"Моя весна": Пам’яті закарпатського поета-патріота Івана Ірлявського присвячується

У Закарпатській області вшановуються імена видатних письменників, поетів, художників, композиторів, науковців та інших діячів різних напрямків життєдіяльності краю. З метою вшанування пам’яті нашого земляка, відомого поета-патріота Івана Ірлявського щороку організовується обласний конкурс українського художнього слова «Моя весна».

Іван ІРЛЯВСЬКИЙ.
Іван ІРЛЯВСЬКИЙ.
Народився Іван Ірлявський 17 січня 1919 р. у бідній родині в селі Ірлява Ужгородського району. Тут Іванко здобув початкову освіту, а горожанську школу закінчив в Ужгороді. Бідний селянський хлопчик ще у ранньому віці втратив матір і став сиротою. У таких складних економічних умовах формувався його світогляд, але справжнє патріотичне виховання він одержав під час навчання в Мукачівській торговельній академії у 1933–1938 рр.

Після навчання він вимушений був покинути свій рідний край і виїхав до Югославії. У 1941 р. добирається до Києва. Там в умовах жорстокої нацистської окупації він стає співучасником заснування підпільної письменницької організації, був її секретарем, працював у газеті «Укра-їнське слово».

У той час жорстоко переслідувались творчі сили. Тому вже 9 лютого 1942 р. його заарештовано гестапівцями, а 22 лютого розстріляно разом з іншими патріотами у Бабиному Яру. Тоді йому виповнилося 23 роки. Але вже на той час він здобув заслужене визнання. Однак із чиєїсь «легкої» руки йому було прикріплено ярлик українського буржуазного націоналіста. Цього було достатньо, щоб ім’я талановитого поета-патріота, активного учасника визвольної боротьби у рідному краї викреслено з літературного процесу.

Тільки в кінці 90-х рр. прогресивні сили України надали йому право на життя у вічній пам’яті українського народу. Про це засвідчує і меморіальна плита, встановлена на будинку сільської ради с.Ірлява.

Ось тому на його батьківщині у 2002 р. започатковано проведення обласного конкурсу українського художнього слова. У цьому змаганні беруть участь учні, студенти та дорослі шанувальники творчості І.Ірлявського. Традиційно це мистецьке творче змагання проводиться у дитячій школі мистецтв смт. Середнє наприкінці травня.

Нинішнє творче змагання відбулося 30 травня. Журі очолив заступник начальника управління культури облдержадміністрації Іван Канюка, а допомагали йому головний редактор видавництва «Закарпаття», член Національної спілки письменників України Галина Малик, головні спеціалісти управління культури облдержадміністрації Світлана Мендель та Оксана Дуринда, письменниця, лауреат обласної літературної премії ім.Ф.Потушняка Надія Панчук, провідний методист Закарпатського обласного центру народної творчості Наталія Юрковецька, завідувач цикловою комісією режисерських дисциплін Ужгородського училища культури Оксана Шип. У конкурсі взяло участь 34 виконавці. У номінації «Проза» переможцями стали учасниця студії «Чарівне слово» Ужгородського МБК Іванна Томчич та учениця Хустської школи мистецтв (естетичного виховання) Софія Курта; у номінації «Поезія» — студентки Ужгородського училища культури Оксана Судомир та Ганна Товт; у номінації «Гумор» — Іван Кешеля (Мукачівський р-н) та Василь Синитар (Іршавський р-н); у номінації «Власна творчість» — Наталія Булеца з Мукачівського району.

Приємно, що і в нинішньому святі взяли участь гості з-за кордону Евеліна Гвать та Ганна Бандурчинова у супроводі голови союзу русинів-українців Словацької Республіки Івана Лаби.
Василь СМОЖАНИК, заст. директора Закарпатського обласного центру народної творчості
18 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини