Прем’єра вистави за участі закарпатської "Бавки" стала родзинкою фестивалю "VIRVAR" у Словаччині (ФОТО)

У словацькому місті Кошиці відбувся щорічний Міжнародний фестиваль лялькового театру та ігор і розваг для дітей з батьками "VIRVAR", в рамках якого, зокрема, відбулася прем'єра театральної постановки "Чарівна повітряна куля". Вистава є спільним творчим проектом Закарпатського академічного обласного театру ляльок в Ужгороді та Театру ляльок у Кошицях.

Прем’єра вистави за участі закарпатської "Бавки" стала родзинкою фестивалю "VIRVAR" у Словаччині (ФОТО)

В українсько-словацькій постановці висвітлюються місцеві легенди та історії, прив'язані до конкретних історичних туристично привабливих місць. Загалом, Міжнародний мистецький проект "Мандрівні ляльки" вже названих театрів і їхніх партнерів складається з двох частин: десяти телевізійних екранізацій регіональних легенд зі Східної Словаччини і Закарпатської України (цією частиною проекту опікується словацька сторона) та українсько-словацької театральної постановки "Чарівна повітряна куля" (за реалізацію якої відповідають закарпатські лялькарі). Прем’єрні покази вистави будуть відіграні у всіх місцях, де відбуваються події сюжету.

Метою проекту "Мандрівні ляльки", який отримав підтримку норвезького фінансового механізму для співробітництва з Україною і проходить під  гаслом "Норвезькі Гранти – Співпрацею до загальних цінностей", є підвищення обізнаності про прикордонні регіони України та Словаччини, а також – презентація спільної культурної спадщини.

Вистава "Чарівна повітряна куля", у свою чергу, теж складається із двох окремих частин – словацької та української. П’єсу, на основі сюжетів вищезгаданих телевізійних постановок, написали драматург Іван Согел разом із режисером постановки Паволом Угером (Словаччина), художнє оформлення здійснила художник-постановник Ольга Філончук, музику написав композитор Олександр Ухач (Україна). Всі декорації, ляльки, реквізит – виконані в майстернях Закарпатського академічного обласного театру ляльок, костюми пошиті у майстерні Оксани Вовчик. Слід підкреслити, що, попри складність завдання та велику кількість непередбачуваних обставин, робота була виконана вчасно та якісно. Репетиції української частини вистави відбувалися в Ужгороді із закарпатськими лялькарями – акторами Оленою Пишкою, Юлією Чеховською, Миколою Карпенком, Дмитром Малим, Андрієм Опіоком, асистентом режисера Наталією Орєшніковою, а словацької частини – відповідно, в Кошицях за участі колег Міріами Ришави, Юрая Фотула, Еріки Орогван Молнарови, Мирослава Колбаскі, Петера Крек Оргована (котрий одночасно був і асистентом режисера).

Перипетії вистави розпочинаються, коли двоє школярів цуплять з аерокосмічної лабораторії повітряну кулю, що здатна рухатися у просторі і часі, і летять на пошуки  скарбів, про які мріяли. Аби повернути дітей, за ними вирушають батьки. Але чарівність побачених місць вражає і дорослих, котрі захоплюються грою. Результатом стає направду авантюрна подорож із притаманними їй несподіванками та розвагами.

Повітроплавання продовжується доти, поки мандрівники не опиняються на кордонах Карпатських гір. Мандрівка закінчується там, звідки й почалася. Повітряна куля  повертається до ангару в аеропорті, а всі учасники – збагачені досвідом неймовірної подорожі різними історичними місцевостями. Скарби, які двоє маленьких школярів знаходять на своєму шляху до минулого, поринаючи в історії про взаєморозуміння,  мужність і любов – це вічні цінності, втративши які світ не зможе існувати.

Вистава, розрахована на найширшу цільову аудиторію, побудована на грі акторів та використанні ляльок різних систем, технічно передбачає виконання не лише на сцені, а і за межами театральних будівель – у відкритому просторі.

Отже, прем’єра вистави "Чарівна повітряна куля" відбулася у Кошицях 5 червня на фестивалі "VIRVAR", а наступного дня – у місті Рожнява. Презентували проект його керівники та учасники як від словацької, так і від української сторони. Зокрема, були присутні начальник управління культури Закарпатської ОДА Вікторія Фролова, директор Закарпатського академічного обласного театру ляльок Мирослав Петій, сценограф вистави, київська художниця Ольга Філончук. 

Глядачі схвально зустріли цікаву постановку, а вже незабаром відбудуться наступні презентації проекту. В Ужгороді прем’єрний показ вистави запланований на 10 вересня.

Ніна Малишка, театрознавець

12 червня 2016р.

Теги: Бавка, театр ляльок, Кошиці

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини