Розперезаного В.Мещерякова поставити на місце може Громадська рада при обласній телерадіомовній компанії – Б.Барбіл

На Закарпатті дедалі частіше лунають голоси журналістів про потребу зміни керівництва Закарпатської обласної державної телерадіомовної компанії «Тиса-1». Теперішній її генеральний директор Віталій Мещеряков був призначений за протекцією тодішнього голови Закарпатської ОДА, очільника закарпатських "регіоналів" Олександра Ледиди. При чому - з посади керівника прес-служби останнього. В нових, постмайданних умовах В.Мещеряков виявився абсолютно неспроможним відповідати духу часу. А тому, замість працювати на майбутнє України і Закарпаття, активно продовжує працювати на повернення минулого, в якому сам почувався значно комфортніше.

Богдан Барбіл
Богдан Барбіл

«Останнім часом стало модною тенденцією створення Громадських рад при різних державних інституціях. Це віяння Майдану, – розповідає інтернет-виданню Закарпаття онлайн спеціальний кореспондент Парламентського телеканалу «РАДА», заслужений журналіст України Богдан Барбіл. – Хоча подекуди такі утворення є вотчиною головного начальника і він тихцем підбирає туди своїх вірнопідданих. Та все ж інколи трапляється з них хосен. Приміром, постійно кипить-нуртує Громадська рада при ужгородській мерії. Може, й щось путнє придумає. Така рада з авторитетних представників Закарпаття конче, нагально потрібна Закарпатській обласній державній телерадіомовній компанії «Тиса-1». В цьому остаточно переконався  в середу, 17-го вересня. В той день 1939-го радянські війська ввійшли в Галичину, а їхні літаки бомбардували Львів. Закарпатський обласний телерадіоканал «окупували» представники Партії регіонів і попри карколомні  революційні рухи по всій Україні, схоже, не збираються залишати свої позиції на берегах Ужа. Так от, 17-го, десь після 21-ої години, коли газдині подоїли корів, а газди нарубали дров, разом повечерявши, включили кнопку «ящика» й пішла не заявлена в програмі передача «Про головне». Точно щось сенсаційне, нагальне. В ній усього два учасники – ведучий і Олександр Ледида. Модератор, О.Мерявчик,  кавееннник від Всевишнього, від котрого весь час марно очікую маленької посмішки, влучного підколу чи бодай натяку на жарт, сповістив на все Закарпаття й цілий світ (канал завдяки використанню супутника дивляться в багатьох країнах), що трафунок номер 1 – вихід пана Ледиди з Партії регіонів. 99 відсотків глядачів тут же перемикнули на інший канал, бо коби заява зявилися на світ у грудні-січні, то б вартувала 10-ти секундного повідомлення.  Далі добру годину Олександр Олександрович мучився сам, з трудом підбираючи слова, терзав біля екранів нас, котрі раділи, якщо на  заготовлене наперед питання Ледида спромагався  видати до пяти речень».

«Хто ж такий нині О.О.Ледида? – запитує Б.Барбіл. – Звичайний депутат обласної Ради. Уже не «губернатор», не керівник обласної організації Партії регіонів, не її член. А все одно на «Тиса-1» він – начебто  представник керівної і спрямовуючої. Нагадаю, до речі, про це досить часто писав портал «Закарпаття онлайн», що  нинішній генеральний директор  Закарпатської обласної державної телерадіомовної компанії Віталій Мещеряков поставлений на цю відповідальну посаду саме з подачі Партії регіонів. Мещеряков до цього – прес-секретар «губернатора» Івана Різака, керівник прес-служби «губернатора» Олександра Ледиди. Тому п.Ледида в час свого «губернаторства» буквально прописався на обласному ТБ. У кінці кожного тижня – студійна розмова з очільником краю. Формат один і той же, перевірений, затверджений, аби раптом чогось не трапилося. Журналіст, котрий не зробить кроку ні вправо, ні вліво, буцімто веде неупереджений діалог з О.О.»

«Коли на кількох  центральних телеканалах зявилися «Свобода слова», котрі почасти нагадували кориди, в Ужгороді не силкувалися влаштувати політичний боксерський ринг. Аби разом з улесливими журналістами сиділи кілька зубастих, які би дали жару Ледиді. Всі ж бачать: пан Олександр – замкнений, небагатослівний, не цікавий, не публічний, не оратор, його треба виводити із себе, провокувати. Такого млявого Мещеряков  все одно сватає на численні ефіри. Ледида вже давно не голова ОДА, він продовжує постійно світитися  в передачах «Тиса-1». І як політик, і як депутат, і як керівник гандбольного клубу, і нерідко на футбольних турнірах вручає кубки-грамоти. А цими днями на закритті 16-го Міжнародного телевізійного  фестивалю «Мій рідний край», на якому демонструвалися програми про життя національних меншин, і який проходив на ранчо «Золота гора», його власнику О.Ледиді Мещеряков надав право вручити призи переможцям?! Відразу згадався Іван Франко про брата, який любить Русь за хліб і кусень сала. Мещеряков, як і його попередники Петрик, Шишков, цим фестивалем хоче  показати, що ЗОДТРК сповна дбає про забезпечення потреб національних спільнот краю. Даруйте, але це напівправда. Бо програми мовами національних меншин виходять в обід, у кращому разі до 18-ої години. Вони би мали йти о 23.00, замість години музичних кліпів», – каже Б.Барбіл.

«Зрозуміло, чому так настійливо Мещеряков пропихає  в ефір  Ледиду. Той налаштований стати депутатом Верховної Ради. Тому таке постійне розкручування цієї персони. Гендиректор  і не збирається зважати на те, що  в Україні після Майдану, втечі Януковича та його прислужників, усунення від влади на всіх рівнях партії регіонів проходить хвиля очищення, народження європейських підходів у суспільному житті. На той же «Мій рідний край» приїжджають керівники регіональних студій з країн Євросоюзу й вони розповідають, як у них кожен керівник, політик, депутат має рівні можливості в доступі до теле- чи радіоефіру, що там їхні виступи, інтервю зі секундоміром рахують. Аби у когось не вийшло більше часу, ніж у колеги. А на Закарпатті  хронометром розпоряджається один Віталій Мещеряков», – констатує журналіст.

«Куди ж дивиться створена в обласній компанії колегія? Мовчать усі покірно, бо говіркого звільнять миттєво. Чому з таким станом речей погоджуються перші керівники ОДА та обласної Ради? В ефірі закарпатському нема жвавих, предметних дискусій з участю голів ОДА та обласної Ради, їхніх заступників, керівників міст, районів, підприємств, політиків, представників громадськості, журналістів. Хай вони будуть щотижня і хай в студії будуть 5-10 виступаючих, низка експертів, звичайних громадян. Не можу пригадати, коли  на тій же програмі «Про головне» були головна обласної Ради Іван Балога, або народні депутати України Віктор Балога, Василь Петьовка. Нардеп Ковач бував раніше. А останнім часом за усіх них – Олександр Ледида. Екс-мер Ужгорода теж нерідко доводить свою правоту в програмі «Про головне», в форматі тет-а-тет з ведучим. Чому б не постати перед своїми містянами десь на площі в прямому ефірі? Мабуть, чогось остерігається», – вважає Богдан Барбіл.

На думку спеціального кореспондента Парламентського телеканалу «РАДА», «розперезаного В.Мещерякова поставити на місце може новостворена Громадська рада при обласній телерадіомовній компанії «Тиса-1» або наглядова рада. Народження останньої можуть ініціювати ОДА та обласна рада. Чомусь на його  підкилимні діяння закрили очі представники «Опори», «Правого сектора», інших організацій. На початку року, коли «правосекторівці» влаштовували  викривальні рейди по області, це знімалося й показувалося в ефірі обласного телебачення. Невже вам цього достатньо, шановні небайдужі закарпатські активісти? Громадська рада повинна разом з керівництвом компанії сформувати,  виробити, реалізувати чіткі правила гри. Тобто продукування  дискусійних програм, де б право на думку, слово мав кожний. І щоб все будувалося за двома принципами – влада й опозиція,  за і проти. На таких ефірах можна буде владі й громадськості виробити спільну стратегію подальшого розвитку Закарпаття.

«О.Ледиду зняли з посади «губернатора». Правда, він сам вийшов з Партії регіонів. На місці Мещерякова, як активного штика Партії регіонів, спокутуючи краплю власних гріхів, написав би заяву до Голови Держтелерадіо О.Наливайка з проханням про відставку. До речі, цими днями Наливайко гостював на фестивалі в Ужгороді. Не вистачило у гендиректора мужності. Коли його ставили на цю  високу посаду, гадав, що головне швидко, вправно виконувати вказівки  з третього поверху на площі Народній і почастіше його, патрона, в телевізор. Життя так стрімко змінилося, замість диктатури настає демократія, уже Україна на європейський поріг вступила, гартується через горнило війни з Росією. Все це конче вимагає в тому числі й нового  багатоголосого, толерантного, поліетнічного телебачення. Й діяти слід без зволікань. Оскільки вже йде виборча кампанія до Верховної Ради України, а дехто на Київській набережній, 18 в Ужгороді хоче грати в ній крапленими картами.

Облтелерадіокомпанія «Тиса-1»  з-поміж перших створених в Україні регіональних.  Вона досі вирізняється  своїми багатьма журналістами, операторами. Має низку  сильних технічних працівників. Але всі 23 роки незалежності України вони не можуть сповна розправити крила. Працюють з думкою, як би чогось не трапилося,  оглядаючись то на реакцію губернаторів, то своїх генеральних директорів. А всі вони, генеральні – Петрик, Шишков, Мещеряков – чомусь не стоять стійко за свій колектив, не відстоюють журналістські принципи,самих журналістів, операторів, а є якісь «смотрящіє» від влади, перед нею плазують, вислужуються.

Колектив ОДТРК, новостворена Громадська рада повинні добитися, аби нарешті   запанував дух справжнього, всекрайового народного  телебачення й радіомовлення. До речі, обласне радіо останнім часом майже знищене, його треба негайно реставровувати. Так, має бути персональна відповідальність нового гендиректора, але вся його діяльність – під колективним контролем. Й неодмінно повинен бути конкурс претендентів із широким громадським обговоренням», - зазначає Б.Барбіл.

18 вересня 2014р.

Теги: Мещеряков, журналіст, Барбіл

Коментарі

позираю 2014-09-21 / 16:49:04
а разом із мещеряковим і того гей-нарциса біровчака копнути у ...

тамара 2014-09-21 / 10:27:36
про роздержавлення ЗМІ роками йде мова, але нічого не робиться. Такі ж кишенькові як телебачення і районні газети.Бездумно хвалять ту владу, яка при владі та ще й чималі грошики за це тягнуть

Анна 2014-09-19 / 10:52:26
Мещеряков відкрито підтримував розтріл Майдану беркуиівцями. Вже за одне це його треба було вимести

Телеглядач 2014-09-19 / 10:27:27
При всій повазі до колективу "Тиси" потрібно визнати, що ця величезна громіздка структура давно вже не виконує свої завдання як ЗМІ. Невеличкий колектив "М-студіо" примудряється видавати на гора щодня актуальні цікаві новини та програми, креативить по повній. Звісно, що там зарплата вдвічі (а то і втричі) вища ніж у "тисівців", але й "м-студійці" працюютьу три-чотири рази ефективніше... Старі "заслужені "журналісти "Тиси" міцно окупували керівні крісла редакторів, головних редакторів різних програм і сумлінно "пашуть" на центральні телеканали. Всі скаржаться на маленьку зарплату, проте лишати цю роботу ніхто не поспішає - статус держслужбовця при нарахуванні пенсії ще та "цукерочка"! Повністю згіден з Я.Глаголою - потрібно громадське телебачення з активними небайдужими журналістами та редакторами, які будуть отримувати гідну зарплату. При мудрій оптимізації і наявному технічному потенціалі можна робити якісний телевізійний продукт.

Ласло 2014-09-19 / 08:53:04
Тиса давно перетворилася на майданчик для провладної агітаціі.
Замість того щоб переходити на комерційні рейки, досі є нікому не потрібним тягарем для бюджету з роздутим штатом, який переважно скаладається з пенсіонерів, які тільки і вміють що пиячити і пліткувати на робочому місці.
А такі як Герешко тільки і чекають, коли вона розвалиться, щоб урвати собі техніку і найбільш талановитий персонал для створення приватної структури

Закаррпатець 2014-09-18 / 23:03:43
Чим ся занимав колись тот Мещеряков.........

Ярослав Глагола - АДМІНУ 2014-09-18 / 22:59:58
Пропоную дану публікацію "поставити на стіну", оскільки проблема є значущою і потребує більш широкого обговорення, як журналістами, так і пересічними громадянами.

Ярослав Глагола 2014-09-18 / 22:54:08
Олеже! Це питання часу! Можливо хвилин...

О.Д. 2014-09-18 / 22:50:03
Можна розпочинати з громадського контролю за обласним телебаченням, можна розпочинати процес перетворення ОДТРК в громадське телебачення - це варіанти. Але в будь-якому разі зрозуміло, що ані перше, ані друге зробити з Мещеряковим не вдасться. А тому: МЕЩЕРЯКОВА -ГЕТЬ! А далі рухатися в одному з напрямків...

Ярослав Глагола 2014-09-18 / 22:45:38
Було б смішно, коли б не було так гірко

Ярославу 2014-09-18 / 22:39:27
Ярослав Глагола,
те що Ви говорите просто смішно.

Ярослав Глагола 2014-09-18 / 22:35:14
З великою повагою відношуся до пана Богдана, однак маю свою точку зору, що до висвітленої ним проблеми. На мій погляд в демократичній державі, де свобода слова є чи не найголовнішим приорітетом, таких мас-медійних структур, як ОДТРК не повинно існувати впринципі. Яким би демократично налаштованим не був генеральний директор подібної організаці,все одно він є підзвітним тим владним структурам (а отже і партіям) котрі знаходяться при владі. Про яку свободу слова від ОДТРК може йти мова? Тим паче, коли репортери мають статус державних службовців. Такі канали завжди будуть годувати нас неправдою, або напівправдою за наші ж гроші, які ми відраховуємо до бюджету. А ОДТРК пожирають немалі кошти! Вихід: Потрібно реформувати ОДТРК в "Громадське телебачення". Впевнений, що ніякі громадські ради не зможуть вилікувати хронічну хворобу, котра прогресуєще з радянських часів.

/////// 2014-09-18 / 22:23:24
Oh my God...

like 2014-09-18 / 20:48:20


Обговорюйте суть публікації, а не особу автора. Коментар видалено. Адмін


Оксана 2014-09-18 / 20:42:27
Відверто, вірно, пане Богдане. Є ще рецепт лікувати ОДТРК окрім Громради? Нафталіновий присмак і розперезане молоде невігластво, закероване ставлениками з площі, на нашому місцевому ТБ - очі й мозок виїдають.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини