Кого наймаємо на роботу?

Майбутні парламентарі повинні пам’ятати, що народ бере їх на роботу, оплачує її зі своїх податків. Такою є позиція партії Єдиний Центр, яка минулого тижня, під час з’їзду у Києві, визначила формат своєї участі у виборах до Верховної Ради України.

Кого наймаємо на роботу?
Звертаючись до делегатів з’їзду, лідер партії Віктор Балога констатував, що нинішня Верховна Рада стрімко втрачає свою роль як державна інституція, а законотворчість відстала від суспільних потреб. «Такий стан справ відкидає Україну на роки назад. Вона надто повільно розвивається внутрішньо і втрачає в конкурентному змаганні у світі. Через це ризикує надовго залишитися слабкою країною з відсталими законами». 
 
На переконання політика, єдиним на сьогодні способом змінити цю ситуацію є участь у виборах до Верховної Ради. Тому Єдиний Центр розпочинає свою виборчу кампанію, ставлячи за мету провести до вищого представницького органу країни депутатів, які здатні спрямувати парламентський процес від протистояння в русло роботи на суспільний і державний інтерес.
 
На зібранні лідер Єдиного Центру Віктор Балога заявив, що партія бере участь у парламентських виборах шляхом висування своїх кандидатів в одномандатних округах. Однак буде також підтримувати низку кандидатів-самовисуванців.
 
На з’їзді назвали 4 кандидатів, а днями стало відомо про самовисунення ще двох знакових членів команди, реальну роботу якої добре знають у нашому краї.
 
Округ № 68 із центром в Ужгороді – депутат обласної ради, директор  Центру нейрохірургії та неврології Володимир Смоланка
 
Йде на вибори самови¬суванцем, але є невід’ємною частиною команди Віктора Балоги. Професор УжНУ, знаний у світі нейрохірург, відомий не лише своїми «золотими» руками, а й гострим розумом, неабиякими менеджерськими та управлінськими здібностями. Член виконкому Європейської асоціації нейрохірургічних товариств. Проводить навчання і майстер-класи для нейрохірургів усього світу.
 
Саме завдяки йому в Ужгороді створено потужний і дуже сучасний Центр нейрохірургії та неврології, в який приїздять лікуватися з найскладнішими патологіями недужі з усієї держави, країн колишнього СРСР і навіть Європи.Завжди привітний, усміхнений, невтомний Володимир Смоланка – завідувач кафедри УжНУ й один із улюбленців студентів. Дієвий голова комісії обласної ради, бере участь у багатьох гуманітарних проектах. Абсолютний патріот краю, зміг усіх висот досягти з Ужгорода і постійно працює на міжнародний імідж міста.
 
Округ № 69 із центром у Мукачеві – міністр із надзвичайних ситуацій Віктор Балога 
 
Найбільший лобіст Закарпаття, вже багато років сприяє вирішенню найгостріших проблем краю на рівні центральної влади. Саме Віктор Балога добився, аби реально діяла регіональна протипаводкова програма «Тиса», яка попри хронічне недофінансування врятувала під час останніх паводків чимало сіл і міст області. Торік за його сприяння почало вирішуватися і питання солотвинського солерудника, відселення людей із зони небезпечних карстових проваль.  
 
Піднявшись на одну з найвищих посад у державі, Віктор Іванович, проте, вже багато років удома – тільки на Закарпатті. Він у курсі всіх крайових подій, завжди допомагає землякам – і кожному окремо, і цілим громадам. І не тільки коли по цю допомогу звертаються, а й часто сам її ініціює.
 
Попри зайнятість і високий ранг, абсолютно відкритий і до преси, і до звичайних людей. Останнім часом активно використовує як засіб комунікації сучасний інструмент – соціальні мережі. Окремого слова заслуговує кількарічна робота міністра в складах угорської та словацької міжурядових комісій, де він лобіює у тому числі інтереси наших громадян, зокрема й допомагає представникам національних меншин Закарпаття.
 
Округ № 70 із центром у Сваляві – депутат обласної ради, ректор УжНУ у 2005-2012 роках Микола Вегеш 
 
Професор, історик за освітою і політолог, діалектик за поглядами. Завжди займав принципову і чітку проукраїнську позицію. Дослідник Карпатської України. Будучи зовсім молодим і «не титулованим», отримав підтримку колективу науковців на виборах ректора.
 
Попри шалений тиск в останні роки з боку Міносвіти, численні освітянські реформи і новації, послідовно відстоював інтереси УжНУ, його студентів і колективу. 
 
За його ректорства добудовано новий корпус університету, зроблено дорогу, після десятків років безвиході, нарешті, перенесено з приміщення єпархії бібліотеку вишу, відкрито численні нові спеціальності, на які завжди дуже високі конкурси. Угорськомовна молодь із відкриттям гуманітарно-природничого факультету має змогу навчатися рідною мовою.
 
Округ № 71 із центром у Хусті – депутат обласної ради, підприємець Павло Балога 
 
У його активі – управління численними комерційними структурами, розвиток сучасної європейської, але суто закарпатської (тобто зі сплатою податків у краї) мережі супермаркетів. Відкриття нових різнопланових підприємств, створення робочих місць. 
 
Павло Балога пройшов загартування двома каденціями роботи в районній раді, зараз депутат обласної ради. Тільки на останніх сесійних засіданнях разом із колегами подав 9 депутатських запитів щодо вирішення  проблем Іршавщини, яку представляє в облраді. Завдяки лобіюванню молодого депутата при перерозподілі обласного бюджету вдалося залучити на розвиток цього регіону 900 тисяч гривень.
 
Успішна підприємницька діяльність дозволила йому більше допомагати людям, підтримувати громадські ініціативи. Допоміг лікарням Іршави і Хуста отримати нове сучасне медичне обладнання. За його сприяння триває оновлення центральної площі Іршави, мощення тротуарів у Хусті. У багатьох хустських багатоповерхівках останнім часом проведені ремонти під’їздів, замінено вхідні двері. Активно допомагає Павло Балога і школам (мультимедійні засоби, ремонти), релігійним громадам, дитячим садкам тощо. 
 
Округ № 72 із центром у Тячеві – чинний депутат Верховної Ради Василь Петьовка
 
Ще кілька років тому «закріплений» від політичної сили за Тячівщиною і Рахівщиною, працює в цих регіонах постійно і системно. Проводячи численні прийоми громадян, Василь Петьовка виходить із позиції: треба зробити. І тому завжди знаходить, як саме. Дуже оперативно реагує на все, що відбувається в краї. Однаково добре знає і проблеми бізнесу, і сільського бездоріжжя, і неефективності державної системи управління. Жорсткий, але дієвий переговорник. Його активність у зверненнях до обласної влади, вищих посадовців держави, вимоги проводити перевірки, постійний діалог із місцевими адміністраціями – відомі всім мешканцям гірських Тячівщини і Рахівщини.
 
Послідовно підтримує молодь, здоровий спосіб життя та автентику. За його підтримки або й ініціативи щороку проходять різні фестивалі і свята з місцевим колоритом, у тому числі й для національних меншин, конкурси колядок серед наймолодших учнів та дошкільнят, зберігаються традиції вівчарства, мають можливість розвиватися спортивні команди краю.
 
Округ № 73 із центром у Виноградові – голова обласної ради Іван Балога
 
Пройшов суттєву бізнесову та управлінську школу. На посаді і першого заступника голови обласної адміністрації, і голови обласної ради постійно опікувався школами, дитячими садками, лікарнями, найбільшим вишем краю – УжНУ. До цієї роботи залучив і потужні іноземні кошти. Протягом останніх років за одну з найважчих проблем – очищення від сміття – активно взявся австрійський концерн AVE, 16 мільйонів гривень уже вкладено у 25 проектів щодо соціальних об’єктів партнерами з чеського краю Височіна, ще 60 стартували, нещодавно підписано угоду про спільне інвестування по мільйону доларів з української та угорської сторін з угорським регіоном Саболч-Сатмар-Берег, 400 тисяч доларів освоюються на умовах співфінансування з місцевими бюджетами і громадами за Програмою розвитку ООН.  
 
Не кабінетна людина, не з чужих слів знає ситуацію в усіх районах, найвіддаленіших селах,  постійно спілкується на прийомах громадян із простими людьми і знаходить способи, як їм допомогти. Дуже часто – з власних заощаджень.
 
Не полізе за словом до кишені ні в розмові з журналістами, ні у спілкуванні з вищими посадовцями держави. Такого валу звернень від обласної ради до різних центральних інстанцій із приводу вирішення соціально-економічних проблем Закарпаття за дві каденції його депутатства центральна влада, мабуть, ще не знала. Разом із тим, важко знайти і такого дипломата, як Іван Балога. Уміє домовитися з усіма, вирішує найбільш суперечливі конфлікти, легко знаходить спільну мову з представниками усіх політичних сил, національних меншин або релігійних конфесій.
 
Віктор Балога, лідер Єдиного Центру, на одному із закарпатських сайтів та на своїй сторінці у мережі Фейсбук прокоментував самовисунення кандидатами у депутати Верховної Ради Миколи Вегеша та Володимира Смоланки:
 
– Напевно, для багатьох було інтригою: Єдиний Центр передбачав, що на Закарпатті висуватиме свого кандидата від кожного з шести мажоритарних округів, і раптом після партійного з’їзду були висунуті тільки четверо. Ми свідомо двом кандидатам – Миколі Вегешу та Володимиру Смоланці – дали ще трохи часу самостійно прийняти остаточне рішення. І, як засвідчила їхня реєстрація, наша команда таки представлятиме всю область.
 
Дуже радий, що Микола Вегеш – давній і загартований боєць нашої команди, відомий науковець, який за дуже непростих випробувань був ректором провідного вишу Закарпаття – Ужгородського національного університету, все-таки прийняв рішення балотуватися до Верховної Ради України. У парламенті, як вищому ЗАКОНОДАВЧОМУ органі держави, повинні бути не золоті голоси, руки чи ноги, нащадки-мажори і протеже посадовців, особи з кримінальним досвідом, а люди з глибокими знаннями суспільних процесів, системні науковці, аналітики, практики. Ті, хто будує майбутнє, добре орієнтуючись у світовому досвіді, уроках минулого. 
 
Микола Вегеш із тих, для кого Україна, незалежна держава, українська мова, рідна земля, Закарпаття,  Верховина – не просто файні слова. Це те, що складає його стержень. Він дуже добрий, щирий, часом м’який, але лише доти, поки не пробують нагинати, а тим більше ламати його основні принципи.
 
Скільки не експериментували з освітою, скільки Ужгородський національний із «крутих» кабінетів не пробували «загнати в стійло» – і під конкретну мету, і під певну людину, цей чоловік не поступився. Зате йшов до всіх небайдужих: треба Закарпаттю готувати власних таких-то фахівців, треба, по совісті, забрати бібліотеку з будівлі, яка належить Церкві, треба, щоб була можливість готувати кадри мовами основних нацменшин  краю. І відкривав нові спеціальності, перевозив книгозбірню, розширював можливості університету.
 
Я і наша команда завжди були послідовними у підтримці добрих справ, які Вегеш робив і для Ужгородського національного, і для своєї рідної Верховини, від якої він, попри високе звання ректора, не відірвався. Сім років тому Микола Миколайович пройшов вибори у величезному колективі УжНУ – серед еліти Закарпаття. Зараз зробив ще один громадянський вчинок – йде на вибори по мажоритарному округу. І я від усієї нашої команди запевняю: це достойна людина, наша людина, і ми будемо його підтримувати.
 
– Один із найважчих округів – за концентрацією людей з освітою, доступом до сучасних технологій, а тому критично налаштованих виборців – обрав Володимир Смоланка. Але це його рідний округ. Звідки він своїм розумом і талантом став не тільки людиною України, а й Європи, світу. З усім тим, що ми вкладаємо в поняття цивілізований світ. І це місто, де він залишається. Хоча мав і має всі можливості спокійніше і забезпеченіше віддаватися своїй роботі у будь-якій країні.
 
Хтось скаже: для чого Смоланці йти в парламент – він хірург від Бога, хай рятує людей. Але вже більше двох десятків років тяжко хвора вся наша система охорони здоров’я. І саме такі люди, як Смоланка, знають причини болячок, а найголовніше – протоколи лікування.
 
Володимир Іванович не з чужих слів, а з власного досвіду пізнав, як медицина організована у різних державах, провідних клініках, кращих наукових центрах і якою вона є в українських селах, на рівні районів, областей, міністерських чиновників. 
 
Смоланку на все вистачає: проводить унікальні надскладні операції, вчить цьому кращих хірургів світу. Створення одного з провідних в Україні медичних центрів – від документації, цегли і труб до найсучаснішого обладнання – його заслуга. Те, що сьогодні медицина Закарпаття хоча б третього, обласного рівня значно краща і доступніша людям, ніж у багатьох інших областях – у тому числі результат і його роботи як голови комісії обласної ради. Те, що реформування охорони здоров’я Ужгорода та Ужгородського району треба робити за принципом не «скоротити – зекономити», а  «підняти якість», – його принципова позиція. Відбирає і терпляче «вирощує» кожного фахівця-нейрохірурга зі студентів медичного факультету УжНУ. При цьому його вистачає на зцілююче слово тисячам людей, які приходять із розпачем і найстрашнішою бідою. Вистачає на наукову роботу, велику родину, десятки друзів, захоплення музикою, мрії зняти фільм. 
Володимир Смоланка – Талант, Честь, Порядність, Людяність. Усе – з великої букви. Поважаю. Маю за честь називати таку людину членом своєї команди. І переконаний: його треба підтримати на виборах, бо він може вилікувати медицину України.+
16 серпня 2012р.

Теги: вибори, Балога, Смоланку

Коментарі

Адмін 2012-08-16 / 18:10:29
Може ви не помітили, але це блог газети Старий замок-Паланок. Тобто, про передрук, і, тим більше, виконання замовлення редакцією Закарпаття онлайн не йдеться.

Писарь 2012-08-16 / 17:54:30
підтимую це точно... чисто виконують замовлення Балоги

Зануда 2012-08-16 / 15:48:37
Така стаття суперечить принципам обєктивного висвітлення, оскільки подає тільки позитивні сторони згадуваних осіб. А передрук такої статті свідчить про ангажованість редакції. Прикро, але вільної журналістики немає і тут.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи