Найбільшими ворогами закарпатської безногої ящірки є ... люди

Безнога ящірка — веретільниця — дуже полюбляє спати в копицях сіна чи купах гілок, тож часто потрапляє у людські оселі мимоволі. І такий візит тварини до осель краян був би для обох сторін зовсім не проблемним, якби люди впевнено впізнавали в цій плазунці закарпатську безногу ящірку, а не бачили в ній «гада», «мідянку», чи то зовсім якусь «отруйну тварючку».

Найбільшими ворогами закарпатської безногої ящірки є ... люди

Справді, єдину на Закарпатті безногу ящірку – воротільницю часто помилково сприймають за змію. Найчастіше плутають веретільницю із закарпатською мідянкою, бо схожа до неї за забарвленням, або ж з гадюкою звичайною – подібні за розміром і формою голови. Та й мало хто знає, що у наших краях водиться безнога (!!!) ящірка, яка не становить для людини ніякої небезпеки.

Доцент кафедри зоології УжНУ Федір Куртяк називає ряд характерних для цього плазуна ознак, котрі і відрізняють веретільницю від змії: «Ця ящірка, на відміну від змії, має груднину. Властиве цим безногим плазунам і явище автотомії: відкидання, а, згодом, відновлення, хвоста. У веретільниці є рухомими повіки. Змії ж змочують зорові органи язиком».

Веретільниця – невелика за розміром ящірка: з 20 – 29 сантиметрів. Хвіст становить біля половини довжини тіла, проте практично не відрізняється від тулуба. Доросла веретільниця забарвлена в бурі, коричневі або бронзові кольори, молоді особини – сріблясто-білі або кремові, з тонкими темними смугами. Боки темніші за спину, причому з віком стають світлішими. У шлюбний період самець веретільниці відрізняється забарвленням від самок: його тіло стає темнішого кольору і вкривається плямами червоного, бурого, синього кольорів. Таке блякле забарвлення веретільниці робить її малопомітною для людського ока. А насправді, за словами пана Куртяка, цих плазунів у краї немало. Останнє дослідження чисельності веретільниць, проведене науковцями ще у 70 роках минулого століття, показало, що безногі ящірки – одні з найчисельніших у краї плазунів. Зоолог зазначає, що їх чисельність збереглася високою і сьогодні, однак, у порівнянні з тими роками, зменшилася порядка у 17 разів.

Насправді, веретільниця є і одним з найпоширеніших плазунів на Закарпатті. Їхній ареал охоплює всю низовину краю. Зустріти безногих ящірок можна у у передгір'ї та у самих горах, однак, пан Федір зазначає, що власні спостереження вказують, що найвищою територією поширення веретільниць на Закарпатті є міжгірська Колочава. «Змієподібних» ящірок можна зустріти чи не повсюди: під копицями сіна, купою гілок, під старими пеньками, на огородах та, навіть, і в плодових садах. Тут плазуни живляться комахами, молюсками, дощовими червяками. Справді, пан Федір зазначає, що ящірка дуже призвичаїлася до людських осель і зовсім не боїться людей. Чого не можна сказати про останніх, які часто бачать у ній чи то отруйну тварину, чи різновид змій: мідянку чи гадюку. «Люди помилково навіть мідянку вважають отруйною змією і активно полюють на неї і часто, на жаль, їхньою жертвою стають і безногі ящірки, зовні дуже схожі на мідянок». Тому, попри птахів та полоза, у закарпатської веретільниці є, з впевненістю можна сказати, не менш грізний ворог – людина.

Однак, є і багато любителів «незвіданого» зі світу тварин, чи просто любителів плазунів, котрі з радістю заводять цю ящірку вдома. Федір Куртяк розповідає, що не раз утримував веретільницю у себе вдома. Однак, каже, ця тварина «якимось дивом» постійно вилазила з акваріуму: «чи не кожен ранок проходив у її пошуках». І це, до речі, попри надзвичайну малоактивність тварини: через це пан Федір називає веретільницю і нецікавою для домашнього утримування твариною. 

Ще раз нагадаємо, що веретільниця не отруйна. Не треба її лякатись, але не слід і тривожити задля розваги. Зуби в неї досить гострі, тож захистити себе вона в змозі.

Веретільниця – єдина безнога ящірка на Закарпатті. У фауні України її «родичкою» є ящірка «жовтопуз», але в неї зазвичай є недорозвинені задні кінцівки.

Ящірка "жовтопуз"

Ольга Борсук, Зелене Закарпаття

15 червня 2013р.

Теги: веретільниця, жовтопузик, ящірка

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини