В Ужгороді дерева не в пошані

На початку лютого цього року «Замок» уже звертав увагу на проблему із пам’яткою садово-паркового мистецтва, що на набережній Незалежності в обласному центрі. Ще взимку йшлося про те, що дерево, посаджене на самому початку минулого століття і яке вже стало своєрідною туристичною родзинкою Ужгорода, наразі ніяк не охороняється.

В Ужгороді дерева не в пошані

 

Хоча більш ніж рік тому, а саме 20 квітня 2011-го, Ужгородський міськ¬виконком ухвалив рішення «Про визнання охоронної зони ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Ясен Масарика». У ньому, зокрема, йдеться про те, щоб «затвердити охоронну зону довкола ботанічної пам’ятки природи «Ясен Масарика», що розміщена на набережній Незалежності, загальною площею 4х4 метри». У цьому ж рішенні виконавчого комітету йшлося про заборону встановлення тимчасових споруд, торгових павільйонів, лотків та інших малих архітектурних форм у межах охоронної зони. Для цього передбачалося скласти акт винесення меж ботанічної пам’ятки природи в натуру, встановити інформаційний щит та охоронний знак.

12 серпня минулого року пам’ятку затвердила й Закарпатська обласна рада: «Ботанічну пам’ятку природи «Ясен Масарика» в Ужгороді (набережна Незалежності, 2) з охоронною зоною 0,0016 га без вилучення площі від землекористувача – Ужгородської міської ради...» – йшлося у рішенні.

Проте минуло майже півтора року, а жодних суттєвих зрушень у цьому питанні так і не видно. Біля розлогого ясена не лише не з’явилися інформаційна табличка та охоронний знак, а навіть купа сміття між терасою та пам’яткою природи місцевого значення так і не зникла. Не кажучи вже про те, що ніхто й не подумав посувати саму терасу, яка, цілком очевидно, порушує межі охоронної зони пам’ятки. То, можливо, якраз у «недоторканному статусі» закладу й головна проблема з визнанням пам’ятки не на папері, а «вживу»? Адже якось несолідно виглядатиме екологічна охоронна табличка, підперта стіною генделика...
Еколог Валентин Волошин у коментарі «Замку» зазначив: «Кожна пам’ятка природи має мати охоронне зобов’язання, в якому чітко вказується, що можна з нею робити, а чого не можна. Дуже часто якісь дії, пов’язані із визнанням певного об’єкта пам’яткою, гальмуються саме на цьому етапі (тобто на етапі виготовлення такого зобов’язання). Проте не виключений варіант, що землекористувач, у нашому випадку міська влада, може з певних причин не підписувати цей документ. Тож потрібно розібратися, де саме зачаїлася проблема».

Ще взимку в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області нас запевнили: охоронне зобов’язання на площу 0,0016 га вже виготовлено, тож уся затримка за управлінням майна міста Ужгородської міськради, яке не може винести межі об’єкта в натуру. На жаль, отримати коментар із цього приводу у профільному управлінні міськради «Замку» вкотре так і не вдалося.

А тим часом пам’ятка природи місцевого значення «Ясен Масарика», з якою пов’язаний цілий етап розвитку міста, зокрема й будівництво набережної, і далі залишається невизнаною й занедбаною. Про понад столітнє дерево потурбувалися. Та лише декларативно.

Наталія Тернавська

03 серпня 2012р.

Теги: дерева

Коментарі

міськвиконком 2012-08-03 / 16:44:19
Для тих, хто не проінформований - охоронне зобов"язання та картографічний матеріал виготовлено та погоджено у встановленому порядку з Держуправління ОНПС.
На даний час виготовляється інформаційний знак.
Раджу Вам, пане Валентине, хвилюватися за територію Ужанського національного парку, де вивозяться дерева лісовозами, і ніхто, нічого не бачить.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи