У Рахові відзначено десятиріччя з нагоди включення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

У червні цього року виповнилось 10 років з часу занесення букових пралісів Карпат, в межах Закарпаття та Східної Словаччини, до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У Рахові відзначено десятиріччя з нагоди включення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

З нагоди відзначення десятиріччя включення букових пралісів Карпат до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, 26- 29 вересня 2017 року в місті Рахів Закарпатської області проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»: історія, стан та проблеми впровадження інтегрованої системи менеджменту».

Конференція організована Карпатським біосферним заповідником, за сприяння Міністерства екології та природних  ресурсів України й Закарпатської обласної державної адміністрації й пройшла під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Заходи із її проведення профінансовано українсько-німецьким проектом «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», 

Закарпатською обласною радою та Закарпатською обласною державною адміністрацією.

У роботі конференції взяли участь науковці, представники органів влади, природоохоронних установ та громадськості з України, Німеччини,  Словаччини,Угорщини, Швейцарії, Румунії та Австрії, загалом близько 120 чоловік.

Відкрив конференцію директор Карпатського біосферного заповідника, заслужений природоохоронець України Микола Рибак.

З вітанням до учасників конференції звернулися Павло Басараба  - голова Рахівської районної державної адміністрації, Юрій Шпонтак  - заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, Василь Каганець -  голова Тячівської районної ради, Іван Коубек (Служба охорони природи Словацької республіки), Гаген Клуттіг (Федеральне агентство з охорони природи Німеччини (BfN)), Борнобаш Кьормьонді (угорський Національний приодний парк Дуна Іпполі), Горія Гросу (румунський природний парк «Гори Марамуреш»), Бригітта Коммармот (Швейцарський Федеральний  інститут лісових, снігових та ландшафтних досліджень (WSL)), Владо Ванчура (Європейське товариство дикої природи (Австрія).

Голова Рахівської районної державної адміністрації та голова Всеукраїнського об’єднання товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, вручили професору Федору Гамору, медаль «За особливі заслуги перед Гуцульщиною». 

А Владо Ванчура вручив почесні дипломи Європейського товариства дикої природи Карпатському біосферному заповіднику та групі українських природоохоронців, серед яких й директор Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак та професор Федір Гамор. 

На пленарному засіданні заслухано доповіді:  Федора Гамора «Про деякі історичні аспекти створення та розширення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат»» (Карпатський біосферний заповідник, м. Рахів, Україна); Ганнеса Кнаппа «Від Карпатського біосферного заповідника – до Об’єкта Всевітньої спадщини та Європейської мережі букових лісів» (Міжнародний фонд Міхаела Зуккова, Німеччина); Миколи Рибака та Василя Покиньчереди «Співпраця з місцевими громадами як запорука збереження об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» (Карпатський біосферний заповідник, м. Рахів, Україна); Анни Коваровіч «Про підсумки реалізації Міжнародного проекту із розширення українсько-словацько-німецького об’єкта «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» й презентація новоутвореної номінації «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (Інститут екології Е.С.О., м. Клагенфурт, Австрія); Антона Бюргі із співавторами «Українсько-швейцарська співпраця у лісівничих дослідженнях» (Швейцарський федеральний інститут снігових, лісових та ландшафтних досліджень (WSL), м.Бірменсдорф, Швейцарія); Світлани Зиман із співавторами «Порівняльний аналіз флори судинних трав’янистих рослин у букових лісах Українських Карпат» (Інститут ботаніки ім. М.Г.Холодного НАН України, м.Київ, Україна); Міхаела Юнгмейера та Богдана Проця  «Інтегровані плани управління для природно-заповідних територій – від теорії до практики (Інститут екології E.C.O., м. Клагенфурт, Австрія, Дунайсько-Карпатська програма Всесвітнього фонду природи (WWF) та Державний природознавчий музей НАН України, м. Львів, України); Романа Ковбаснюка із співавторами «Проблеми імплементації міжнародно-правового механізму захисту Всесвітньої природної спадщини в законодавствоУкраїни (Карпатський біосферний заповідник, м.Рахів, Україна); Михайла Лендєла «Окремі засади становлення і розвитку сільського аграрного туризму в Закарпатті (Ужгородський торговельно-економічний інституту КНТЕУ, м.Ужгород, Україна); Влада Ванчура «Ділянки дикої природи та Європейської мережі пралісів й старовікових лісів, або як поєднати ділянки дикої природи з Європейською мережею пралісів та старовікових лісів (Європейська асоціація дикої природи, Австрія) та інших.

Загалом на пленарних засіданнях та у ході роботи секцій: «Стан та перспективи поглиблення наукових досліджень, еколого-освітньої роботи та впровадження сталого розвитку на об’єктах Всесвітньої спадщини»;  «Дослідження та моніторинг фіторізноманіття на об’єктах Спадщини й на інших природоохоронних територіях–важлива передумова збереження унікальних природних цінностей»; «Значення об’єктів Спадщини та інших природоохоронних територій для збереження фауністичних комплексів» й «Антропогенні загрози та ризики катастроф на об’єктах Всесвітньої спадщини», презентовано і обговорено біля семидесяти доповідей та повідомлень. 

Учасники конференції ухвалили резолюцію й побували на екскурсії в Угольських букових пралісах.

У рамках конференції проведено також заключне засідання Спільного менеджмент-комітету українсько-словацько-німецького об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО     «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини», на якому розглянуто актуальні питання збереження цього об’єкту та деякі пропозиції до нової редакції Спільної декларації щодо управління розширеної номінації «Букові праліси і давні букові ліси Карпат та інших регіонів Європи». 

До початку конференції опубліковано її матеріали, загальним обсягом 414 сторінок 

Презентовано також  випущену в Ужгородському видавництві  «ФОП Сабов А.М.» книгу Федора Гамора «Всесвітнє визнання букових пралісів Карпат: історія та менеджмент. Матеріали з нагоди десятиріччя створення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО  «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» на 28.8 умовних аркушах.

Видання цієї збірки отримало позитивну оцінку наших іноземних партнерів по спільному об’єкту Всесвітній спадщині ЮНЕСКО. 

Так, генеральний директор директорату охорони природи та сталого управління природними ресурсами Федерального Міністерства навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та  безпеки реакторів  Федеративної республіки Німеччини Ельза Нікель, з цього приводу написала на нашу адресу- це «чудове узагальнення   тривалого шляху, який ми пройшли, щоб покращити розуміння і збереження старовікових букових лісів в Європі.

Ця робота також ілюструє успіх, досягнутий важкою працею вчених, менеджерів та громадськості. Все - під Вашим керівництвом та стараннями вашої відданої команди.

Я рада, що мала нагоду приєднатись до цього процесу на якийсь час. Завжди відчувала натхнення, працюючи разом з Вами, з  Вашою командою та колегами.

Мої найкращі побажання щодо подальшого прогресу в проекті по буковим пралісам та старовіковим лісам Європи (є ще так багато планів), і бажаю добрих результатів для найкращого збереження букових старовікових лісів та дикої природи взагалі».

 «Щиро дякую Вам за цю чудову книгу!», - пише декан словацького Зволенського технічного університету, професор Вілья Піхлер - «Думаю, вона описує зусилля, складність яких відома лише Вам, Івану, мені та Девіду. Які незабутні часи, яке незабутнє досягнення! Приєднання інших країн до даного об'єкту є черговим підтвердженням успіху нашої задумки, не зважаючи на всі перепони».

Оцінюючи цю книгу, професор, доктор наук, Президент Європейської асоціації букових лісів Ганнес Кнап (Німеччина), наголошує, що   « Тут зібрана справді всеохоплююча документація щодо процесів, що тривають в напрямку охорони останніх залишків  букових пралісів в Європі, а також історії їх внесення до списку Всесвітньої спадщини. Переклад книги на англійську мову буде дуже важливим для Європи в світлі створення нового серійного транснаціонального Об'єкту Всесвітньої спадщини, до якого увійшли букові ліси Європи. Давайте шукати таку можливість. Я щиро радий співпраці та дружбі з Вами, і вдячний за участь у цьому процесі на протязі багатьох років». 

А Бригітта Коммармот із Швейцарського Федерального інституту лісових, снігових та ландшафтних досліджень (WSL), в цьому контексті додає -  «Це чудово, що починаючи з пралісів КБЗ був зініційований процес, який привів до таких прекрасних результатів. Я хочу подякувати Вам та іншим, хто зробив цю справу можливою».

Довідка

Занесення букових пралісів Карпат, в межах Закарпаття та Східної Словаччини, до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, ця важлива для України та Словаччини подія, стала можливою в результаті  напруженої підготовчої роботи наукових колективів Карпатського біосферного заповідника та Зволенського технічного університету, особисто професорів Федора Гамора та його колеги із Словаччини Івана Волощука.

Це довгоочікувана, справді історична подія для науковців та захисників природи України і Словаччини, міжнародне визнання їх природоохоронної та наукової діяльності. 

Це також вшанування народів, які зуміли за різних складних історичних та соціально-економічних обставин зберегти у самому центрі Європи ці унікальні природні цінності.

Надзвичайно важливим етапом в історії світового визнання букових пралісів завдяки активній діяльності німецький науковців та природоохоронців стало розширення в 2011 році українсько-словацької номінації «Букові праліси Карпат» за рахунок п’ятьох ділянок давніх букових лісів Німеччини.

У результаті сформовано серійний транснаціональний об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини». 

Цей новий, розширений об’єкт – унікальна транснаціональна природоохоронна територія кластерного типу, яка охоплює природний ареал поширення лісів із бука лісового, від високогір'я Українських Карпат до узбережжя Балтійського моря на німецькому архіпелазі Рюген.

Треба особливо підкреслити, що включення букових пралісів Карпат до переліку Всесвітньої спадщини, загалом започаткувало європейський процес збереження букових старовікових лісів, який призвів до включення до Всесвітньої спадщини ділянки букових старовікових лісів ще із десятьох країн Європи. 

В Україні, яка виступила ініціатором утворення українсько-словацько-німецького  Спільного транснаціонального об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розцінюють цей \процес як вагомий крок для збереження унікальних глобальних природних цінностей наших країн та відзначають особливу роль Німеччини у європейському процесі збереження букових лісів Європи.

Включення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, разом із прийнятими з цього приводу актами Президента та Уряду України, ухваленням Верховною Радою України  Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони пралісів згідно з Рамковою  конвенцією про охорону та сталий розвиток Карпат, відкриває нові можливості не тільки для посилення охорони букових лісів, але й створює передумови для сталого розвитку в населених пунктах, які прилягають до цього об’єкта, розбудови тут необхідної інфраструктури. 

Це створює також, можливості для поглиблення українсько-словацько-німецької співпраці в екологічній сфері, налагодження ділового партнерства між територіальними громадами та підприємницькими структурами в регіоні розташування Спільного об’єкта, залучення іноземних інвестицій в реалізацію екологічних проектів, запровадження альтернативних джерел енергії, туристично-рекреаційну галузь тощо.

Федір Гамор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук, професор, для Закарпаття онлайн

05 жовтня 2017р.

Теги: букові праліси, бук, КБЗ, заповідник

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини