Інцидент, що межує із вандалізмом. І не тільки…

В Ужгородському греко-католицькому Катедральному соборі є крипта, де містяться мощі владики Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Ромжі – мученика за віру, котрий був беатифікований Католицькою Церквою, Святійшим Отцем Іваном-Павлом ІІ під час візиту в Україну. Біля крипти із мощами певний час назад угорська громада прикріпила пам’ятний віночок в угорських національних кольорах. І це її право, і це, вважаємо, навіть дуже добре.

Днями за ініціативою правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргітича поруч із угорським вінком був прикріплений віночок від української громади, в українських національних кольорах. Зроблено це було на пошанування від нашої громади теж, тим паче, що пам’ятаємо – Блаженний Теодор був уродженцем закарпатської Гуцульщини, родом  із Великого Бичкова, а його рідною, материнською мовою  була українська.

Однак пробув наш віночок біля крипти всього кілька годин. Певною «особою», членом Церковної Ради пані Ф., був зірваний. Такі дії межують, на наш погляд, із язичництвом, атихристиянством, безбожжям, є вандалізмом та наругою над почуттями вірників. Отож викликають збурення в української греко-католицької громади. Вони наводять на гадку, що в окремих осіб і донині домінує враження, що вони є на нашій землі «вищою расою», окупантами та колонізаторами, тож можна ставитися до «колонізованого» українського населення як замнеться. Однак, ми сподіваємося, що такі дії окремої «особи» не схвалюються нашими братами – угорськими греко-католиками та угорською греко-католицькою громадою загалом.

Враховуючи зазначене, правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. Івана Маргітича просить настоятеля Ужгородського катедрального собору, а також пароха угорської греко-католицької громади дати оцінку діям відповідної «особи», з метою не допущення таких антихристиянських, антибратерських у Христі дій у майбутньому.

Правління Закарпатської греко-католицької спілки ім. владики Івана Маргтича

P. S. Як повідомив настоятель Ужгородського катедрального собору о. Іван Тидір, він сам надзвичайно обурений тим, що вчинено, поінформує про інцидент владику Мілана Шашіка, а дії зазначеної особи розглядатимуться, за його ініціативою, на засіданні Церковної Ради собору.

Закарпатська греко-католицька спілка імені Івана Маргітича, Закарпаття онлайн.Громадські організації
01 квітня 2012р.

Теги: Ромжа, греко-католицький, владика Мілан

Коментарі

Микола 2012-04-05 / 20:12:30
ф-Б УРОДЖЕНКА ВОЛОВЕЧЧИНИ українка згодом переїзджає в Ужгорд в період української незалежності стає русино-мадяронкою і ненавидить все українське натомість обожнює Угорщину добре володіє угорською мовою .В соборі розпоряджається так як у себе вдома ніби собор це її приватна власність.

пані М 2012-04-03 / 20:55:05
я здогадуюсь хто це є пані ф свого часу я співала разом з нею в церковному хорі імені Тедора Ромжі і за свою про українську позицію змушена була піти через те що невитримала цькувань з її сторони та деяких інших учасників хору колишніх комуняків а тепер велеких "вірників"

Uewek 2012-04-03 / 19:21:28
А Ember Zoltán виявляється бідалах. Ачи придурюється?

Ember Zoltán 2012-04-03 / 15:12:54
Буря в стопочке с водой:)))

Словянин 2012-04-02 / 21:56:53
915 2012-04-02 / 21:37:02
Хто про що, а вшивий про лазню.
Тепер тільки ще й арійської пропаґанди нам не вистачає...
...До речі, про лазні. У античних арійців були державні лазні, на Русі свої - з віничком, у скандинавів - сауни. А там, де зародилося відоме космополітичне віровчення, якщо чесно, вибачайте, були смердячі мікви...

915 2012-04-02 / 21:37:02
Хто про що, а вшивий про лазню.
Тепер тільки ще й арійської пропаґанди нам не вистачає.

Словянин 2012-04-02 / 21:14:09
Ця зворушлива історія про вінки більше нагадує на спробу чергового розпалювання міжарійської ворожнечі, на яку ведуться неадекватно екзальтовані істоти - і з українського боку, і з – угорського…
Зрозуміло, є поганим вчинком знущатися над релігійними почуттями людини, ким би вона не була – християнином, язичником, матеріалістом… Чомусь, так би мовити, загальнолюдські інтернаціональні автори чергового конфлікту не роблять заяв з приводу бардака в державі та опускання корінного українського словянського народу в Україні, а угорського – в Угорщині…
Таке враження, що автори заяви та окремі коментатори є жертвами сучасної антиарійської пропаганди і настількі відзомбовані, що вже навіть не тягнуть на суто масонський рівнь відзомбованості, мета якого розпалювання міжнаціональної , міжрелігійної і просто між людської форм ворожнечі.

Оксана 2012-04-02 / 20:45:12
Людина з здоровим глуздом цього зробити не може,людське зло перевищує всі межі.
Я буду молитись за цю пані,щоб Боже милосердя зійшло на неї і просвітило її розум.

леся 2012-04-02 / 16:05:56
За такі хуліганські та анти-християнські дії пані "фі"не має жодного морального права бути членом церковної ради.Вона називає себе русинкою,хоча насправді вона виступає за угорські інтереси і проводить у своїх верствах анти-українську пропаганду.

До Сорри 2012-04-02 / 15:56:42
"Михайле, то, може, ви нас посвятите в мотив?"
Не "посвячу". Бо не знаю і не розумію мотиву такого поступку. Може то від зверхності і неповаги ( про що я Вам і писав), а може, просто від глупства дурної (навіженої?) жінки. То ж не потрібно косо дивитись на УСЮ греко-католицьку громаду угорської національності, чи очікувати, що "словаки їх провчать". Спілка ім. Маргітича, як світська, НЕ ЦЕРКОВНА організація може і повинна звертати увагу громадськості на такі негідні вчинки. Але не потрібно нагнітати і без того непросту ситуацію. Давайте почекаємо результату, оцінимо, а потім обговоримо. "Воздастся кожному по ділах його"

Іштванові 2012-04-02 / 15:12:20
Подумав, що ви не порозуміли% за давніми ншими українським звичаєм, у т. ч. у Закарпатті - обливали смолою та обсипали пірям та водили вулицями - злодіїв.

До Іштвана 2012-04-02 / 15:06:05
Іштване. А хто казав про "міфічність" (наче такої нема)п "Ф" . Адже є факт. Всі громади знають прізвище членв Церковної Ради собору від угорської громади. Тож не треба "ля-ля!". - Прізвище не назване із-за толерантності, позаяк у людини є родичі, діти тощо. По - друге, якщо баба дурна (та має комплекс колонізатора та расиста) це не означа, що її треба водити облитою смолою та у пірї. Може, після даного осуду та пояснень отця-сповідника, спомятається та щось порозуміє.

Istvan 2012-04-02 / 13:54:20
А хто казал, что ця мифічна "пані Ф." - угорка? Адже не названа ні імя, ні прізвище, та не надана фотокопія Свідоцтва про народження, де вказана національність батьків.
Може те сама Фединишинець?

сорри 2012-04-02 / 13:33:58
Михайле, то, може, ви нас посвятите в мотив? Бо особисто для мене він не суттєвий, хоча й цікавий – в цивілізованому суспільстві такого би просто не мало бути.

До Сорри 2012-04-02 / 13:19:11
"З суттю проблеми все зрозуміло..."
Не знаю, чи можна кваліфікувати вчинок як ВАНДАЛІЗМ, але вже точно - як прояв брутальності, зверхності і неповаги до почуттів інших вірників (братів у Христі?), тим паче, українців. "Відпусти їм, отче, не відають що творять..."

Михайло СВЯЩЕНИКОВІ 2012-04-02 / 13:06:53
"...у черговий раз угорці в нас панують але не думайте що словаки їх провчать".
Дивно, що висловлюється так СВЯЩЕНИК. Чи Ви забули: "Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас...". Чи Ви, й справді, вже наперед знаєте, хто, чому і з яких мотивів зірвав вінок (що само по собі, й справді, НЕПРИПУСТИМО!), і хто, кого і як "провчить"? "Вийми перше колоду із власного ока, а потім побачиш, як вийняти заскалку з ока брата твого"

До Я. Ороса 2012-04-02 / 12:16:53
У даному випадку під "язичництвом" вбачається переслідування Христової віри, нищення святинь язичниками - владою Римської імперії перших століть н. е.

Обурений 2012-04-02 / 08:29:58
Мадяри задовбали! Нахабніють на очах!

священик 2012-04-02 / 01:01:36
це дрібниця якою у черговий раз угорці в нас панують але не думайте що словаки їх провчать

сорри 2012-04-02 / 00:25:50
З суттю проблеми все зрозуміло. Тепер на порядку денному – реакція (або відсутність реакції) Мукачівського єпарха...

/ 8Чи оправдане "наше" русинство?
/ 35За лаштунками урочистостей хіротонії владики Ніла
/ 38Як хрестили Русь-Україну?
/ 7Мудрий душпастир
/ 4Пам’яті о.Йосипа Штилихи
/ 3Владика Ніл – єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії
/ 2Промова Глави УГКЦ на могилі Вла­­дики Івана Маргітича
/ 8Деміфологізація чи незграбна міфотворчість?
/ 21Олександр Духнович – подвижник нацiонально-визвольної боротьби українцiв Закарпаття
/ 8о. А. Пекар, ЧСВВ. Греко-католицька церква під час мадярської окупації Закарпаття (1939-1944)*
/ 4Ще раз про хрещення Русі-України
/ 73Sui iuris Мукачівської греко-католицької єпархії: примара чи надбання колоніального минулого?
/ 6Чому вдома по-чужому?
/ 56Мiфи i реальнiсть про перебування св. Кирила на теренах сучасної України
/ 4Канадський парламент оцінив діяльність митрополита Андрея Шептицького
/ 2Схиляємо голови в тихій молитві. Слово про о. Монс. Авґустина Волошина
/ 1Книжкові новинки: В Ужгороді видали Великопісний молитовник
/ 38SUI IURIS Мукачівської греко-католицької єпархії,
/ 5Лист
/ 4Світлій пам'яті пастиря
/ 4Хто ініціював непристойну бійку за місце глави УПЦ МП?
/ 30Спілка імені Маргітича звернулася до владики Мілана і Папи Бенедикта ХVІ
/ 242В Ужгороді вшанували пам’ять владики Маргітича та прийняли звернення проти «русинської церкви»
/ 4В Ужгороді вшанують пам’ять єпископа Івана Маргітича
/ 4УГКЦ: від митрополії до патріархату
» Всі записи