Велика шахівниця Українського Майдану. VII

«Ніде боротьба за демократичне майбутнє Европи не є сьогодні більш важливою, ніж в Україні». Джон Керрі

Ці дерев'яні шахи – власність св. п. д-ра о. Августина Волошина,

президента Карпатської України, 140-річчя від дня народження якого відзначатимемо в березні. Особисто подаровані українському лікареві

д-ру Івану Сіркові, з яким Авгутин Волошин часто грав у шахи.

Зберігаються в Українському Національному Музеї в Чикаго.

Внутрішньо все ще бунтую проти окремих ідеологем фільму «Майдан» Джехен Нуджем, американки єгипетського походження, який учора транслювався на «Громадському TV». Не маю на увазі досить майстерно вибудувану художньо-документальну канву тяжкої й трагічної боротьби з диктаторськими режимами за демократичні ідеали та соціальний добробут. Маю на увазі інше.

Фільм загалом ілюструє досить простеньку ідею: формування громадянського суспільства. Простежуються етапи чисельного наростання соціально-активного громадянства, загострення і подолання внутрішніх протиріч, фактори помилок, зрад, компромісів тощо.

Усе, як у житті. Майдан Тахрір, звичайно, – символ нескореності волі народу. Фінальні фрази звучать у загальній оптимістично-наснажуючій тональності: боротьба триває, все більше й більше громадян виходить на Майдан, усвідомлює необхідність порозуміння між собою у боротьбі проти спільного ворога. І не треба покладатися на лідерів. Лідером має стати кожен – і тоді все збудеться.

От саме ця теза послідовно й напучувально лунає в небі нашого Майдану Незалежності, я про неї уже згадував раніше й, на моє переконання, вона явно має коріння сторонньої мудрості. І ця сторона має клопіт зі світовим порядком й посутньо на нього впливає.

Але соціально-політичний експеримент зі спробою відтіснити людську природу, аж ніяк не надихає (за Евгеном Маланюком чи за Миколою Амосовим – тіло без голови). Майдани справді стали школою самоорганізації громадянського суспільства, власне, утвердження його як такого. Спостерігаємо процеси лідеризації великої кількості одиниць. Але ж очевидним є і те, що за наявності чіткої ієрархіації великої маси одиниць з єдиним проводом ці процеси відбуваються і природніше, і швидше.

У впертому наполяганні на конечній потребі лідерів чогось я не враховую. І цим «чимось» є капітал. Капітал, який творить Сім'ї. Яким пересновані суспільство, політика, бізнес, яким просякнуте середовище, з котрого «виростали» генерації лідерів різних сфер і рівнів. 

«Революція» і «корупція» – рими не найкращі, але реальність поставила їх в один куплет. Такі ж банальні рими: «завдання – подолання» увиразнюють строфу, наповнюють її глибинним смислом. 

Ця пісенька – довга, й виспівати її одним махом навряд чи вдасться.

І лише ця умова, що йдеться про масштабніші речі – про перезавантаження, очищення світу влади капіталу як вирішення глибших цивілізаційних проблем, примирює мене з духом фільму про єгипетський «Майдан».

Цивілізаційна криза, яку вже важко не зауважувати, серйозна криза світу капіталу, яка, однак, майже не артикулюється в реальних обрисах, шукає свого вирішення.

Бог дав світові Україну, і це той випадок, коли вона може відчутно цей світ порятувати. Порятувати не лише кардинальною зміною геополітичної карти, але й невичерпною позитивною енергетикою. Наразі конкурентноздатною на ринку енергоресурсів Єгипту чи Росії.

Учора ввечері мені здалося, що світ це усвідомив. Озвучена Джоном Керрі теза: «Ніде боротьба за демократичне майбутнє Европи не є сьогодні більш важливою, ніж в Україні», – це засвідчує.

Европа – великий боржник перед Україною. Зараз вона має шанс до покаяння. Зрештою, вона хоче спати спокійно, а це можливо тільки з Україною.

Европа зробила свій хід в інтересі українського народу. І самозбереження.

Далі – справа честі.

02 лютого 2014р.

Теги:


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи