Міліція та прокуратура 2.5 роки «кришують» кримінальну справу про масштабну крадіжку газу в «УнгварсЪкому»

Справа затягується, обставини не з’ясовуються, натомість форсуються сфабриковані справи тих, хто опонує кримінальній співпраці колишнього бандита, а нині – депутата Ужгородської міськради Івана Волошина та чинного начальника УМВС України в Закарпатській області Сергія Шаранича.

Міліція та прокуратура 2.5 роки «кришують» кримінальну справу про масштабну крадіжку газу в «УнгварсЪкому»

Досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні, внесеному ЄРДР за №42013070000000009, триває з 25 січня 2013 року. Йдеться про зафіксований, задокументований і доведений факт крадіжки природного газу шляхом несанкціонованого підключення до системи газопостачання у велнес-готелі «УнгварсЪкій». Зазначений об’єкт розташований на вулиці Електрозаводській, 29 в обласному центрі Закарпаття і належить ПП «Сервісбут». Останнє, як нещодавно з’ясувало Закарпаття онлайн, є спільною власністю колишнього кримінального елемента, а нині депутата Ужгородської міської ради Івана Волошина і на той час чинного високопосадовця СБУ  Дмитра Білоуса. Котрий, як виявилося, отримав шматок власності як вдячність за її «кришування», перебуваючи в цей час на посаді, де мав би боротися з корупцією.

Як було з’ясовано на самому початку слідства, службові особи ПП «Сервісбут» у період з 15 лютого по 31 березня 2012 року шляхом самовільної реконструкції котелень  у готелі «УнгварсЪкій» вкрали природний газ об’ємом 35 582 кубічні метри на суму 168 тисяч гривень, чим заподіяли ПАТ «Закарпатгаз» збитки на зазначену суму. Оскільки ця сума, відповідно до Кримінального кодексу України, відповідала злочину,  «що  вчинений  однією особою чи групою осіб на суму, яка в двісті   п'ятдесят  і  більше разів  перевищує неоподатковуваний  мінімум  доходів  громадян на момент вчинення злочину», злодіяння було кваліфіковане відповідно до ч.4 ст. 185 КК України - Крадіжка, вчинена у великих розмірах (карається позбавленням волі на  строк  від  п'яти  до  восьми років). Однак станом на нині, хоча обставини злочину не змінилися, міліція чомусь перекваліфікувала його відповідно до п.1 зазначеної статті КК України - Таємне викрадення чужого майна (крадіжка) (карається  штрафом  від  п'ятдесяти  до ста неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти  до  двохсот  сорока годин, або виправними роботами на строк  до  двох  років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням  волі на строк до трьох років). При цьому прокуратура не надала таким дивним метаморфозам жодного значення...

Утім, це не єдина дивна обставина, що супроводжує цю кримінальну справу.

У квітні поточного року ПАТ «Закарпатгаз» в особі голови правління Віталія Шатила, звернулося до прокурора Закарпатської області Олега Сидорчука з листом, в якому акцентується на тому, що «досудове розслідування зазначеного злочину фактично не проводиться».

Як повідомлялося, «упродовж більше року розслідування у кримінальному провадженні не проведено жодної слідчої дії, направленої на встановлення обставин несанкціонованої врізки у газопровід та крадіжку газу, та осіб, причетних до неї.

Не встановлено та не допитано жодного працівника підприємства, який працював чи обслуговував готельний комплекс, газоспоживаюче обладнання, у т.ч. обігрівальні котли, які працювали на несанкціоновано відібраному , а отже викраденому природному газі.

Не проведено жодних криміналістичних експертиз речових доказів – несанкціоновано приєднаних до газотранспортної системи котлів, іншого обладнання. Саме це обладнання не визнано речовими доказами, як того вимагає кримінально-процесуальне законодавство, а його доля (зокрема, двох котлів, трубопроводів, що з’єднували їх з газопостачальною мережею та ін.) невідома.

Натомість зібрано три томи документів, які взагалі не стосуються споживання газу (...)».

Як йдеться у листі, «направлене першому заступнику прокурора Закарпатської області Бакаю А.В. та прокурору міста Ужгород Штефанюку І.М. ще 24. 12. 2013 року... клопотання ПАТ «Закарпатгаз» як потерпілого у порядку ст.ст. 56, 220 КПК про проведення слідчих дій, спрямованих на встановлення осіб, причетних до вчинення злочину, слідчим взагалі не розглядалось, до кримінального провадження не приєднано...»

Як констатує В.Шатило, «такі матеріали кримінального провадження взагалі свідчать про переслідування слідчими органами у ході проведення досудового розслідування інтересів, не пов’язаних із його предметом.

Унаслідок бездіяльності слідства, неефективного процесуального керівництва досудовим розслідуванням винні у вчиненні тяжкого злочину – крадіжки газу у великому розмірі – уникають кримінальної відповідальності, заподіяна Товариству шкода не відшкодована».

При цьому, як наголошує керівник «Закарпатгазу», «факт заподіяння товариству шкоди у розмірі 168 тис грн, яка у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, становить великий розмір, має кваліфікуватись за ч.4 ст. 185 КК України, і у відповідності до ст. 12 Кримінального кодексу України є тяжким злочином, підтверджено судовими інстанціями – рішенням Господарського суду Закарпатської області від 26.01. 2012 та постановою Львівського апеляційного господарського суду від 08.10.2012, якими задоволено позовні вимоги ПАТ «Закарпатгаз» про відшкодування ПП «Сервісбут» цієї шкоди.

Проте, своє небажання та неспроможність розкрити тяжкий злочин слідство приховує безпідставним його обліком в ЄРДР як злочину невеликої тяжкості».

Як стверджується у листі, «не проводячи, фактично, у відповідності до вимог Кримінально-процесуального кодексу досудове розслідування, не вживаючи заходів щодо притягнення винних до передбаченої законом відповідальності, слідчі органи, таким чином, використовуючи своє службове становище, сприяють особам, що вчинили тяжкий злочин, уникненню кримінальної відповідальності...»

З часу, коли гендиректор «Закарпатгазу» направив цього листа прокурору Закарпаття, як свідчать джерела Закарпаття онлайн у правоохоронних органах, нічого не змінилося. Міліція, тепер уже, судячи з усього, спільно з прокуратурою області, кришують злочинця, що стоїть за цією кримінальною оборудкою.

Окрім ПП «Сервісбут», з власниками якого все зрозуміло, у зазначеному кримінальному провадженні фіґурує також ТОВ «Інвестстрой-ЛТД». Аби не залишалося місця для якихось помилок чи безпідставних звинувачень, Закарпаття онлайн з відкритих джерел – через  Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з’ясувало власника і цього підприємства. Як свідчить ЄДР, власником ТОВ «Інвестстрой-ЛТД» є  ТОВ «ТРЕНД ГРУП ЛТД», зареєстроване у відомій споруді на Набережній Незалежності, 1, з розміром внеску до статутного фонду в розмірі 6 412 975 грн, а керівником -... Волошин Іван Іванович. Натомість, засновником ТОВ «ТРЕНД ГРУП ЛТД» є...  Волошин Іван Іванович. З розміром внеску до статутного фонду всього у формальну 1 тисячу грн.

Тобто, іншої особи, яка мала б нести відповідальність за крадіжку газу в «УнґварсЪкому» в великих розмірах (карається, нагадаємо, позбавленням волі на  строк  від  п'яти  до  восьми років), окрім Івана Волошина, немає. Станом на початок слідства як засновник ТОВ «Інвестстрой-ЛТД» фігурує ще й мешканець м.Київ Анатолій Коленченко, а співзасновником ПП «Сервісбут», разом з І.Волошиним, мешканець села Ківшовата Вадим Воскобойніков. Але останні навряд чи візьмуть на себе відповідальність за діяльність ужгородського афериста. Їм досить того, що вони є формальними ланками, які виводять зазначений бізнес на справжнього власника, гаманцем якого в Ужгороді працює насправді голий і босий І.Волошин.

Що цікаво, в процесі слідства в «УнґварсЪкому» було виявлено факт ще однієї крадіжки. І так само у великих розмірах. Під час обшуку, проведеного на території ПП «Сервісбут» (тобто, у велнес-готелі «УнгварсЪкій») міліцією за участі працівників Державної екологічної інспекції в Закарпатській області з метою перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, у приміщенні оздоровчого комплексу, де містяться чани для купання, було виявлено артезіанську свердловину з мінеральною водою. Необліковану. Тобто, незаконну.

Для того, аби з'ясувати, у який спосіб і у яких масштабах використовувалася ця свердловина, звернімося до офіційного сайту велнес-готелю «УнгварсЪкій». Серед послуг, які цей заклад надає клієнтам, і нині зазначено «УнгварЪску купіль» – «ексклюзивну послугу етно-велнес готелю «УнгварЪскій», яка ще не залишила байдужим жодного... гостя, котрий мав нагоду випробувати на собі старовинний спосіб оздоровлення закарпатців».  Йдеться про «купання в чанах (купелях)», у яких «тепло, яке накопичується при підігріві води, передається організму рівномірно і проникає вглиб тіла, прогріваючи та підсилюючи загальний ефект від купання в мінеральній воді... Поряд із чаном розташована діжка з холодною мінеральною водою для контрастних процедур та отримання неперевершених відчуттів».

Факт наявності в «УнгварсЪкому» зазначеної послуги – купання у великих чанах, наповнених мінеральною водою – підтверджено і під час відвідин комплексу командою програми «Ревізор» на чолі з Ольгою Фреймут, яка піддала заклад нищівній критиці через холод, бруд, дороговизну та брехню і не рекомендувала його для пристойних відвідувачів.

Сердловина є, мінеральна вода з неї використовується, однак ні законного дозволу на таку діяльність, ні надходжень від неї в бюджетну скарбницю Ужгорода НЕ ЗАФІКСОВАНО. Тобто, нема.

Міліція і прокуратура тривалий час мовчать і у цьому випадку.

Точно так, як мовчать уже кілька місяців про справу про заниження при викупі площі готельного комплексу «Корона» на 1 тисячу квадратних метрів, факт якої зафіксовано прокуратурою, кримінальною справою, а винних осіб з числа виконавців навіть було засуджено.

І точно так, як закривають очі на те, що пам’ятку архітектури місцевого значення «Корона» станом на нині зруйновано без ЖОДНОГО з величезного переліку документів, необхідних ДЛЯ РЕСТАВРАЦІЇ об'єкта.

І абсолютно так само, як уже майже місяць не реагують на оприлюднений інтернет-виданням Закарпаття онлайн кричущий факт корупційної участі у бізнесі Івана Волошина чинного високопосадовця СБУ Дмитра Білоуса. Котрий, до того ж, прикривав ще більш кричущий факт прослуховування і «проглядання» закарпатських високопосадовців за допомоги незаконно встановленого в «УнгварсЪкому» аудіо та відеообладнання.

Кримінал, що оточує аферистичну особу Івана Волошина, набув вже таких масштабів, що незабаром потягне за собою у прірву масштабного кримінального скандалу і міліціонерів, і прокурорів. І всіх інших людей, що покривають його злочинні оборудки, так і не зрозумівши, в яких реаліях вони перебувають після перемоги Майдану-2 і вже, схоже, напередодні третього Майдану...

28 липня 2014р.

Теги: УнгварсЪкій, Закарпатгаз, Шатило, Волошин, Сидорчук, Шаранич

Коментарі

Підприємець 2015-01-04 / 11:03:00
Треба матеріали всіх справ передати в новостворене Антикорупційне бюро. На Закарпатті ніхто об"єктивно розслідувати цю справу не буде , бо тут Компромат, гроші, кумівство. Наступними емітентами повинні бути Ващук, Ратушняк, Погорелов . Хай готуються.

Ужгородець 2014-08-05 / 19:54:52
Відправте їх в зону дії АТО там вони згодяться.

Бізнесмен 2014-07-29 / 08:40:46
Порівнювати волошина з украінськими депутатами це звичайно круто, але ті бодай щось корисного зробили, ну хоча б дали людям роботу, а цей аферист крім кидати банки на мільйони і красти людське і міське майно - нічого не зробив . Це шахрайство, а не бізнес. А кому цікаво, то знайне в жодній з волошинських фірмочок офіційно не працевлаштовано ні одного працівника. А це ухилення від сплати податків і т д. Красти газ чи природнью цілющу воду- це крадіжка

Адмін 2014-07-29 / 01:04:10
Слово "коректор" пишеться з одним "р", не "жалієте", а "шкодуєте", не "готеля", а "готелю", а назву написано правильно - "УнгварЪскій".

Закарпаттю онлайн 2014-07-29 / 00:41:05
Гроші на корректора жалієте, а правильно написати назву готеля не можете. Великі професіонали.

виборець 2014-07-28 / 20:10:40

до «теж виборець 2014-07-28 / 18:41:45»

Якщо Вам «муляє» і не дає спокою в Ужгороді лише один «лівий» бізнес І.Волошина та його «криші», то це Ваша особиста справа.

Для мене цей «бізнес» нічим не відрізняється від мутного «бізнесу» В.Гісема (коньячний завод, підставні власники нерухомості по Закарпаттю, теж мав великі проблеми із «лівими» свердловинами, електриками); С.Ратушняка («555», басейн «Спартак», будинок «Просвіти», підставні власники іншої нерухомості по Ужгороду); Ф.Ващука (учбові корпуса, гуртожитки ЗакДУ, ресторанний бізнес, жодного дня не був підприємцем!); О.Кеменяша («Алекс», санаторії, «ліві» свердловини з мін. водою), О.Ледиди (ресторанний бізнес біля цвинтаря); С.Мошака (готельний комплекс без жодного «папірця» на землю), і т.д.

За «Барву» і весь «бізнес» «довкола» неї - взагалі краще не починаю, бо не вистачить місця у всій серії ЖЗЛ краю, яку обіцяв у свій час написати закарпатський історик та філософ В.Пащенко.

Повірте на слово, що цей список «бізнесменів» можу продовжити по кожному району Закарпаття.

Більше того, по всій Україні. Бо жодний сучасний український мільярдер (включаючи всіх президентів України – гарантів Конституції!) не заробив свої статки на інтелектуальній власності.
«Житіє» любого укр. олігарха – це непочатий край роботи всім правоохоронцям та судам України на десятки років наперед.

Але йде війна. Незалежність держави України під загрозою. Потрібні гроші на армію. І не на один день, на жаль.
Іншого бізнесу, ніж (мінімум!) з кримінальним минулим, по всій Україні не існує. І що робити? Закрити одного І.Волошина? Чи всіх укр. олігархів разом?

Ось, коли без поспіху і емоцій відповісте хоча би собі на це питання, тоді і з’ясуємо: хто із нас І.Волошин, а хто його конкурент по «бізнесу».

теж виборець 2014-07-28 / 18:41:45
виборець, тобто закон в часі війни не діє, і Волошин має бути пробачений і обцілований, а бізнес Медведчука, задешево вкрадений в ужгородців, залишатися і працювати на Медведчука?

То піздєц! А може ти і є Волошин, який в такий спосіб випрошує собі прощення?

Моя логіка така: Медведчук/Волошин, якщо так дуже хочуть, мають доплатити в бюджет Ужгорода ринкову ціну за "Корону" (мінімум 10 млн), доплатити за приховані 1000 м/кв і бути покараними за законом за руйнацію пам'ятки архітектури.

Це по "Короні".

У справі "Унгварського": 1) порушення, як того вимагає закон, кримінальної справи за фактом кримінально-корупційної "співпраці" СБУшника Білоуса і бандито-афериста Волошина. 2)розслідування і покарання винних у кримінальній справі про прослуховування в "Унгварському" (з врахуванням і можливої політичної складової) 3)завершення кримінальної справи по крадіжці газу в "Унгарському" зі сплатою всіх платежів, податків і "посадкою" Волошина за статтею про крадіжку у великих розмірах. 4) започаткування і завершення кримінальної справи по незаконному використанню корисних копалин (мінвод)і легалізація цієї свердловини з наступними надходженнями в бюджет

Тобто, бандити мають сидіти в тюрмах, а бізнес хай працює під керівництвом дружин, тещ і т.д.

Чому так? Бо у нас є ЗАКОН. І саме тепер, після Майдану, він має дотримуватися бездоганно. І показово для інших злодіїв. Інакше у нас нема майбутнього.

перехожий 2014-07-28 / 17:37:13


Флуд. Коментар видалено. Адмін


виборець 2014-07-28 / 16:53:03

Заради справедливості.
Махінації із газом, світлом, водою – це не «ноу-хау» І.Волошина. Цим займається достатня кількість підприємців, великих споживачів цих ресурсів. Тому що при «потолочних» тарифах та низьких зар.платах людей бізнесу якось виживати треба.

Просто інші підприємці діляться з усіма ПРИВАТНИМИ «контролерами» своєчасно і, можливо, не так нагліють, як лучківський «бєспрєдєльщик».

До того ж, аферист І.Волошин поцупив газ у іншого афериста Д.Фірташа, власника «Закарпатгаза», ще у часи «злочинної влади». Так у чому був інтерес громади? У несплачених податках «мінсдоху», які б все одно пішли на «золоті унітази»?

Це саме стосується і «Корони». Аферисти І.Волошин з В.Погорєловим вирішили відібрати «бізнес» у інших аферистів В.Бедя та С.Ратушняка. І куди б пішли гроші, якби «хтось» заплатив «чесну ціну» ще й за «зайву» тисячу кв. метрів? Невже б вони дійшли до ужгородців? – Є сумніви, м’яко кажучи…

Тому, на мою думку, вихід сьогодні, під час війни (!), один. Весь бізнес (і Волошина, і Фірташа, і Бедя, і Ратушняка, і Балоги, і Порошенка!), який хоче незалежності України, МАЄ ПРАЦЮВАТИ, чесно платити податки, а всі свої попередні «гріхи» сплатити напряму на підтримку української армії.

Ось цим, на мою приватну думку, і має перейматися прокуратура. А щодо законності…

Нехай той, хто у цьому сумнівається, подумає про сьогоднішній рівень сплати боржників по комунальним платежам, кредитам, штрафам, податковим зобов’язанням , у Криму, Донеччині, Луганщині.

Вова 2014-07-28 / 14:16:12
А ще дружина волошина заявляла по телебаченню на всю країну про те, що унікальність велнес готеля в наявності власної свердловини з мінеральною водою. Виявляється краденою! Аферисти крадуть газ воду думаю що і електроенергію заразом! В тюрму!

бывшая из унгварского 2014-07-28 / 13:59:33
Хи-хи-хи! "Сколь, верёвочка, не вейся, а совъёшься ты в петлю" (В.В.Высоцкий)

Віктор Лендєл 2014-07-28 / 12:37:54
Волошин має давно сидіти у тюрмі. А воно понти по Ужгороду ганяє. Вже не довго. "Закарпаття-онлайн" вкотре молодці! Дякую!

Майдан 2014-07-28 / 09:31:50
Ну, после этого Шараничу с Сиротюком - либо шуршать по-настоящему и по-честному, либо - в отставку

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини