Мешканці ужгородського Нового району просять врятувати їх від машин

У Новому районі в Ужгороді люди вже кілька років страждають від перенасиченості автотранспортом доріг, які не призначені для інтенсивного потоку чотириколісних. Городяни нарікають, що через засилля автомобілів на вулиці Чорновола страшно випускати гуляти дітей, щоб вони не потрапили під колеса, а повітря загазоване.

Мешканці ужгородського Нового району просять врятувати їх від машин

Мешканці неодноразово просили якимось чином вирішити питання, проте міська влада стійко ігнорує їхні прохання, тому наразі жителі припускають, що вийдуть на вулицю з протестом, аби бодай так привернути до себе увагу градоначальників.
«Проблеми з дорогою на відрізку вулиці Заньковецької від перехрестя в Новому районі та вулиці Чорновола виникли вже давно, – розказує депутат Ужгородської міськради, завідувач тутешнього дитсадка «Ластовічка» Віра Жменяк. – Проте вона не була настільки актуальною, поки не зробили смугу на перетині Капушанської і Легоцького та не ввели круг на Заньковецькій (це був прощальний «дарунок» Сергія Ратушняка ужгородцям Нового району. – Авт.). Згаданий шматок дороги, порівняно з іншими шляхами, доволі в доброму стані, бо зроблений відносно недавно – напередодні приїзду Президента, тому водії надають перевагу саме йому.

Хоча за генеральним планом, розробленим колись на замовлення заводу «Турбогаз», тут узагалі не мало бути автомобільного шляху. Навпроти дитячого садка планувалися школа та зелена зона. Але навчальний заклад збудувати так і не встигли, після розпаду СРСР завезені матеріали вивезли та й по всьому, і тепер там стоїть напівзруйнована будівля. 

Тим не менше, поки не облаштували дорогу, місце було доволі затишне. Люди могли тут гуляти, відпочивати, не хвилюючись про те, що дітей хтось зіб’є».
За словами Віри Семенівни, з появою круга все змінилося. Почався інтенсивний автомобільний рух і місцеві жителі стали звертатися до свого депутата з проханням допомогти. Власне, вона й сама бачила, які проблеми створив транспорт, оскільки живе та працює в цьому ж районі. Тому й звернулася до Віктора Погорелова по допомогу. Як згодом виявилося – марно.

«На всі мої звернення однозначної відповіді так ні разу й не отримала, – продовжує Віра Семенівна. – Спочатку мер під час об’їзду міста завітав до дитсадка і пообіцяв, що на дорозі встановлять «лежачих поліцейських». Проте їх так і не облаштували. Я зверталася з питанням, щоб тут зробили односторонній рух, як на Заньковецькій неподалік універмагу «Україна». Чому б його не продовжити й тут? Тим паче, це спальний район. А садки за всіма нормативами взагалі повинні будуватися у дворах подалі від автодоріг. Виявилося, що наш заклад став зеленим оазисом, який зі всіх боків об’їжджають машини. І якби це були лише легкові автомобілі, однак цим шляхом проїжджають вантажівки, тягачі, міські рейсові автобуси, які таким чином трохи скорочують собі маршрут. Вулиця Заньковецької виходить на Чорновола, яка взагалі є внутрішньоквартальною. 

Нею має користуватися лише під’їзний транспорт: власні машини місцевих мешканців, таксі, швидка допомога і т. д. Це вузька дорога. Крім того, обабіч постійно припарковані автівки. Відповідно, двом машинам дуже складно роз’їхатися. Зрештою, це може призвести до трагедії, коли авто, притуляючись до тротуару, щоб роз’їхатися, когось зіб’є. Подібне вже ставалося. Взимку на моїх очах машина зачепила жінку, яка йшла тротуаром. Слава Богу, вона лишилася живою. Діти тут ні гуляти не можуть, ні гратися.

Рано чи пізно ця ситуація може призвести до лиха. Торік батько привіз дитину в садок і поки закривав машину, чадо вийшло на дорогу й ледь не потрапило під зустрічну автівку. Ми в садочку позамикали всі хвіртки, щоб діти, часом, не вибігли з двору.

Та це не єдина проблема. У «Ластовічці» півтори сотні дітей, а ніхто навіть не провів заміру загазованості повітря. Крім того, немає розв’язки з боку Сторожниці. Кожен їде, як хоче. Коли я звернулася до начальника міського ДАІ, мені просто відповіли, що вулиця Заньковецької дозволяє рухатися в обидва боки. Про вулицю Чорновола навіть не згадали. 

Це питання ми хотіли винести на сесію. Окрім мене, звертався також депутат міськради Олексій Гетьманенко, знімали на відео, як дорогою їздять автобуси. Але віз і нині там. Нещодавно мені зателефонували й повідомили, що запит, який я подала директору департаменту міського господарства Олексію Касперову, він відправив до транспортного відділу. Відписки отримую весь час, однак допомоги немає. На жаль, навіть ми, депутати, не можемо вплинути на міську владу. Що ж тоді говорити про простих ужгородців»?

Наразі Віра Жменяк вважає, що іншого виходу, аніж вийти мешканцям із протестом на вулицю, немає. Подібне вже зробили батьки на Київській набережній, які 1 серпня вимагали від влади встановити лежачих поліцейських. За її словами, цього хочуть і батьки вихованців дитсадка, які неодноразово зверталися до завідуючої з проханням щось зробити, писали заяви, збирали підписи. Публічна акція, сподіваються, принаймні приверне увагу до проблеми. 

Хоча, чи вирішить її, сказати важко. Нинішня міська влада вже давно проявила свою майстерність не бачити й не чути того, що турбує ужгородців.

Юрій Лівак

23 серпня 2012р.

Теги: машини, протести

Коментарі

1958 2012-08-23 / 22:51:52
"Але навчальний заклад збудувати так і не встигли, після розпаду СРСР завезені матеріали вивезли та й по всьому, і тепер там стоїть напівзруйнована будівля" Что за фигня? Строить начали далеко не в советские времена, да и прекратили в связи с кризисом в стране. Такими темпами весь город перекроют.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи