Призначення голів РДА на Закарпатті відбувається з «прицілом» на президентські вибори – Пащенко

Але визначальної ролі вони, в будь-якому разі, не відіграють, упевнений політолог.

Призначення голів РДА на Закарпатті відбувається з «прицілом» на президентські вибори – Пащенко

Ось уже котрий тиждень поспіль переважна більшість кандидатур, що їх озвучує голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко як претендентів на посади голів райдержадміністрацій, піддаються критиці з боку громадськості, та й ще переважно не погоджуються люстраційним комітетом. Чим пояснюється невдалий підбір кандидатур на посади – чи то недалекоглядністю, чи то недостатньою відповідальністю, чи то більш глибинними причинами, як от, наприклад, вибудовуванням вертикалі під майбутні президентські вибори, – Закарпаття онлайн поцікавилось у керівника Закарпатського інституту політичних досліджень, політолога Віктора Пащенка.

Найперше експерт, коментуючи ситуацію, що клалась довкола кадрових призначень в області, акцентував: уся система виконавчої влади, яка існує в Україні в розпорядженні – атавізм, що віджив себе, і має бути ліквідований. «Вся історія довкола кадрових призначень загалом і призначень на посади голів РДА зокрема є яскравою ілюстрацією того, що існуюча кадрова система – суперкорупційна, яка породила явище «купівлі-продажу» посад – просто себе віджила. І особливо чітко це проявляється якраз на найнижчому рівні – на рівні районів. Відтак, така система повинна бути ліквідована як явище: на місці державних адміністрацій мають постати виконкоми місцевих рад», – переконаний Віктор Пащенко.

Фактично, в такому випадку йдеться про децентралізацію влади на практиці, коли виконкоми формуються залежно від настроїв та вподобань виборців: люди визначаються із депутатським складом, ті ж, своєю чергою, створюють виконавчі комітети – не залежно від призначень Києвом за поданням голови ОДА. Тільки в такому разі порочну систему корупційних призначень, зауважив політолог, буде можливість зруйнувати. «В іншому разі – так все надалі й продовжуватиметься… Ну, от про що, наприклад, можемо зараз говорити, якщо призначений Києвом Валерій Лунченко курувався Робертом Бровді, який упродовж чотирьох останніх років режиму Януковича перебував увесь час біля годівнички, маючи безпосередній стосунок до Юрія Іванющенка?», – риторично задається питанням Віктор Пащенко.

Ще одним фактором, що зумовлює відверто дивні спроби призначень тих чи інших голів на місцях, політолог назвав підготовку до прийдешніх президентських виборів. За словами Віктора Пащенка, нині «призначення реально втілюються єдиною силою, яка на цей перехідний період, можна сказати, захопила владу в Україні, окупувавши виконавчу вертикаль – йдеться про БЮТ».

«Відповідно, наразі йдуть намагання сформувати вертикаль з прицілом на вибори. Зрозуміло, що і нинішній уряд, і адміністрації на місцях – перехідні структури, свого роду, штаби для майбутніх виборів. Тому, звісно, всі призначення розглядаються саме через призму партійних інтересів: щоб «призначенці» забезпечили підтримку того чи іншого кандидата на виборах. Оскільки ж система порочна і корумпована, є спроби призначити тих людей, які в такій системі вміють і готові працювати – номенклатурщики зі здібностями і навичками маніпуляцій під час виборів», – зауважив Віктор Пащенко.

Разом з тим, політолог висловив переконання, що навіть за умови «потрібних» призначень, адмінресурс на виборах практичної ролі для забезпечення результату, на який розраховують «ті, хто призначає», не зіграє. 

«Адмінресурс зараз вповні зрозуміло підбирається під Тимошенко, це очевидно. Але адміністративний ресурс у нас не спрацьовує, більше того – є такий парадокс, що призначення осіб з одного табору стимулює політичних противників. Так сталось і з призначенням Лунченка: уже однозначно можна стверджувати, що з його призначенням Тимошенко втратила. Так, якщо раніше всі політичні сили, визначивши за зовнішнього ворога, грали проти Балоги, то тепер багато хто об’єднався проти Лунченка – і Пацкан вже висловився так чи інакше, і Балоги, і Мошак он виступив з призначеннями по Перечинщині… В цілому ж, нинішні тимчасові призначення, насправді, якоїсь визначальної ролі взагалі не відіграватимуть: якщо вертикаль, вибудувана Партією регіонів, нічого не змогла зробити з країною за чотири роки, окрім як ґвалтувала, ґвалтувала (за що зрештою і отримала такий  плюху, що розвалилась), то хто і що може зробити щось з країною за ці 1,5-2 місяці, що лишились до виборів?», – каже Віктор Пащенко.

Загалом же, каже, розраховувати на якісь люстрацій ні зміни доводиться лише в контексті майбутніх виборів. За словами політолога, «прийдешня реальність буде вирішуватись на виборах і після них». 

«Ось у передчутті виборів всі кандидатури і перевірятимуться насправді: з’являтимуться матеріали у ЗМІ, розслідування журналістські, реакція громади. Це і буде реальна люстрація – вибори, під час яких кожен з кандидатів має пройти відбір за якостями через голосування – розповів Віктор Пащенко.

 

Тетяна Кашуба, Закапаття онлайн

27 березня 2014р.

Теги: призначення, приціл, вибори, Пащенко

Коментарі

Косма 2014-04-04 / 16:27:36
Ви дуже не дооцінюєте її вміння вішати лапшу людям на вуха. В цьому вона набагато вишуканіша. Яник просто тупо давив на дільницях конкурентів і видавлював потрібний результат. Юля вміє пристосовуватись до вимог майдану і говорити його словами, нічого не виконуючи. Це не діє на людей, що здатні аналізувати і не діє на тих, хто не думає а просто чує і вірить. Що стосується вашої геть облудної думки, що "Батьківщина" добра партія, а Юля вже вчорашній день. Повірьте, що вплив Юлі на рішення всіх щинівців набагато більший, ніж ви можете собі уявити. З нею зрівняється хіба Лисий во презика. Говоримо "Батьківщина" маємо на увазі Юля - це нероздільні поняття. Останні 23 роки нашого не зовсім якісного життя - наслідки бездарних діянь таких як Сеня Заец, Юля Днепропетровская, Вітька Енакієвский, Вітька Сумский, Льоня Україна не Росія, Льоня Філософ и другие мужи прошлой похи. Доки такі як ви будете обирати з них, а не з людей які не заплямовані у їх корупційних схемах, доти все навколо буде не таким, як би ви хотіли

Землячка 2014-03-28 / 22:10:12
Думаю, про адмінресурс мова не може йти. Люди не допустять цього після виборів 2012 року. Критикувати Батьківщину вважаю недоречним, бо саме представники цієї партії (Турчинов, Яценюк, Лунченко) взяли на себе відповідальність у складні часи за країну. Може кадрові рішення не завжди правильні, спонтанні, але ми повинні зрозуміти, що саме результати президентських виборів будуть вирішальними, в тому числі в призначенні кадрів на місцях. Щодо Тимошенко. Думаю в неї дуже низькі шанси стати президентом. І після президенських виборів нам слід очікувати нових призначень на місцях.

Косма до виборця 2014-03-28 / 18:03:25
Ви не враховуєте адмінресурс, який перейшов від ригиків до юликів-тягнибиків, плюс агітація аля-путін в росії по всіх телеканалах. Так шо не все так просто. Юля зараз впевнено крокує до табсолютної влади, яка колись була у Яника. Народу потрібно докладати надзусиль, щоб цього не сталося. Кожен має памятати, що від цього буде залежати його життя, господарство, робота, свобода слова і багато хороших речей, за які небесна сотня віддала життя. Нам потрібно памятати, що тільки ми є носієм влади і її узурпація одною персоною призведе до нашої деградації до таких собі антимайданівців, яким наллють 50 грам і вони голосують, дадуть півлітру і вони возвеличують. Ми перш за все люди, а не тварини, яким ллють помиї і вони задоволен!

Фронт змін впереди 2014-03-28 / 16:23:10
по Виноградову кури теж сміються , просто капець .

Закарпатці 2014-03-28 / 12:44:46
Виключать Сербайла чи ні з БЮТ ролі не грає.Питання в тому, що на сьогодні він буде першим заступником Лунченка ( з функціями соціального захисту), а завтра втратись і цю посаду.Бо Лунченко сам тут тимчасовий.
Після виборів він буде лише обласним депутатом, от так.

виборець 2014-03-28 / 12:34:37

На мою думку, після вчорашнього голосування більшістю у ВР по змінам у держ. бюджет, по якому заморожені розміри прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, пенсії, але ціна на газ підвищується на 50% з 1 травня , а тарифи на опалення зростає на 40% з липня, при вже сьогоднішній девальвації гривні з 8 до 11 грн., яка автоматично підвищує ціни на імпорт (бензин, побутові товари, і т.д.) більше ніж на 30%, - дискутувати з приводу перспектив на президентських виборах «Фронту змін», БЮТу, разом чи окремо, не зовсім доречно, м’яко кажучи.

І це при тому, що в Україні видобувається до 20 млрд. куб. м газу, якого з головою вистачає на всю побутову комуналку для населення.
Так чому простий українець має купувати газ по одній ціні разом з Ахмєтовим чи Фірташем?

Крім того, мільярдерів, з кримінальним походженням статків, - «вагон і мала теліжка». Хіба про це невідомо?

Так у чому справа, БЮТ, «Фронт змін», «Удар», «Свобода»?
Знову треба Майдан, щоб скоріше доходило за чий рахунок мають відбуватися реформи?

БЮТ 2014-03-28 / 10:32:10
Батьківщина зараз внутрішньо складається з партій безпосередньо Батьківщина та Фронт Змін. Лунченко - представник Фронту змін, його призначили на Закарпаття по квоті Яценюка, колишнього очільника Фронту змін. Якщо робити якісь офіційні заяви, тощо, то це буде винесенням партійного сміття на осуд громадськості, що зараз є зовсім недоречним. Разом з тим, крім перебіжчика Сербайла ніхто з обласної організації Батьківщина з Лунченком не контактує і на кадрові рішення впливу не має. Хоча б раз бачили біля Лунченка скажем Кеменяша, чи хоча б керівника фракції Батьківщина в облраді А. Ліврінца?

ара 2014-03-28 / 00:41:48
БЮТ,
раз вже підписуєтеся таким ніком, дозвольте запитати, чи буде якась офіційна заява Батьківщини стосовно кадрової політики Лунтіка? Чому цей клоун, який потрапив в парламент за списком Батьківщини, і наскільки я розумію на губернаторство теж, розставляє керувати районами відверту ригопаскудоту, а партія мовчить?

БЮТ 2014-03-27 / 21:54:07
Батьківщина і Лунченко - різні речі. Як кажуть котлети окремо, мухи окремо. Дефакто Батьківщина в області немає жодного стосунку до призначення голів РДА в області, вийнятком можливо є лише Міжгірський район, А. Шекета є дійсно БЮТівцем, а також Хустський район у випадку, якщо призначать головою РДА І. Рогача. Що до Сербайла, який крутитсья біля Лунченка, то це перебіжник в табір фронтовиків в середині Батьківщини і це його власна ініціатива, в перспективі його взагалі можуть виклчити з Батьківщини.

ара 2014-03-27 / 21:30:44
По правді кажучи, БЮТ не формує виконавчу вертикаль в області - майже всі голови РДА це бровдіївський Фронт змін та перебіжчики з регіонів. Радує одне - якщо ця гопота буде робити вибори під Тимошенко, то ніхто з нормальних людей за неї не проголосує і Юля, діставши свої 10 % піде на смітник історії вслід за Янеком.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини