Ужгород: Котельні запрацювали — боржники залишилися...

Спецвипуск газети “Ужгород” зі списками боржників теплопостачальних організацій, виданий 20-тисячним накладом на замовлення КП “Уж-тепло”, викликав у місті чималий резонанс.

Ужгород: Котельні запрацювали — боржники залишилися...

Не обійшлося й без телефонних дзвінків та візитів із претензіями. Комусь просто не сподобалося, що його прізвище в такому контексті стало предметом розмов сусідів і знайомих, хтось стверджував, що давно відрізався від централізованого теплопостачання, а тут йому виставили “хвости”, когось дратувало, що борги збанкрутілого “Ужгородтеплокомуненерго” подали разом із боргами “Уж-тепла”. Були дзвінки й від cумлінних платників, котрі мерзнуть через недобросовісних. Вони радили: “Ви не друкуйте їх, а відрізайте їм тепло і подавайте в суд!” Потім, зрозумівши, що редакція — це не та інстанція, яка має цим займатися, погоджувалися: і моральний вплив чогось вартий. Аби не залишати ці закиди без уваги, ми попросили прокоментувати їх директора КП “Уж-тепло” Дмитра Петрину і заодно поцікавилися в нього останніми новинами на “тепловому фронті”.

Щодо тих, хто відрізався від централізованого теплопостачання, — вони повинні зробити цю процедуру легально і повідомити про відключення “Уж-тепло”, попередньо сплативши борги. Як не прикро, так чинять далеко не всі.”Після спецвипуску до мене приходять люди, котрі зробили собі автономне опалення, навіть не поставивши нас до відома. Зараз виправдовуються: хворів, був на заробітках у Чехії або ж просто забув. А звідки підприємство може знати, що вони вже не його клієнти?” — ставить риторичне запитання директор КП. Втім, він не виключає, що в списки могли вкрастися помилки, і перед без вини винуватими буде вибачатися.

З приводу того, що в поданих матеріалах об’єднано борги “Уж-тепла” й “Ужгородтеплокомуненерго”, то розщеплення нема, бо в комп’ютері база даних спільна. Адже борги збанкрутілого підприємства ніхто не списав, ними опікується ліквідаційна комісія. А коли людина приходить за дозволом на відключення від ЦТП, спеціалісти КП контролюють і наявність старих боргів, але це не означає, що вони підуть “Уж-теплу” (бо один з читачів намагався через це звинуватити його в присвоєнні чужих коштів).

Безперечним ефектом від спецвипуску Дмитро Петрина вважає тих сто відвідувачів, котрі днями прийшли реструктуризувати свої борги. Якщо вони великі, договір укладається на 6 місяців, якщо малі — на 3, але в обох випадках 30% суми треба сплатити відразу. Масового ж погашення боргів, на жаль, так і не спостерігається. Проплата іде в основному від тих, хто від’єднується від централізованого теплопостачання (цей процес все більше набирає обертів). Усі отримані гроші відразу перераховуються до Києва, щоб погасити залишки боргу КП перед ДК “Газ України”. Нагадаємо, що минулого тижня на сесії міськради “Уж-теплу” виділили допомогу з місцевого бюджету у розмірі 3 млн. грн., яка відразу пішла столичним газовикам. Така ж доля чекає й 2,4 мли. грн., що підприємство отримає в кредит під заставу майна. Саме завдяки цим фінансовим вливанням “Уж-тепло” нарешті отримало ліміти на газ. Правда, на яких умовах, у четвер, на момент розмови з журналістом, Дмитро Мар’янович іще не знав: телефонні переговори з цього приводу мали відбутися якраз того дня. Звісно, він хотів би, щоб ішлося про закупівлю блакитного палива, а не про комісію, бо остання для підприємства є згубною.

Так чи інакше, котельні почали запускати — спочатку великі, потім менші. Спеціалісти “Уж-тепла” трудяться навіть уночі, аби швидко усувати технічні неполадки, що виникають по ходу: десь від тиску прорвало стару трубу, десь потрібно випустити повітря. Правда, є побажання тіснішої співпраці з ЖРЕРами, котрі обслуговують внутрібудинкові мережі. А загалом процес повного доведення систем до ладу може тривати тиждень.

Отже, проблема закритих через холод деяких шкіл та садочків має знятися найближчим часом — процес уже пішов. Дадуть тепло і тим будинкам, де є багато боржників, бо відключати їх точково нема технічної можливості. Але радіти неплатникам рано — їх подаватимуть у суд. Інтереси “Уж-тепла” відстоюватимуть четверо юристів, котрі займатимуться виключно цим питанням. Нагадаємо, що борги, які стягуються через судовиконавців, зростають у кілька разів…

Зате як бути з котельнею на Щедріна, Дмитро Мар’янович не знає. Вона обслуговувала 5 багатоповерхівок і на останній прес-конференції Володимир Бобков повідомив, що там через перехід на автономне опалення залишився всього 21 споживач ЦТП. А зараз виявилося, що навіть не 21, а …9. Звісно, обігрів цих квартир буде для КП не просто нерентабельним, а золотим. І в той же час залишити людей без тепла, не запропонувавши взамін ніякої альтернативи, не можна. Допомоги у вирішенні цтого питання “Уж-тепло” проситиме у міської влади.

"Ужгород"
12 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини