У нас знову з’явився демократичний шанс

Результати виборів, що відбулися в Україні, викликають подвійне враження. З одного боку, вони пройшли доволі толерантно й демократично, підтвердили європейський вибір держави й покарали політичну зраду, що і треба було довести. З іншого – незаперечну перемогу здобули відверто популістські гасла – й виконати навіть половини з обіцяного буде вельми проблематично.

У нас знову з’явився демократичний шанс

Навіть «Наша Україна – Народна Самооборона» вдалася до невластивого їй загравання з виборцями, і проводити в таких умовах серйозне реформування фактично не буде кому. Тим паче, що нові президентські вибори не так уже й далеко і забути про це головні політичні гравці не мають можливості.

Однак і тримати країну в підвішеному стані також ризиковано, особливо для демократичного табору, бо 2009–2010-го ні Президенту Віктору Ющенко, ні Прем’єру Юлії Тимошенко йти на вибори з гаслами опозиції не доведеться, а це при загалом інфантильному виборі, до якого схильний український виборець, несе додаткові загрози.

То на що може розраховувати демократична коаліція, яка за всіма ознаками повинна бути створена найближчим часом? Тобто розклад Президент – Віктор Ющенко, Прем’єр – Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради – Володимир Литвин при близько 250 депутатах є найбільш оптимальним і питання залишається в затвердженні уряду, який, як відомо з попередніх домовленостей між БЮТ та НУ-НС, повинен формуватися 50 на 50 включно з головами місцевих адміністрацій. То яким же кадровим потенціалом володіє кожна з цих сил?

При всій харизматичності Юлії Тимошенко її команда не може похвалитися надлишком мене­джерів державного рівня. Власне, з «Батьківщини» цим критеріям відповідають хіба Олександр Турчинов та Григорій Немиря. За створення громадського телебачення повинен був би взятися Андрій Шевченко. Досить проблемною є фігура Йосипа Вінського, якому з морального погляду Юлія Тимошенко мала б запропонувати доволі високу посаду, але як реформатор Йосип Вікентійович явно не вписується в ліберальні принципи «Нашої України» та «Реформ і порядку». Власне, доволі суттєво кадровий потенціал БЮТу підтримує якраз остання партія. Віктор Пинзеник, Сергій Те­рьохін, Сергій Соболєв, найвірогідніше, складуть основу фінансово-економічного блоку уряду, а Микола Томенко очолить гуманітарний блок. На мі­ністра охорони здоров’я цілком прийнятна фігура Сергія Шевчука.

«Наша Україна – Народна Самооборона» загалом претендуватиме на силовий і зовнішньо­політичний блок, і Юлія Тимошенко, найімовірніше, з цим погодиться. Юрій Луценко обіцяв своїм виборцям узяти під контроль МВС, Міністерство юстиції, Генеральну прокуратуру і, думається, Юлію Тимошенко поки що це буде влаштовувати. У зв’язку з цим будуть розглядатися прізвища Володимира Стретовича та Миколи Оніщука. У квоті Президента залишаються Міністерство оборони та іноземних справ і, мабуть, Анатолій Гриценко та Арсеній Яценюк збережуть за собою посади. Найвірогідніше, Президент захоче безпосередньо впливати й на культурницький блок уряду, що є його людською та політичною пристрастю. Можливо, якісь міністерства чи принаймі місцеві адміністрації віддадуть блоку Литвина. Однак най­більшою загрозою уряду може стати непомірна авторитарність та амбіційність самої Юлії Тимошенко. Це загалом подобається виборцям, які прагнуть перекласти відповідальність на цілком кон­кретну людину, але це може увійти в жорстоку суперечність із об’єктивними  законами, й суб’єктивність підходів може зіграти з нашими демократами лихий жарт. Скажімо, чи захоче самодостатній Анатолій Гриценко забавлятися в ігри, що викликають загрози розвалу армії, – велике питання. І таких проблем в економічній, комунальній сфері виникатиме багато.  Доволі мудро й перспективно було залучити до уряду також професіоналів з протилежного табору. Хай і не на умовах коаліції, а в індивідуальному порядку. Це б було знаком до будівництва мосту між Сходом та Заходом, який однаково рано чи пізно доведеться будувати.

В обласних адміністраціях також перестановки залежатимуть від результатів виборів та, можливо, професійних здобутків. На Закарпатті,  єдиній області, де перемогу здобула «НУ-НС», великих змін, найвірогідніше, не буде, хоча конфігурація коаліції в обласній раді, напевно, за­знає змін. Ло­гічно би було залучити БЮТ до реальної влади на рівні області та районів, але для цього також треба, крім амбіцій, мати й необхідне кадрове забезпечення. В усякому разі в України знову з’явився демократичний шанс, і втратити його на догоду особистим амбіція було б злочином перед громадою, яка, можливо, ще й не достатньо доросла, але розвивається у правильному напрямку.

Віктор Пащенко, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.нет
04 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини