Чим далі, тим…

В Україні продовжують закручувати гайки, хоча конструкція держави від цього тільки тріщить

Чим далі, тим…

За останні роки розмови про соціально-економічну кризу стали настільки звичними, а розбіжності між деклараціями й справами політиків таки очевидними, що, здавалося б, немає жодних підстав довіряти чутому.

Утім завдяки різноманітним хитруванням владі вдається зберігати доволі пристойну загальну «картинку» за результатами виборів. Це ще більше вводить в оману, і ситуація доходить до абсурду, коли Микола Азаров, Костянтин Грищенко, Віктор Пшонка та їхні колеги говорять так, ніби живуть на одній планеті, а опозиція, європейські спостерігачі, експерти й більшість народу – на іншій. Не зупинятимемося на загальній оцінці виборів, бо коли владні мужі не розуміють, що крок назад від стандартів демократії – це не крок до Європи і інвестиційної привабливості, то їх не вилікуєш. Ідеться про більш приземлені й практичні речі, які безпосередньо випливли на поверхню після виборів.

Зручні закони  і вигідне невиконання

Перший конфлікт, який спалахнув ще до початку роботи нової Верховної Ради, виник навколо процедури голосування. Ніби цілком зрозуміла конституційна норма про обов’язковість персонального волевиявляення фактично не дотримувалася всі роки існування українського парламенту. Але тепер, коли опозиція вимагає технічного забезпечення цієї норми, та ще й передбачення механізму відповідальності за її порушення, проблема несподівано перетворилася на політичну.

Влада, своєю чергою, збвинувачує опозицію у фальшивому піарі на цьому питанні. Здається, що простіше? Забезпечте технічну процедуру – і крапка. Але ж закони в нашому розумінні не для того, аби їх виконувати, а щоб з їх допомогою дурити людей і опонентів. Тобто значно простіше зібрати картки й давати потрібні доручення, ніж наводити аргументи й відшліфовувати законопроекти. А про призначення парламенту як інституції, що повинна забезпечувати суспільний компроміс та інтелектуальну якість законів, ніхто й не замислюється.

Ба більше – ще чинні депутати зробили спробу взагалі знайти механізм обходу Верховної Ради без зайвих клопотів і ухвалили Закон про референдум, а президент його швиденько підписав.

Нагадаємо, саме через плебісцит були увічнені режими в Білорусі, Казахстані, республіках Середньої Азії. Це надзвичайно зручний спосіб маніпулювання громадською думкою, який останнім часом узявся просувати в українську практику Віктор Медведчук за сприяння свого кума Володимира Путіна. А Партія регіонів стала їм підтанцьовувати, бо навіть не розуміє, що творить. Якщо Віктор Янукович таким чином хоче продовжити своє панування, то може досягти лише слави Герострата, занапастивши Україну. Бо якщо зіткнути в прямому герці (мова, геополітичний вектор) Західну й Східну Україну, то переможця не буде – тільки розкол, адже ніколи одні території не визнають переваги інших.

Лікування нежитю гільйотиною

Загалом це може бути вигідно Росії, яка розуміє, що ніколи Галичину не підкорить, а так, імовірно, хоч Схід і Південь прихопить у слов’янський союз. Можливо, вигідно Віктору Медведчуку, котрий після краху президентських амбіцій, схильний діяти за принципом «то не дістанься ж ти нікому». Але як це може бути вигідно партії влади та олігархам, – не зрозуміло. Тому такі рішення свідчать лише про крайній ступінь обмеженості й некомпетентності.

Ще більше утверджує таку думку цілий ряд заходів в економічній сфері. Зрозуміло, що довго утримувати економіку в ручному режимі, як це намагався робити уряд під час виборів, неможливо. Вже з серпня були накладені значні обмеження на рух коштів через казначейські рахунки. Особливо болісним це виявилося для місцевих бюджетів, які наче мають гроші й напов­нення, а розпоряджатися ними – зась. Відповідно накопичуються неплатежі, що унеможливлює господарську діяльність або заганяє її в тінь. Нині це обернулося затримкою заробітної плати вчителям, а Микола Азаров намагається окриком виправити ситуацію або просторікує про неетичне вимагання грошей.

Такі ж дива з курсом долара, який також намагаються утримувати штучно. Спочатку Указом президента змушують експортерів  продавати 50% валютного виторгу,  ще й за смішним курсом 7,99 грн за долар. А потім додумуються до цілком блюзнірського ноу-гау: обкласти населення 15% податком на продаж валют.

Для західних областей і зокрема Закарпаття це надзвичайно вразливо, оскільки величезна кількість сімей живе за рахунок заробітків за кордоном. Отже, мало того, що уряд не здатен тут забезпечити робочі місця – ще й хоче нажитися на людях.

Слава Богу, поки вистачило здорового глузду цей законопроект відкласти, але рівень довіри і до уряду, і до віт­чизняної банківської системи від таких заяв явно не зріс. Можливо, ці заходи розраховані більше на психологічний ефект, мовляв, нічого зберігати заощадження в доларах, однак знову ж вони матимуть лише зворотний результат, бо далі й експортери, і населення все послідовніше заглиблюватимуться в тінь, що робить державу ще більш безпорадною.

Еволюція... назад

На регіональному рівні діяльність партії влади не менш зухвала й короткозора. Вочевидь, їй таки захотілося лаврів СДПУ(о), і вона вже схильна всю відповідальність перебрати на себе. Маніпулятивні вибори ректора УжНУ не лише дозволили захопити ще один бастіон, а й незмірно збільшили відповідальність за увесь регіон.

Олександр Ледида ще раз публічно наголосив, що опозиційні настрої не сумісні з роботою в державних установах. Хоча що це означає, зрозуміти годі, оскільки 56% населення проголосувало за опозиційні пар­тії, то, напевно, їм треба перебиратися за кордон.

Пішов тиск навіть на обраних депутатів обласної, районних рад, сільських голів. Звичайно, знайдеться з кілька десятків «тушок», але яка з них опора? Та й долі цих безхребетних не позаздриш, бо не мають поваги ні в тих, ні в тих. Хіба що змушені будь купувати любов близьких. Та яка ж від неї насолода?

Однак найсумніше, що все це ми вже проходили 10 років назад. Тоді також влада вустами Віктора Медведчука вихвалялася, що вона сильна як ніколи. Вірила, що народ пасивний, продажний і до опору не здатний. Дещиця правди в цьому є. Але пружину не можна стискати нескінченно,  і накопичена злість неодмінно знайде адресата. Образливо тільки, що кожен український можновладець хоче відчути це на власному досвіді. 

04 грудня 2012р.

Теги: вибори, референдум, влада, Ледида, Медведчук

Коментарі

Слов'янин 2012-12-07 / 17:52:43
"Віктор Пащенко 2012-12-07 / 00:18:37: "Если в кране нет воды, значит выпили жиды. Если в кране есть вода, значит жид нассал туда».
Таке враження, що революції та війни організовують і фінансують гетеросексуальні арійці...
"До Сашка 2012-12-07 / 11:17:38: "У Слов"янина схожість із гітлером".
Американські дослідники Ентоні Саттон та Ральф Еперсон, окрім іншого, аргументовано дослідили джерела фінансування гітлерівської партії. Дивно, але знову бачимо активну діяльність заокеанських банкірів. Дивно, але знову вони не мають стосунку до гетеросексуальних арійців. Ще раніше тему досліджувала неста Вебстер, Олександр Селянинов і т. д. і т.п. Останніми роками корисну і змістовну роботу проводить білий американський патріот Девід Дюк. А щодо Клімова... Він один з багатьох, хто висвітлює лише одну з числених (а їх сотні) іпостасей проблеми. Зрозуміло, що "прогресивним політологам" "западло" оперувати неофіційними джерелами інформації. Це не вигідно ні з ідейно-політичних, ні з матеріальних міркувань.
Генек! Ви рухаєтеся в правильному напрямку і не піддавайтесь на провокації толерастів.

До Сашка 2012-12-07 / 11:17:38
У Слов"янина схожість із гітлером, який все зло вбачав тільки в підерасах та євреях. А те, що його любий Клімов-сам єврей, то він не зрозумів.)

Сашко 2012-12-07 / 01:51:51
Генеку
Аби розуміти чому я сиплю запитаннями(риторичними) звертаючись до слов'янина - треба передивитись його коменти на
В чоловіка явно манія переслідування. Всюди привиджаються підараси).Далі Клімова нічого не бачить.

Бачте в України, як і будь якої країни, є два ворога зовнішній і внутрішній.Під внутрішнім я маю на увазі нас самих. Під зовнішнім я розумію як того що закордоном так само і того що прижився в нас при владі.Взяти хоча б Росію.Ясна річ що від того що вона є нашим сусідом нам нікуди дітись.Так чи інакше необхідно шукати спільну мову.Але в цей же час потрібно не забувати про її імперські амбіції.Можна, звичайно, зануритись тільки у внутрішні проблеми своєї країни але тоді є ризик бути лиГнутими сусідом. Пильність втрачати не маєм права.Та вся ця пильність піде на смарку якщо нічого не зробимо з тими байдужими до України скоробагатьками що окупували нашу державу. Акцентуючи увагу на одному з них, ми ризикуємо бути ураженими іншим. Тобто, вважаючи лише на зовнішніх ворогів ми ризикуємо погрузнути у власному лайні. Ми вже поколіна в ньому. Ні, не тому що того лайна вже так багато.Бо для тих хто на колінах досить того що це лайно просто є, аби погрузнути по коліна!
Тут справа не в ідеології. Будь яка крайність -це вже явище нездорове!Нам просто потрібен порядок!
Маючи порядок в державі пересічному громадянину не потрібно хвилюватись про зовнішніх ворогів. Бо коли в державі порядок, то цим заюмаються відповідні інституції.І тільки в тому разі можна акцентувати увагу на самих собі, занурившись у внутрішні проблеми країни.
Але в нашій спільній хаті зараз безлад!Тому першочергово необхіно, пильнуючи за можливим зовнішнім ворогом і не забуваючи про власне лайно, розібратись з тими покидьками котрі захопили владу.Взяти її(владу) в свої руки і запустити державний апарат.

Віктор Пащенко 2012-12-07 / 01:21:22
Генек! Я якраз іронізував, що стандарти можна застосовувати до масового виробництва. А людей, як і прикладів не буває повно, а кожний із них конкретний та потребує детальної уваги і обговорення. А свої приклади я навів, щоб проілюструвати – де більше свободи і поваги до людини, там і масове виробництво незмірно якісніше.

Генек 2012-12-07 / 00:34:06
Хм, маю таку книжку і, раз рекомендуєте, ознайомлюся. А про подвійні стандарти, я не мав на увазі техніку, в техніці стандарти покликані полегшити її виробництво, використання та обслуговування. Мова йде про те, що країни, які проповідують і несуть нам демократію, як вирішення наших проблем, самі цих проблем не вирішили, або вирішили зовсім недемократичними методами. Для прикладу, резонансна справа Pussy Riot. Коли в Росії учасників групи засудили до 2 років позбавлення волі, то демократичні країни підняли шум, хоча в самих є закони, що передбачують позбавлення волі до 5-ти років за хуліганство в релігійних закладах. І таких прикладів повно.

Віктор Пащенко 2012-12-07 / 00:18:37
Для Генека!
1) Про політичні погляди слов’янина. В додаток до мовленого 769, у нього є універсальний ключ для пояснення будь-якої проблеми. «Если в кране нет воды, значит выпили жиды. Если в кране есть вода, значит жид нассал туда».
2) «Покровские ворота» - це фільм про те, що насильно ощасливити не можна ні в коханні, ні в сім’ї, ні в державі.
3) Якщо Ви хочете розширити свідомість та набути досвіду, то разом із спілкуванням в соціальних мережах надзвичайно корисно знайомитися з думками людей, які вже стали надбанням людства. Наприклад, Еріх Фромм «Бегство от свободы».
4) Щодо подвійних, потрійних і т.д. стандартів, то на Заході чи в Японії, Австралії є жорсткі стандарти до гайок, машин, комп’ютерів тобто всього, що виготовляється руками. А люди, сім’ї, спільноти є вельми індивідуальні. Саме тому існують стандарти демократії.

Генек 2012-12-06 / 23:57:58
Не знайомий особисто зі Слов’янином, але розділяю його погляди, хоча дійсно, що поверхово. Сашко лиш питаннями сипати вміє, а по ділу щось мовити - ... Пана під номером 769 я зрозумів. Згадав уривок лекції, де викладач розповідав, як запудрити народу голову: потрібно правду розділити на два, або більше протилежних понять і подати народу із питанням, яке з них є істина. Народ розділиться на прихильників одного та іншого поняття і перегризеться, а в цей час можна буде робити з ним і з його майном все, що завгодно. Тому мої погляди формуються навколо поняття певного дуалізму, що, на мою думку, повинно бути близьким до істини. А праві з лівими хай собі гризуться й далі. Нажаль, вони не розуміють, як глибоко в печінці вони вже у народа. На Рамблері сьогодні порадував заголовок - "Почему на митинги ходит все меньше людей". Бо їх проводять зачасто останнім часом, замість того, щоб ділом займатись.

769 2012-12-06 / 22:18:12
Дарма так кажете, пане Генеку! Слов'янин абсолютно та завжди послідовний. Раніше то називалося: Православие, народность і т.д. за текстом... От тільки самодержавие від тієї тріади кудись набік з'їхало, як нині вже не актуальне. А з "толерастами" він бореться, бо - дивись усе вище сказане. Така була і є в наших краях давня традиція, щоб під чужих підлаштовуватися. З чисто моральних і духовних міркувань, бо інше європейське бач не ндравиться. Від середини 19-го століття у нас це прижилося. А може й з раніших часів - Нестора Кукольника та відповідної йому кумпанії.

Слов'янин 2012-12-06 / 22:09:37
Розпочалася стара пісня, на цей раз під ніком "Сашко".

Сашко 2012-12-06 / 21:49:48
Слов'янине
Ви прихильник здорового глузду? Традицій предків?
Та вам навіть байдуже чи замінять в закарпатських церквах куполи на суздальські ! Який тут здоровий глузд? Яка традиція? Ви про що? Від коли космополіти є прихильниками традицій?
А вишиванки вам чим не подобаються?

Слов'янин 2012-12-06 / 20:27:31
Генек, названі Вами сили мені не подобаються, але не подумайте, що я бурчун і критикан. Не буду розводитись, скажу лаконічно (можливо поверхово) - я прихильник здорового глузду, здорової сімї, гарних форм культури, традицій предків і, звісно, національного патріотизму (не плутати з вишинкованими патріотами).

Генек 2012-12-05 / 23:54:39
Слов’янине, я вас не зовсім розумію. Вам і чинна влада неподобається, і до демократичної опозиції ви не надто приязно відноситеся. Ви свободівець? Чи в вас є якась власна ідея виходу з положення?

Слов'янин 2012-12-04 / 21:15:04
П. Адміне, я не знав технічних особливостей Вашої роботи, тому, як кажуть, тему проїхали.

Адмін 2012-12-04 / 21:02:58
Слов"янине, у вас манія переслідування. Ніхто ніяку статтю не прибирав. Кожен новий запис у блозі того чи іншого автора автоматично витісняє з головної сторінки попередній запис того ж блогера. Це відбувається в автоматичному режимі і зроблено для того, аби не трапилося так, що в один прекрасний момент на головній сторінці сайту залишиться 5 записів блогів якогось одного, дуже активного автора... ))

Слов'янин 2012-12-04 / 20:28:06


Генек, Ви помітили, варто було покритикувати «толерастів», про яких так ніжно піклується п. Пащенко, і останній занервуав, а Адмін чомусь прибрав раніше обговорювану нами статтю з центральної сторінки сайту «Закарпаття онлайн»?


Слов'янин 2012-12-04 / 19:08:54
Цікава подача Пащенка: «…саме через плебісцит були увічнені режими в Білорусі, Казахстані, республіках Середньої Азії». Виходить, що режими Троцького-Бронштейна, Гітлера, Сталіна, Піночета та ін. масонів були встановлені завдяки плебісциту?
Соціальні паразити привласнили ресурси та власність українського народу, а нині через свої «політологічні» креатури тепер вішають лапшу на вуха обездоленим людям, примушуючи їх думати не про головних винуватців своїх нещасть, а про процедури, механізми, плебісцити, режими та ін. демонократичні заморочки.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи