Кому потрібен в Ужгороді пам’ятник угорській окупації?

В останні роки зримо відчувається посилена увага Угорщини до Закарпаття. Парадокс полягає в тому, що чим більше етнічних угорців виїжджає з краю, тим більше фінансів і опіки спрямовується на українців Закарпаття. На гроші Будапешта почала видаватися обласна газета українською мовою. В багатьох населених пунктах відкрилися курси угорської мови. Вперше у списках угорських партій на місцевих виборах фігурували не тільки угорці. Аби отримати паспорт громадянина Угорщини, достатньо мати когось із родичів, що проживали на Закарпатті до 1944 року, себто практично все місцеве населення. І «закордонними угорцями», аби отримати паспорт країни ЄС, оголошують себе десятки тисяч неугорців.

Кому потрібен в Ужгороді пам’ятник угорській окупації?

Аналітики стверджують, що Угорщина послідовно здійснює «м’яку експансію» на Закарпатті. Одним із її методів є «маркування» території. Всюди угорськими організаціями ставляться пам’ятники чи меморіальні таблиці, які засвідчують історичну тяглість угорської присутності у краї за Карпатами. Для чого це угорцям в області, де їхня меншина складає менше від 15% населення? Вочевидь, ніхто би не викидав на вітер великі суми, якби не ставив собі серйозної мети. Будапешт все ще плекає ілюзії на розширення території, в тому числі і через розіграш «русинської карти». Адже саме такий хід спрацював у 1939 році, коли Угорщина окупувала Карпатську Україну під схвальні вигуки місцевих «русскіх», для яких головним ворогом були українці та український уряд на чолі з Августином Волошином.

Саме це приходить на думку після ознайомлення з ініціативою Товариства угорської інтелігенції Закарпаття, яке забажало встановити в Ужгороді пам’ятний знак «жертвам сталінського терору» у кількості півтора десятка осіб, більшість з яких не є угорцями. Але всі вони всіляко сприяли і здійснювали угорську окупацію 1939-1944 років. Відразу після війни їх як активних прислужників окупаційного режиму було засуджено у відкритих судових процесах в Ужгороді: кількох осіб страчено, решта сиділи в таборах. (До речі, українських патріотів комуністичний режим на Закарпатті знищив значно більше, ніж мадярських колаборантів, але до цих жертв «сталінського терору» угорському товариству діла нема).

Дєрьдь Дупка, голова Товариства угорської інтелігенції Закарпаття, подає згаданих «жертв» як греко-католицьких священиків, службовців, депутатів угорського парламенту. Щоправда, забув вказати, що розстріляний Андрій Кричфалушій-Грабар був підполковником мадярської жандармерії, яка прославилася своєю жорстокістю. (За шість років угорської окупації було винищено понад сто тисяч населення Закарпаття. За цими показником Будапешт перевищив усі влади цього краю за всю історію).

Серед 15 поданих жертв – відомі особи. Зокрема, Андрій Бродій, якого чехословацька влада арештувала за підозрою в державній зраді на користь Угорщини у 1938 році і, як виявилося, була цілком правою. Адже згодом Бродій всіляко підтримав угорську окупацію і публічно наголошував на спільності «угрорусского народу» та мадярської нації. Олександр Ільницький був не тільки високопоставленою духовною особою Мукачівської греко-католицької єпархії, але й головним радником усіх регентських комісарів на Закарпатті, тобто безпосередньо входив до окупаційної влади, ідеолог «угрорусизму». Ще один священик Петро Дем’янович, який був настоятелем у Рахові, виявився співробітником угорської розвідки, і саме він готував захоплення Рахова у березні 1939 року угорцями та їхніми бойовиками. Нагадаємо, що збройне захоплення Карпатської України принесло сотні жертв, катування і тюрми для великої частини інтелігенції Закарпаття. На прислужниках угорської влади теж лежить відповідальність за терор проти українських патріотів.

Ще одним священиком-«жертвою» був одіозний Стефан Фенцик, якого свого часу навіть позбавили сану за поведінку, негідну духовної особи. Цей російський націоналіст проголошував себе «вождем карпаторусскіх фашистов», називав фашизм явищем передовим і прогресивним. Фенцик палко вітав окупантів в Ужгороді, про що зберегли навіть кінокадри, і зі своїми «чорнорубашечниками» боровся проти Карпатської України та чехословацьких військ.

Навмисна провокація-багатоходівка

Усіх згаданих осіб Будапешт зробив депутатами угорського парламенту без жодних виборів, адже вони зраджували свою батьківщину не просто за так. І вони, як члени парламенту, несуть усю відповідальність за дії союзника Гітлерівської коаліції. Саме вони підтримали війну проти Радянському Союзу, в якій загинули мільйони українців. (Угорська армія безпосередньо здійснювала військові операції на теренах України). Саме вони голосували за антиєврейські закони, що привело згодом до небаченого геноциду на Закарпатті. Тому, коли колаборантів судили одразу після війни, закарпатці не проявляли співчуття. За сотень тисяч жертв бійні, яку влаштували тут угорці, кілька страчених осіб було зрозумілою відплатою.

Закарпатці негативно сприйняли угорську окупацію, яка не принесла краю жодного позитиву, про що згодом зізнавалися і самі Фенцик та Бродій. Адже Будапешт так і не виконав дану їм обіцянку про автономію Закарпаття. Навпаки: здійснював мадяризацію зухвало і жорстоко, переселяючи закарпатських фахівців углиб Угорщини, а на Верховину відправляючи угорців із глибинки, які не знали ні місцевої мови, ні тутешніх умов. Будь-яке невдоволення негайно придушувалося. За всіма показниками, це були найчорніші шість років в історії краю. (До прикладу, всіх репресованих за півстоліття комуністичного режиму було у рази менше).

Однак на зорі незалежності України, коли почалася повальна реабілітація, були зняті формальні обвинувачення й зі згаданих осіб. Проте для закарпатців ці імена залишаються синонімом зради.

Тепер же угорське товариство хоче поставити пам’ятний знак в Україні людям, що брали активну участь в окупаційному режимі члена Гітлерівської коаліції, боролися проти всього українського і заперечували український характер Закарпаття.

На щастя, обласній художній раді вистачило клепки відмовити у такому провокаційному намірі. Адже не важко спрогнозувати, що буде, якщо такий пам’ятник з’явиться. Це стане постійним вогнищем міжнародної напруги, про що свідчить ще один провокативний пам’ятник – пришестю угорських племен за Карпати, який стоїть у Воловецькому районі і постійно паплюжиться самими закарпатцями.

Важко уявити навіть ідею пам’ятників румунській окупації в Одесі чи німецькій – у Києві чи Львові. Бо Бухарест та Берлін давно розпрощалися з минулим і дивляться вперед. Один Будапешт марить колишньою уявною величчю, давно поїденою міллю. І не покладаючи рук, виношує химерні плани та сіє грошима, яких не вистачає вже самим угорцям, кожен п’ятий з яких живе за межею бідності.

Стаття періоду угорської окупації Закарпаття, в якій йдеться про подяку Російському фашистському союзу (РФС) від імені Стефана Фенцика, на той час депутата угорського парламенту

 

Олександр Гаврош, Радіо Свобода

08 грудня 2016р.

Теги: Угорщина, громадянство, окупація, Фенцик

Коментарі

колик 2017-01-09 / 18:40:02
не потрібно смолаво скиглити над власною тупою безпомічністю!!!! треба бути просто гідними памяті тих,хтовіддав своє життя на Красному Полі й сьогодні гине за Україну, а злодії від влади крадуть далі .... мадярські таблички зникнуть за один день, як треба... але куди діти злодіїв-перевертнів - хіба ля лем коликом по голові, бо иншик недоходіть...

Gabor 2017-01-01 / 23:16:09


Коментар видалено за суперечку з Адміном і погрози на його адресу. Можете повторити свій коментар без цього порушення правил коментування. Адмін


Ага 2016-12-29 / 11:50:58
Vonu. Po. Riznumy. Sebe. Nazuvajyt* to gynu to madjaru to ugru.....zmishalos* do. Kypu. Dekil*ka. Plemen......i. Ot. Yzhe. Nazcija......chomy. Pushyt* ygro - finu.....finu. Jak. Sudilu. Na. Svojiij. Zemli. Tak. I. sudjat*.....a. Ot. Ygriv " poneslo " nevidomo kydu i. Dlja chogo......to. Mozhe. Treba. Pusatu. I. Govorutu. Fino - ygru.....vid. Chogo. Majiemo. Ygorzci. Jak. Po. Ykrajiins* ku.......sami. Sebe. Vonu. Nazivajyt* madjaramu.....a. Na. Riznuh. Kartah. Pushyt* .....hungary. Tobto. Hunu.....z. Zcogo. Mozhna. Zrobutu. Prupyshennja. Sho. Kozhne. Plemja. Malo. Svojy. Movy. I. Ti. Movu. Mizh. Sobojy. Riznulusja. ......til*ku. Kolu. Vzhe. Zahopulu. Prudynays*ky. Nuzovuny. Jaky. Do. Togo. Chasy. Zaseljalu. Vukljychno. Slovjans*ki. Plemena. .....mova. Jakos* jiihnjogo. Odnogo. Plemeni. .jake. Perevazhalo. Kil*kisno. Zrobulas* jak. Bazova. Osnova. A. Reshta. Vzhe. Z. Plunom. Chasy. Dolychulusja. I. Zlulusja.....ale. Chija. Vlasne. Abo. Jakogo. Plemeni. Byla. Ta. Dominanta. Do. Zcogo. Chasy. Nevidomo. Jie. Til* ku. Prupyshennja. .....

тот кто читает историю 2016-12-25 / 20:23:05
уважаемый патриот, не упрекайте меня в сепаратизме. История сложилась так как сложилась и Закарпатье это неделимая часть Украины. Ну а Венгры как и все Европейцы глубоко чтят свою историю. Как следствие страна за свой счет реставрирует уникальные храмы Закарпатья, исторические дсдания берегова где начиналовь востание ференца ракоци, ставят памятники на верецком перевале, чтоб групы венгерских туристов видели свою историю, помня кто они и не надо в этом видеть "мягкую агрессию". К стати на счет фашистов-нацистов, человек достойный восхищения Августин Волошин тоже переписывался и консультировался с Гитлером но это не помешало ему заслуженно стать героем Украины (надо понимать реалии того времени а не критиковать все бездумно)

тот кто читает историю 2016-12-25 / 20:11:25


Для українців і угорські фашисти 38-40-х років, і СРСР - однакове зло.

З пропагандистськими тезами "гібридної війни" - на інші ресурси. Тут - територія України.

Коментар видалено. Адмін


патріот 2016-12-25 / 12:38:37
Бред у твоїй голові, чоловіче.

Віденський арбітраж відбувся під тиском нацистської Німеччини, сателітом якої була тоді Угорщина. А для українців Закарпаття він означав море пролитої мадярами крові. При цьому, без жодного арбітражу мадяри захопили всю територію Закарпаття і вбили тисячі людей.

Про те, як вагонами вивозили в концтабори закарпатських євреїв, відомо.

Справді, вказано, що ті, кому хочуть поставити пам'ятник, були членами фашистських партій. Про що мова?

Тот кто читает историю 2016-12-25 / 11:38:00
Бредовая статья, полная совдеповских штампов. Низинная часть Закарпатья в 1938 году вошла в состав Венгрии официально, на основе признанного всем миром Венского арбитража, как територия где венгерского этнического населения было более 50%. Про окупацию можно говорить только о горных районах. При Миклоше Хорти, в Венгрии, фашистские партии были запрещены наравне с коммунистической. Легализировали фашизм только при Салаши в 1944 году, так что в упоминаемый в статье период Венгрия никак фашистской не была. СССР принес в наш край огромное зло, не сравнимое ни с каким периодом истории, хотя любители дешевой водки, халявы и безотстветственности на работе, санаториев кишащих тараканами, "блата" и очередей с мечтой о румынской мебели и финском холодильнике, с этим не согласны

Istvan 2016-12-16 / 20:32:20
Ну, как у вас с планом "Шатун" га Закарпатті? Що з там з угорцями Гаврошу вдалось щось зробити?? (Путін)

форестер 2016-12-15 / 23:04:27
Реально охреніли. Пам'ятник фашистам?

Поставте, в такому разі, спершу в Будапешті пам 'ятник радянським визволителям 1956 року.

Byby 2016-12-15 / 09:18:49
Dlja. Petra .......genial*na. Ideja.....a. Shche. Krashe. Jakbu. Hungaru. Zakarpattja. Jii. Pidtrumalu.......a. Oblrada. Z. Pidpusom. Maskalja. Jii. Pidtrumala. Odnostayno. ........a. Potim. Hay. Vonu. Poprobyjyt* vidnjiekatis*

Byby 2016-12-15 / 09:12:00
Jak. To. Komy. .....tomy. Zoltany. Shcho. Vzhe. Govoruv. Jak. Hungaru. Profinasyvalu. 100Riznuh. Kyl*tyrnuh. I. Sozcial*nuh. Proektiv. ......a. Vstanovlennja. Zcogo. Pamjatnuka. Malo. Bu. Vzhe. Bytu. 101. .....a. Vu. Yomy. Vsyu. Statustukyky. Hochete. Zipsyvatu......tak. Nechesno...

5308 2016-12-14 / 07:33:19
Памятник фашисту Фенцику? Мадяри взагалі на голову впали?

Це я 2016-12-13 / 22:41:55
Раз адмін закликав до коментування по темі, я дозволю собі висловитися. Хоча знаю, знайдуться такі, хто відреагує не по темі, а просто щоб обісрати іншого.

"Кому потрібен ...?" Дуже просто: подивися, хто фінансує. І запитай його. А вже потім напиши статтю. А так чистої води срач.

...пам’ятник угорській окупації?" А чому угорській окупації?
На мою думку, цей памятник збираються відкрити в память політичним жертвам каральних операцій радянсько-комуністичної окупаційної системи.

Хоча, я можу зрозуміти Піпаша та Гавроша, що для них дії радянських окупантів є героїчними. Бо цими діями узаконювалося входження Закарпаття до складу УРСР.

Правда, чому потрібно було за вердиктом трійки страчувати помираючого отця П.Демяновича пострілом в голову в лікарняному ліжку(!), мені, на відміну від вище згаданих літераторів, не зрозуміло.

В. Піпаш пише: "П. Дем"янович 17 січня 1919 р. власноруч застрелив першого старосту Рахова часів Гуцульської республіки Петра Попенка".

Однако ВІСТІ КОМБАТАНТА згадує про смерть Попенка при взятті Сігета: "У виправі на Сигіт згинули чет. Гафтанюк, чет. Половецький, підхор. Забадюк, залізничник Данилюк, раховський гуцул Петро Попенко та понад ЗО стрільців і гуцулів". http://komb-a-ingwar.blogspot.com/2009/03/blog-post_03.html

Tibor 2016-12-13 / 14:52:19


Редакція не веде дискусії, реагуючи на суб'єктивно-заангажовані апелювання. Коментар видалено. Адмін


Адмін 2016-12-13 / 14:08:00


Попереджаємо, що наступні коментарі в дусі україно- і угросрачу, а також, як і завжди, флуд, перехід на особистість автора і т.д. будуть видалятися без попередження.

КОМЕНТУЙТЕ ПО ТЕМІ ПУБЛІКАЦІЇ - "Кому потрібен в Ужгороді пам’ятник угорській окупації?"



.


Tibor 2016-12-13 / 13:58:46
для ...
Думай добре, говори добре, дій тільки добре - бажаю тільки добре, як і пан Орбан для України і всіх українців!

... 2016-12-13 / 12:33:45
Караван йде і як він йде і куди прийде нікому невідомо. А ось підлість, зрада, лицемірство, атим більше вбивство і брехня воно завжди залишається в сухому залишку. Не завжди виходить на поверхню і тому є ілюзія, ніби все забуто, але на глибинні процеси, до речі, маршруту того ж каравану, впливає сто відсотково. Біблейною мовою - "збираєте собі жар на голову", тобто собі, дітям, внукам і т. д.

Tibor 2016-12-13 / 10:35:00
сорри

Чомусь угорці вже давним давнесенько в Європі, а українцям голландці показали іх місце, щоб не розраховували на допомогу, проживання в Європі. Тому ви можете, що завгодно думати, говорити, писати а караван то йде, але не в вашому напрямку.

сорри 2016-12-12 / 21:37:20
Колись ми вже з'ясували, що Іштван є йоббіком і, відповідно, фанатом азіатського, путінського устрою держави - зі стукачами, доносами і "судовими" "трійками".

З Азії можна вийти, але це не означає, що Азія вийшла з тебе...

ІВАН 2016-12-12 / 19:33:54
"Донос", як термін був характерний для СРСР (при КГБ) та її сателітів, включно із Угорською народною республікою (а ще в гітлерівській Німеччині - "доносили" у гестапо). Нині, здається таке є у Рассеї.
Браво Іштван - продемонстрував свою кагебістську,сексотську натуру!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини