жителі, конкретна місцина обіч траси довгі роки слугує пасовищем для села Кінчеш, яке входить до Коритнянської сільської ради.

А наприкінці минулого року на Публічній кадастровій карті з’явилася інформація – 5 ділянок серед поля є приватною власністю для ведення сільського господарства. Кому ж пощастило із землею, і хто вирішив зробити наділи приватними?

Ділянки біля міжнародної траси, які в листопаді стали приватними

Автор надіслав до Коритнянської сільської ради інформаційні запити із питанням – яким рішенням виділено 5 ділянок у приватні руки? У відповідь голова села Ігор Бадида надав копію рішення №320 від 17 листопада 2017 року. Згідно з цим документом, усі 5 ділянок безкоштовно виділено 5 громадянам для ведення особистого селянського господарства.

То кому ж так пощастило отримати від сільської ради безкоштовно більше гектара землі та ще й біля дороги державного значення? Це, схоже, сільський голова Коритнян Ігор Бадида вирішив приховати, оскільки імен усіх п’ятьох людей у наданій копії рішення не вказано. І це при тому, що законодавство України чітко вказує, що не може бути обмежено доступ до інформації, хто отримав комунальні ресурси. Якими, як відомо, є і земельні простори. Тож, на такий факт приховування публічної інформації автор подав скаргу Уповноваженому з прав людини.

Поінформувати – кому дали землю, у сільській раді Коритнян вважають зайвим

Так само і на офіційному сайті сільради в опублікованих рішеннях не були вказані прізвища та імена, хто отримує землю.

Ціни цим гектарам додає їх розташування біля траси «Чоп-Київ»

А от із Публічної кадастрової карти України відомо – сьогодні усі п’ять ділянок, про які йдеться, перебувають у власності одного громадянина. Його ім’я, за даними Реєстру, – Копчак Михайло Степанович.

Право власності на 4 наділи зареєстровані в один і той же день – 12 грудня 2017 року. Тобто, як бачимо, лише у листопаді сільська рада дозволила приватизувати землі п’ятьом різним громадянам, як уже менше ніж за місяць 4 наділи опинилися у власності одного громадянина, п’ята ділянка за ним же зареєстрована трохи пізніше – 27 грудня.

Із даних Публічної кадастрової карти України також стало відомо – усі п’ять ділянок як об’єкт нерухомості зареєстровані в один день – 21 листопада 2017 року. Землекористувачами двох ділянок раніше значилися громадяни – Копчак Марія Іванівна та Копчак Степан Михайлович. У реєстрах про користувачів інших трьох наділів були вказані громадяни – Рояк Роберт Миколайович, Рояк Ярина Людвігівна, Рояк Оксана Іванівна.

Тож, бачимо, що люди з однаковими прізвищами, ймовірно – найближчі родичі, стали чи то власниками, чи то потенційними власниками землі.

І, як стало відомо із офіційної відповіді головного управління Держгеокадастру в області, проекти землеустрою (перший етап приватизації землі) усіх п’ятьох ділянок зареєстровані за так званим принципом мовчазної згоди – тобто, депутати села Коритняни не розглянули у встановлений законом термін дозвіл або відмову у дозволі на проект землеустрою. І громадяни отримали право власноруч розробляти та реєструвати проекти землеустрою.

Відповідь із Держгеокадастру

З боку дуже схоже на схему, за якою цінна земля згідно з нормами українського законодавства безкоштовно виділяється громадянам, які в підсумку можуть виявитися підставними – оформивши муніципальну землю на себе, вони одразу переоформляють її  на когось іншого.

Враховуючи, що поруч із наділами, про які йде мова, функціонує автозаправка, а далі йдуть землі, призначені для житлових будинків, сумнівно виглядає й те, що на приватизованих гектарах дійсно планується «особисте селянське господарство».

Біля виділених ділянок розміщена автозаправка

А от  те, що в майбутньому землю переоформлять під забудову, цілком ймовірно. От тільки комерційний зиск із цього матиме не бюджет села Коритняни, а...

У відкритих джерелах ім’я теперішнього власника – громадянина Копчака Михайла Степановича, співзвучне з керівником та співзасновником ТОВ «Закужбуд» – фірми, що спеціалізується на будівельних роботах (прийомні – за даними зареєстрованих КВЕД). За даними аналітичної системи YouControl, це ТОВ зареєстроване у селі Кінчеш по вулиці Яблуневій, 11.

За цією ж адресою, стало відомо з даних YouControl, зареєстрована і громадська організація «Соціальна справедливість». А керівником і співзасновником цієї організації є... не хтось інший, як сам сільський голова Коритнян Ігор Бадида.

Зв’язки ГО «Соціальна справедливість» та ТОВ «ЗакУжБуд» проявляються за однаковою адресою реєстрації. Дані аналітичної системи YouControl

Тож, як бачимо, таке дивне співпадіння: слід фактичного власника землі веде до того, без чийого підпису виділення земель не було б можливим апріорі. Чи достеменно є тут причинно-наслідковий зв’язок – питання вже до правоохоронних органів.

А, власне, жителям сіл уже сьогодні варто знати про дії сільської влади – голови та більшості депутатів, які вирішили, що землі обіч об’їзної дороги Ужгорода місцевим для пасовища не потрібні, які вирішили, що ці землі треба не продавати відкрито, а віддавати безкоштовно людям з однаковими прізвищами. Які всі п’ятеро майже одночасно передали право власності на свої ділянки іншій людині. Людині, чия фірма зареєстрована за тією ж адресою, що й громадська організація, якою керує сільський голова.

Коритнянська сільська рада – місце, де вирішуються і підозрілі земельні питання

Автор звернувся до голови села Коритняни із проханням прокоментувати ситуацію щодо п’яти ділянок. Втім, Ігор Бадида категорично відмовився спілкуватися під диктофон. Автор залишив голові села актуальні питання у письмовому вигляді:

1. Конкретні п’ять ділянок із номерами 2124883600:12:010:0010 – 0014 було віддано п’ятьом громадянам. Чому безкоштовно роздано ці землі?

2. Чи не виникало ідеї продавати на відкритому аукціоні наділи, зважаючи на їх комерційну цінність з огляду на місце розташування?

3. Місцеві стверджують, що на місці цих ділянок знаходиться пасовище. Чи це так?

4. Чи відомо Вам, що ці землі зараз опинилися в руках однієї людини?

5. Вам відомо ім’я цієї людини – Копчак Михайло Степанович?

6. Прокоментуйте факт, що юридична адреса Вашої ГО «Соціальна справедливість» така ж сама, як і у ТОВ «ЗакУжбуд», ім’я директора якої співзвучне із фактичним власником п’яти ділянок.

На момент публікації матеріалу автор відповіді із сільської ради так і не отримав. Можливо, пан Бадида таки відповість на це, якщо не автору та читачам, то принаймні своїм виборцям при зустрічі.

Тим часом, як стало відомо, поліція наприкінці листопада відкрила кримінальне провадження за фактом сумнівного виділення земель Коритнянською сільрадою. 05 лютого ухвалою Ужгородського міськрайонного суду на 11 ділянок, у тому числі і п’ять, про які йдеться, накладено арешт. Чекаємо результатів розслідування поліції.

Ярослав Гулан, для «Ні корупції!»

28 лютого 2018р.

Теги: дерибан, гектари, траса, пасовище

Коментарі

777 2018-03-14 / 12:58:53
Проведення реєстрації по принципу мовчазної згоди є порушенням, оскільки реєстратор не має можливості вносити підставу такої реєстрації. Держгеокадастр в долі...

Морозко 2018-02-28 / 22:26:44
Мінімально на 15 мільйонів гривень надули громаду села.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини