Нове видання ужгородського видавництва «Ґражда» засвідчує, що інтелектуальна Україна – єдина

Другий випуск наукового щорічника «Тисячоліття – Millennia» йде до читача й презентує інтелектуальний доробок кафедри історії України УжНУ в 2014 році.

Нове видання ужгородського видавництва «Ґражда» засвідчує, що інтелектуальна Україна – єдина

80-літній француз П’єр Нора у промові на конференції «Rendez-Vous de l’Histoire» 16 жовтня 2011 р. в Блуа, що відома в українському перекладі під назвою «Історія як захист від політики», запримітив зміни основ професії історика: від хранителя і гаранта часової неперервності до перекладача й експерта із соціального попиту. Одночасно завдяки всюдисущій журналістиці зросла кількість покупців історії, дистриб’юторів, споживачів, виробників. Власне, ще видатний філософ і письменник, Нобелівський лауреат Альбер Камю (1913-1960) «істориками сьогодення» вважав саме журналістів, а істориків – «журналістами минулого».

Нема сумнівів, що, як визначив П.Нора, історія є наукою, заснована на критичному аналізі документів й тісно пов’язана з освітою, головний обов’язок якої навчити розуміти і любити батьківщину. Так само надзвичайно складно заперечити фундаментальне положення про те, що єдність і розмаїття – пара антиподів і взаємодоповнювальних елементів, які служать основним інструментом розуміння історії. Теж цілком природньо в сучасному світі виступають антиподами історія і політика, що поєднує ідеологію та пам’ять. До таких висновків член Французької академії П’єр Нора прийшов на схилі віку, підсумовуючи життєвий та професійний досвід.

Сучасній Україні бракує справді кваліфікованих і діяльних істориків. Їх брак відчутний у столиці та у провінційних закутках. Це видно на полицях книгарень, із каталогів електронних бібліотек, програми теле- і радіоефіру. Дуже обмаль якісних текстів, зате надміру історичної джинси, пустопорожньої графоманії.

«Тисячоліття – Millennia» береться за попередню селекцію наукових праць, які б могли претендувати на те, щоб з їхнім змістом познайомився ширший загал. Саме тому члени кафедри історії України та її наукові партнери націлені подати вартісну і підсумкову в річному вимірі статтю, результати котрої ще ніде не оприлюднювалися і котра не залишить байдужим вдумливого читача, незалежно від його статусу.

Щорічник «Тисячоліття – Millennia» є загальнодоступним. Його можна прочитати не тільки як традиційне друковане видання, але й повністю на персональному сайті головного редактора – www.ofitsynskyy.uzhgorod.ua. Наразі у другому випуску головний акцент зроблено на болючій сторінці новітньої історії України – російській агресії, що розпочалася в лютому 2014 р. окупацією та анексією Автономної Республіки Крим і продовжується війною на частині Луганської та Донецької областей, а також на підсумках першої річниці Революції гідності. У тому, що інтелектуальна Україна єдина, наочно показуємо у нашому щорічнику, авторами якого є представники діаметрально протилежних регіонів – найзахіднішого (Закарпаття) і найсхіднішого (Донбасу).

17 лютого 2015р.

Теги: Тисячоліття – Millennia, Ґражда

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини