Велика шахівниця Українського майдану. VI

Се ж остання війна! Се до бою Чоловіцтво зі звірством встає. Іван Франко

Се ж остання війна! Се до бою
Чоловіцтво зі звірством встає.

Іван Франко

Федір Манайло. Тривога. 1941 р.

Зважуючи маштаби гуманітарної катастрофи, до якої призвела державна зрада Президента у Вільнюсі, можна припустити, що політична доля Майдану, власне – України, вирішена вже і вирішена (у глобальному, звичайно, сенсі) позитивно.

Отже. Зміна влади неминуча. Про це судимо з поведінки як европейських політиків, державних діячів, так і з порухів української політичної та бізнес-еліти.

Поділяючи такий настрій, треба нам, однак, максимально мобілізуватися. Потенціал непередбачуваності як Сім’ї, так і Майдану надто високий.

Сім’я уперто сподівається утримати владу на рівні «родини», тобто – зробивши формальне переформатування. А кривавий терор проти Майдану, особливо – проти його передових загонів по всій (в тому числі – і Західній) Україні, уже майже не лишає люфту для поступок з боку українського радикалізованого суспільства.

Жити одночасно у двох несумісних реальностях дається дуже важко. Тут стає на помочі самообман. Ця психологічна здатність людини дещо урівноважує ситуацію – в моменті, але ускладнює її – в процесі. Більшість мирних громадян усе ще думає, що це кіно, яке можна вимкнути (якби «вони» «там» договорились) або й відмотати назад (бо що «вони» «там» роблять!?).

Овва. Нам в очі зазирає національна катастрофа, Велика Руїна. Треба негайно настроювати фокус і бачити реальність такою, якою вона є.

Боюся, що відбувається не зовсім те, що бачить пересічний громадянин-патріот з екранів «наших» ЗМІ (з «чужими» простіше). Омана безумовної підтримки та вітання наших державотворчих, націєтворчих, евроінтеграційних та інших суголосих і суміжних суспільних поривів з боку дуже неоднорідної «опозиційної» політичної та бізнес-еліти України й такої ж неоднорідної «цивілізованої» Европи є прикрою не тільки, як власне омана, але, насамперед, – як імплантація в нашу свідомість фальшивих уявлень і переконань, які викривляють уже зараз і деформуватимуть у майбутньому психотип та самоідентифікацію українця ХХІ століття.

Наявність елементів цинічної та прагматичної маніпуляції громадянством не є ані випадковою, ані ненавмисною. Сьогодні з цим не можна не рахуватися. Це – закономірний продук пост-постмодерного, чи точніше – постцивілізаційного світу. Елементом і нинішньої европейськості, і нинішньої азіатчини.

Спроба узгіднити реалії Майдану із чинним законодавством України – безперспективна. Очевидна вимога часу – означення тимчасових правових норм. Для цього є провід.  

В обороні України перед Великою Руїною мусимо покладатися насамперед на себе самих. Запорука – в нашій єдності. У визначеності на особистісному рівні – так само. Усвідомлюючи це, стверджую: Із двох реальностей моя – реальність Майдану.

Слава Україні!

24 січня 2014р.

Теги:

Коментарі

ярослав орос 2014-01-24 / 20:37:33
іванку, я так і не зв*ясував, що у Вас за ді(я)гнос...
даруйте...


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи