Ужгород: разом – і до кінця

Сьогодні Ужгород, а заразом і кілька районів Закарпаття, знову продемонстрували готовність йти разом – і до кінця. Народне віче в обласному центрі Закарпаття, що відбулось на площі Театральній, скликало на збори молодь і представників старшого покоління, а також окремі родини з маленькими дітьми. Незважаючи на відчутний мороз, декілька сотень людей – ужгородці, перечинці, рахівчани, тячівці, берегівчани, – згуртовано вистояли до завершення зібрання, аби одноголосно ухвалити резолюцію. Вимоги документу чіткі, найперша і найголовніша – добровільна відставка президента і, очевидно, саморозпуск уряду.

Ужгород: разом – і до кінця

Попри робочий час і всупереч мінусовій температурі, сьогодні пообіді закарпатці зібрались на народне віче, що розпочалось о 14-ій годині на площі Театральній. Людей нині – дещо менше, ніж ще кілька днів тому, найперше, через від’їзд значної частини активної громади області до Києва, де нині закарпатці беруть участь у загальноукраїнських акціях протесту. 

Зате дехто вже встиг зі столиці повернутись, щоправда, лише на нетривалий час – незабаром тільки-но прибулі додому закарпатці знову збираються до виїзду в Київ. Сьогодні ж на зібранні вони розповідали: Київ стоїть, і стоятиме ще тиждень, два, місяць – стільки, скільки знадобиться для досягнення єдиної на всіх мети.

Схожий настрій, вже знайомий по дотеперішнім зібранням, панував і на Театральній. Закарпатці так само демонструють здатність виходити на вулиці стільки, скільки в цьому буде потреба. Збиратись доти, доки їх вимоги не будуть почуті. І країна, звільнена від тягаря нинішніх чільників, що віддають злочинні накази калічити мирних громадян, зможе зітхнути з полегшенням. 

Сьогодні вороття назад немає, наголошував у своїх промовах чи не кожний, хто зголошувався до слова. Вистояти і протриматись – заради кращого майбутнього для наших дітей і онуків, заради можливості вільно висловлювати свої погляди та думки, заради подолання страху за себе і своїх рідних та близьких, заради збереження власної честі та гідності, заради рідної багатостраждальної країни. Бо ж інакше – знову суцільна темрява у вигляді регіоналівських «стабільності та покращення». І неминучі репресії в майбутньому до тих, хто сьогодні прагне здобути можливість відчувати себе вільною людиною. Репресії, до яких режим уже вдається, тиснучи на студентів, намагаючись залякати спецслужбами мітингарів та кидаючи за грати батьків сімейств і журналістів, котрих спочатку, для застращення інших, понівечив.

…На противагу владному мракобіссю на площі Театральній сьогодні – студенти із надією та вірою в очах, хлопці з українськими прапорами на плечах та дівчата з вплетеними у волосся жовто-блакитними стрічками, матері з маленькими дітками, пенсіонери з багаторічним стажем роботи на державу і при цьому – зі сміхотворними пенсіями і зі щоденним виживанням на межі. А ще, традиційно: державний гімн у виконанні сотень голосів з долонями на серцях. Усміхнені обличчя з українськими міні-прапорцями на щоках. І прапори, багато прапорів, що тріпочуть на вітру…

Спільно й одноголосно народне віче наприкінці перебування на Театральній ухвалило резолюцію. Вимоги сформульовані чітко: президент – у добровільну відставку, в обласній раді – позачергове засідання з ухваленням відповідного звернення щодо відставки усієї владної верхівки, зі студентської ініціативи – вимога до ректора УжНУ Федора Ващука про підписання наказу щодо незарахування страйкуючим студентам пропусків на період відсутності їх на парах під час страйку.

По ухваленні резолюції мітингарі, розгорнувши велетенський національний прапор і виконавши гімн, попрямували набережною Незалежності до будівлі обласної ради, де й зареєстрували звернення до голови облради з вимогою скликання позачергової сесії. Пообіцяли: на засідання обов’язково навідаються, аби усім разом зафіксувати, хто з депутатів і як голосуватиме. А наразі, кажуть, сором і ганьба для Закарпатської облради, яка єдина серед усіх самоврядних органів західних областей не спромоглась, знову ж таки, з вини місцевих регіоналів, ухвалити звернення про відставку президента та уряду.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

05 грудня 2013р.

Теги: віче, разом, готовність

Коментарі

Ярик 2013-12-07 / 16:35:47
https://www.youtube.com/watch?v=zZ8T0yxdusQ
https://www.youtube.com/watch?v=HenCzOrt7WI

Яна 2013-12-06 / 09:36:28
Молодці!

сорри 2013-12-06 / 00:46:11
Ми всі молодці! Ми вистоїмо як НАРОД!

vasil 2013-12-05 / 20:32:00
Був сьогодні на майдані.
Люди, не будьте байдужими і не чекайте, що за вас хтось щось вирішить.
Допоможіть мітингуючим у Києві, які в холоді виборюють майбутнє для нас.
Слава Україні!

ivan 2013-12-05 / 19:46:11
molodtsi

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 18
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини